Отговори
# 975
  • София
Изцяло и десетократно подкрепям точно този вид  действия .
Те са много смислени и възможни за реализиране.
Аз, всъщност смятам, че тези предложения нетрябва да се предложат като общи формулировки.
Примерно за дотирането на фирми- да се посочи точна как.
Ще попитате, ама те незнаят ли как?
Отговора е - да, незнаят.
 Може да звучи несериозно, но по отношение на отдел "Образование", качесвото на общинските служители е ...не високо, да кажа меко.Причини много, няма да ги изреждаме, май си ги знаем.
И подобни предложения трябва да се поставят на маса за обсъждане и да се отчитат какво одобряват и по кои предложения , наистина ще действат.
Сега за задължителното построяване на градина в даден , нов квартал..ами незнам да има норматвина база, която да е достатъчно прилично написана, че да задължава фирмите да правят градини. Кой плаща построяването и по какви цени и как ще се отдават тези сгради и  т.н.
Неискам да бъда лоша, но хилядите хора , които си купуват жилище в новопостроените квартали, години наред не са реагирали на този проблем, защото..ми не ги е засягало пряко. Обаче..един ден решават да имат дете  и съвсем скоро това става  вече техен проблем.
Сега, за да се поеме в тази насока -  строеж на нови градини, ами трябва да се приеме, че всички  деца ще бъдат в държавни градини и към частните ще се обръщат единици хора. Невярвам общината да е толкова...ларш (щедра, де) Simple Smile
Та предлагам да си извадим тук, пакет предложения , които са възможно за реализиране - като дотирането на фирми и частни детски градини; промяна на съществуващите разпореди за градините, които позволяват редица нарушения и проблеми и дразнят както родители на приети деца, така и на неприети.
А именно: неплащане на таксата за градина -  трябва да се заведе дело срещу родителите и само така могат да си съберат неплатените такси. Никой директор неможе да изключи от градина дете на такива родители, дори и след делото.
Размера на  таксата, фалшивите медицински бележки, за да се пази място и ходенията по ден , два в месеца, за да си имаш място в градина.
Мисля, че само по темата - хаоса в управлението на градини..може да се изпише цяла епопея.

# 976
Момичета, днес е срещата в общината
извадих част от писанията тук- все пак, въпреки всичко, има доста смислени предложения
чудя се дали да не напиша нещо като обобщение , или да ги дам както са, без редакция, което е по- обективно
ще им разпечатам и анкетите ни

анкетата наистина е малко сложна на пръв поглед, но ако внимателно четет, ще разберете разликата между опциите- те са основно между точките за постоянен и настоящ адрес, четете внимателно, за всеки случай съм оставила опция за промяна на глас Hug

относно разкриването на нови места- мисля че е редно да се дискутира в другата тема, доста е обширна темата
ето тук http://kg.sofia.bg/?page=remonti има някакви програми, преди да питате за някоя градина, проверете има ли я тук http://kg.sofia.bg/?page=tablici_merki_1
конкретно за младост гледам че ще се освободят места чак след 2011 г., което е  Shocked престъпление, ама айде  младостките мами да натиснат кмета на младост, и така по райони да ги залеем с ежедневен натиск...до победата  hahaha
ето, в слатина са отворили кучкарник...направо съм  #Cussing out, защото за детска градинаняма терен, ама за кучкарник намериха общински терен...макар че то верно в слатина кучетата са повече от децата  Tired

извинете за лиричното отклонение, но хайде наистина да си дискутираме строежите и ремонтите в темата за "страстите", сега тъкмо ще приключат основните класирания и ще можем да се съсредоточим върху това Hug

# 977
  • София
Плодова фея
за срещат днес в общината - според мен им предложи както разпечатка на анкетата, така и обощено предложение, което направи ти - предполагам, че така ще им стане по ясно и сигурно ще го прочетат като е по-малко. От опит знам, че в администрациите не обичат да четат големи писания 

Успех, и чакаме информация.

# 978
  • гр.София
 Плодова фея, успех и от мен!

Искам да питам гласувалите с последната опция-разбирате ли,че ако си харесате градина в съседен район или по месторабота-губите точките за Постоянен адрес в София? Ако ще и 5 поколения софиянци да сте?
 Или аз  нещо не схващам ?!

# 979
Искам да питам гласувалите с последната опция-разбирате ли,че ако си харесате градина в съседен район или по месторабота-губите точките за Постоянен адрес в София? Ако ще и 5 поколения софиянци да сте?
 Или аз  нещо не схващам ?!

Напълно разбираме, мила. Когато 5-6 поколения си живял на дадено място лесно можеш  да прецениш кой е правилният вариант. Simple Smile

# 980
Да, опциите в анкетата са:
1. пост и наст адрес в София
2.3.4.- пост. в София, наст.адрес  в района, разликата е в това за колко градини да важи
5.- и наст. и пост. в района
Така по- ясно ли става?
и аз не знам защо има най- много точки по последната опция, наистина там става въпрос само за района
аз гласувах за 4 опция, според мен е най- логична и справедлива

# 981
 1– ви критерий: Инвалидност: max бр. точки 25 за този критерий
Деца на инвалид с инвалидност над 70 %. Ако при тази инвалидност са трудоспособни (това аз не го разбирам) тогава инвалидността да е над 90%. 10т.
Деца, в чиито семейства има друго дете инвалид. 10т. 
Деца сираци – единият родител е починал, но другият няма официално съжителство (брак) – това се доказва с удостоверение за семейно положение. 5т.
Деца сираци, на които и двамата родители са починали и се отглеждат от роднини или близки 5т. 

Zdraveite,
a zashto nikoi ne dopuska ce ima i deca s hroni4ni zaboliavania i problemi, ne znam dali ima invalidnost za decata kato poniatie, koito deca v edin moment imat fizi4eski vazmojnost da hodiat na gradina, ot druga strana imat socialna neobhodimost da hodiat na gradina zashtoto nablijavat i u4ili6na vazrast, ne e li redno i za tiah da ima niakakvi predimstva.
Sistemata v momenta ne prdvijda ni6to po vaprosa

# 982
  • София
ML, доколкото знам, съществуват санаториални градини, градини с логопедични групи, където пък приемът е с комисия от експерти, не по общия ред. Ако имаш мнение за други групи хронични заболявания, напиши какво предлагаш да се направи, конкретно.

Аз гласувах в анкетата, макар че принципно съм против разделяне на постоянен и настоящ адрес. Извинявам се за офф-а, ама днес четох статия за Барак Обама, човекът може да стане президент на САЩ, а е само 2 поколение емигрант, баща му е от Кения. А ние тука сертификати за родословие ще искаме за детската градина. Смешно е чак, но няма повече да гокоментирам, за да не отклонявам дискусията за значението на постоянен и настоящ адрес.

# 983
  • София
аз понеже също съм против принципно този критерий гласувах за първата опция - да се взема по принцип постоянен и настоящ, без значение къде се намира детската градина - защо вече съм писала. Освен това все пак родителите трябва да могат да избират дали да е близо до местоживеенето или до работата им предвид разстоянията в София.

# 984
  • София
Коригирах се! Бланс, мерси! В началото, честно не схавах разликата мужду 2, 3 и 4 и затова гласувах за 5! Embarassed Скобите ме оръкаха - просто не ги прочетох! Феичка, защо направо не написа текста в тях като остоновен, а не като обяснение?

Последна редакция: ср, 25 юни 2008, 13:25 от Вени*

# 985
в отговор на marmotche :
привет,
ДГ със специален прием са за деца, изискващи особени грижи, те са само няколко. Санаториалната е една в Княжево и там приемът е по общия ред, но ни е на 1 час път в едната посока
Моето дете е с диагноза Хроничен артрит от три години, скоро ще навърши 5 годинки. Досега не е било възможно да посещава ДГпоради заболяването и грижите, които се изискваха, въпреки че имаше места. В момента е в стабилно състояние, дори направихме последните задължителни ваксини. Така че дедето няма нужда от никакви особени грижи, а само от нормална детска среда и евентуално по-малко физическо натоварване.
За такива случаи няма нищо предвидено в системата, а пациентската картотека в Ревматологията на Педиатрията е огромна, така че уверявам ви подобни случаи има много. Не ни е било възможно да се запишем в яслена възраст, а сега на 5 год. просто няма места.

По въпроса за адресната регистрация: не е ли достатъчно постоянна или настояща адресна рег-я, комбинирано с ограничен брой ДГ, напр. 4, за които да се кандидатства /друга майка го беше предложила този вариант/, а пък родителите да си преценят в коя ДГ да кандидатстват. Така жителите на София ползват повече точки, но от друга страна се ограничават сами, ако се въведат другите критерии по квартали, близост до ДГ и т.н.
По отношение на работещите родители - това не би трябвало да е критерии. Като цяла предложението за общината би трябвало да предложи малко и ясни критерии за пресяване на кандидатите. А може би много повече искания за реални мерки по въпроса за спешно увеличаване на местата по всякакви възможни начини.

# 986
  • гр.София
 ML, не съм по темата, но има градини ( в Оборище, в Младост)  ,в които за набор 2003 няма чакащи , а има свободни места.
 Друг е въпросът,ще намериш ли подходящо отношение към детето в обикновена градина.

# 987
Аз искам да кандидатствам в 2,3 и 4 микрорайон на Младост и това да ми дава най-много точки, значи ли че трябва да избера опция 3 от анкетата?  newsm78 В смисъл микрорайоните да ги третирам ли като част от един район т.е. една община?

# 988
  • Sofia
Уважаеми колеги родители, идеята за промяна на критериите е хубава, ное реално ще има ефект след поледователното и прилаге в петиод 2-3 години (като изключим детската ясла и първа група донякъде), тъй като децата които са класирани по действащите до момента критерии ще си останат в тези дески градини, а нови места със сугурност няма да бъдат създадени в достатъчен размер в близките години. Така че ако някой се надява, че  с, просто да забравипромяна в критериите следващата година ще успее да си класира детето в детска градина, просто да забрави. Единственият начин това да стане е всяка година да се прави ново класиранетпо новозададените критерии, разбира се ако има такива въобще, тъй като надали настоящата система ще може обработи друг вид критерии, а създаването на нова система най-вероятно ще отнеме по дълъг срок от този до следващото класиране.

Успех на всички.

# 989
  • София
Разкажете за Работната среща!

Общи условия

Активация на акаунт