Отговори
# 765
напълно съм съгласна с Ellypr  Peace
Само ще я допълня, че вече има ДГ на делегирани бюджети, като идеята беше всички да станат такива, но са поотложили малко нещата

# 766
  • в моя свят на мир и любов
Плодовата фея,
мисля че резултатът от анкетата е ясен и едва ли ще се промени.
Може да се замислиш вече да пуснеш нова анкета за срока и условията на ползване на адресната регистрация в София.

# 767
  • София
...
Можеш ли да кажеш колко от детските градини и ясли са "Първостепенни разпоредители" ? По мое инфо николко, но пък може и да греша.
...

За момента почти всички ДЗ са второстепенни разпоредители, уж не за дълго, обаче никой точно не знае кога ще станат първостепенни Simple Smile

# 768
Плодовата фея,
мисля че резултатът от анкетата е ясен и едва ли ще се промени.
Може да се замислиш вече да пуснеш нова анкета за срока и условията на ползване на адресната регистрация в София.
Че е ясен- ясен е, ама така и така се отложи срещата в общината, поне да поседи и утре тази анкета, после ще пусна друга
Само се чудя каква да е newsm78

# 769
  • в моя свят на мир и любов
Може да прегледаш отново предложенията в предишните страници, където се обсъждаха въпросите за регистрацията и да ги обобщиш в няколко точки.
Моля само да има една единствена опция за гласуване, за да се получи коректен резултат.

# 770
  • София
Около 70% от детските градини в София към октомври 2007г са на делегирани бюджети, от януари 2008г май са всички, но вече не работя в общината та информацията ми е от втора ръка. ДГ никога не могат да бъдат първостепенни разпоредители, защото такава е само Столична община, така е по закон, но това не ограничава ДГ, затова им се делегират бюджети. За да работи добре една ДГ трябва да са налице няколко условия:
- норматив за издръжка на 1 дете, адекватен на стандарта на живот;
- заетост по норматив на ДГ;
- директор, който е добър мениджър (за съжаление много малко директори са такива, аз съм работила с 15 директори, ами от тях само 3 бяха перфектни и правеха всичко за ДГ, а имаше такива, които питаха какво е това Държавен вестник).

Посочила съм хранодена само като частен пример, а от извадката от Постановлението се вижда, кой и как утвърждава размера на издръжката. Пак повтарям, ако е по-голяма таксата, и има желание от страна на Общинския съвет, размера на издръжката може да бъде адекватен, а не смешен и директорите да трябва да се превръщат на фокусници, за да се справят.

# 771
Не мисля че информацията ти е вярна, да наистина се предвиждаще така да стане и сега всички да са с делегирани бюджети, но не стана така

# 772
  • София
Предлагам идеи за следващите анкети:

1) Да се дават ли точки за предимство на живеещите в района на ДЗ?
-да
-не

2) Да се дават ли точки за предимство на работещите родители?
-да
-не

# 773
1.Да се запази входящият номер от 2008-ма,
2.Предимството на живеещите в района на детската градина да е на 4- то място от сега наредените.

# 774
  • София
Предлагам идеи за следващите анкети:

1) Да се дават ли точки за предимство на живеещите в района на ДЗ?
-да
-не

2) Да се дават ли точки за предимство на работещите родители?
-да
-не

Точно и ясна формулировка, но пак моля, нека да се изясни какво се разбира под "района на ДЗ", за да е ясно за всички, които ще гласуват.

# 775

Ако ми позволиш едно предложение за следващите анкети на тема местоживеене, предлагам да са:

Ако има критерий по местоживеене, по какъв адрес да бъде
1. По постоянен ИЛИ настоящ
2. Само по постоянен
3. Да няма критерий по местоживеене

Според мен тези две комбинации на адреси изчерпват всички валидни случаи, защото:
- "само по настоящ" никъде не съм виждала да се ползва, той винаги само допълва постоянния. Още повече, ако съвпадат, ти е все тая по какъв. Ако не съвпадат и постоянният е другаде, а настоящият в Сф, то "по постоянен ИЛИ настоящ" те устройва. Ако не съвпадат и постоянният е в Сф, а настоящият другаде, то явно си един от следните случаи - или не живееш в Сф и няма да кандидатстваш за ДГ тук, или работиш сезонно където си регистрирал настоящ адрес, но дългосрочно си в Сф, следователно съвсем разумно е детето да има право да кандидатства за ДГ тук. Затова няма смисъл от точка "само по настоящ"
- "по постоянен И настоящ" от практическа гледна точка е същото като "по постоянен". Вече писах за рядкото изключение пост тук, настоящ другаде.

Ако има критерий по местоживеене, за какъв срок да бъде
1. Поне 1г
2. Поне 3г
3. Поне 5г
4. Да няма критерий по местоживеене

И още един аспект, който се обсъжда:
Ако има критерий по местоживеене, да се дават ли допълнителни точки за адрес в близост до градината
1. Да
2. Не
Какво мислите за тези анкети, по- конкретно за първата?

# 776
  • Върху лъчите на Слънцето.
Да, но заедно с пояснението, за са не се получава объркване.

# 777

Ако ми позволиш едно предложение за следващите анкети на тема местоживеене, предлагам да са:

Ако има критерий по местоживеене, по какъв адрес да бъде
1. По постоянен ИЛИ настоящ
2. Само по постоянен

Съгласна съм, но според мен постоянния и настоящ адрес да са разделени Simple Smile

# 778
1. само по постоянен
2. само по настоящ
3. по постоянен или настоящ(по избор)
4. и двата да имат значение(например постоянен в София да дава отделно точки и настоящ в района на ДГ да дава точки)
5. да няма такъв критерии

май това са всички варианти, сега може да кажете дали да ги оставя всички или да е както мармотче е писала  newsm78или други предложения

# 779
Не съм съгласна да се запазят входящите номера от тази година. Друго мое предложение е ако се запази времевият принцип и не се приеме точкуване на системата, поне да се разделят различните общини да галсуват по различно време, за да се избегне натоварване на системата. Така 3-4 общини, които са една до друга( и не са мн големи) гласуват по едно и също време и веремната в системата са едни и същи.
И като предлагаме критерии за прием на децата за догодина и те ще се представят в общината си мисля, че не е лошо да направим и една подписка или искане за решаване на тези проблеми (липсата на места в гардините) да се иска срокове и конкретни решения възможно най- бързо. Да се помисли за тези деца които през следващата учебна година (от септември 2008) трябва да са предучилищна (и не са приети никъде). И ако няма действия по нашите искания или има само предложения като дойде момента да пасуваме и да стачкуваме или бойкотираме системата. Simple Smile  Grinning Hug

Общи условия

Активация на акаунт