Отговори
# 1 155
Тралали, говориш глупости. Какво значи дискриминация в случая? Винаги когато има прием на определени бройки, които надвишават свободните места, има някакви критерии. В училище как са с предимство живеещите в района и имащи братя и сестри в същото у-ще? Това пак ли е дискриминация? Или баловете във висшите училища? Като кандидатстваш за работа с още пет човека, пак има критерии. Които ги покрива най-добре, той е назначен. Ти дискриминирана ли си в случая, че не отговаряш на някой критерии? Трябва да има ясна система за прием, а лотарията не е такава.
Иначе колкото до горните критерии, гласувах, но някои не са много ясни. Например социалният.
А и това за приемните семейства-на тях не им ли плащат нещо като заплата, за да се грижат за детето?

Когато е факт нарушение на закон, въпрос на избор е някой да предприеме мерки. Може да съществува очевидно закононарушение и никой нищо да не прави - то продължава. По този начин пред тази система виси постоянният риск N на брой майки да ангажират адвокат, за да оформи документацията и да сезират КЗД и ти гарантирам, че решението няма да е в полза на текущата "Система", а и бъдещата, ако включва подобни "критерии" като гореизброените.

Вече сме част от EU и подобни процедури може да бъдат отнасяни и към други институции, в случай че КЗД си бърка в носа.

"В чл. 2, т. 1 на Международния пакт за гражданските и политическите права, се постановява: “Всяка държава - страна по този пакт, се задължава да зачита и гарантира на всички лица, намиращи се на нейна територия и под нейна юрисдикция, признатите им от този пакт права, без разлика на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически или други убеждения, национален или социален произход, имотно състояние, раждане или всякакви други признаци”.

# 1 156
  • София
Относно приемните семейства:
Мисля, че пак влизаме в ролята на по - знаещии, можещи и умни от хората, заети с проблема в съответните ведомства. Както и самите приемни семейства.
Ето тази статяи във вестник "Сега" простичко обяснява за какво иде реч.
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=1578&sectio … id=6&id=00001
Първо тези семейства малко не са ни във възрастовата група.
Второ ако все пак се попадне на вариант дете на 2 годинки в приемно семейство, то бъдете сигурни, че това са наистина рядък случай, за който има кой да се погрижи.
Хайде да не бъдем "по католици от папата"   Praynig
Пак казвам: СО си има начини да се погрижи за единиците.
И пак не мислим за 9-те хиляди деца извън детските градини.
Твърдо съм  за точкова система при кандидастванията в детски градини.
Твърдо заставам зад определени критерии, които са общовалидни за всички постоянна адресна регистрация в София за определени години и отделно точки за адрес, в района на детската градина;
точки за отделните социални неравнопоставености - инвалидност над опредлен процент, деца сираци;
точки за близнаци/породени, брат, сестра в съответната детската градина, многодетно семейство  (това трябва да е един параграф за точкуване)
Стига сме се обсъждали частни случай, които покриват няколко деца.

# 1 157
Точно за това вече започвам да си мисля, ( и не за първи път ще го напиша) че трябва да се премахнат всички привилегии  и "кой как се уреди"! Да ме прощават инвалидите, многодетните, близнилите и т.н. и т.н., ама вашите деца не са нещо повече от моето!
мйчета, моля ви да се сетите защо започнахме темата!
Тези критерии и тази система е предложена от общината и аз се радвам, че имаме възможност за дискусия на раб срещи, защото това не е малко! Можем да си кажем мнението! Но моля ви се, лотария не е начина!
Тук не става въпрос за дискриминация, а дори и да става- не си насочвай енергията към нас- ние само даваме предложения и дискутираме критерии, наложени от общината! Решението обаче се взима не от нас- родителите в този форум, а от СОС!..
Ако едно нещо се гласува от СОС това не го прави законно и нищо не пречи то да се отменя, последния пресен пример е простотията със синята зона. Та е добре като първи параграф на документа, който им се предоставя, да се цитира чл.6 ал.2 от Конституцията, за да имат едно наум, понеже вероятно голяма част от тях даже не са я чели (щом и щангист беше член на СОС).

# 1 158
в тази статия не видях да пише, че детето ще е задължително над 7 г. или че родителят не трябва да работи и да го праща на детска градина?

# 1 159
  • София
Tralali, като не си адвокат, защо мислиш, че простото цитиране на закони и членове, без реалното им тълкуване има смисъл. Ако така прилагаш тези закони за всеки случай, доста ще се озориш да въведеш ред. Никъде в тях не видях противоречие с приемането на критериите за прием, а ти? В случая не се ограничават права, а се установяват такива. Защото не може навсякъде и по всички показатели да сме абсолютно равни. Такова животно като абсолютно равенство няма (е има го в книжките на Маркс и Енгелс).

# 1 160
тралали, опитвам се да извлека конструктивното от мнението ти  newsm78
мисля, че трябва да заведеш дело срещу СОС
даже е трябвало да го заведеш преди 4 февр!
желая ти успех
смятам че няма с какво повече да допринесеш за темата ни
приятен ден!

# 1 161
  • София
в тази статия не видях да пише, че детето ще е задължително над 7 г. или че родителят не трябва да работи и да го праща на детска градина?
Да, няма такова изискване.
Но също, погледна ли семействата, които успяват да отговорят на изискванията за приемно семейство и сериозната проверка на която ги поставят(По проекта от 1998 г. са одобрени 7 приемни семейства в Хасково и Пловдив.)
Точно заради средставтаа, които им отпускат.Да не говорим, че те са от поредния Евро фонд
Повярвай, няма начин социалните да не съдействат за прием на дете в детска градина, ако този проблем бъде поставен от приемното семейство.
И аз също смятам, че СО има квота от места, които тя си запълва в различни случай, подобно на този
Тази квота, най-вероятно, е около 5% от общия брой места.

# 1 162
а осиновените деца?

# 1 163
  • гр.София

И аз също смятам, че СО има квота от места, които тя си запълва в различни случай, подобно на този
Тази квота, най-вероятно, е около 5% от общия брой места.
Е,нали 310 деца са приети в момента точно по този начин (от пост на Куки в другата тема). Особени случаи.
 Малко ли ви изглеждат?

bamby
, и аз реагирах в началото като теб на идеята за лотария.
 Мъча се тук да измисля,кои са по-нуждаещи се от мен от ДГ и гласувам за критерии,които ме пращат още по-назад в опашката.
 Единственият ми шанс се оказва лотарията-по време или каквато и да е.

# 1 164
  • София
Ами те да са наравно с останалите деца, още повече, че в повечето случай родителите им крият, че са осиновени. А подобен критерии, ще го изкара наяве. Пък и каква е разликата между тях и родните деца?

# 1 165
  • гр.София
Ами те да са наравно с останалите деца, още повече, че в повечето случай родителите им крият, че са осиновени. А подобен критерии, ще го изкара наяве. Пък и каква е разликата между тях и родните деца?
  Затова-да важи само за деца,осиновени в по-голяма възраст-2-3-4 годинки

# 1 166
  • в моя свят на мир и любов
Моля да обмисляте добре какво казвате, а не да си чешете езиците.
Взеха да се говорят пълни недомислици.

И оставете осиновенете деца на мира. Едва ли някой ще иска да се тръби наляво и надясно, че детето му е осиновено.

# 1 167
Децата на загиналите от системата на МВР са сираци, нали?тях нали сме ги включили вече Hug

# 1 168
Tralali, като не си адвокат, защо мислиш, че простото цитиране на закони и членове, без реалното им тълкуване има смисъл. Ако така прилагаш тези закони за всеки случай, доста ще се озориш да въведеш ред. Никъде в тях не видях противоречие с приемането на критериите за прием, а ти? В случая не се ограничават права, а се установяват такива. Защото не може навсякъде и по всички показатели да сме абсолютно равни. Такова животно като абсолютно равенство няма (е има го в книжките на Маркс и Енгелс).

Simple Smile да не би само на адвокатите да е дадено правото да разсъждават? Не е необходимо да си много умна за да видиш следното елементарно нещо:

"ДИСКРИМИНАЦИЯТА е нееднакво отношение към различни групи от хора в обществото, което се изразява в ограничаване на права или в предоставяне на права и предимства, непризнати на останалите."

че влиза в конфликт с даването на предимство примерно на "братчета и сестричета в същата градина" пред деца на семейства с 1 дете, тъй като те няма как да имат братче или сестриче в която и да е градина, както и пред деца на семейства също с две деца, на възраст за градина, но не могли да запишат поне едното миналата година.

Туй то. Не мисля, че има какво да се коментира повече по този въпрос.

# 1 169
  • София
Феичке, възможно ли е процентите в анкетата да не са приравнени на 100%, а към броя на гласувалите, за да отразяват реалния процент?

Общи условия

Активация на акаунт