Отговори
# 1 485
  • София
И аз си мислех за вариант студентите вече да са над 1-ви курс. В крайна сметка,колкото и грубо да звучи-толкова говорим за планиране на деца ,защо ще поощряваме толкова ранното раждане?

Ако директорките и Общината са непреклонни за служителите в Просветата, ще отстъпим ли да важи само за учителите? За чиновниците в общините и Министерството е ясно-ще сме категорични Peace

И няма ли да поискаме, ако влизат с предимство близнаците, да се включат и породените ( с разлика 1 година,например)?

И още- критерият " баща неизвестен" е много лесно доказуем-с акта за раждане. Смятам (вече се каза), че никоя майка не умира от желание детето й да не е записано на бащата.

Какво означава да са непреклонни за нещо, което е противоконституционно!?/

Като искат децата им непременно да имат места в ДЗ - има си начини предвидени за това. Наричат се ведомствени ДЗ. Министерството на образованието може - има право - да отвори ДЗ само за деца на служители в Министерството, или за деца на заети в сферата на образованието - тяхна си работа. Интересно ми е как ще се приеме това при липсата на места в ДЗ за "простосмъртните", но това е законният начин. Явно. Не "ами ние ги пробутваме тук - там, пък то няма да се забележи". И точно по този въпрос съм абсолютно непреклонна. Законите - особено Конституцията - трябва да се спазват от всички.
Да видим дали пък това няма да се окаже достатъчен "ритник", за да ме вкара обратно в политиката... от друга страна, може и да ме домързи. Ама хайде да видим...

# 1 486
Напротив Кати - срещна подкрепа, но в момента предпочитам да се съсредоточа върху неща, за които смятам че имам поне минимален шанс за успех. И са по-спешни.
Не мога да се клонирам и да се боря за няколко неща едновременно.

По същество - има ли мама (или тати), които работят в НОИ или НАП. Трябва ми консултация от специалист за някои неща. Ако има някой желаещ да ми помогне нека ми пише на ЛС. Приоритетно ме интересуват информационните им системи като функционалност.
Предварително благодаря.

# 1 487
  • София
Ами защото просто НЯМА такова предимство /за служители/ <......>Между другото той щеше да е единствения от 500 деца в ОДЗ-то с подобно предимство.
Не виждам защо така се нахвърляте върху този критерии  Laughing 

Didia, моля те да четеш внимателно- не сме против предимството на деца на персонала на ДЗ, а сме против предимството да важи за ВСИЧКИ служители в сферата на просветата. Защото това означава, че всеки учител от което и да е у-ще ще може да си запише автоматично детето в която иска градина, без класиране. Това е страхотен реверанс, който лично аз смятам за напълно неуместен при дадените обстоятелства.

Това не е така, никое дете не влиза автоматично без класиране, а се дават определени точки за тези служители. Да не останете с погрешно впечатление, и аз не смятам, че учителите в училищата и кой ли не служител на нар. просвета трябва да получава точки. Но служителите на ДЗ трябва да получават поради много причини, стимул да се работи там, а не да напуска персонала (Дидиа беше писала, че ако не бяха приели внука й е щяла да напусне, мисля, че за повечето служители в ДЗ важи това), евентуално някаква допълнителна "придобивка" за нов персонал (знае се че има ужасен недостиг, а тепърва нещата ще излизат извън контрол - това може да е стимул за някои бъдещи служители) и т.н. Но за съжаление общото мнение на раб. срещи не беше такова

# 1 488
  • София
И защо, собствено, детето на възпитател в ДЗ ще получава точни, а детето на лекар или сестра в Пирогов - не? Имате ли представа каква е заплатата на операционна сестра? Аз не съм такава, но мога да ви информирам, че не е по - висока от заплатата на възпитателите в ДЗ. (За разлика от тях имат дежурства, но пък, сещате се, когато мама я няма в неделя, понеже е на дежурство, а тати го няма, понеже се грижи да има някакви постъпления в семейния бюджет, ДЗ не работят и тогава, за да има кой да се грижи за детенце...) Нима сестрите в операционната зала са по - малко необходими от възпитателите в ДЗ? Трябва и за тях да предвидим такива "социални" подпомагащи и поощряващи бонуси. А знаете ли каква е заплатата на асистент в СУ? Ами, също толкоз. Дайте и на тях да дадем същите точки, понеже също е необходима професия. А спомняте ли си какво е хиперинфлация? Или, в случая - обезценяване на точките. Ако ще ги даваме по справедливост и необходимост на заетите с определени професии - ми дайте да дадем на всички работещи. Или на никого, което е по - смислено.

# 1 489
куки, разбирам да беше за децата и внуците на балева...ооопс, на персонала/учители и помощен вкл./ в съответна ДГ- ОК, но за децата на всички в системата....не, не мога!!!
освен това трябва на първо място да разберем дали говорим за предимства, или за критерии- разлика има, и не виждам как се вместват квотите там
е, ако приемат моята идея част от децата/сираци и инвалиди например/ да се приемат задължително с предимство- добре, да има квоти, в противен случай- всички по точки и това е
за специалните случаи- непременно всички с комисия , като комисията да не е само от директорки  Crossing Arms

# 1 490
  • София
Замислете се отново за гласуването. И при гласуването си мислете "Кое дете съм готов/а да пусна вместомоето?" А не "ами, то ще измести някое неизвестно, непознато, анонимно, безименно дете, а не моето...

# 1 491
  • София
katiABV по принцип съм съгласна с теб, логиката ти е правилна, но ако няма точки за служителите на конкретното ДЗ мое лично мнение е, че всички ние ще страдаме, няма да има персонал, децата ни няма да ходят на градина/ясла, ние няма да работим и децата извън ДЗ няма да са 8500 а кой знае колко, може и 20000 да са. Естествено тези точки в никъкъв случай не са решаващи за проблема с персонала, но биха могли да спомогнат поне малко.
Плодова, и аз не съм съгласна да е за всички служители на нар. просвета, не знам къде видя такова нещо  newsm78  съгласна съм само за служителите на съответното ДЗ. И говорим за критерии, не предимства (аз лично правя съществена разлика). А за предложението ти за разделението на предимства и критерии, аз лично го смятам за разумно, ама не сме много тези Simple Smile

# 1 492
в информацията, която четох напред(нали не бях на срещата) това ми направи впечатление- че е за всички работещи в системата на просветата!
а за разделянето- просто отново се замислих, защото иначе защо да има квоти  newsm78
Подкрепям за децата на пресонала в ДГ, евентуално и внуци(то и е по- вероятно, щото не е тайна на каква възраст са повечето детски учителки), но само на същото детско заведение!
твърдо смятам и че специалните случаи да влизат в бройката, с изключение на възникналите много спешно в течение на годината, които ще са минимално количество(ако няма злоупотреби) и биха се компенсирали с текущото отписване на деца

# 1 493
Аз стотици пъти съм казвала, че съм против това предимство за децата ( а още по - малко за внуците) на персонала в детските градини (имам си мои лични причини, с които не мисля да ви занимавам). Четейки обаче темата си мисля, че най-добре ще е ако има такъв критерий или предимство то да важи както за градината в която е работещият родител или за тази, която му е в района на живеене, защото не всички работят в районните си детски градини и е глупаво да се размотават децата по кварталите сутрин рано. Колкото до внуците съм против защото те си имат родители, които работят както всички нас и мойта майка работи, ама аз не я карам да си взима внучето в работата това е мойто мнение.
Колкото за студентите поне едния майката в общия случай не може да не прекъсне при раждането на детето и на тях им се полага майчинство доколкото знам, ама е само една година защото се водят учащи родители, т.е не осигурени

# 1 494
  • София
katiABV по принцип съм съгласна с теб, логиката ти е правилна, но ако няма точки за служителите на конкретното ДЗ мое лично мнение е, че всички ние ще страдаме, няма да има персонал, децата ни няма да ходят на градина/ясла, ние няма да работим и децата извън ДЗ няма да са 8500 а кой знае колко, може и 20000 да са. Естествено тези точки в никъкъв случай не са решаващи за проблема с персонала, но биха могли да спомогнат поне малко.

А ако няма операционни сестри в операционните? Колко дечица ще страдат тогава? А ако няма акушерки, които да подпомагат ражданията и да се грижат после за новородените? Какво ще стане? Колко дечица ще са ощетени? Определено трябва и те да получат поне толкова точки. И така мога да продължа дъълго.
А простия факт е, че ДЗ НЕ са социални заведения и съответно не може да има каквито и да било социални фактори като критерий за приемането - вкл. и ниските заплати или ниския интерес към дадени сфери на заетост. Да, съгласна съм, че възнагражденията им не отговарят на нуждите. Това, обаче, не е начин за компенсация.

Колкото за студентите поне единия майката в общия случай не може да не прекъсне при раждането на детето и на тях им се полага майчинство доколкото знам, ама е само една година защото се водят учащи родители, т.е не осигурени
Аз пък имах (понеже отдавна завърших) състудентка, която не само, че не прекъсна, но и завърши годината с успех над 5.5 - толкова се искаше за стипендия по мое време - при това не съм завършила нещо лесно (теоретична химия и физикохимия), а тя роди току преди особено тежка сесия. Не пропусна нито един изпит. Не казвам, че е лесно, но чак пък невъзможно?... А аз бях предложила да не е прекъсвала ПРЕДИ майчинството, а таткото - да не е прекъсвал изобщо.

# 1 495
  • гр.София

е, ако приемат моята идея част от децата/сираци и инвалиди например/ да се приемат задължително с предимство- добре, да има квоти, в противен случай- всички по точки и това е
за специалните случаи- непременно всички с комисия , като комисията да не е само от директорки  Crossing Arms

Peace- и за предимството, и за комисиите.

katyABV, по-добре да регламентираме приема на децата на персонала , защото те така или иначе ще ги бутнат после вътре (поне да е официално, през с-мата).

Последна редакция: вт, 15 юли 2008, 13:07 от blanc

# 1 496
И аз мисля, че трябва да се регламентира приема на децата на персонала, защото гарван гарвану око не вади. Ще намерят начин да ги приемат. По добре да получат точки и да кандидатстват съгласно точките си. И ако не можем да се преборим критерия да отпадне, нека поне да се сегментира.
Да има позиция - персонал на ДЗ - много точки и всички останали от просветата - малко точки. Минчева изказа мнение, че спорните критерии ще получат малко точки - нека не е за сметка на персонала на ДЗ.
Така хората, които пряко се грижат за децата (вкл. и помощния персонал и администрацията на ДЗ) да ползват някакви привилегии за да се осигурят места за другите 20 деца.
На сайта на БТ за София, основен контингент от обявените работни места са за пом.възпитатели в ДЗ, мед. сестри и някои други позиции в ДЗ. Средна заплата - 240 лв. (ако изобщо някой е имал смелостта да я посочи). Не се избиват за тия места предполагам. Това означава по-малко групи отколкото базата позволява. В този смисъл, който иска много точки по този критерий да отиде да работи в ДЗ.
Така че аз поне ще се боря за сегментиране и различно точкуване (за сега това ми е мнението). Поне смятам, ако общината се съгласи с подобно предложение, да се опитам да реабилитирам критерий "Работещи родители". Имам сериозни шансове и ако се включи някой от НАП или НОИ, мисля, всички ще бъдат доволни.

# 1 497
  • София
Не. Аз лично няма да съм доволна. Това, че могат да наложат нещо не означава, че трябва да се съглася с него. Не съм съгласна да имат КАКВИТО И ДА БИЛО привилегии и преимущества. Нито работещите в МОН, нито работещите в ДЗ. Никой. И смятам, че ако сте съгласни - с вашето лично съгласие и подкрепа - да им позволите да направят подобно беззаконие, позовавайки се на ВАШЕТО общо съгласие с него, аз също искам такива привилегии. Защо не? Тяхната позиция е "ама ние много искаме" и вие в момента казвате 'ами щом толкова искате, заповядайте, минете първи". Ами, и аз много искам. Пуснете ме. Впрочем, заплатата ми в БАН преди да изляза в болничен беше 200 лв. и да я интегрират сега, едва ли ще стигне 240. А операционните сестри (последното, за което се сещам, от преди година, може би) вземат 260... ами не е толкова повече. Така че - да ги включим и тях бе, хора!!!

# 1 498
  • гр.София
 Ти виждаш дискриминация по професионална линия ( и по доходи). Аз пък по линията- брат/сестра ( близнаци,многодетни). Също имам 2 деца, ама НА, с лоша разлика.
 Родителите на 1 дете пък нека кажат-к`ва е тая подкрепа на раждаемостта,след като не ни стимулират да родим Второ?!  И т.н, и т.н.
 По въпроса,
 бих пуснала пред себе си децата на учителката и лелята в конкретното ДЗ!
 Да не забравим,че в едно ДЗ има куп приходящи учители,на хонорар,по разни допълнителни дейности. Трябва да го уточним.

# 1 499
Кати, съжалявам, но един учител (в ДГ или училище), който не може да се върне на работа означава една група (клас), който не може да се формира. В интерес на 20 други деца съм ЗА персонала на ДЗ да има предимство пред мен. Същото важи за помощен персонал, персонал кухня и т.н.
И какво те грее теб ако детето ти е прието, а няма персонал, който да се грижи за него. Питай Куки - тя е в това положение с двете си деца. И освен тях е висящ въпроса за цели три групи - поради липса на персонал. Това са повече от 70 деца. Ми ще преглътна няколко с предимство ако това ще реши кадровия проблем на останалите.

Тук не става въпрос за социални придобивки, а кое е удачно от практическа гледна точка. ПРОТИВ съм за всички от просветата (каквото и да включва това понятие), но за персонала съм ЗА. Бих се съгласила и за учителите, но не искам да вървя срещу мнозинството.

Общи условия

Активация на акаунт