Отговори
# 1 500
                  Момичета, спрете се ,че става вече страшно , да не кажа смешно.Така се увлякохте в определянето на критериите и в противокунституционното предимство на персонала в ДЗ ,че стана ужас.
                  Спомнете си ,че :
                   - Детските заведения НЕ са социални или специални заведения и по тази причина всичките ви социални критерии /трудно доказуеми в повечето случаи/ НЕ би трябвало да дават предимства или точки /както искате така ги наричайте/.
                   - Абсолютно противоконституционно е да отнемате възможността на децата , чийто родители живеят от скоро в София, да кандидатстват наравно с другите.Да районирате и ограничавате свободния достъп до възпитание, образование и т.н. Май го има в конституцията,че е свободен и имат право на него.
                   И така мога да изредя и другите ви критерии  Laughing
                   За приема на децата на персонала - от опит ви го казвам,че едва ли те са проблема.Достатъчно кадърни сме за да си ги отгледаме и у дома  Mr. Green Конкретен пример съм аз - цяла година половин ден съм на работа и половин ден гледам двамата малчовци.През останалото време организацията ни е стройна  Laughing деди,мама,татко и т.н. но без гледане не са останали.Само,че се замислете КАК действат вашите коментари относно ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННОТО нарушение на правата ви като дадат някакви си точки на децата на персонала.Аз не ви се бъркам в работата ви и не роптая срещу преференциалните условия в някои фирми.Така са извоювали правата си и какво ..... освен да ида и да кандидатствам и аз там.Всички обаче не можем да работим в тях.
                    За парите , с които да ви компенсира общината за това ,че не сте в ДЗ - Веднага отписвам малчовците , ако дават парите и ще си стоя в къщи да си ги гледам. Mr. Green Като сте толкова нахъсани ЗАЩО не се поинтересувате КАКЪВ бюджет е отпуснала общината на ДЗ и до къде може да се стигне с него,а не да мислите за внуците на Балева. Mr. Green Като се прие принципа "парите следват детето" да ви питам ГДЕ ги тези пари за децата над 22 бр.За момента са дадени пари за групи от по 22 деца ,а какво правим с останалите деца? Я ми отговорете!Повечето групи са над 25 и питам защо трябва да се прехвърлят средства от градините с многобройни групи на тези градини ,които не могат да си съберат необходимите 22 деца за група? Какво излиза - работиш добре,пред градината опашка,гледаш над капацитета и накрая ....грънци! А там където карат през пръсти /никой не може да ме убеди,че където не си покриват норматива са перфектни и раждаемостта е ниска/ получават средства от твоите и си люлеят краката с по 15-16 деца.
                     Така,че не се карайте за критерии,предимства или както щете ги наричайте,това просто са бели кахъри за системата!Опасността е друга и за съжаление вие все още не сте я видели затънали в дребнотемие.Дали лично сте доволни или не е все тая ,но дали няма да си вземете отпуск през ноември,декември когато ДЗ закъсат  вече си е проблем.Помислете и се поуспокойте с приема,защото скоро може да няма къде и при кого да оставите приетите си деца. Peace Дано не стане ,но на там е тръгнало.

Последна редакция: вт, 15 юли 2008, 14:30 от Didia

# 1 501
  Да не забравим,че в едно ДЗ има куп приходящи учители,на хонорар,по разни допълнителни дейности. Трябва да го уточним.
              Те просто НЕ са служители на ДЗ,а на съответните фирми утвърдени от общината.Така,че проблем няма!

# 1 502
  • София
Хм, да но логиката е същата и за операционните сестри. Ако - не дай Боже - детето ви бъде прието в болница, но няма сестра на операцията, понеже си е останала в къщи, за да гледа неприетото си в ДЗ дете - и понеже заплатата й също е мизерна и чДЗ не може да си позволи - няма ли също да кажете, че е в интерес на н'ам си колко на брой деца на ден нейното точно дете да бъде прието?

# 1 503
Дидиа, със съжаление трябва да кажа, че пишеш по начина, по който говорят балева и др директорки...изместваш някои въпроси, като нападаш родителите за неща, които не зависят от нас!
никой не роптае срещу деца/дори внуци на персонала на ДЗ
роптаем срещу формулировката- служители в системата на просветата
това е
а за бройката- мненията ни се припокриват, хайде да се обединим, а не да се караме!
а за бюджета и заплатите- ами ще с епоинтересувам, и ще питам минчева лично, какт и ще питам директорките защо нападат мен- родителя- с тези въпроси, а не седящата до мен минчева, дето уж е там да мисли по тия въпроси

хайде да с еконцентрираме върху критериите
какво мислите по резултатите от анкетата?

# 1 504
Хм, да но логиката е същата и за операционните сестри. Ако - не дай Боже - детето ви бъде прието в болница, но няма сестра на операцията, понеже си е останала в къщи, за да гледа неприетото си в ДЗ дете - и понеже заплатата й също е мизерна и чДЗ не може да си позволи - няма ли също да кажете, че е в интерес на н'ам си колко на брой деца на ден нейното точно дете да бъде прието?
               Спри до тук ,скъпа! Като имаше на раждането 5 доктора и още 10 сестри,на които явно децата са били в ДГ след като са на работа защо осакатиха ръчичката на детето ни? Съдя ги и ги осъдих по едното дело с чистото съзнание,че всичките пари на света не ми решават проблема дори с малкото пръстче на детето!Така,че всичко ,което се изписа за операционните сестри си е чиста глупост.Аз гледам децата за 300 лв и то сума ти години и едва ли ако ми дадат 1500 ще бъда различна - по - можеща и гледаща,по - отговорна.През цялото време на работата ми е било ясно ЕДНО , че ОТГОВОРЯМ ЗА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА ВИ  и че това не се променя от факта каква е заплатата ми  ниска или висока.Тя никога не е била фактор в работата ми , а само средства с които се стремя да водя нормален живот.То пък ако разчитах на нея щеше да е един нормален живот  Mr. Green Обичам си работата и децата и отношението ми НИКОГА НЕ Е ЗАВИСЕЛО ОТ ЗАПЛАТАТА.
                 Извинявам се за спама ,ама вече се оляхте. Sick

# 1 505
  • София
Кати, съжалявам, но един учител (в ДГ или училище), който не може да се върне на работа означава една група (клас), който не може да се формира. В интерес на 20 други деца съм ЗА персонала на ДЗ да има предимство пред мен. Същото важи за помощен персонал, персонал кухня и т.н.
И какво те грее теб ако детето ти е прието, а няма персонал, който да се грижи за него. Питай Куки - тя е в това положение с двете си деца. И освен тях е висящ въпроса за цели три групи - поради липса на персонал. Това са повече от 70 деца. Ми ще преглътна няколко с предимство ако това ще реши кадровия проблем на останалите. ...

За съжаление наистина съм в това положение, и не само аз, а децата в поне 3 групи до момента в градината, в която сме приети, до септември със сигурност и повече ще станат. А градините в София гонят 200 на брой. Така че, след следващата работна среща (на която смятам ще се поизбистрят критериите повече или по - малко) аз ще се опитам да насоча усилията си към този, доста съшествен и наболяващ проблем. Дидиа също го е написала

...        Така,че не се карайте за критерии,предимства или както щете ги наричайте,това просто са бели кахъри за системата!Опасността е друга и за съжаление вие все още не сте я видели затънали в дребнотемие.Дали лично сте доволни или не е все тая ,но дали няма да си вземете отпуск през ноември,декември когато ДЗ закъсат  вече си е проблем.Помислете и се поуспокойте с приема,защото скоро може да няма къде и при кого да оставите приетите си деца. Peace Дано не стане ,но на там е тръгнало.                 

# 1 506
  • София
Didia, не си прочела предложението ми - то си остана нейде назад, невидяно.

Това, което бях предложила, е да се направи смислен разчет колко струва - най - вече колко би следвало да струва, спазвайки всички изисквания - едно дете в ДЗ - като в разчета се заложи и наем за помещения и дворно място - и парите да се дават на семействата за всяко дете в съответната възраст. После то да си прави с тях каквото си иска. Ако отиде в оДЗ, таксата ще бъде в размер на цялата сума. В чДЗ вероятно ще е по - висока - но не много, понеже ще са заложени както заплатите, така и наемът, това,което ще остава, ще бъде само печалбата на фирмата. Съответно при дете в оДЗ разликата между разчета с наем на помещение и без такъв ще се връща обратно в бюджета на общината - понеже все пак тези сгради са вече построени и са собственост на общината. Да кажем, че все едно оДЗ ще се самоиздържат и ще плащат наем на общината за използваните помещения, но ще работят без печалба. (При такова положение за прием в оДЗ биха могли да се предвидят някакви социлани критерии - но те скоро ще станат излишни). Разбира се, там, където няма достатъчно желаещи работници - за мед. сестри, за помощен персонал, за възпитатели - ще се наложи да се предложат по - високи заплати, до запълване на "липсите". Съответно, ясно, във въпросните общини ще се окаже, че издръжката на дете в ДЗ е по - висока - което си е нормално, както и да го гледаме, животът не е еднакво скъп навсякъде. И парите за издръжка на дете, които се дават на семейство, ще са повече - но, разбира се, и таксите ще са по - високи.

Тази схема би могла да работи. Без проблем (като изключим дупката в бюджета, която ще пробие). Но пък тъкмо последната ще принуди общините да създадат нужния брой места в оДЗ по най - бързия начин - не на думи, а реално - така че в крайна сметка да се стигне до състояние, в което всяко кандидатствало дете бъде прието и "излишните" пари за наем се връщат така или иначе в общината. (Когато местата станат достатъчно, примерно, пари може да започнат да получават само кандидатствалите деца - но те вече всички ще бъдат приети). Същевременно ще е силен стимул за качествена работа на ДЗ - понеже, разбира се, децата ще кандидатстват главно в "добрите" ДЗ, а другите постепенно ... ами, не ще бъдат затворени, просто ще си сменят персонала, започвайки с директорите, докато също започнат да бъдат желано място. Понеже парите ще идват от децата, които ги посещават - директно. Няма да има изобщо допълнителна субсидия.

Както споменах, като изключим факта, че тази схема ще бръкне на ББ в... бюджета, не виждам какъвто и да било друг проблем с нея. Еднакво справедлива е за всички и при това по естествен, пазарен механизъм (който е единственото нещо, на което реално може да се разчита) ще доведе до подобряване на състоянието на нещата. Иначе ще продължават да хвърлят прах в очите, разчитайки, че децата ни ще пораснат, а раждаемостта, задушена от неблагоприятната обстановка, в крайна сметка отново ще намалее.

# 1 507
                     Плодова фея, аз работя там където работят и директорките с тази разликка,че не съм от тях.Познавам нещата даже малко по-добре от някои директорки защото работя директно с родителите и децата им и мога да виждам всяка минута пропуските или неудобствата .Те разбира се рефлектират в отношенията ,което не значи ,че се караме.Мога да се похваля с отлични взаймоотношения в пряката ми работа,но и никога не съм била "преклонена главица" дето сабята не я сече.Това ,че се интересувам малко повече от работата си ,а не от заплатата си не е мои минус.До тук когато говоря за СРЕДСТВА нито веднъж не съм имала предвид какво получавам , а с какво се хранят децата ви,с какви препарати се мие,какви тоалетни принадлежности ползват и т.н.Последното нещо е колко от средствата ще отделят за заплатата ми.Не съм идеалистка и не казвам,че ще работя без пари,аз избора съм си го направила и не се страхувам ако се наложи да напусна,НО и моите деца са там при вашите и не съм съгласна и няма да се съглася порцията плодове за обяд да се раздели на две и да се даде една част преди обяд 10 ч.А след това да чета КАК вие сте издействали увеличаване на количесгтвото плодове в менюто на децата.За това става дума, а не за заплати.

# 1 508
  • София
               Спри до тук ,скъпа! Като имаше на раждането 5 доктора и още 10 сестри,на които явно децата са били в ДГ след като са на работа защо осакатиха ръчичката на детето ни? Съдя ги и ги осъдих по едното дело с чистото съзнание,че всичките пари на света не ми решават проблема дори с малкото пръстче на детето!

Ами виж сега, ужасно е, че се е случило такова нещо, но пък не можеш по това да съдиш за работата на всички от бранша, нали? Това, че имаше едни лелички, които изтровиха цяла група деца на два пъти в една Софийска градина миналата година не означава, че и ти ръсиш успокоителни хапчета на места, свободно достъпни до дечицата от твоята група и ги оставяш без надзор, нали? Аз не съм операционна - или каквато и да било - сестра. Но познавам такива. И, честно казано, в повечето професии познавам - лично - както изключително съвестни, така и невероятно мърляви "професионалисти". Старая се да разглеждам всеки случай по отделно и да приемам, че като цяло представителите на всички професии се стараят да си гледат работата, а "черните овце" са рядкост и по - скоро изключения... каквито, уви, навсякъде има.

# 1 509
  • София
Lovi - татко.
Ще се опитам да внеса малко яснота (макар и доста късно) по някои от обсъжданите въпроси на последната работна среща в общината.
Новодошлите майки на срещата явно не разбраха, че аз съм обикновен родител, а не представител на общината.
Още преди да започне обсъждането на критерийте предложих да се вземе под внимание за всеки от тях:
1. Как ще се доказва съответния критерий.
2. Каква тежест ще има този критерий,и съответно определяне на точковата му еквивалентност.
Също така и добавих:
1. Новия критерий - време.
2. Квота за приемане на децата с предимство.

Затова по първия критерий: Адресна регистрация доказването става с лична карта, на която е записан постоянния адрес към датата на издаване на личната карта. По въпроса за срока 1 или 2 години - преди два месеца по стечение на обстоятелствата ми се наложи да си сменя постоянния адрес и в новата ми лична карта никъде не е отразен старият адрес в София на който живях 20 години и си плащах данъците. Затова се реши да не се оказва минимален срок на регистрация.
По втория критерий: Адресна регистрация в района на детското заведение - няма значение по чия лична карта ще става това, на бащата или на майката. Всички сме родители и си имаме своите отговорности.
За критерия време - това е в случай че след точкуването на всички предходни критерии две деца "застанат" на входа на детската градина с еднакъв брой точки - трябва по някакъв начин да се определи кое от тях ще бъде прието. Затова  да се погледне времето за кандидатстване в съответната градина, а не времето на регистриране в информационната система. Или погледнато в миналото - това е все едно да сме се наредили на опашката пред детската градина за да запишем детето си, и сме подали входящи документи с ХХ номер. Когато дойде ред на този ХХ номер детето ни влиза.
Относно квотата за приемане на деца с предимство да е определен процент от общо приетите деца в детската градина. Предложих го в началото на срещата, защото на  класиранията досега в някои детски градини са приети само деца с предисмтво, което ощетява обикновенните родители. И затова идеята ми беше поне някакъв процент обикновенни деца да имат шанс. За съжаление това е обаче неприложимо при разработването на новата система от критерии. Няма как да съществуват две системи за класиране.

Последна редакция: вт, 15 юли 2008, 15:11 от Lovi

# 1 510
  • София
Дидиа, със съжаление трябва да кажа, че пишеш по начина, по който говорят балева и др директорки...изместваш някои въпроси, като нападаш родителите за неща, които не зависят от нас!
никой не роптае срещу деца/дори внуци на персонала на ДЗ
роптаем срещу формулировката- служители в системата на просветата
това е
а за бройката- мненията ни се припокриват, хайде да се обединим, а не да се караме!
а за бюджета и заплатите- ами ще с епоинтересувам, и ще питам минчева лично, какт и ще питам директорките защо нападат мен- родителя- с тези въпроси, а не седящата до мен минчева, дето уж е там да мисли по тия въпроси

хайде да с еконцентрираме върху критериите
какво мислите по резултатите от анкетата?

Точно казано!

Дидия, голяма част от твоите въпроси не са адресирани правилно. И това не са НАШИТЕ критерии, както си написала. Защото според мен не трябва да има критерии. Защото честно казано на мен взе да ми писва от критерии и рпедимства. Ами не са проблем сами по себе си децата на персонала, ама в съчетание със всечки други деца с предимства, стават проблем. Понякога се изказваш доста остро и "компетентно" без да си прочела мненията преди това. И не ми отговори на въпроса, по повод това което каза: "Имам информация обаче ,че 500 деца са отказали записване и има градини ,които не могат да си наберат необходимите 22 деца. Mr. Green И се питам дали някои хора не кандидатстват от любов към спорта. ". Това,ч е не си съгласна с наистина важни неща в гледането на децата е хубаво, но какво правиш по въпроса? Препдолагам се мъчиш да промениш нещо при теб, а къде остават другите градини и деца? Тук все пак се дискутират нещата общо и валидни за всички, а не да гледаме всеки от своята камбанария.

# 1 511
куки, какво смяташ че можем да предложим във връзка с персонала?
сама чу онази директорка колко неща изреди че прави за персонала си, но все пак...
проблема си е в заплатите и това е
от друга страна- не може да очаква да вдигнат само на учителите в Дг, а на всички останали общински и бюджетни- не...
в нашата градина всъщност няма недостиг на персонал, а условията за работа са отвратителни/знам го, понеже майка ми е работила там и искаше пак да работи в тази градина/...та изобщо не знам къде е ключа от палатката...
Дидиа, сега виждам поста ти, ами щом мислим еднакво, що не се обединим? съгласуваме си идеите и атакуваме! няма значение после кой го е извоювал, важното е да постигнем нещо положително
в нашата детска делят ябълката на 4, банана на 4, не ми се пише повече...
много добре знаеш, че повечето родители не са наясно откъде идват парите в Дг и къде отиват парите от таксите и т н, и биха подкрепили някои неща, но трябва да им ги сдъвчеш и оформиш , та те само да благоволят да си цвъкнат подписа, или ако може нещо още по- лесно
а заплатите са си сериозен проблем, майка ми затова напусна ДГ, защото разведена учителка не можеше и все още не може да издържа ученик, даже и себе си не може
само дето след стачката имам чувството, че нищо не е в състояние да промени нещата със заплатите...

лови татко- ей, престраши се да пишеш в темата  Hug
ами приложимо е: част от местата да са за дечица от групата сираци и инвалиди- те влизат преди другите без класиране, това е предимство
за останалите точките, по критерии
ако има останали незаети места- за останалите, които не покриват никой критерий, по време
съжалявам че заради теб са решили да не взимат под внимание срока
така тези критерии стават абсолютно безсмислени, или в най- добрия случай ще накарат някои разсеяни родители да си сменят ЛК

# 1 512
Само да питам за адресната регистрация: каква е идеята, когато цялото семейство няма адресна регистрация на едно и също място (т.е. в 1 район), но всички адреси са в София?  newsm78

# 1 513
  • София
Lovi - татко.
По адресната регистрация на избран от Вас родител. Все пак не може да сте повече от двама - нали Embarassed

# 1 514
Lovi - татко.
По адресната регистрация на избран от Вас родител. Все пак не може да сте повече от двама - нали Embarassed

Laughing
Е, да.
Аз визирах ситуация като нашата - аз се водя на 1 адрес, мъжът ми на друг, а децата на 3-ти. Децата отдавна ходят на градина, ама да съм подготвена, че по-натам (ако имаме още 1 дете) може то да се води на 4-ти адрес.  Mr. Green
Стана ми интересно. Ама щом е по адрес на 1 от родителите - пак е странно - ние живеем на адреса на децата и детсата градина я съобразихме с този адрес  Whistling.

Общи условия

Активация на акаунт