Детска градина в Люлин и Банкя

• 26 760
  • 129
  •   1
Отговори
# 60
dobreva, вие в коя група сте? И ние сме там. Това за сградата и ние, майките още през пролетта се бяхме притеснили. Обаче има една много оправна майчица от по-малка група, та тя е на ясно с общини и т.н.т. Тя изровила някакви документи и ни успокои, че няма проблем с местенето. За това спокойно си записах детенце и за тази година. Тъкмо си е свикнало.
dobreva, пиши ми ако искаш на личния.Може да се видим в Кестнер/ако не сте с транспорт/.

# 61

В близост до училището има нова градина, мисля, че е Изворче. Засега отзивите са сравнително добри, материалната и база е най-нова, но е доста по-скъпа от "Фоти", а и за мене специално има минуси, свързани с доста по-малкия (почти никакъв) двор, както и по-малкото занимания, които се предлагат. Там повечето дечица са малки. Намира се някъде близо до училището, но точния адрес не мога да кажа в момента.

Детето ми ходи в Изворче от самото й откриване.
Първо - не е по-скъпо от Фоти. Сега вдигнаха малко таксата, но, когато дъщеря ми тръгна миналата година, беше точно същата като във Фоти - 240 лв. В цената влизат занимания по музика и физическа подготовка, отделно имат английски, а от октомври ще има и народни танци.
Второ - ходила ли си там? Дворът е достатъчно голям (поне 500 кв.м.), слънчев през целия ден, като има отделено място с шарена сянка, където стоят, когато е наистина жега. И е много по-приветлив от двора на Фоти. За сравнение на базите - и дума не може да става. Когато разглеждахме Фоти с мъжа ми, направо се потресохме. Поне един ремонт да направят, да изглеждат малко по-приветливо ужасно малките стаички. Да не говорим, че самата сграда ми прилича на временна постройка, нещо като бивша казарма примерно Confused
Учителката (която е и собственик) в Изворче е прекрасен, наистина прекрасен човек, както и всички възпитателки. Просто работата й е призвание, а не бизнес, и това си личи. Лицензирана е и работи по програма, одоберна от МОН. Освен отова е страшно креативен човек, всеки ден ме изненадва с наистина интересните занимания, които успява да измисли. Дъщеря ми я обожава, всъщност за мен това е важното.
Дечицата са на възраст от 3 до 5 г., групата е от 10 деца и е запълнена докрай, нямат свободни места. Това говори само по себе си.

# 62
Тази детска градина само с 1 група ли е? Аз малко съм с предубеждение към такива "камерни" детски градини.

# 63
Тази детска градина само с 1 група ли е? Аз малко съм с предубеждение към такива "камерни" детски градини.
ще си чешем езиците ли?
Чудесно, радвам се за твоето мнение. Аз пък съм доволна от конкретно тази.
Впрочем, твоето дете коя такава е посещавало, че си предубедена?
Аз съм предубедена например към държавните. Но моето дете е посещавало 2 от тях, затова имам база за сравнение. Затова ще ми е интересно да разбера повече за твоята база за сравнение, натрупана с опита ти.

# 64
Мартеа, не съм ходила там, мисля, че съм го написала. Отделно от това отзивите са ми отпреди време, сега в момента не знам какво е положението с брой/възрастов състав/съотношение момичета-момчета. Тогава, когато проверявах, в групата имаше малки деца, предимно момиченца и да пратя моя буен младеж там за мене беше немислимо. Беше чудесно да си напишеш мнението като вътрешен човек, не беше задължително да го правиш в опозиция на моето, още повече, дебело съм подчертала, че за мен там има някои минуси.
Нямам никакви съмнения за собственичката, че е прекрасен човек, нито съмнения, че материалната база е по-добра от "Фоти". И за кротки момиченца може и да е по-добрият вариант (не знам само за заплащането). Затова съм и дала по-горе адрес и мобилен телефон, които специално издирих, за да сложа в темата, нямах ги на разположение. Това би трябвало да ти говори нещо, така че дай по-кротко и да изясним нещата, за да е темата полезна за четящите я.
Колко е в момента таксата там и какво включва?
Физическата подготовка и музиката аз не ги включвам в допълнителните занимания, които се предлагат, защото влизат в програмата на МОН. И при "Фоти" ги има, както и навсякъде, вкл. и в ДДГ. Английският също вече не е екстра. Всичко това си влиза в таксата, както и храната.
От там насетне заниманията при "Фоти" , които се предлагат по желание и с/у допълнително заплащане, но организацията е изцяло от детската градина са: спортове - плуване, тенис, народни танци, бойно изкуство; други - пиано.
Друг въпрос, който мене много ме вълнува обикновено е през студения сезон колко често са децата навън?
Въобще напиши и още неща, ако искаш, темата е за това Peace Чух, че собственичката в някакъв момент ще направи още една група, така че няма да е излишно във всички случаи.

пп Сградата на "Фоти" е строена за читалище и не може да се направи ремонт, защото има проблеми с общината по отношение на договора. Има височайши интереси сградата да се продаде и теренът да се използва за нещо по-печелившо от ДГ.

# 65
Мартеа, не разбирам защо така "недоброжелателно" отговаряш. Просто въпрос-само 1 група ли има в твоята детска градина.Нищо повече.Радвам се, че си доволна, няма лошо! А това, че имам мнение различно от твоето е съвсем нормално.

# 66
Просто въпрос-само 1 група ли има в твоята детска градина.Нищо повече.
ето това беше в повече
Аз малко съм с предубеждение към такива "камерни" детски градини.
защото просто не обичам да си говорим наизуст. Все пак, не каза на база кои други "камерни" градини е твоето предубеждение. В смисъл - интересно ще ми е наистина, какви минуси произтичат от това децата да са малко и да са повече обгрижвани Thinking
Иначе, да, нашата е с една група, и да, има идея да стават 2, което мен лично не ме радва, харесва си ми така. Плюсовете няма да ги изтъквам, мисля, че се подразбират. Поне моята логика е такава.

Мария Ст., права си, писах на база първото ти мнение в темата, където говореше толкова убедително, че даже в един момент реших, че явно става дума за друго "Изворче".  След това видях, че си писала, че не си била там.
Както казах - информацията ти за цената и за двора не е достоверна.
Ето моята, от първа ръка, все пак: дворът е голяма поляна, по която децата тичат, има люлки, пързалка, през лятото им изнасят басейн със слънчева вода, в който се къпят. През зимата ги извеждат веднъж дневно.
Вътре е едно голямо, слънчево помещение. Има обособена част за игра и такава за занимания и за храна. В единия ъгъл е направена сцена за куклен театър, учителката им играе пиески ежедневно, заварвала съм и дечицата да се опитват да играят. Отделно си имат спално помещение.
Моята дъщеря е първото дете за цял ден там.
Как я избрахме - ужасена от случващото ни се в две държавни градини подред (страшно много боледуваше, а от яслата в Банкя си донесе вкъщи и едни особено хубави думички и маниери), миналия октомври обиколих градините, които ни бяха по джоба, в Изворче страшно ми хареса атмосферата и най-вече  - учителката. Разговаряхме около един час и вече бях решена, че дъщеря ми ще е там. Не мога да си кривя душата, че за Фоти имах страшно добри отзиви. Но когато отидхме там, ми се стори много мрачно, неприветливо и... страшно студено. С дете, което беше с невероятно разклатена имунна система (от "доброто гледане" в държавните градини - защото докато си я гледах веднъж не беше боледувала) не можех да рискувам с база, която - да не ми се сърдят майките на ходещи там деца - на мен тогава ми се стори нездравословна. Иначе и до ден днешен чувам добри отзиви за образователната им част, която очевидно е отлична, след като хората избират Фоти заради нея, правейки  компромис с базата.

Това, което мога да споделя аз Изворче - първият път, когато отидохме, просто се влюбих в обстановката. Точно преди това бяхме във Фоти и оттам пристигнахме в Изворче. В първия момент като влязохме си помислих: Опа, тука ще ни вземат акъла с цифра, като гледам колко лъскаво е. Казаха ни същата цена като във Фоти. По-късно, когато се заглеждах в отделни детайли, всъщност осъзнах, че тази атмосфера изобщо не се дължи на скъпарски играчки, както например е в Приказната къща, която дъщеря ми е посещавала многкратно почасово. Не, всичко беше пипнато от учителката, всеки детски тапет, перденце, ъгълът с кукления театър, полилеите, легълцата за кукли, миниатюрните умивалник и огледало на височината на дете в банята, приветливото  фоайе, боядисано в свежи цветове със шкафчета, които определено не са нови, но са прясно боядисани в жълто и червено... точно това, че всичко беше направено с усет, а не с много пари, ми направи страхотно впечатление. Някак си ги видях тези неща през очите на дете и наистина се оказа, че това усещане не ме е подвело - когато отидохме с Теа, тя буквално не искаше да си тръгне.

С две думи доверих се на първото си впечатление, определено рискувах тогава, но мисля, че не сгреших.
Точно заради това, че са една група и са малко на брой, вниманието към тях е голямо. Не правят извънземни неща, разбира се, правят това, което се прави в добрите градини. Занимават ги, пеят, танцуват, играят гимнастика, садят семенца, учат букви, цифри, рисуват, редят пъзели. Нормалните неща. Имахме родителска среща и решихме за английския. Сега ще се събираме за танците. Аз мисля до повдигна въпроса за плуването, чувала съм добри отзиви за базата на Ясен.

За парите - 15 лв на ден от първи септември. Отделно имат кетъринг - 5 лв на ден. В началото (тъй като дъщеря ми беше с АБКМ и предпочитах да не яде някои храни) аз й носех храната. Има и такава опция, от която не се възползвам вече.
Много важна подробност е,  че когато детето е болно, не се плаща.

Сигурно си личи, че съм пристрастна, но наистина, за 10 месеца там впечатленията ми са само добри.

# 67
Мартеа, ОК е да си пристрастна, разбира се, щом ти харесва  Simple Smile Аз не съм била там, а и когато ние започнахме във "Фоти", тази градина още не функционираше; в последствие, когато ми казаха, не ми пасна състава на децата (вече обясних защо, всъщност пропуснах, че исках моите двамца да са в различна група), и това, което чух за ширината на помещенията (което явно не е съответствало на истината, щом ти твърдиш обратното).

Ние сме при "Фоти" най-вече заради физическата активност, която се подсигурява на децата, дори не толкова заради образователната част, заради по-ниската такса (350 лв. е в момента, вкл. храната), възможността децата ми да са в различна група, както и ако реша да продължат там в предучилищна и първи клас (те също са сменили доста градини и отсега обмислям всяко следващо преместване), и, разбира се, страхотния двор и чистия въздух.

# 68
  • София
Здравейте Simple Smile
записвам се и аз в темата.
Само исках да споделя, че в Изворче не приемат деца под 3г. Моята дъщеря е на 2г и 2м. и ми обясниха по тел. че не работят с толкова малки деца. Били готови да направят компромис ако е почти на 3г, без 2-3мес...но ние сме твърде малки Sad.
Ние живеем в Люлин и определено Банкя е добър вариант...ще проверя останалите градини.

# 69
Използвам повдигането на темата да споделя, че минах случайно покрай "Изворче" и... абе дворът не е това, което аз си представих, четейки горното описание. Най-малкото не бих го описала като поляна, а по-скоро като скат, не изглеждаше и много старателно поддържан (макар че аз съм доста разглезена от нашия двор). Надявам се да не се приеме като заяждане - просто споделям, ако за някого този въпрос е от особена важност, както е за мене.
Иначе чух поредното силно положително мнение, при това от insider, за грижата за децата и базата отвътре. Жалко, че местата са ограничени.

# 70
И аз да се възползвам от повдигането на темата  Grinning
С мъжа ми решихме да не си губим времето с посещения на детски градини в Люлин и други квартали на София при условие, че се местим в Банкя. Всъщност отиваме там, за да е по-добре за децата и да дишат по-добър въздух в края на краищата, поне докато са малки  Grinning . В тази връзка за съжаление няма да мога сега да споделя мнение за "Ерих Кестнер", Maria.St, но и без това теб повече те интересува как е като училище, а не като детска градина, доколкото разбирам  Simple Smile Остава ни още месец до преместването и ще пиша кое детско заведение ще посещава Емил през ноември живи и здрави. Антон ще си го гледаме вкъщи до 3 г. и поне  за него вече ще съм опитна с детските градини надявам се Sunglasses

# 71
Мария, чудесно е, че си толкова взискателна към двора. Не крия, че аз държа малко повече на други неща. На моите изисквания за двор техният отговаря, има предостатъчно място за тичане, игра, а има и обособена част за тихите занимания. Скат, поляна... това не можах да го разбера. Добре поддържан райграс, по който децата тичат. Това, пак да подчертая - за мен, е достатъчно. И не разбрах - от двора на Фоти ли си разглезена или от личния ти. По бих приела второто Wink И аз не се заяждам, просто ми стана интересно Peace

Суе, дъщеря ми я приеха на 2г.5м. миналата година, но както писах по-горе, тя беше първото им дете за целодневно гледане и това беше по изключение.

Ще следя мнения за Ерих Кестнер като училище.

# 72
Моето дете от 01.09.2008 год. е в първа група на "Ери Кестнер". Много съм доволна от целия персонал. Детето ми посещава градината с удоволствие. Имат голям двор на който играят на воля. Ако някой има знае за евентуално преместване нека да информира.

# 73
Би ли споделила какви са таксите тази година в "Ерих Кестнер"? Благодаря

# 74
Таксата за тази  година е 2450 евро, правят отстъпка ако се внесат на две вноски - тогава е 2200 евро.

Общи условия

Активация на акаунт