Ноемврийчета 2005 - 16 тема

• 18 157
  • 282
  •   1
Отговори
# 90
Майче,  Hug. Че ни е скапана държавата съм съгласна. Другото - играчките вие ще ги набавите.
Ние в нашата ДГ поне имаме стаи за преобличане. На всяко ново дете искат играчка за пясъка - сега, а после септември ще видим на нас какво ще искат. Но пък аз съм на мнение, че може и без ДВД. А иначе ще дадем 500 лв, ако има от къде де ги вземем. Повечето заплати във Варна са такива. Абе всичко ни е объркано и това си е. Кога ще се оправи не се знае.

# 91
  • София
Привет!
Аз отново се загубих, но пак с причина - този път ходихме на екскурзия до Германия, където живее брат ми, но с кола през половин Европа. Впечатления много. За съжаление най-вече такива, които, имайки предвид и поста на Майчето, ми показват колко много сме зле. Толкова зле, че сме като на друга планета. И на мен ми се плачеше, като гледах как децата в Германия се возеха в колички, закачени за велосипедите на майките им, понеже велосипедните алеи са навсякъде и са безопасни; как по улиците няма нито едно бездомно куче и можеш да се разхождаш с децата си, където пожелаеш, без да те е страх, че ще бъдете изядени или заразени с кучешка тения; и как в заведение се бяха сетили не само да сложат повивалка за бебета в женската тоалетна (може и в мъжката да има, не знам), но и писоар на височината, на която би пишкало малко момченце. Дребни неща, но показват, че ако се е стигнало до такива детайли, големите неща явно много отдавна са много наред.
Така че, Майче, много добре те разбирам. Минах през Сърбия, Унгария, Словения, Хърватска, Австрия и Германия и потвърждавам, че тук е най-зле. Единствено Сърбия може да се сравнява с нас, но те поне пътища си имат. Тук повечето хора просто оцеляват, и то поединично. Хайде стига вече....

Инак видяхме много неща и бяхме на много места, вярно, в двете най-богати провинции. Още не съм качила снимки. Ако обаче, помните Кнут, бялото мече, което се роди в зоопарка в Берлин и цяла Германия полудя по него, мога а ви съобщя, че в зоопарка в Нюрнберг от няколко месеца вече живее конкурентката му, а по мое мнение и бъдеща съпруга Флоке (Снежинка) и истерията около нея също е голяма - във всеки по-голям магазин човек може да гледа филмчета, да купи снимки, плюшени играчки, ключодържатели и какво ли още не с регистрираната търговска марка "Флоке", а най-смешно ми беше, че по спирките стоят билбордове, на които пише "Кнут беше вчера"  Laughing Ама с какво се занимават само!

Вчера станах кръстница за първи път. На 4 годишно хлапе. Беше много вълнуващо.
Роси е добре, дърдори непрекъснато, успява да ядоса и подразни брат си много ефективно. Как го прави, не знам. той й се връзва, въпреки че е на 8. От вчера сме без памперс през деня, освен за спането и засега имаме 1 инцидент и разбира се, пълен памперс след следобедния сън. Пълен с всичко - явно чака да й сложим памперса и действа. Но предполагам, че рано или късно ще се научи.

Тити, имаш ли много бременна снимка?  Grinning

# 92
  • Враца
Здравейте,
Марина вече си е вкъщи. Свикваме и всичко ни е малко странно Grinning
Имам един въпрос- пропусната е една ваксина, която е трябвало да се сложи март или април тази година. ще има ли проблем сега да се сложи в топлото време. Още не сме говорили с педиатърката при която ще я запишем в понеделник, но свекърва ми изрази веднага мнение, че в жегата да не и слагаме ваксина, на което аз реших да не вярвам, защото едва ли 3 месеца не слагат никакви ваксини. Ще ви бъда много благодарна ако дадете мнение по темата.

# 93
вероятно иде реч за реимунизация някаква? ама каква ще да е тая реимунизация - последната ваксиан на петра беше на година и 8 м.  newsm78
та, теоретично можете да влачите ваксина с години, така че закъснението няма повод да те притеснява. ваксинирането в жегите мен също не ме притеснява.
НО! ако бях на твое място, щях да поизчакам да се разхлади - за новородени, например, се препоръчва ваксиниране при по-прохладно време, а и вие не знаете как точно реагира дететнцето при ваксиниране - дали вдига Т, дали става неспокойно /ако да - от жегата ли ще е, от ваксината ли/, дали отказва храна и т.н. седмица-две изчакване не би следвало да са проблем. ако имаш доверие в педиатъра си, слушай него и изобщо не се вързвай ни на свеки, на на моя акъл, ни на който и да е друг  Peace леко понасяне на ваксината, желая. и за детето, а и за вас  Wink

# 94
  • София
Simple Smile
Здравейте Simple Smile Подред на номерата в къщи и аз се разболях...сега седа и мигам на парцали в жегата ....едвам се държа на краката си...ужас...

wa_wa - Радвам се, че детенце вече е при вас Simple Smile
А за ваксината нашата последна ако не се лъжа също беше на 2 годинки....но дали беше полио или ДТК сега нещо ми се губи....
Но не е проблем, че сте закъснели...важно е само като се слага да е съвсем здрава малката. Проблем е ако се сложе по-рано, за по-късното не....жегите мен лично много не ме притесняват..то ако ще има кофти реакция и зимата да е - все тая....А да чакаш още няколко месеца за да поразхлади....ми аз лично не бих....но виж как ще те посъветва и педиатърката ви Simple Smile

majceto - в нашата градина поне доколкото разказа мъжо е малко по-различно....аз нали гледах болен Филип та пропуснах родитеската....но при тях имало стаичка за преобличане, после една обща стая за игра, ядене, сън, като не спяли на легла , а на малки разгаваеми канапенца и тоалетните били като боксче с прозорци залепени за стаята..т.е. май само за тях...играчки не видял...но предполагам като навсякъде ние ще купуваме.
Събрали пари за нови гардеробчета, като обаче не ги събирала директорката, а някой родител...та сега някой трябва да търси фирма да направи такива....и щели да събират по 5 лв май на месец за пресни плодове и вода за децата да купуват...
иначе като цяло му харесало...като за детска градина...директорката и учителката също изглеждалимного свясни....пък да видим как ще е....

Учим се без пампа - вече си казва за пишкането без проблем, почти не се изпуска, а вчера с голямо недоволство беше първото аки без гърне Simple Smile Даже чат-пат следобед спи без пампа и не се напишква....
Сега остава да се проборя и с навика аз да го храня и да вземе да се обслужва поне с лъжица сам, за нож и вилица не смея и да мечтая още Simple Smile)))

# 95
нещо не звучи добре това с детските градини...че тоалетна хартия, че сапун, че ролки, че пресни плодове, че вода..... играчки, дограма, гардеробчета....аз пък се сещам за оплаквания в Нашите деца как не давали вода, за да не пишкат децата едно през друго....

майче, аз не мисля, че  е редно да даваме по 500 лв. Става дума за държавни градини, не за частни. След като държавата поддържа държавни градини, значи трябва тя да ги издържа. Освен това ти, ейнджълдъст, аз , ще купуваме играчки, плодове и гардеробчета, но има достатъчно много хора, за които тези разходи са големи и не могат/искат да ги поемат....и няма да ги поемат, разбира се.

# 96
  • София
Е всъщност за гардеробчетата казали, който иска че може и старото налично да ползва...но били много зле старите...иначе били на ламинат и пвц дограми...и сега щели да пребоядисват...нещо такова...
А водата - просто казали, че чешмяната е мн зле заради трабите - и ако решим да вземем машина и да купуваме вода...вс били за...абе в тази държава за мен е нормално...няма какво да чакаме тя да се погрижи за децата...дет се вика добре , че има и толкова, защото можеше градините да са още по-мако, както и персонала...общо взето като цяло държавната градина спестява достатъчно средства на родителита, та по 50 лв два пъти годишно, не е огромен разход вярвам за никого...и да кажем по 5 лв на месец още...нещо такова.....така си мисля...пък който не иска никой не го задължава нали, нито да ги дава парите, нито да си пуска детето Wink

# 97
не, аз искам да кажа, че едни родители ще дават, защото са ударени право в сърцето, както майчето; други ще дават, защото 50 лв повече бълха ги ухапала; трети ще дават, защото не смеят да откажат, а четвърти и пети няма да дават, защото наистина им е проблем, или защото са научени да не дават, и защото никой не може да ги накара насила; а всичко това така или иначе не  е редно просто.
И общо взето с пресните плодове се замазват очи, понеже също така масово се дават вафли за следобедна закуска, а сутрин пица/в нашата градина го видях като официална част от менюто/, та не  е ясно защо за вафли и пица пари има, а за плодове родителите дават  Laughing

но не ви насърчавам да продължаваме тази философска тема - ще имаме достатъчно време наесен, жз.

# 98
  • София
Simple Smile така си е Simple Smile
Но по-добре вафла и плод , отколкото само вафла Simple Smile
правилно или не - такава ни е държавата...
Отивам да спа и да се лекувам Simple Smile

# 99
неее - аз не се оплаквам. както казах, градината се води за една от хубавите. и жените изглеждат супер свестни. аз явно съм с изкривено чувство за справедливост. а може и много чувствителна да съм, де да знам. като че ли очаквах да е ПРЕКРАСНО, детско, свежо, шарено, уредено. а то си е просто ок, но в никакъв случай не и прекрасно.
хубавото в цялата работа наистина е, че децата не разбират, не си дават сметка и не биха страдали от каквато и да е меркантилна страна на тоя въпрос.
като всяко нещо, явно и това опира да личното светоусещане и от това дали си здраво стъпил на земята. аз явно по-хвърча.
тити е права - на есен има много да пишем, да се тюхкаме и да циврим.
и да - 500 лева са много. но пък 40 са малко. всъщност, тъпо е да кажеш колко си готов да дадеш за детето си, демек, колко ти струва детето  Mr. Green

това ми напомня да споделя, че аз още другата седмица ще започна с цивренето. във вторник камен тръгва на ясла. ще е на 1г.2 м. и няколко дни. и като знам как Л. каравелов за него е писал маминото детенце, та си представям що за рев ще е и от негова, и от моя страна. дано присъствието на петра в групата да помогне. много се надявам да е така - нали заради това го пускаме по-рано. не знам каква ще я чиним от 1ви юли натам и що за срес, сълзи и сополи ще е из нас  Confused добре, че филков е пич и въдвоява ред в истеричните ми изблици от сорта 'детенцетоооо, милото тооооо'

ва_ва - вярно - да ви е добре дошла марина. да ви радва и ядосва, а и вие да й се радвате и ядосвате  Wink
а като говоря за разхлаждане няма предвид чакне до есента. все след седмица трябва да разхлади. надявам се, де. прогнози, новини, филми и т.н. не съм гледала от година-две поне  Rolling Eyes

# 100
майче, картинката, която описваш е тъжна, много много тъжна!  Такава е държавата, в която живеем! То да е само това проблема ....... Все нещо не е както трябва, в която и област на живота да погледнеш! Дори и в бизнеса! Лустрото е едно, а зад него - гнило.

# 101
  • София
Ох не мога аз да не кажа за детските. Пък на есен ще повторим.

ОДЗ 16 - Студ. град. Помещението, в което живеят децата е едно за 4рите години, които са там: Приемната с шкафчетата, диванчета, там се обуват децата. Едно сервизно помещение/склад, в което децата и ние не сме влизали, това е т.нар изолатор, в който стоят заразно болните деца, докато дойдат да си ги вземат. Т.е. ако детето ти е с температура то трябва да стои там, принципно трябва там да има легло. Стая за игра, стая за спане, кухня, от която се разпределя яденето, при нас приехме практиката децата да си отсервират сами и сами да си оправят леглата - така се споразумяхме с учителките, мисля че е полезно. И накрая тоалетна с предверие, в което са мивките. Учудвате ме с тези малки помещения които споменавате. Групата ни е ПОНЕ 80 кв.м.
За санитарните материали сме се уговорили да събираме пари в началото на годината, за да не купуваме всеки месец. Защото наистина от общината се отпускат по: 1 ролка тоалетна хартия, 1 пакет салфетки и 1 сапун - това на месец.
Купихме си 10 литрова туба с помпа още първата година, чаши за еднократна употреба и бутилки се носят периодично, но аз специално никога не съм. Така си караме до сега.

Много бяха зле откъм играчки преди 4 години. Но всяка година купуваме и те се посъбират. Нашата госпожа е много прибрана, сега като са сборни групи е скрила всички играчки, които са собственост на групата. Даже Боян се оплака, че иска да си вземе малко от вкъщи, защото останали само някакви дървени кубчета.

Майче, а Другарката Директорка знае много добре как да ви подработи на "първата родителска среща в живота". И нашата госпожа така каза никакви дарения, а после пак събрахме по 50 лв на дете.

Ей такива ми ти терзания. Аз си харесвам градината, заради персонала. Сега в жегите посрещат децата направо в двора, всички деца са страшно щастливи. Боян ме врънка да сме го водели първи. Някакъв тартор го играе, защото той е най-голям, повтаря предучилищна, и е 'Господ слязъл от небето' за по малките. Той много се кефи.

Септември и Калинка тръгва при него и тя се вълнува. Хубаво е че познава сградата, всеки ден по два пъти е там) и някои от учителите. Интересно ми е дали ще и позволяват да играе с батко си, защото всяка група си има отделен пясъчник и групите са отделно?

Ох после още размишления по въпроса, че след половин час съм отпускарка и заминавамееееееее.

# 102
ма кви 80 квадрата, бре маце. 'нашето' помещение е има-няма 35-40 квадрата - едната част е за игра /малко над половината/, а в другата част са масичките и столчетата за хранене. мче то дневна у нас е с по-голяма площ от помещението, в което 'ще се вихрят' 25 деца.
за спалното помещение да не говорим - стая къде 12 квадрата с 2-етажни легла - винаги в стаята имало човек, за да не се метне някое дете. строени 5 броя в 2 редички с 40 санта разстояние между редичките.
и тук забележете!!! или сметнете!!!
има спални места за 20 деца, а групата е от25!!!
за 2 от децата има малки походни легла (!!!), а ако се  съберат всички деца, то 3 от тях отиват в спалното помещение на някоя от другите групи.
и за да не се объркате нещо, да ви светна, че иде реч за ДГ, която се помещава в жилищен блок на ул. хр. белчев - на патерния етаж е сладкарницата, на първия - детската градина, а нагоре живеят софиянците-аристократи. е верно, че градините в центъра са кът, че няма пространство да п-----ш, да паркираш и кво ли не, но чак такава драма не си бях представяла.
дворът обаче е добър  Wink

ели, а вашета ДГ в студентски град е строена със замисъл - студ. град, студенти, много деца и дъра-бъра. в центъра е АД!
баста!
спирам, че с приказки не могат да с еоправят нещата  Confused

# 103
аа, и в левски Г са големи и просторни градините. За базата нямам оплаквания, поне като площ и общ вид. А навън в двора и аз ще се уморя, докато стигна до другия край.

# 104
я ми кажете как разбирате, че има родителска среща-звънят ли ви? на мен никой не се обаждал още.
аз бих реагирала абсолютно като майчето. знам, че не е най-важното условията, но е много подтискащо стари мебели, избелели килими, счупени играчки. аз в нашата детска градина не съм влизала още. построиха я преди 2 години, чисто нова е сградата. борис обаче каза, че вътре забелязал гардеробчета наши набори  Confused явно за обзавеждането не е стигнало. чакам с нетърпение родителската среща, за да видя дали ще си позная моето шкафче от едно време  Wink
пари бих давала за всичко, което не стига. все пак моето дете се гледа там. няма да ходи с наакано дупе, защото държавата нямала пари за достатъчно хартия. а таксата наистина е смешна, както и заплатите на учителките.
в този ред на мисли- има ли някое от вашите хлапета, което вече не спи на обяд. кейти упорито се върти до 4:00-4:30 и като види, че няма вече накъде, заспива. затова пък вечер откарва до нощите, сутрин става към 10-11. според мен няма нужда от обеден сън, за да може да си легне навреме вечерта. притеснявам се обаче какво ще я правят в детската градина, ако си кокори и не иска да ляга следобеден сън. затова все още я натискам да спазва режим.

Общи условия

Активация на акаунт