Мисля, че редукцията е съвсем разумна, оправдана и морална.
Амииии, зависи.
Най-силният довод на лекарите, които ми предлагаха редукция /няколко независими специалиста/, беше 70% вероятност едната ми дъщеря да е увредена. Съчетано с риска за моя живот.
Само дето за една майка /в каквато ситуация бях/, загубила първото си детенце при раждане само няколко месеца по-рано и неистово желаеща бебе, редукцията не беше нито разумна, нито оправдана, нито морална. Още повече от сегашната ми гледна точка, когато отглеждам 2 здрави и красиви деца /попаднахме в 30-те % шанс/.
Не си представям вариант как бих живяла ако бях приела да родя само едната си дъщеря и как бих понесла цял живот да се питам каква би била другата и дали не е трябвало тя да е "печелившата".
Но пък при мен залогът беше, че или и 3-те ще си отидем, или и 3-те ще оцелеем, или аз и едната ми дъщеря ще сме добре, а другата ще е с проблеми, но жива и с нас. Т.е. в 2 от 3 ситуации имахме шанс без редукция...
И понеже стана въпрос дали ние /хората/ сме готови на всичко за рожба - да. Когато имаш свои деца, е адски трудно да разбереш какво е да нямаш. Защото след загубата на сина ни, имаше вероятност изобщо да не мога да забременея и болката от това /да знаеш, че няма да си родител/ е най-силната на света...
Относно редукцията в определени случаи обаче съм твърдо За и не бих съдила никой, който е направил подобен избор...
Те се слагат там, а най-добрите се имплантират САМИ. Ако ембрионите не са добри, бременност рядко настъпва. Естествено, че при малък шанс за забременяване ще се сложат повече ембриони, защото това увеличава шанса за бременност, както и при жена с много на брой неуспешни процедури. Още повече, че обикновено се хващат не повече от 1-2 ембриона от всичките.
Намесата на човека тук е за да може да забременее жена от двойка, която не би имала шанс да има дете по естествен път. По-нататък бременността е една нормална бременност, която просто е по-рискова от останалите, нерядко и по-тежка. Нормално е не всяка бременност да завършва с раждане на дете, нима в природата няма спонтанни аборти?!