В знойния разгар нашите ЦВЕТЯ са нежен дар и радват всеки взор - 29

• 34 077
  • 603
  •   1
Отговори
# 75
  • Карлово
Чаро, извинявам се, че твоите албумчета не са с картинки, обаче нещо се обърках с мултито, не ми дава да сложа линк в темата. Embarassed

# 76
  • София
Ей, колко сте изписали ...

Аз имам проблем  Sad току що го установих.
Скоро, преди 10-ина дни изхвърлих обичката ми, защото видях, че цялата е обзета от някакви буболечки, белички, летящи и много мънички. Бяха я обвили с нещо като бял воал около всяко листо. Спасение нямаше и я изхвърлих. Обаче тия гадове се разхвърчаха ужасно и много се притесних за другите ми цветя.

Обаче днес забелязах, че най-най-прекрасната ми петуния е заразена. Все още в началото, има малко от гадината, но предпочитам да я хвърля, отколкото да ми зарази и другите цветенца.

Та въпроса ми е - каква е тая буболечка? И има ли смисъл да се опитвам да спасявам петунията (да я поокастря до корен примерно).
умирам от ужас, да не се заразят другите ми цветенца... ooooh! ooooh! Cry

# 77
Вивиан,
и аз имах подобен проблем - бели въшки, плетат нещо като памукова паяжина около листата и стеблата на цветята, но моите не летяха, а бяха доста лениви. Миналата година ми заразиха един фикус и аз от страх да не зарази останалите цветя го изхвърлих. Сега пак се появиха (в момента, в който ги изнесох на балкона, т.е. дошли са от някой съседен балкон), но този път ги пръсках (в продължение на две седмици през ден-два) с някакъв инсектицид и измряха.
Проблемът е, че вятърът пак ще ги довее от някъде, не виждам спасение от тази ситуация.

# 78
  • Виена
Aitep,да си уговорим среща някъде в Габрово,пък и да поканим, ако има и други желаещи.Аз листенца от теменужки имам доста, а и клонки от Бенджамин,така че ,който желае да заповяда.Обаче вие предложете място и време на срещата, че аз не познавам много добре града.Всъщност се ориентирам само в центъра.
Нека всички за заповядат, които искат. Само аз работя в Севлиево и си идвам около 6 без нещо и по -  свободна съм събота и неделя  Laughing
aitep,къде работиш в Севлиево  Wink?Аз пък съм от Севлиево  Flutter.Другият месец се прибираме,може да се видим някой път.А може и да измислим някак да ти дам Пахирата,която ще нося на Деси да и я занесеш,ако е удобно,за да не я разкарвам... Hug
И на мен ми се появиха някакви малки бели гадинки по листата на петунията.Едната даже изсъхна и я изхвърлих,а на другата изрязах листата по които имаше.

# 79
  • София
argun благодаря ти за отговора. Тези моите летят, но на кратки разтояния. Гледам, че като тръгне да лети, явно търси да кацне наблизо, явно не могат да стигнат далеч. Четейки ми прилича на белокрилка, но пък не знам дали белокрилката омотава листата с този вид мъх?

Ще отрежа петунията, то се е видяло.
 Sad

# 80
Вивиан,
ако са дошли от някоя съседка, няма спасение - вятърът пак ще ги довее. Пробвай с препарат за въшки, може и да спасиш петунията (ако не е МНОГО заразена) - отдели я от другите цветя и пръскай, най-вече отдолу на листата, там се крият гадините и снасят ларви. Мен още ме е яд за фикуса, който изхвърлих, можех да го пръскам и да го спася.
Или занеси част от петунията в някоя агроаптека  newsm78 там със сигурност ще знаят дали може да се спаси.

# 81
aitep, благодаря ще пробвам така пък каквото стане.

# 82
Памуковите въшки определено не летят... незнам какво е, но е добре да почистиш механично, каквото успееш, да набучиш в почвата клечки кибрит и/или няколко срязани скилитки чесън и да купиш инсектицид (щом летят са насекоми, а не паякообразни, но потърси дали няма и паячета с тези мрежички) и пръскай.

# 83
  • Карлово
Вивиан, пробвай с Айкън, 0,5мл на 1 литър вода да пръскаш. Аз така си спасих едно сакъзче. Въобще тоз Айкън ми мори всякакви гадинки и винаги си имам под ръка от него.

# 84
  • София
Момичета изхвърлих петунията. тъй като беше наистина огромна я рязах внимателно, стрък по стрък за да не се разхвърчат гадините. Въпреки това някой хвръкваха.  Sick Преди това прибрах вътре всички цветя от балкона. Сега мисля да измия балкона, и стените, за да не са кацнали там и като изнеса цветята да ги заразят. Имаше накацали от гадините и по каучуковото дърво, изчистих ги лекичко на ръка и го измих. Дано е спасено, то е малко още и поне всичко по него се вижда.

Изобщо не ме е яд за петунията, майната й, обаче паника ме обзема за другите ми здрави цветенца.
Ако ги напръскам с Айкън превантивно, дали ще им навреди?

# 85
Момичета изхвърлих петунията.  ...

Много тъжно. Жалко, но вероятно е по-добре така, отколкото да се тревожиш дали няма да зарази другите цветя.

Не мисля, че едно превантивно пръскане ще навреди.

# 86
  • Пловдив
Забравих да ви покажа и една друга красота. Баба ми има много циганчета и различни цветове. На пролет ги окастрихме едно хубаво и си бях потопила много клончета за вкореняване. Боднах си в саксийки по няколко клончета и вижте какво се е получило тук случайно съм засадила три различни цвята, много им се изкефих цвятпак , и пак  и още една саксийка с циганета  Grinning
Вивиан съжалявам за петунийката  Sad

# 87
Привет момичета,
Да се включа и аз в новата темичка. Много сте изписали пак.  Grinning Влизам от време на време да Ви чета, но покрай рождения ден на Ванко, който наближава, имам много работа. А и дечко се разболя тия дни  Sad.

Много хубави цветенца видях. Поздравления за всички.

Вивиан, съжалявам за цветенцата. Дано другите да не се заразят.

Да Ви покажа новите снимки на еухариса, ехмеята и цикаса.
Еухарисът вече отвори първия цвят: http://images26.snimka.bg/006174224.jpg, http://images26.snimka.bg/006174229.jpg. Ще са 5 цвята.
Обаче, когато се отвори чашката с цветовете, вътре имаше гъсеница и малки яйчица. Премахнах ги. Дано сега е добре вече.
Ето и ехмеята, и цикаса колко са пораснали: http://images26.snimka.bg/006174239.jpg, http://images26.snimka.bg/006174234.jpg

# 88
  • София
ifka_pifka прекрасни снимки! Явно много добре се грижиш за цикаса, щом изкарва толкова листа (чела съм че чизкарва 1 лист на година) Браво   bouquet

asq82 направо в почвата ли ги беше набучила или ги държа в чашка с вода, за да пуснат коренчета?
Прекрасни са, наистина  Hug

Аз измих балкона и стените обилно с вода и белина. Измих и всички цветя, дори и някои от тези, които са ми вътре (по-малките) за съжаление преминавайки през хола, за да изхвърлям пликовете с петунията, явно са влязли от гадините (може би от пликовете са излетяли, а ги бяхзавързала) открих няколко гадини и ги убих.
В паника съм ooooh!

Посъветвайте ме с какво да напръскам всички цветя, моля  Praynig Praynig Praynig Praynig

# 89
ifka_pifka много ми хареса еухариса  Peace
asq82 бялото циганче е разкошно. Догодина и аз искам такова  Joy

Да ви сде оплача кученцата дето ви ги показах вчера останаха много малко, по- малко от половината, защото кучето се отвързало и ги смачкало. Идеше ми да го  #2gunfire  Cry

Общи условия

Активация на акаунт