Примерна схема за захранване 8

• 57 572
  • 619
  •   1
Отговори
# 360
  • Canada, ON
На съдържанието не пише колко са царевичните стърготини, пише колко е ябълката на прах - 5,5 гр./100гр. сухо вещество.
Ами в такъв случай вероятно царевицата е основен продукт (или един от основните продукти) в кашата. Аз лично бих въвеждала постепенно с 1-2 лъжички. Аз всъщност въвеждам с 2-3 Simple Smile

# 361
Някой би ли ми казал дали може и как да се направи кисел с нишесте, при условие че бебо не е вкусвал АМ, прясно мляко и глутен,яйца..?? newsm78 newsm78

# 362

Кисел = нишесте + мляко + плод
Идеята е да се предложи плодово-млечно хранене с достатъчно калории.

Съставки
нишесте = царевично натурално (без глутен), пшенично натурално (с глутен)
мляко = кърма (прясно изцедена или замразена), АМ, прясно мляко, сухо мляко
плод = пресен пасиран, от пюре
захар = нежелателна (внася още калории, но разива ненужно вкус към сладкото и вреди)

При кърмаче
[нишесте + вода + плод] + кърмене 30-60 мин. преди/след хранене
[нишесте + вода + плод] + изцедена кърма към готовото охладено нишесте

Приготвяне

Вариант 1:
Нишестето се вари с вода.
След като се охлади до температура за ядене се добавя пресен пасиран плод или плодово пюре.
Ако се добавя кърма, нишестето се приготвя максимално гъсто (например в съд с незалепващо покритие), за да поеме повече кърма.
От ензимите на кърмата се втечнява до няколко минути.

Вариант 2:
Пресните плодове са варят леко в повече вода.
След това се добавя нишестето, размито в малко студена вода, и са вари до готовност.
Този вариант в удачен, когато детенцето все още не е захранено със сурови плодове и не се предлага готово плодово пюре.
Може да се добави кърма.

# 363
Благодаря ти, Косе Босе.
Това означавали, че и след 3-4 дена вече мога да дам цяла порция на детето ябълкова каша или да въвеждам пак лъжичка по лъжичка до желаното количество?

Цялата порция може да се достигне за 5-6 дни, за 7-8 дни, за 10-12 дни или когато е готово детенцето. Все пак става въпрос за каша с няколко компонента и за детенце на 7 м., така че е добре да се въведе по-плавно.

Идеята да се предлага поне 3-4 последователни дни (по класическата схема лъжичка по лъжичка) е да се тества алергична реакция към царевицата. Количеството царевица в кашата не би трябвало да има значение, 3-5 дни са достатъчни, за да се проследи евентуално реакция към протеините на царевицата. След това се продължава с постепенното въвеждане до достигане на пълната или по-малка доза – дните за въвеждане са по преценка.

Това може да стане, при условие че:
- Косе Босе се съгласи
- линковете са към директните и мнения в по задните теми или други теми във форума
- всички се организираме да съберем информацията, като линкове

- Нямам нищо против.
- Идеята е да се даде възможност за обсъждане и критика, както и да се вижда контекста.
- За улеснение мога да предложа списъка с линкове, който съм си направила – подреден е по видове храни, кое откога и т.н.

Независимо дали ще се осъществи такъв списък, ценна и идейна остава самата тема - поздравления за което към Желязната Лейди Никки.

# 364
косе босе-значи от 3 дни давам пюре от морков-много го хареса и яде с апетит.за 3 дни -1 бурканче-80 гр.сега ще продължа да давам още морков.а докога се дава един вид храна-докато изяде цяло бурканче ли?и след всяко ядене си пие и млякото.а след колко дни мога да пробвам друга храна?ох много ще съм благодарна!  bouquet

# 365

Кисел = нишесте + мляко + плод
Идеята е да се предложи плодово-млечно хранене с достатъчно калории........

Благодаря Ти Косе Босе  bouquet  bouquet

Да попитам за кашите: Досега съм давала на Милупа безмелчни и безглутенови:оризова и грис, на Хип-Елда и Елда с плодове. Сутрин давама едната с плод в 10.30, а друга в 19.30 с пюре зеленчук. Не е натоварващо нали? А в случай , че дам кисел, в колко да е той и няма ли да стане тежко 2 каши и кисел за 1 ден? Днес купух млечна каша Слънчо банан с която смятам да въведа млечните каши. Добре ли е така и с какви да продължа?

Последна редакция: ср, 06 авг 2008, 15:20 от desiniko

# 366
  • София
Косе Босе, благодаря.  Hug
Искам да попитам нещо относно режима ни на хранене. Simple Smile Като часовете са приблизителни, но горе-долу се спазва режима:
7 - кърма;
10 - кърма;
13 - зел.пюре;
13:30-14 - предлагам кърма, в повечето случаи отказва;
16:30 - безмлечна каша (като слагам в нея малко АМ*), не яде нужното количество за възрастта но явно го засища;
18:30-19 - предлагам кърма преди излизането като си цоцка малко, явно кашата си казва думата.
Към 20:30 вече е гладен но яде към 21 когато се прибираме.
Питането ми е, възможно ли е кашата да я давам към 18:30-19 за да го засища за разходката по-дълго а в 16 да го кърмя.
През нощта си се буди 1-2 пъти да иска да цоцка.

* Предлагам АМ с идеята да видя за реакции на организма, иска ми се по-нататък да му купувам млечни каши т.като има по-голямо разнообразие, Peace или ако нещо кърмата ми намалее, бях споделила преди за това.

Предварително ти благодаря. Simple Smile

# 367

Кашата може да се предложи привечер около 18-19 ч. при две условия: ако това не е последното хранене (т.е. има 'вечерно' мляко) и ако има поне 2-3 часа преди сън. При вас тези условия са изпълнени, така че няма проблем.

Около 16 ч. може да се предложи кърма, евентаулно и малко плод. Така хем се предлага леко хранене (паузата между обеда и кашата става вече 5 часа), хем не се засища прекалено детенцето. Освен това плодовете се усвояват по-добре, ако не са смесени с въглехидратни храни.

Млечният режим е много балансиран.
Броят на храненията и интервалите между тях също са добре за тази възраст.

А в случай , че дам кисел, в колко да е той и няма ли да стане тежко 2 каши и кисел за 1 ден?

Киселът е алтернатива на кашата – замества я сутрин или следобед.

* Киселът и кашата са равностойни като калоричност т.е. едното може да замени другото.
* Зърнената каша има повече витамини и фибри за разлика от нишестето т.е. като хранителна ценност кашата е по-добър вариант.
* Киселът замества кашата за разнообразие на менюто, особено когато не е въведен глутен.

3 твърди хранения за възраст 7.5 м. е напълно достатъчно.
Слънчо е със сухо мляко – може да се включи около 8 м., ако прецениш, че това е подходяща възраст за непреработено краве мляко.

косе босе-значи от 3 дни давам пюре от морков-много го хареса и яде с апетит.за 3 дни -1 бурканче-80 гр.
а докога се дава един вид храна-докато изяде цяло бурканче ли?и след всяко ядене си пие и млякото.
а след колко дни мога да пробвам друга храна?

Една храна се дава 3-5 дни - за да се провери за алергия.
След това се дава следващата храна, смесена с първата или отделно – отново 3-5 дни и т.н.

Достигнатото количество няма значение - ако няма да се замества хранене.
Достигнатото количество има значение, ако се замества хранене - добре е дозата, която засища детето, да се достигне за 1-2 седмици.

От друга страна, в началото на захранването е добре една храна да се предлага поне 5-6 дни - за да свикне стомахчето, което никога досега не е поемало твърди храни. Целта е да се избегне подуване, спазми, запек и прочие, като се даде възможност на храносмилателните ензими да се активират и да обработват правилно конкретната храна.

80 г за първа храна (+ мляко след това) е достатъчно количество. За 3-5 дни при повечето дечица е трудно да се достигне голямо количество, ако се следва стриктно правилото за захранване лъжичка по лъжичка (1 ден = 1-3 лъжички, 2 дни = 2-4 лъжички, 3 дни = 3-6 лъжички и т.н.). При вас явно няма проблем. Независимо от количеството и реда на въвеждане на храните, най-важното е да се поема мляко след храненето.

Детенцето може да хареса една храна и бързо да достигне по-голямо количество.
За следващата храна може да не прояви същия ентусиазъм и да достигне само няколко лъжички – тогава тя се дава 3-5 дни или най-добре 5-6 дни и се преминава към друг продукт.

Последна редакция: чт, 07 авг 2008, 02:43 от Косе Босе

# 368
Ванилия, Erota, Home Rider горе-долу сме на един и същ етап със захранването затова питам вас Grinning, захранихте ли с пшеница и ако да каква каша давате? Мисля че някоя от вас беше писала за пълнозърнестите каши на Хип в бурканчета и аз мисля днес да започна с тях, мисля да почна с половин бурканче и да добавя още малко плод Thinking Вие давахте ли от тях и по колко почнахте? След това обаче трябва да взема някаква пшенична каша, но безмлечна има само 7 зърна на милупа, която май не е подходяща. Вие ще давате ли млечна и към каква сте се насочили. Аз харесах млечна бананова на Toepfer-Laktana Bio (само 30% пшеница), но пък не съм захранила с банан и се чудя дали мога едновременно да  въведа АМ и банан  33uu newsm78. Ще се радвам да споделите и ви благодаря Hug

# 369
лилчо, честито ти минирожденниче

аз днес ще въвеждам овес, а пшеница - чак след месец. пада се да сме на почивка след 2-3 седмици и не ми се иска докато сме в чужбина да рискувам. дано не закъснея много

аз също се чудех кога ли да въвеждам млякото, било то и АМ. защото сиренето съм го планувала веднага след пшеницата. и на мен ми се иска да разнообразявам с млечни каши, въпреки че никола никога не е ял пълна доза каша. винаги го смесвам с плод, а тях ги сменям (от 4 въведени)

опитах се да разуча тук пазара на кисели млека и май няма подходящи, поне на мой пръв поглед. ще ми каже ли някой какво е изискването към киселото мляко, в случай, че искам към годинка да мина направо на кисело мляко, а не АМ. предполагам, че това няма да изключи възможността да давам млечни каши след това

# 370
косе-босе много ти благодаря!  bouquet

# 371
Lilcho овесени ядки сварени и пасирани давах 10 дни,след това пшеницата я въведох с пълнозърнестите каши на ХИП в бурканче/давам 2 вида-с банан и с круши/.Първият ден дадох 2ч.л.,на втория-3 ч.л.,на третия и четвъртия ден-60 мл.Днес ни е пети ден,мисля да дам около 80-90 мл-тя по толкова яде най-много.Хубавото на тези каши е че има и овес вътре,освен пшеница.
Млечна каша не мога да давам,защото сме с АБКМ.Исках да взема на ХИП каша "Овес",но в Плевен никъде няма,така че ще давам само в бурканчетата.Тази на Милупа мисля да я взема поне след 1 месец-с нея ще въведа едновременно ръж и ечемик.
Мисля че няма да е проблем да дадеш кашата с банан,детенцето вече е по-голямо и си захранвала внимателно,така че сега може по-смело с въвеждането на храните.Бананът го въведох като трета храна когато захранвах. Wink

# 372
  • Варна
И аз сега съм на етап въвеждане на пшеница, така ще следя да видя с какво я въвеждате вие Simple Smile

Косе Босе, би ли ми казала каква реакция мога да очаквам при непоносимост към глутена? Калоян от една седмица кашля сутрин, но кашлицата е една суха и в рамките само на няколко часа. А и от толкова време акото му е по-рядко. Глутен за 1 път дадох преди 19 дни  Rolling Eyes
Благодаря предварително! 

Последна редакция: чт, 07 авг 2008, 12:08 от Yanina

# 373
Vencho мерси за честитката Grinning. Следя и аз за мнения за кисело мляко след годинката вместо АМ.
Erota  сигурно така ще направя,  че тази каша ми се видя "най- изчистена" или пък и аз ще продължа с бурканчетата ще помисля. Мерси, че сподели  bouquet Аз обаче дадох директно половин бурканче тази сутрин пълнозърнеста каша с ябълка  Blush и даже добавих малко сварена и пасирана ябълка, че моя юнак си хапва.  По мои изчисления ако вътре има равни количества овес и пшеница значи съм дала половин супена лъжица пшеница (2гр.) Thinking

# 374
  • Някъде в мечтите си
Момичета,мнооого отдавна не съм влизала в тази темичка и знам,че е предимно за захранване,но все пак имам питане към майките на малко по-големите дечица/над 1г./
Давали ли сте пастет от този в железните консервени кутии?Отдавна бях виждала,че има пастет за деца-може би е без подправките,незная.Аз не че мисля всеки ден да давам,но от време на време филия за закуска или вечеря?Та какво мислите по въпроса?

Общи условия

Активация на акаунт