КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 10 - ПОДГОТОВКА ЗА СЛЕД 7 КЛАС

• 35 787
  • 294
  •   1
Отговори
# 210
Да, нещо от сорта на "Имате ли лимонада ?" - "Да, портокал или лимон"... Simple Smile

# 211
Аз и друг път съм споменавала една случка от моите обиколки по ЧДГ преди 5 г. То не е за смях, ама винаги като се сетя, почвам да се хиля.

Отиваме в една ЧДГ в полите на Витоша. Тогава беше доста нова. По телефона всичко - перфектно: английски много, втори език - италиански, трети - руски, пиано.... Абе, супер сладурска работа. Посреща ни една баба в една голяма семейна къща. Директорката!!!  Wink Отиваме на 2 ет. Там са заделили местенце за ЧДГ. Ами - няма лошо. Не беше много пространството, ама какво да се прави. Вътре с килими, сигурно от чеиза на бабата (сори - директорката!!!). Аз, разбира се, държа на обучението и почвам да я препитвам:

- По каква система учите по англ.
- Амиииии, по "Геть редитуууу" и по този. - и вади обаче един стар странен учебник на чешки!!!
- Ама този е на чешки. (нещо като нормален чешки буквар за чешки дечурлига)
- Е, аз само им показвам картинките по него, ама учим на англ.

Разбрах - с английския няма да станат работите.

- Кой води италианския?
- Ами аз!!! ( Joy Joy Joy - не си спомням дали не беше пак по оня чешки учебник!!!)
- А руски?  Shocked
- Е, пак аз!!!

Е, викам си, може пък пианото да е добре.

- А къде ви е пианото.
и бабата вади една детска йоника и вика:
- Ами ето, на него уча децата да свирят.

Представяш ли си!!! Кошмар!!! А и май още си съществуват. А се чудя какво е по детски центрове, клубове и т.н.  newsm78

# 212
Е това е моята градина. hahaha

...no comment...

# 213
Е-е, защо без коментар? Simple Smile

Аз да си кажа:
Да давам ли координати? Съществува си и все се чудя как!!! Shocked

# 214
Бате Жоро, ти от вчера ме накара да се размисля за частните детски ясли и детските клубове/центрове за гледане на бебоци и малки деца.
А и после случайно попаднах на реклами на някакъв нов център - няма да го споменава, за да му правя излишна реклама, но е за деца под и над 1 г. Имат сайт и ето какво открих за квалификацията на персонала:

"Екипът е от медицински персонал с педагогичен профил и сертификат за качествени здравни грижи с говорим английски език."

#Crazy newsm78 Shocked

Аз нищо не разбрах - за мен е "чорба с грозде" в най-добрия случай, а в най-лошия (може би и реалистичен) - това си е ала-бала.

Можеш ли да ми кажеш, ако си проучвала, по кой закон се дават разрешения за откриване на такива детски центрове? Преди нелицензираните ЧДГ работеха по Търговския закон и никой не се наемаше да гарантира по никакъв начин сигурността на децата там. Ходила съм и съм разпитвала. Единственият съвет - съвсем приятелски, беше: "По-добре оглеждай само лицензирани ЧДГ". Така и направих. А тези детски клубове са още по-по-странни. Поне за мен. Днес една мама ми спомена, че си има ТАКСА ЗА СМЯНА НА ПАМПЕРС!!! Що за търгашеща история! И най-интересно: родителите се кефят на това. За мен това са паразитни парадетски частни заведения, които незнайно кой контролира. Когато човек се сблъска с проблеми в ЧО. търси някаква защита или контрол от държавата. ОК за лицензираните градини. А за тези? Аз доста внимателно съм чела Наредбата за откриване на ЧДГ и всичко ми харесва. Стоя почти зад всяко изискване на този нормативен документ. Не мога да разбера как може родителите да не са за такива изисквания.  newsm78

Днес случайно попаднах на друга тема в "Нашите деца" за ЧДГ "Светлина" http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=206495.80. Позволявам си да цитирам един пост оттам, защото има доста интересни тези. Поканила съм Карамел да се включи и тук и да изложи позицията си.

Струва ми се, че някои хора са в дълбока грешка. Ако една градина има лиценз от МОН, то така се набутва между шамарите, че много частници не желаят това да става. Това ще рече, че във всеки един момент може да дойде инспектор от МОН, който да проследи работата на падагозите и да наложи санкции ако има някакви проблеми. Това ще рече, че ако има съкращение на персонал, то от инспекцията ще бъдат уведомявани, а при конкурс за ново място ще изпращат от инспектората педагогически кадри. Частниците не обичат това. Това също така ще рече, че ще има минимален праг на осигуряването на персонала - като педагогически. Това не е така, частниците не обичат това!
Много родители не се интересуват от лицензите, понеже тези лицензи "са лоши" и видите ли са заплаха за джоба им, така поне се представят. Обаче много родители искат качествена работа с децата им.
Ще бъда кратка, извинете ме ако ви додявам: ако имам магазин и вие влезнете в него, кой ще ви обслужи по-добре - продавач-консултант с 800-1000 лв заплата или такава, която връзва 400 лв на месец и аз я глобявам всеки месец за нещо с 20-50 лв?! Тази, която я осигурявам на максимално хубава заплата, или тази, която е в/у минималната или даже под нея? Или тази, която може когато е болна да се лекува, или тази, която болна идва на работа, защото иначе остава гладна?
Ако видите учителка, която е болна и гледа децата ви как ще реагирате?
Ако всяко дете, което е с хрема бъде върнато колко деца ще ма в грипен сезон в групата?И колко такси ще се съберат?
А вие ще платите ли колко казвате...260 Е, за да ви върнат детето, което е хремаво?Или ще си изкарате бележка, че е алергична хрема /която алергия обхваща после всички деца Laughing/ и ще си ходите на работа леко обезпокоени, но в крайна сметка изкарващи пари за същата тази такса и за себе си?
Изобщо.... Ако ми кажете, че държавно крило и база от преди 15-20 години е хубава, значи имате много малко изисквания за такъв р-р такса. Идеята е този на върха да ръководи и да изкарва толкова, че да живее добре и не само това, но и да гарантира бизнеса си в кризисни ситации, но това да не става за сметка на заплати, материали, база, ХРАНА и порциони и т.н.
И последно - това, че има една-две хрътки, които взимат по-голяма заплата и те главно говорят с родителите и пазят лекетата на един бизнес /за да пазят и себе си, и позициите си/, не означава, че всичко е прекрасно. Това, че има и ДОБРИ хора, които работят с обич към децата ви, не означава, че те не се прибират смачкани. Или някои хора се интересуват само да платят и детето да е сухо и чисто, пък какво се случва в институцията няма значение, знам ли и аз,....всъщност знам, точно такива хора има и те имам чувството, че или са безсърдечни, или са меркантилни, или са наивни, или са абсолютно равнодушни.

ВЪОБЩЕ ХАЙДЕ ДА ОБСЪДИМ ВСИЧКИ ТЕЗИ ВАЖНИ ВЪПРОСИ. ДАНО ДА СЕ ВКЛЮЧИ И КАРАМЕЛ.  Hug
Нека да не нападаме избора на някого, а да претеглим разумно нещата.

Последна редакция: чт, 24 юли 2008, 10:18 от май :)

# 215
За да стартираме, да споделя Simple SmileСнощи тествах двата варианта ЧДГ/ЧДЯ или детски клуб/център като питах мъжа ми какво би избрал за децата. Той ми даде може би най-точният отговор "Зависи с какво сравняваш?"
И добави: "Ако е с първата ни ЧДГи последната година там, да, бих ги дал в детски клуб, но ако е втората, не, не бих ги дал.". Питах за сравнение с ДДГ, пак разумно - според мен, обяснение: "Не сме били там и не мога да преценя."

# 216
  • В офиса
В поста на Карамел има много добри попадения, но... не за тезата, която защитава. Не разбрах защо лицензът води по-качествен подбор, високи заплати на персонала, мотивираност той да си върши работата добре, недопускане (или може би допускане? не разбрах) на болни деца, по-добра мат. база и т.н. и т.н.

Поправете ме, ако греша, но счетоводството, респ. данъците и фин. контрол на ЧДЗ и Клуб са аналогични, лицензите от ХЕИ, пожарна - също. Говорим само за лиценз от МОН, който би следвало да контролира само учебния процес.

Не можах да разбера защо лицензът за ЧДГ е "заплаха за джоба". Две от най-скъпите детски заведения (и двете са в моя топ 3 за добро място за едно малко дете) - ICCC & Wonder World нямат лиценз за ЧДГ.

Лицензът не е панацеята, нещото, което премахва проблемите. Ако си направя точкова система, по която да оценявам дадено детско заведение, на наличието на лиценз за ЧДГ ще дам 5 от 100 точки. Разбирате каква ще му бъде относителната тежест - ще играе роля само при близки други показатели.

# 217
Детската градина, в която ходи сина ми преди да се разболее беше първо занималня и наскоро се лицензираха за ЧГ. Тогава ни обясниха, че поради този лиценз се качват изискванията им към обучението на децата и се иска да се назначат преподаватели със специални длъжности характеристики (в случая имаха редвид английският език). За съжаление не мога да кажа от опит дали се е променило нещо в ежедневието на градината за децата, че от тогава не сме ходили заради болести. Няма и да го пусна сега мъника, че след две пневмонии не искам пак да ми се обадят след 3 дена: "Елате си го вземете, че вдигна температура". И това при положение, че го пазим като в саксийка да не се разболее и да не се събира с болни деца...
Е, случват се такива неща (да се зарази детето в градината), не бих твърдила, че е по вина на самата градина. Просто не рискувам.
Та може би един лиценз наистина затяга контрола над възпитателките, които се наемат в градината. И става още по-трудно намирането на такива, защото понякога по-квалифицираните кадри (откъм дипломи) не задължително са и хора с усет за работа с деца....
Все пак обаче, аз бих предпочела градина с лиценз за такава за детенце от 3 - 4 годинки нагоре, а не занималня, която може би е по-подходяща за по-мънички дечица...

# 218
След цялото ровичкане установих, че за да се открие ЧДГ е необходимо тя да отговаря на изискванията на приложимата Наредба. Все пак е основното.
За да се открие ДК или само ясла - нищо специфично или както May e написала по - горе, разпоредбите на ТЗ.
В този ред на мисли и ако приемем, че стоим от страната на "частника" и неговата идея да сътвори добринка, за себе си и за околните, се налага да си зададем въпроса /не е като да не е риторичен/: Искам ли да полудея и фалирам преди да съм отворил мечтаната ЧДГ или искам да живея и работя нормално, разсъждавайки над варианта детски клуб ? Тук клубът ще се яви синоним на детската градина. В съзнанието на човечеца. Защото той естествено не се е родил под "щастлива " звезда и не разполага със собствени средства /пари, имоти../.Той ще тегли кредит, за да задоволи социалните потребности, и своите собствени казахме..
Най - вероятно, изправен пред дилемата, която и без друго не съществува, "обикновеният частник" ще избере да учреди търговско дружество с необходимия предмет на дейност и да стартира своя нов живот..
Като не казвам, че липсата на законова регламентация изобщо може да бъде предмет на коментар.

А когато има проблем - има съд.
Било то лицензирани или не заведения.
Защото, какво може да направи държавата?! Ще затвори ЧДГ ли ?
Хм, едва ли. За да е станала такава, зад нея не стои кой да е. Изискванията към едно такова заведение са безумни. За изпълнение. Не става въпрос дали някой одобрява или не текста на въпросната наредба. Може би е почти идеален. Вярвам в това. Напоследък. Понеже си помислих, че в този бизнес има хляб така да се каже...
Абсурд е да осигуриш всичките тези помещения и съотношението застроена - тревна площ. Само си го помислете от финансовата страна. Един милион едва ли ще е достатъчен.

Така де. Ето защо мисля са възникнали толкова ДК. Защото е по - лесно.
Що се отнася до това как функционират или дали е по - добре да се доверим там, или пък изборът да бъде лицензираната ДГ - честно казано незнам.
Мисля, че от моята гледна точка и зачитайки обстоятелствата /плюс абсурдния недостиг на държавни градини за децата и услвията в същите/ ЧДГ и ДК може би се отъждествяват с общата представа детска градина.
Как реално работят предстои да разбера.

Тинкърбел,  Peace
Така си е, не  е  панацея.

МамаПлам, смятам, че един средно образован /че не ми се говори за интелигенция/ човек, откривайки детско заведение, все ще е наясно със себе си и няма да занижи собствените си критерии за образованието на чуждите деца. Не е необходимо една наредба да подтиква..

# 219
Здравейте!
Първо искам да помоlq за извинение за анонимността. Имам причина.

Преди 2 години направих груба сметка /съвсем груба/ колко трябва да излиза таксата на дете на месец, за да бъде гледано както аз смятам, че трябва да бъде - натурален сок и хубава храна за закуска, кетъринг фирма с добра храна за обед и полезна следобедна закуска; отопление, топла вода, препарати; поддържане на базата, ремонти всяка година /козметични/ и ако се наложи някой по-солиден;  педагогически материали; достатъчно количество персонал, който да работи на смени и да е взаимнозаменяем ако някой е болен; педагози по изкуствата, език, отделно да са добри в предучилищната практика, с хубави заплати, конкурентни на другите заведения. Тогава + наем на помещенията излизаше, че за 10 деца трябва таксата да не е под 350 лв, сега не съм го смятала. Това бяха груби сметки. Като печалба да ви кажа не бе голяма, даже бях в редиците на персонала, за да мога да не товаря сметката, поне не на първо време. И след това сравних с това, което знам за въпросната градина - печалбата се вдига много ако не плащаш добри заплати, ако не топлиш и не купуваш материали, ако не храниш качествено.
До тук с тази градина.

Под лиценз на МОН нямах предвид, че педагозите ще работят много по-качествено или че МОН е някаква светиня - там е пълно с некадърници, както по всички институции, за всички е ясно. Обаче ако регистрираш заведението си като ЧДГ и имаш лицензите, вярвам, че няма да може педагог с висше образование да взима 170-240 лв, 280 също. Нали за педагиозите има минимален праг. Така ти се записва една секретарка/детегледачка/хигиенистка в договора и си на МРЗ или на 4 часа и ела се оправяй. И Масларова много може да й знае устата, но тя не гладува и не е в положението на пенсионерка, която е благодарна на 120 лв!!!  заплата, за да лъска ожулени прозорци по 8 часа на ден! И на нея мога да й кажа истината в очите, че аз ако не работя при скапаните условия, зад мен се е навървила една редичка от студентки и безработни от близо и далеч, които само за да живеят в Столицата са готови да ме захапят за глезена.
Разбирате ли ме, за 10 години дейност нито веднъж няма да дойдат от инспекцията по труда или от инспектората, за да проверят кой е на работа, има ли договор, кой гледа децата, колко са педагозите, остава ли една жена /без договор/ 2 часа с 15 деца. Ако моето падне, твоето реве, ако някое се задави какво правим? Няма договори, няма виновни. Ама аз съм я видяла, че тя е на работа. Но нея я няма! Тя никъде не е заведена като служител. или е 4 часа на ден. Е, в 8 е дошла на работа, дали в 15,30 е още на работа? И такива неуредици...
Не знам няма ли опция да се интересуват родителите по повод това кой се грижи за децата им. Защото може да се казва, че имат медицинско, педагогическо, космическо и извънеземно образование, но ако не са назначени редовно, ако доворите им са от типа като неспециалисти, то тогава нито те като служители ще са добре, нитохората, които плащат големите такси ще са добре. Родителите най-често мислят, че в частните градини като дават такса 500 лв, то и учителката взима заплата 500-700 поне, а в тези градини колегите взимат по 300-400 лв, без да са осигурени реално и без да имат отпуски и болнични /т.е болничните са от НОИ вече/. И се чудите защо учителката има явен диалект /не е редно за педагог/, някои говорят направо обърнало като словоред, бащата се пляска по челото и казва "Това ако е учителка аз съм президента". Абе абсурдни ситуации!
В държавната градина не е точно така. Директорката не я бърка в джоба колко ще са учителките. Тя само има задача с домакинката да задигат по известно количество от храната. Иначе като тръгне слуха, че от инспектората има проверка съм виждала колежки да реват от притеснение как ще се представят пред инспекторката. Защото всичко се гледа, записва, после доклади и т.н. се правят. И директорката треска  я тресе да не обявят градината й със занижено ниво.

# 220
  • Sofia
Интересува ме, откъде имаш информация за печалбата на дадено детско заведение?

# 221
...

Родителите най-често мислят, че в частните градини като дават такса 500 лв, то и учителката взима заплата 500-700 поне, а в тези градини колегите взимат по 300-400 лв, без да са осигурени реално и без да имат отпуски и болнични /т.е болничните са от НОИ вече/.

...

Незнам дали точно това си мислят родителите като проучват дадено заведение.
Но определено когато се назначава персонал и се вписва съответната длъжност, то на нея съответства един минимум от заплащане.
Максимумът се определя по усмотрение, нали..
И как един редовен трудов договор не предполага отпуск, незнам.
Лицензираната детска градина пак не гарантира човекът, който стои зад наименованието учител.
Темата е безкрайна.
Само разсъждавам върху написаното.
Ако аз съм работодател ще назнача персонал, какъвто е необходим за целта. Не на минимална раб. заплата. Това е абсурдно отношение. Такива кадри, поради наличието и качествата на които ще съм сигурна, че ще ми бъдат осигурени както професионално отношение към дадената дейност, така и реноме. Един вид - хем аз да съм спечелила, хем клиентите /родители и техните деца/ да са доволни, респ. образовани и не само...

Маймунка, не мисля, че е чак толкова трудно да се сметне. Wink

# 222
Вчера попаднах на една обява набираща персонал за ЧДГ - заплатата, която беше упомената беше именно в границата 500 - 700 лв.

# 223
  • Sofia
BateJoro, смятането е лесно, но доколко отговаря на истината. За да се изпльоска в нета, че някой е печалбар, дава си огромна заплата, а не плаща на персонала, би трябвало да е видяно някъде черно на бяло, а не по разкази на познати (доколкото помня) или по собствени сметки с примерни разходи.

Lennyh, аз съм със същите впечатления относно заплатите.

# 224
BateJoro, смятането е лесно, но доколко отговаря на истината. За да се изпльоска в нета, че някой е печалбар, дава си огромна заплата, а не плаща на персонала, би трябвало да е видяно някъде черно на бяло, а не по разкази на познати (доколкото помня) или по собствени сметки с примерни разходи.

...

Така си е.
Друго имах предвид. Представих си, че това са просто размисли..

Общи условия

Активация на акаунт