Гастроезофагеален рефлукс

• 298 495
  • 830
  •   2
Отговори
# 255
Усмихнелка, кое е толкова тежко на ЯМР? Освен че децата трябва да са с пълна упойка, за да са неподвижни, самото изследване не е опасно. Не се използват йонизиращо облъчване като при компютърната томография или рентгена, така че доколкото знам ЯМР е по-щадящото изследване. На моето му правиха на мозъка по направление от детски невролог и за щастие не откриха някакви сериозни аномалии.

А за синдромът на Сандифер предполагам притеснителното е неврологичната страна на въпроса. Все пак спазмите не са приятни, могат да бъдат дори болезнени за детето. А и едва ли е приятно усещане за детето да няма контрол върху тялото си ...

# 256
Ами опасното е именно упойката. И като добавим това че трябва да бъде достатъчно силна за да издържи детето половин час докато трае изследването.  Не искам да пиша разни негативни неща, но по същество упойката понякога може да нанесе повече вреди отколкото ползи. И именно поради тази причина всички медицински процедури при които се слагат упойки много внимателно трябва да се преценяват от лекарите  и да се отлагат във времето  разбира се до колкото е възможно. Също така има деца кОитО  се събуждат вътре в ямр. Ако някой си е правил това изследване знае какво е в апарата. 
А скенерите не казвам че са безвредни. Но там трябва де се има в предвид  дали са на 20годишни или от ново поколение. Да не говорим че вече и в бг има скенери от много висок клас които правят много по качествени разрези от ямр на някои болници.  А изследването с такъв скенер е буквално няколко секунди. С много минимално облъчване, без упойки .
И именно това имам в предвид когато казах да се свържат с доктор Оги. Да се направи преглед на детето . Той е един от лекарите работил в детските хирургии на пирогов и е един не само професионалист в тази област , а истински Човек , с огромна отговорност и сърце към децата. И съм сигурна че ще предлОжи възмОжното най-доброто решение и лечение за детето.  Защото повечето лекари казват те децата бързо се възстановяват, но малцина са тези дето  взимат в предвид че физическото възстановяване е бързо, но психическото  ...............е малко като нож с две остриета.

# 257
Според скромните ми познания компютърния томограф и ЯМР не се припокриват - с едното се вижда едно, с другото - друго. Затова невинаги може просто да се назначи едното ... Особено когато другото изследване ще покаже по-ясно това, което трябва да се види.

# 258
Моята дъщеря е на 5г.6м.Водих я на детски гастроинтеролог. Тя и изписа да пие 3  месеца мотилиум4,5мг.и нексиум 2х10мг.Вече повече от месец ги пие и няма ефект. Тя има постоянни киселини, болки в корема и понякога връща слюнка и храна. Също така сме и на хранителна диета.Ще се радвам ако някой е запознат по темата и ми пише.

# 259
А забелязали ли сте да реагира при прием на млечни продукти? При нас ситуацията се подобри значително като въведохме безмплечна диета. Но в нашия случай Нексиум имаше добър ефект - подобри ситуацията още повече. От фонтан 5-10 пъти дневно, на 1-2 ч.л. 1-2 пъти дневно с безмлечна диета и Нексиум 10 мг дневно. Но имаме сериозен проблем с храчки и сополи, които хем дразнят носоглътката, хем водят до чести задавяния и позиви за повръщане. Пробвали сме всички немедикаментозни методи, но ефектът е краткотраен. Започвам да се чудя дали няма някаква алергия към домашен прах или друго такова, макар че чистя бърша прах и проветрявам често.

# 260
Благодаря за коментара,но тя не обича мляко и рядко и давам.

# 261
Дъщеря ми е на 5г. 6 м. като бебе имаше алергия към белтъка на кравето мляко до 3годишна възраст.На 2г и 9 м. И извадиха  третата сливица, защото беше много голяма и й пречише  да диша.Преди 2 години и поставиха диагноза Ал.ринит и астма.От тогава получава пристъпи и поне 2пъти в годината сме на пулмикорт и вечер пие ефира 4мг.Преди нова година започнаха киселините,храчки и рядко връщаше храна.Заведох я на детски гастроинтеролог и постави диагноза ГЕР,тя ни предписа сутрин и вечер мотилиум4,5мг.омепразол 9мг.Пихме ги 1  месец,но нямаше ефект и ни смениха омепрсзола с  нексиум сутрин и вечер по 10мг.Вече 10дни ги пие и нищо,напротив започнаха и болки в корема и връщане на храна.Спазваме хранителна диета и пак някакво подобрение.Моля за компетентното мнение на Проф. Бранков.

# 262
Дъщеря ми е на 5г. 6 м. като бебе имаше алергия към белтъка на кравето мляко до 3годишна възраст.На 2г и 9 м. и извадиха  третата сливица, защото беше много голяма и й пречише  да диша.Преди 2 години и поставиха диагноза Ал.ринит и астма.От тогава получава пристъпи и поне 2пъти в годината сме на пулмикорт и вечер пие ефира 4мг.Преди нова година започнаха киселините,храчки и рядко връщаше храна.Заведох я на детски гастроинтеролог и постави диагноза ГЕР,тя ни предписа сутрин и вечер мотилиум4,5мг.омепразол 9мг.Пихме ги 1  месец,но нямаше ефект и ни смениха омепрсзола с  нексиум сутрин и вечер по 10мг.Вече 10дни ги пие и нищо,напротив започнаха  болки в корема и връщане на храна.Спазваме хранителна диета и пак никакво подобрение.Моля за компетентното мнение на Проф. Бранков.

# 263
  • София
Дъщеря ми е на 5г. 6 м. като бебе имаше алергия към белтъка на кравето мляко до 3годишна възраст.На 2г и 9 м. И извадиха  третата сливица, защото беше много голяма и й пречише  да диша.Преди 2 години и поставиха диагноза Ал.ринит и астма.От тогава получава пристъпи и поне 2пъти в годината сме на пулмикорт и вечер пие ефира 4мг.Преди нова година започнаха киселините,храчки и рядко връщаше храна.Заведох я на детски гастроинтеролог и постави диагноза ГЕР,тя ни предписа сутрин и вечер мотилиум4,5мг.омепразол 9мг.Пихме ги 1  месец,но нямаше ефект и ни смениха омепрсзола с  нексиум сутрин и вечер по 10мг.Вече 10дни ги пие и нищо,напротив започнаха и болки в корема и връщане на храна.Спазваме хранителна диета и пак някакво подобрение.Моля за компетентното мнение на Проф. Бранков.

Здравейте, при вас има съчетание на два фактора - рефлукс и астма. Двете неща взаимно си влияят, като явно в случая първична е алергията и астмата. Тя усложнява рефлукса, а той от своя страна провокира астмоподобните пристъпи.
Препоръчаното лечение е правилно. От хирургична гледна точка трябва да се направи рентген с контраст и гастроскопия, за да се установи дали има увреждане на хранопровода от рефлукса. Доказано е, че понякога оперативната корекция на рефлукса спира и астматичните пристъпи.

# 264
  • Бургас
Проф. Бранков, дъщеря ми като бебе /на около 7 мес/ беше с рефлукс, но го израстна, даже лекарства не се наложи да пие освен една опаковка Гастротус. Повече от 2г не беше имала никакви проблеми от такова естество. В началото на февруари тази година, сега тя е на почти 3г, след едно вирусно разболяване /нямам идея дали има връзка между двете неща/ започна да има позиви за повръщане по няколко пъти дневно, понякога по време на хранене или почти веднага след това, друг път /доста рядко/ и през останалото време, без връзка с храната.
Водих я на детски гастроентеролог, изписаха Нексиум /2п по 1/2т от 20мг/ и Мотилиум /2п по 1 прахче/. Има подобрение, но вече почти 2 месеца ги пие, а няма изгледи сякаш скоро да изчезне проблемът.
Реално от февруари досега е повърнала само 2 пъти и то съвсем малко количесто. През останалото време не повръща, само я мъчат позиви за това, гадене. В началото като започна всичко тя се изплаши /понеже почти не е повръщала през живота си до момента и не е имала такова гадене/, та сега вече към проблема се прибавиха сякаш и стресови причини, понякога имам чувството, че не иска да яде и да пие вода дори само от страх, че пак ще ѝ се заповръща...

Препоръчаха ни и Имунотрофина за 2 месеца за третата сливица, защото това, че е увеличена също влияело в нейната ситуация.
Иначе не боледува често и няма други оплаквания освен въпросното гадене.

Искам само да Ви попитам необходимо ли е някакви изследвания да правим и освен вече назначеното лечение, плюс диета, мога ли да направя още нещо, за да ѝ помогна?
Колко време продължава по принцип лечението с Нексиум и Мотилиум, при нея бяха назначени за 3 месеца?
Благодаря Ви предварително!

# 265
  • София
Здравейте,
лечението което са ви препоръчали за рефлукса е правилно. По принцип то се прилага дълго време, с почивки от 1 седмица. Но трябва да се лекуват и съпътстващите проблеми - тоест имунотрофина също е подходящ. Също така важна е диетата - хранене по-често на по-малки порции. Колкото до чувството на страх нещата опират до внимателен подход от Ваша страна. Изследвания като рентген или измерване на киселинността на хранопровода се правят при неповлияване на оплакванията.

# 266
Здравейте първо искам да се извиня ,ако въпросът ми не е за тук,но не знам къде да попитам за съвет. Бебчо е на 4 месеца и 5 дена.От около 20тина дни започна да се извива,постоянно рита с крачета и маха с ръчички,имаше леко връщане на храна и започна да плаче по цял ден.Колики нямаме от както е навършил месец и половина и като цяло е много кротко бебе.Ходихме на педиатър и ни изписа сироп и мляко за рефлукс и ни каза да намалиме храната ,за няколко дена се поуспокои и от 4 дена пак същото нещо.Днес пак бяхме на преглед и педиатърката ми каза да започна с плодови пюрета.Въпросът ми е дали няма да влоша нещата с тях?

# 267
Може да пробваш да даваш по една капсулка пробиотик био култ от оранжевата опаковка. Прахчето от капсулката го разтваряш в малко водичка и даваш. Пробвай няколко дена да видиш ще има ли реакция.
Ако даваш био гая, линекс или друг го спри

# 268
Здравейте, проф.Бранков! Надявам се, че още следите темата и ще ми дадете насоки над следния случай:
Дъщеря ми е кърмено бебе до 1 г. и 10 месеца. Никога не е повръщала като бебе, освен сополи, не е имала други здравословни проблеми, да чукна на дърво! До тази зима. Цяла зима беше с бистри секрети от носа, трудно дишане. Мислех, че са настинки и ще минат. Други симптоми нямаше. Но от два месеца започна да хърка много силно нощем, не може да диша през носа, докато спи. През деня е малко по-добре положението, но пак сякаш е с постоянно запушено носле. Помислих, че проблемът се дължи на уголемена трета сливица. Водихме я с мъжа ми на преглед при д-р Улевинов - УНГ, който каза, че детето има лека степен на ГЕРБ. От връщането на стомашните сокове се разраняват лигавиците и се получава нещо като алергична реакция, което ги кара да набъбват. Оттам се уголемява и третата сливица. От друга страна каза, че има и някакви алергични наченки и не е сигурен кое влияе повече на третата сливица - алергията или рефлукса. Даде ни препоръки за диета, за начин на спане. Изписа й Ериус и Гастротус /дано не бъркам името/ за месец, след което отново трябва да отидем на преглед. Каза, че няма смисъл до 5 годишна възраст дете да се изследва за алергии, защото буквално всеки месец може да се променят алергените и реакциите на детето към тях. Но пък каза, че трябва да овладеем проблемите, защото можело да се стигне до проблеми с ушите, дробовете и т.н. Много се изплаших! Въпросите ми са следните:
1. Адекватно ли е лечението към момента?
2. Нужно ли е да направим изследвания за рефлукс или на този етап не е необходимо?
3. Ако детето ми е с най-леката степен на рефлукст, това означава ли, че има шанс да го израсне с възрастта или цял живот ще е на режим и с проблеми?
4. Задължително ли е рефлуксът да се развива в останалите си степени на тежест или на този етап с тази диета може да си остане в леката степен?
5. Дори да се повлияе добре рефлуксът този месец, като спрем приема на лекарства, няма ли отново да се върнем на същото положение?
6. Ако рефлуксът в комбинация с алергия водят до уголемяване на третата сливица, то дори да контролираме рефлукса, алергията може да продължи да действа негативно и да се стигне до усложнения?

# 269
  • София
Здравейте, препоръките на д-р Улевинов са правилни. Ако познавах отблизо ситуацията може бих добавил Мотилиум. В случая трябва да се наблегне на лечението на носоглътката. Би могло да се направи изследване на киселинността на хранопровода, но това с много условности може да стане в Токуда при д-р Лазарова, или във Варна при доц.Георгиева. Според мен на този етап няма нужда от това.

При подходящо лечение на всички фактори не би трябвало рефлуксният проблем да се задълбочи. Освен това обърнете внимание на диетичния режим - особено вечер, когато последното хранене да е преди 19 часа, като не се поемат много течности.

Пишете след месец какви промени са настъпили.

Общи условия

Активация на акаунт