Гастроезофагеален рефлукс

• 297 254
  • 830
  •   1
Отговори
# 780
Здравейте професор Бранков, благодаря ви от сърце.

Последна редакция: ср, 17 апр 2024, 11:21 от С.Г.19

# 781
Здравейте, синът ми е на 13г, от малък с много кариеси, от няколко години при всяко разболяване се оплаква от болки в корема и гадене. Тази година за трети път е със сериозна кашлица,  без да е вдигал температура, като не минава вече 4 седмици. Понякога кашлицата води до повръщане. Водих го на доста лекари - уж се изключи алергия. Някои лекари казват тих рефлукс, (други, че няма рефлукс) и директно се изписват лекарства като нексиум без да са направени изследвания, които да докажат рефлукс. Интересува ме, къде да го заведа за да се направят всички необходими изследвания и да се установи какъв точно е проблема и как да подходя за лечение. Не желая да давам нексиум и подобни без да съм сигурна, а и дори тогава това не е лечение, а подтискане на симптоми. Тоест дори да е рефлукс ми се иска да намерим причината за този рефлукс.

# 782
  • София
Потърсете проф.Шивачев от Детска хирургия на "Пирогов"

# 783
Здравейте д-р Бранков и благодаря за отговора. Вие бихте ли ни консултирали в Токуда или ако не е възможно да ме насочите към лекар в Токуда или Сити Клиник? 

Потърсете проф.Шивачев от Детска хирургия на "Пирогов"

# 784
  • София
Потърсете ме в Детския център на Токуда, понеделник - четвъртък от 10 до 14 ч.

# 785
Някой може ли да ми каже дали от киселините като легнеш може да ти се запушва носа и да ти стяга гърлото

# 786
  • София
Така не се дават съвети. На един гол въпрос и отговорът е такъв: може.
Иначе се пита за цялото развитие на оплакванията, видове лечение и съответно подобрение, моментно състояние, различни изследвания и прочее. И тъй като явно въпросът се отнася до пораснал човек, веднага ви отговарям - аз се занимавам само с деца.

Последна редакция: чт, 13 юни 2024, 06:36 от доктор Оги

# 787
здравейте искам да попитам защо като пия лекарства ме стяга горе скулите имам искривена носна преграда и невиждана хрема те и без това ме стягат но като пия лекарства е по зле и гърлото също ме стяга 

# 788
Здравейте, д-р Бранков.
Дъщеря ми е на месец и половина и беше диагностицирана с рефлукс. Исках да попитам има ли алтернатива на гастротус сиропа, който ни беше изписан, тъй като той води до запек при нея. Също бих се радвала да направя консултация с гастроентеролог. Независимо дали Вие или Ваш колега. Ще съм признателна за насоки.
Благодаря предварително!

# 789
  • София
Здравейте, д-р Бранков.
Дъщеря ми е на месец и половина и беше диагностицирана с рефлукс. Исках да попитам има ли алтернатива на гастротус сиропа, който ни беше изписан, тъй като той води до запек при нея. Също бих се радвала да направя консултация с гастроентеролог. Независимо дали Вие или Ваш колега. Ще съм признателна за насоки.
Благодаря предварително!

Всички сиропи за рефлукс съдържат магнезиев алгинат, който може да предизвика запек. Вие обаче задавате половинчат въпрос - не става ясно дали кърмите детето, дали е на смесено или изкуствено хранене, какво мляко му давате, как повръща и кой е диагностицирал рефлукса. Казвам това, защото на тази възраст рефлуксът е нормално физиологично явление и най- често се лекува с режим на храненето и позициониране на детето.

Колкото до гастроентеролог проверете в Интернет - има много центрове, потърсете например  доц.Пантелеева, доц.Лазарова, доц.Байчева, д-р Гроздева, д-р Елка Трифонова - всичките от София.

# 790
Здравейте, д-р Бранков.
Благодаря предварително!

Всички сиропи за рефлукс съдържат магнезиев алгинат, който може да предизвика запек. Вие обаче задавате половинчат въпрос - не става ясно дали кърмите детето, дали е на смесено или изкуствено хранене, какво мляко му давате, как повръща и кой е диагностицирал рефлукса. Казвам това, защото на тази възраст рефлуксът е нормално физиологично явление и най- често се лекува с режим на храненето и позициониране на детето.

Колкото до гастроентеролог проверете в Интернет - има много центрове, потърсете например  доц.Пантелеева, доц.Лазарова, доц.Байчева, д-р Гроздева, д-р Елка Трифонова - всичките от София.

Благодаря за отговора. Извинявам се, че не уточних. Изцяло кърмя детето. Не дохранвам в момента. Още от самото начало е диагностициран рефлуксът, тогава още не кърмих детето. Затова й даваха антирефлуксно мляко в родилния дом. Още в началото започнах да я храня полуизправена и я държи изправена поне 20 минути след хранене.
Има дни, в които се влошава изключително много, затова потърсих допълнително съвет по темата.

# 791
Зравейте, д-р Бранков,
След прекаран Коксаки вирус през месец октомври и през месец ноември ларингит и лбронхит, забеляз, че дъщеря ми на 2 г и 6 м започна доста често да се оригва, понякога след хранене забелязах, че хълца също, може би, ако е преяла. Дали има повод за притеснение или става въпрос за рефлукс. Записала съм и час за преглед, но той е чак на 27.03. Купих и сиропче Гастротус и нуколко пъти и давам след обяд предимно, защото през деня е на детска ясла и, когато и го давам честото оригване като че ли почти изчезва. По принцип не и давам шоколад и много сладко, но е доста лакома и похапва по няколко солетки или 1-2 бисквитки между храненията, когато е вкъщи. Опитвам се да ги огранича до минимум до колкото е възможно, но като цяло си е пухкавичка Simple Smile
Благодаря Ви много предварително и съжалявам ако въпроса ми Ви се стори глупав, но се притеснявам.

# 792
  • София
Възможно е заболяването на горните дихателни пътища да е провокирало лек рефлукс, така че правилно давате гастротус. Нека го взема сутрин, следобед и вечер преди лягане по 5 мл. Проследявайте нейните изхождания, защото един от страничните ефекти на сиропа е поява на запек.

# 793
Възможно е заболяването на горните дихателни пътища да е провокирало лек рефлукс, така че правилно давате гастротус. Нека го взема сутрин, следобед и вечер преди лягане по 5 мл. Проследявайте нейните изхождания, защото един от страничните ефекти на сиропа е поява на запек.

Много Ви благодаря, Д-р Бранков за бързия отговор! А колко време е необходимо да приема Гастротус Бейби като продължителност?

# 794
Здравейте д-р Бранков,
Дъщеря ми е на месец и три седмици и е с диагностициран рефлукс. Пие Гастротус 3 пъти по 3 мл и се храни с изцедена кърма със сгъстител от няколко дни. Сгъстителят добре повлия на рефлукса - почти го сведе до стандартното бебешко връщане (може би с две малко по-обилни връщания на ден).
Предписан и е и по половин прахче Нексиум от 10 мг на ден, който ни донесоха от Холандия. Забелязах в преходните ви коментари, че сте споменали, че този медикамент има своите минуси, а и на листовката пише, че е за деца над година. Може ли да обясните малко по-подробно какви са минусите на лекарството, за да съм по-информирана за възможните отрицателни страни на лечението?
Уточнявам, че предполагам, че е предписан на детето, тъй като се превива и плаче по време на хранене, а това допринася за слабото й качване на тегло в последния месец - 500 гр.

Общи условия

Активация на акаунт