Гастроезофагеален рефлукс

• 297 738
  • 830
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте, можете ли да ми препоръчате хомеопатия при тих рефлукс за бебе на 2 месеца и 10 дни. Консултация с гастроентеролог има направена и са дадени препоръки, съвети, но детето продължава да изпитва дискомфорт. Не повръща на фонтан, само 1-2 пъти дневно се вижда върнато мляко.Роден е с тежко естествено раждане, заради големи размери ( 4500 г), заразен с незнайна инфекция в болницата+ прием на антибиотици, заразен с варицела на 28 ден от раждането, лош хранителен толеранс още от родилното ( отказ на АМ, шише). Изключително кърмено на поискване, но за първия месец качи само 400 г( предвид тежкото раждане и варицела), втория месец 750 г. Неспокоен,нервен,трудно кърмене- извива се на дъга,дърпа се, плаче. От няколко дни има епизодични плачове по 1-2 часа - извиване на дъга,пръцкане,почти губи глас от плач. Вечер не спи спокойно, постоянно се напъва и прцка, хрипти му нослето и се чува храчка в гърлото. За момента не виждам как мога да му дам АМ или големи количества сироп, затова се насочвам към хомеопатия. Благодаря за отделеното време!

# 706
Наскоро научих за рефлукс при възрастен,предизвикан от бактерии е стомаха. Не мисля,че тежкото раждане има отношение към рефлукса.
Малкият ми син беше с доста тежък рефлукс,а е роден чрез секцио.
От поста Ви ми се струва,че става дума за колики,аз не съм фен на кърменето при поискване,особено при колики и рефлукс.
Опитала въм всичко възможно - включително купувах специални сгъстители за адаптираното мляко,матрачето на детското легло под наклон,детето подпряно с възглавници,за да не спи по гръб ,хране е с малко количества,но често.Нищо не реши проблема генерално.
Около деветия месец започнах Мотилиум след консултация с гастроентеролог,на когото имам доверие,той пък се консултира с още няколко колеги,докато намерим точната дозировка.
След около месец сагата с рефлукса приключи ,но дълго проветрявах съзнанието си от миризмата на оповръщано .Синът ми започна да наддава на тегло.
Може би не е лошо да се консултирате с детски гастроентеролог ,за да Ви даде насоки какво е необходимо да се направи.При Вас не чета за фонтани от храна,не ми звучи толкова страшно.

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 14:19 от menarini

# 707
Благодаря за отговора. Няма фонтани, има моменти на спокойствие, но все пак си го има проблема. Направила съм консултация с детски гастроентеролог и ми бяха дадени стандартни препоръки- оригване,вдигнато матраче и т.н., както и бяха изписани ензими Креон на прах, който меко казано запече детето и изпитваше дискомфорт след прием. Смятам, да посетя друг специалист, тъй като това "лечение" не се отрази добре..
Наскоро научих за рефлукс при възрастен,предизвикан от бактерии е стомаха. Не мисля,че тежкото раждане има отношение към рефлукса.
От поста Ви ми се струва,че става дума за колики,аз не съм фен на кърменето при поискване,особено при колики и рефлукс.
Опитала въм всичко възможно - включително купувах специални сгъстители за адаптираното мляко,матрачето на детското легло под наклон,детето подпряно с възглавници,за да не спи по гръб ,хране е с малко количества,но често.Нищо не реши проблема генерално.
Около деветия месец започнах Нексиум след консултация с гастроентеролог,на когото имам доверие,той пък се консултира с още няколко колеги,докато намерим точната дозировка.
След около месец сагата с рефлукса приключи ,но дълго проветрявах съзнанието си от миризмата на оповръщано .Синът ми започна да наддава на тегло.
Може би не е лошо да се консултирате с детски гастроентеролог ,за да Ви даде насоки какво е необходимо да се направи.При Вас не чета за фонтани от храна,не ми звучи толкова страшно.

# 708
  • София
Здравейте! Този пост ще бъде доста дълъг, затова се извинявам...
......
П. С. Няма проблеми с теглото и никога не е имал.Пил е Gastrotuss с литри, Gaviscon baby, Nexium, Церукал и още доста неща, които вече не помня, но знам със сигурност, че никой не пожела да изпише мутилиум. Бил е на всевъзможни диети, включително и на безлактозна...

Разбрах Ви много добре. Въпреки световните указания аз бих изписал Мотилиум. Още повече, че невролозите нямат някакви опасения. Бих направил и контрастно рентгеново изследване. Така че елате в Детския център на Токуда при мен и ще говорим.

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 14:57 от доктор Оги

# 709
Опитайте да въведете някакъв режим на детето, да знае кое след кое следва.
Така и приемът на храна ще се регулира. Ако има колики, нормално да е нервно, но храненето на поискване никак не помага на това.
Има едни сонди, които се захващат за прахосмукачка, обикновено се ползват за секрети при хрема. Аз ползвах предимно, за да почистя носоглътката.

Благодаря за отговора. Няма фонтани, има моменти на спокойствие, но все пак си го има проблема. Направила съм консултация с детски гастроентеролог и ми бяха дадени стандартни препоръки- оригване,вдигнато матраче и т.н., както и бяха изписани ензими Креон на прах, който меко казано запече детето и изпитваше дискомфорт след прием. Смятам, да посетя друг специалист, тъй като това "лечение" не се отрази добре..
Около деветия месец започнах Нексиум след консултация с гастроентеролог,на когото имам доверие,той пък се консултира с още няколко колеги,докато намерим точната дозировка.

# 710
Здравейте! Този пост ще бъде доста дълъг, затова се извинявам...
......
П. С. Няма проблеми с теглото и никога не е имал.Пил е Gastrotuss с литри, Gaviscon baby, Nexium, Церукал и още доста неща, които вече не помня, но знам със сигурност, че никой не пожела да изпише мутилиум. Бил е на всевъзможни диети, включително и на безлактозна...

Разбрах Ви много добре. Въпреки световните указания аз бих изписал Мотилиум. Още повече, че неролозите нямат някакви опасения. Бих направил и контрастно рентгеново изследване. Така че елате в Детския център на Токуда при мен и ще говорим.
Благодаря Ви за отговора! Щом Вие се наемате с нашия случай, веднага ще запазя първия възможен час!

# 711
Здравейте. Детето ми на 6г изкара ковид от средата на февруари и до днес още покашля. Прави ми впечатление, че кашлицата се проявява и засилва по време на хранене и непосредствено след хранене. Възможно ли е да е вид рефлукс след вирусна инфекция. Досега дори като бебе не е имал рефлукс. Също сутрин има едно ръмжене сякаш има храчка и иска да я изкара, но не може. Иначе когато е физически активен няма кашлица. Кашлицата по време и след хранене е суха тип ларингитна, но явно има някакво дразнене от храната което я провокира. Какво бих могла да опитам да дам, за да облекча храненето и кашлицата? Благодаря ви.

# 712
  • София
Здравейте. Детето ми на 6г изкара ковид от средата на февруари и до днес още покашля. Прави ми впечатление, че кашлицата се проявява и засилва по време на хранене и непосредствено след хранене. Възможно ли е да е вид рефлукс след вирусна инфекция. Досега дори като бебе не е имал рефлукс. Също сутрин има едно ръмжене сякаш има храчка и иска да я изкара, но не може. Иначе когато е физически активен няма кашлица. Кашлицата по време и след хранене е суха тип ларингитна, но явно има някакво дразнене от храната което я провокира. Какво бих могла да опитам да дам, за да облекча храненето и кашлицата? Благодаря ви.

Съветвам Ви да потърсите детски пулмолог. Тези прояви е възможно да са последствия от ковидната инфекция.

# 713
Здравейте! Синът ми е на 40 дни само на кърма. Ситуацията при нас е следната - хапва добре. Наддава добре. Изписан на 09.03. с тегло 3290 гр, а днес беше измерен 5230 гр. Но детето е страшно неспокойно постоянно се напъва и повръща. То рядко е еднократно - може да е малко като количество, но се повтаря неколкократно, а често и чак до следващото кърмене. Понякога е наведнъж по-голямо количество. Случва се да излезе и през нослето. Понякога е пресечена кърма, понякога е като току-що изсукана. Оставя ли го в леглото се започва въртене и ръмжене чувам как му се връща. Има много неспокоен сън, ако изобщо има такъв, освен ако не спи по корем върху някой от нас.
Днес цял ден е на ръце (в слинг) и не е повръщал. Оставя ли го в леглото му се пробужда свивайки се, ръмжейки и чувам как му се връща. Понякога докато кърмя се откъсва и отново се превива. Хълца често и хърка. Това продължава безкрай. Един кръговрат на пъшкане и превиване. Изобщо няма време, в което да е спокоен. Също така забелязах, че преди да се изака напъва много силно и мъчително.
Не мога да кажа от кога започна всичко, но мисля че беше още от родилното.
Днес бяхме при личната за пореден път и ни изпраща на специалист. Преди седмица ни изписа сироп рефалгин, но не видях особен ефект от него.
Може ли в нашата ситуация да става на въпрос за пилорна стеноза? И нормално ли е да има наакани само 2-3 памперса. Като се има предвид че сменям преди всяко хранене. Имаме 7 хранения.
Имаме час за гастроентеролог за вторник, но до тогава ще се побъркам....

# 714
  • София
Съжалявам, нищо не мога да Ви кажа. Единствено ехографията ще отговори на този въпрос. На 40 дневна възраст е слабо вероятно да се открие пилоростеноза, но това е предположение. Ако сте от София идете в Детска хирургия "Пирогов"

# 715
Здравейте, много съм притеснена и ще се радвам ако ми дадете съвет . Имам син който е на 7 месеца...роден е нормално 12 дена преди термин. От началото е изцяло на кърма на поискване. В края на 1 месец започна да връща след ядене Повръщал е много пъти на фонтан и пресечено мляко също .Веднъж се случи сутрин след сън да повърне доста на фонтан . Не съм се консултирала с лекар понеже и голямото ми дете ( момиче) също повръщаше и след като захраних спря .Въпреки че повръща качва по 1 кг на месец .  Но постоянно ми беше на гърдата понеже така се успокоява. Още от раждането е много плачливо бебе.  От начало мислехме че са колики и давах Еспумизан.Забелязах също че като почне да суче корема  му започва да къркори много ,но си мислех че се нагълтва с въздух. С изхождането не сме имали проблем .
Към края на 3 месец започна да си пъчи коремчето все едно прави мостче и да плаче
Когато навърши 5 месеца реших да захраня ...започнах с тиква. Много добре я прие,хареса му
Повръщането намаля,но започна да урига по мноого пъти на ден все едно храната се качва нагоре и си я преглъща...отделно много пръцка и корема му къркори непрекъснато.
Та със захранването имам проблем...
На последната консултация сме минус 300 гр
Вечер се буди по 2 пъти с рев пъчейки се и търси да суче
Забелязах че след като хапне твърда храна и след половин един час започва да реве направо се дере и се пъчи
С изхождането също започнахме да се запичаме ...ака на 2-3 дена ,като два пъти се наложи да сложа свещичка

Наскоро случайно прочетах за вродената пилорна стеноза и много се притесних да не би и ние да имаме въпреки че сме на 7 месеца
 Миналия месец го водихме при една гастроентероложка и ни изписа Гастротус бейби по 2,5 мл след всяко хранене. Гледа го и на ехограф и каза че всичко било наред. Плачел заради киселините...
В чудо съм се видяла Sad

# 716
Митева, съчувствам ви. При нас е сходна ситуацията, само че мъника е на месец и половина. Пъченето мисля че е от киселините.
Във вторник бяхме на гастроентеролог, каза че е рефлукс. Изписа мотилиум правени прахчета за месец.
Ако може да попитам доктор Оги, колко скоро трябва да видим ефект от мотилиума (ако изобщо има) и с натрупване ли е?

# 717
  • Пловдив
Здравейте! Синът ми е на 40 дни само на кърма. Ситуацията при нас е следната - хапва добре. Наддава добре. Изписан на 09.03. с тегло 3290 гр, а днес беше измерен 5230 гр. Но детето е страшно неспокойно постоянно се напъва и повръща. То рядко е еднократно - може да е малко като количество, но се повтаря неколкократно, а често и чак до следващото кърмене. Понякога е наведнъж по-голямо количество. Случва се да излезе и през нослето. Понякога е пресечена кърма, понякога е като току-що изсукана. Оставя ли го в леглото се започва въртене и ръмжене чувам как му се връща. Има много неспокоен сън, ако изобщо има такъв, освен ако не спи по корем върху някой от нас.
Днес цял ден е на ръце (в слинг) и не е повръщал. Оставя ли го в леглото му се пробужда свивайки се, ръмжейки и чувам как му се връща. Понякога докато кърмя се откъсва и отново се превива. Хълца често и хърка. Това продължава безкрай. Един кръговрат на пъшкане и превиване. Изобщо няма време, в което да е спокоен. Също така забелязах, че преди да се изака напъва много силно и мъчително.
Не мога да кажа от кога започна всичко, но мисля че беше още от родилното.
Днес бяхме при личната за пореден път и ни изпраща на специалист. Преди седмица ни изписа сироп рефалгин, но не видях особен ефект от него.
Може ли в нашата ситуация да става на въпрос за пилорна стеноза? И нормално ли е да има наакани само 2-3 памперса. Като се има предвид че сменям преди всяко хранене. Имаме 7 хранения.
Имаме час за гастроентеролог за вторник, но до тогава ще се побъркам....

Здравей! Писах ти и на съобщение, но как се развиха при вас нещата, моето дете е в същата ситуация, много се притеснявам и всякаква информация ще ми бъде от полза.

# 718
Здравейте, д-р Бранков!
Бебето ми е момче на почти 7месеца.
Повръща още от новородено. Първия и втория месец повръщаше непрестанно, но това не изглеждаше като да го притеснява. Беше на кърма, хранех го често и беше доста спокоен. Но беше постоянно със запушено носле и непрестанно ръмжене докато яде.
Първият месец качи 1кг, вторият качи 450гр, 3месец - 450гр, 4м - 480гр, 5м- 320гр, 6м - 150гр, в момента е около 6100гр и е почти на 7м
родено е 8дни след термин, 3250гр, 50см

Отначало не му давах нищо за повръщането. Повръщането намаля  от самосебе си. След втория месец започна да повръща пресечено мляко около 1лъжичка в различно време през деня, но общо взето постоянно. Нощния му сън е най-спокойното му време.
бебето е много активно, пропълзя на 6м, не търпи да седи легнал, вече се изправя.
На 3м след като виждах, че не наддава реших да дам АМ аптамил. Отначало пиеше добавка веднъж вечер, а през другото време додавах изцедена кърма. Тук искам да подчертая, че детето има скъсена юзда на езика, от където според мен идват почти всичките му проблеми. Той засука в родилното с протектори. Първия месец имах много много кърма и той се хранеше. После обаче, тази кърма намаля, аз мислех, че се регулира, но се оказа, че бебето суче неефективно. Продължих с протекторите и със шишето. Дохранвах успешно към 15дни и от тогава нещо стана с детето. Започна да се извива на дъга, да плаче и крещи, отказва сукане и шише! Спрях да давам шише. Лека полека започна да суче по-добре, но не беше като преди. Суче неохотно. на 4м бяхме на гастроентеролог в Пловдив. Посъветва ни да оправим езика, заради огромното количество въздух, което се видя на ехографа. Срязаха юздата и детето започна да се храни по-добре и махнах протекторите. За 12 дни качи 180гр. обаче юздата се срасна и отново му се затрудни храненето. Гастроентерологът беше назначил и фамотидин. Пи го 20дни без ефект и го сменихме с нексиум. Повръщането намаля след няколко дни. В края на 5м отново рязахме езика и отново бебето започна да се храни по-охотно, но проблемът е, че всяко ядене приключва рязко и изведнъж, извива се назад и не позволява повече да го върна на гърда. Яде често през деня и го будя да яде през нощта, заради кратките му хранения. През нощта яде най-дълго - прекарва 10минути в долу-горе спокойно хранене. Като казвам спокойно, това значи, че гълта без да се движи и е отпуснат, понеже е сънен. Когато е буден, гълта много неравномерно, дави се, пъшка, стяга си очичките, стяга си краката все едно от страх да не се задави, или от болезнено преглъщане нз. Самото преглъщане също се чува много силно, което не смятам за нормално. Често чувам стомахчето да къркори леко при започване на хранене. Като цяло бебето имаше колики само закратно в началото. Изхожданията му обаче бяха странни, правеше ми впечатление, че ака само когато му правя масаж и му свивам краката, също най-често под топлата течаща вода.
към момента ака рядко, според мен заради недостатъчната храна.
Захраних на 5м заради ниското тегло, а и детето имаше голямо желание да яде. Тогава всеки ден се изхождаше. Ядеше разни пюрета ок.50 -90гр. Обаче, както нямаше проблем вече с повръщането на кърмата, така започна всеки ден да повръща от пюрето, НО чак след 4-5часа! Отново повръщаше неголямо количество, но след 2седмици хранене, започна да плаче и да се извива. Тогава прекратих храненето. Минаха 5дни и симптомите отшумяха. Реших отново да пробвам. Храних пак 4дни, но повръщаше и плачеше. Отново спрях храненето. След седмица пак опитах само за ден, но отново повръщане и рев. Симптомите отшумяха след 4дни, но сега повръща кърмата повече от преди.

Въпросите ми са няколко:
Защо не реагира добре на твърдата храна? Това значи ли, че може да има хирургичен проблем?
Защо повръща толкова късно пюретата чак след 4-5часа?
Защо през нощта е най-спокоен и яде най-много, като чета, че бебетата с рефлукс са най-зле нощем?
Да искам ли да ми изпишат мотилиум и да добавя ли сироп? Той пие Нексиум сашета по 2,5мг сутрин и вечер. Да увелича ли дозата, щом сега повръща по-често? Повръща по2-3-4 пъти на ден.
Отказът от храна може ли да е заради рефлукс?

Нека спомена и моето мнение по въпроса:
Според мен проблемите му идват от френулума на езика. Бебето няма добро и силно засукване, вече не гълта толкова въздух, но пак суче трудно, суче вече без протектори след първото рязане на френулума, но винаги съм на тръни, дали му е неудобно да яде и пак ще прекъсне. Обяснението след всичко което съм изчела за езика е следното - езикът като мускул е свързан и с другите мускули в тялото. Когато той е стегнат, се стягат и другите мускули, това може да доведе до стягане и напрежение също и на стомаха. Относно неравномерното гълтане е ясно, че след като основата на езика не може да се повдигне, той не се движи нормално и се дави с течности. Затова мисля, че яде най-добре нощем - защото е много отпуснат, не се стяга толкова и затова не се задавя толкова лесно и яде по-дълго време без да се отказва.
Но дори и заради езика да са му проблемите, а ние ще отидем още веднъж да го режат. Аз пак не разбирам, защо реагира така на твърдата храна.
Също искам да попитам, може ли в трети месец като го тъпчехме със шишето, а той едвам гълташе от него, гълташе въздух и плачеше, а аз мислех, че трябва още да яде и пак го хранех, да съм обострила този рефлукс, който до него момент не беше съпроводен с болка и въпреки, че повръщаше по-често, бебето не плачеше?
Много е дълъг поста ми и надявам се не Ви се стори нелеп! Бебето започва да се храни само за 2седмици след като срежат френулума и после той се сраства, а най-големият ни проблем е наддаването.

# 719
Здравейте! Този пост ще бъде доста дълъг, затова се извинявам...Случайно попаднах на тази тема и реших да изплача мъката си и да моля за помощ! Големият ми син ще навърши 8г. Още от първата седмица от раждането започна да връща мляко, по-често след храна. Тогава го заведохме на преглед при доктор в педиатрията( вече не помня имената, беше първи от 300)и констатацията беше- бебешки рефлукс-ще го израсне! На втори-трети месец, понеже връщанията започнаха да са и преди хранене, а не само след, го заведох в Пирогов на преглед за пилорна стеноза-не се откри. Препоръчаха спиране на кърменето и заместване с AR мляко. Речено-сторено! Минахме през всички възможни-без резултат.Междувременно някой от докторите назначи Gastrotuss Около 6ти месец бяхме в Турция и там имах възможност да заведа детето на преглед-казаха бебешки рефлукс, ще го израсте и назначиха Gaviscon baby. Положението вече беше страшно- синът ми вече се напъваше да се изправя и при всеки опит връщаше страшно! Нищо не даде резултат. Около годинката, или година и половина спря да връща, или поне така си мислех. Започнаха нескончаеми ларингити с тежки пристъпи, хронична кашлица и хрема. Оказа се, че той връща стомашно съдържимо в устната кухина и си го преглъща...В някакъв момент, понеже така и не намерих доктор, който да ни хване за ръчичка и да ни поведе по пътя на лечението, но до край, без употреба на дежурното,, ще го израсне,,, тръгнах сама (тук ще вметна, че съм биолог и обичам медицинската литература). На своя глава направих рентгенография с бариева каша-резултатът е добър-нищо не се открива. След сериозна борба си,, изпросих,, pH-метрия,,, която направихме в Пирогов. Установиха се над 65 връщания за денонощие (а беше слаб ден), но без сериозна промяна на pH в хранопровода. Изписаха ни  и докторът,, тайничко,, ми прошепна-проблем има, но не е хирургичен и аз не мога да помогна-продължавай да търсиш,,. Така си уредих гастроскопия в педиатрията- няма хеликобактер пилори, лигавици спокойни, всичко, едва ли не, по учебник. Казаха-търси психолог-психосоматично ще да е! ОК! 2ма психолози констатираха, че детето е свръх развито за възрастта си и съвсем не е за тях. До тук... Той вече ще прави 8. Не го израстна. Установих, че действително има връзка между емоциите и рефлуксните епизоди. Почнах да мисля, че може да е като тик?!? И въпреки това продължава. Ларингитните пристъпи вече са сведени до 1 годишно,но кашлицата, хремата и връщането не спират! А ми се плаче с глас, защото, докато пиша това, малкият ми син на 1г.3м примлясква в съня си, орига се и кашля през 1минута (след ларингитни пристъпи миналата седмица) Току що чувам, че той тихо връща в съня си... Не знам вече накъде? На кого да се оплача?!? И да- и в Токуда бях, и при др. Пападопулу бях, и в Здравето, и при шамани, знахарки, хомеопати... И нищо... Помощ
Здравейте, не съм лекар, нямам богат опит, но знам как се чувствате. От това което прочетох от поста ви бих ви препоръчал УНГ преглед. Моят син има ларингомалация, която е често придружаване с тих рефлукс. Но щом имате и проблеми като ларингит, ако не сте проверили, няма да ви навреди един преглед. Ако вече сте отхвърлили това като възможност се извинявам за ненужната информация.

Общи условия

Активация на акаунт