Гастроезофагеален рефлукс

• 304 764
  • 844
  •   1
Отговори
# 840
Здравейте, проф. Бранков. Сина ми е на 4,2г. Той има непоносимости към млечни и глутен и беше на диета 6 месеца.  След опит за захранване той получи уртикария и го спряхме( наложи се урбазон). В спешното ни препоръчаха тогава диета за една седмица докато отминат утриките от която се запече много и ни изпикаха свещички Бизаколид и хапче Бизалакс от които се изходи, но от тогава получи Рефлукс и след всяко хранене му се връща храна и преглъща слюнка често. Има и много газове вечерта.Запек вече няма и разширихме диетата. Ходихме на гастро и той ни изписа прахта нексиум 7% 2×1(двадесет минути преди храна)които се правят в аптека и растротус бейби 3по8мл. Той ги пие вече 5 дни без промяна. Корема му постоянно къркори и газовете са миризливи. Постоянно преглъща слюнка. Лечението подходящо ли е? Кога да се очаква подобрение ако е такова. Благодаря предварително и хубав ден!

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 15:44 от iovis

# 841
  • София
Здравейте, детето не може да получи рефлукс просто така, изведнаж. Той е имал такива предпоставки, каквито има при повечето деца и те отминават. Но при него се намесва алергичният момент и това удължава и влошава проявите на рефлукса. Ние наричаме това рефлуксна болест (ГЕРБ). Лечението е правилно, но по принцип то продължава поне 3 месеца. За газовете давайте еспумизан 3 х 2 капсули след хранене. За да поддържате редовно изхождане препоръчвам сироп Педиакид транзит 7 - 8 мл вечер за 2 седмици, като той може да се даде отново след 1 месец. Имайте търпение, рефлуксът се повлиява бавно.

# 842
Здравейте, детето не може да получи рефлукс просто така, изведнаж. Той е имал такива предпоставки, каквито има при повечето деца и те отминават. Но при него се намесва алергичният момент и това удължава и влошава проявите на рефлукса. Ние наричаме това рефлуксна болест (ГЕРБ). Лечението е правилно, но по принцип то продължава поне 3 месеца. За газовете давайте еспумизан 3 х 2 капсули след хранене. За да поддържате редовно изхождане препоръчвам сироп Педиакид транзит 7 - 8 мл вечер за 2 седмици, като той може да се даде отново след 1 месец. Имайте търпение, рефлуксът се повлиява бавно.
Много ви благодаря за отговора! Просто до сега не е имал такива проблеми,  нито като бебе, нито до сега. След лечението за запека и по точно хапчета Бизалак започна. Благодаря ви още веднъж.

# 843
Здравейте, проф. Бранков! Имам бебе, Родено е на 10.12. Допреди около 2 седмици се хранеше смесено от шише с нужното количество за възрастта си, т.е изяждаше 90-110 мл на хранене наведнъж 6-7 хранения на ден. От 14.01. започна неописуем кошмар - бебето започна да се дърпа от шишето, да плаче, да се извива, изключително неспокойно, щом усети биберона започва да плаче, след това започва да плаче, защото е гладно. Консултирано с лл, педиатър на спешен преглед, защото не се храни, уж без видим проблем. Към момента храненето е борба. Имаме записан час за гастроентеролог за края на февруари. Няма афти, няма гъбички и пак храненето е мъка. Едва прави по 600-650 мл макс за денонощие. Съответно не наддава много добре (меря го вкъщи засега). Към момента всяко хранене е борба, подтоянни опити за оригване, защото има леко подобрение, ако се оригне нужния брой пъти и довършва храненето. Ако обаче не се оригне, едно хранене може да продължи по време на целия буден период от 1,30 часа, защото изяжда между 40-60 мл спира, оригва се, хълца много често, ако не се оригне достатъчно, накрая преди да заспи или заспивайки изяжда още известно количвство. Бебето се мъчи очевидно, не му стига малко хранене и на често, т.е. Не може да извде 60 мл да побъдува, да заспи и след 1 час да речем пак да яде. Затова правя храненето на части в будния прозорец, но и това не е много добър вариант. Гледам да храня на 3 часа, но понякога тя се буди по-рано, съответно измества часовете или пък не мога да я събудя по никакъв начин и минават повече от 3 часа. По всичко, което наблюдавам и чета в интернет, изглежда да има тих рефлукс. Вече кърмата ми спря, защото с режима, който има не можех да се цедя и е изцяло на АМ Аптамил. Има ситуации, в които се събужда от сън с очевиден дискомфорт и понякога кашля. Държа я права много време, храня я права, доколкото мога. АР АМ го запича, давам сироп Гастротус без ефект. Постоянно получавам съвети да я оставя гладна и да пропусне едно хранене, но тя изпада в рев, от който се захласва, уморява се още повече и няма как и да заспи. Опитах един път да отложа хранене, но не съм способна да гледам детето си да се мъчи. Не знам защо настъпи тази промяна… моля Ви, дайте ми някакво мнение и насоки. Имам час и за гастроентеролог в края на месеца.

# 844
Здравейте, проф. Бранков,
Имам син на 3год. И 7месеца.
Оплакванията ни започнаха като бебе на 30дни когато след вирусна инфекция направи първия си бронхиолит. След това за първите 2 години кашляше без белодробна находка. Лекуван само с пулмикорт и противоалергични. След втората година започна всяка хрема или инфекция да преминава в бронхиолит, лекуван с вентолин и купища антибиотици. Задна хрема, хъркане от носа, постоянни сополи и изолирани бактерии. Тогава започнахме и флексотид, назначен от пулмолог с диагноза преходна астма, която ни увериха, че ще израсне. Вече няма свиркане в гърдите, но хремата и най-вече влажната хронична и хрипава кашлица продължава. Има периоди без никакви оплаквания, но всяка дребна инфекция затваря отново кръга. Днес след поредно посещение при УНГ се констатира липса на проблем с третата сливица и лекарката каза, че вижда изгорена лигавица, вероятен рефлукс. Детето не кашля нощем, но се оплаква от сутрешна болка в гърлото понякога, която преминава след прием на течности. Изписа ни противоалергични и нексиум прахче веднъж дневно вечер. Обиколили сме много пулмолози, алерголози и УНГ специалисти и до сега няма конкретна причина за кашлицата. Моля насочете ни и предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт