Хиперактивност с дефицит на концентрация

• 209 675
  • 1 095
  •   1
Отговори
# 855
  • София
Здравейте мили мами,при вас намирам много полезна информация.При моя син по големия проблем остава говора с концетрацията започна да се справя ,за говора последното което ми препоръчаха е звукова диагностика ,някой знаели нещо повече за звуковата диагностика?
svetla_deca,dorothy - в аутистичната тема доста обсъждахме тази звукова диагностика.Обърнете внимание на постингите на Оля.   bouquet

Kezaja, напълно съм съгласна с теб.Много се радвам за малкия бъдещ пилот  Wink.

Специални благодарности на bluevelvet  newsm51 newsm51 newsm51

# 856
Kezaja, чудесно е това което пишеш. Браво на Марти  Hug!
Дано и ние да разказваме за такова повединие след година!
И аз искам да се присъединя към благодарностите към bluevelvet   bouquet !

Вик цяла седмица е болен и сме си вкъщи. Успях да намеря време да поседим върху тестовете от линковете на bluevelvet и за моя радост мога да кажа, че се справя добре. Най- му е трудно писането на букви.
Днес ми се обади учителката му, да ме покани на среща с нея, психоложката и съветничката на училището.
Имам лошо предчувствие. И така не искат да го отложат от първи клас, а и в последният ни разговор ми споменаха нещо за специално у-ще...

# 857
Здравейте  Simple Smile за мен е  удоволствие  да    помагам с каквото мога  най  вече с полезни неща  Laughing ето и  новите  материали   които  открих  http://picasaweb.google.bg/DesislavaPeeva79/iECCFL  (  Повечето      неща които  са публикувани са карти      които  трябва да  принтирате и разрежете    5  приказки    - 6 карти   има всяка приказка .,броене   по същия начин се разрязват  листите ,мемори карти )
Българската   азбука   http://picasaweb.google.bg/DesislavaPeeva79/ctWaeJ       bouquet Hug
Тестове за деца   от  4 год  ..   които  включват Открий     същата картинка (http://picasaweb.google.bg/DesislavaPeeva79/2/photo#5161666360251064242).Кои  две картинки са еднакви   http://picasaweb.google.bg/DesislavaPeeva79/2/photo#5161666686668578834 .Къде е скрита простата  фигура(http://picasaweb.google.bg/DesislavaPeeva79/2/photo#5161667240719360178) .Загадъчни картинки  тук  детето трябва да познае    и каже   всички нарисувани предмети ,които  са в плетеницата .
http://picasaweb.google.bg/DesislavaPeeva79/2/photo#5161667382453280978

Съедини подходящите - Казвате  на детето  да погледне картинките   Първата редичка от картинки   има нарисувано   сако  и     руло плат  .Между тези предмети има определена  връзка   сакото    се    шие  от  плат .С  какво е построена  къщата ?  (тухли) Ако детето   неможе да се сети помагате  с  различни  въпроси  докато    се сети   без да му помагате  Simple Smile
http://picasaweb.google.bg/DesislavaPeeva79/2/photo#5161668189907132882

Последна редакция: чт, 31 яну 2008, 18:51 от bluevelvet

# 858
  • София
Преди години ми казваха, че хиперактивността се израства, с помощта на терапия, много ми се искаше да вярвам, но, като гледах малкия и гюрутията, която вдигахме навсякъде и тръшканиците и търкалянията по земята...тротоарите, кляках на нивото на очите му, обяснявах му, плачехме заедно...после по трямваите куцо, кюраво и сакато ме съветваше да заведа детето на лекар, като че ли не пътувахме от лекаря към логопедката, а от там към психоложката...Сега, около година и нещо по- късно, майчета, бабите в парка го дават за пример колко е послушен, изпълнителен и ако не разбере какво се иска от него или как се прави нещо, вместо да се тръшка, както през старо време, само пита "Какво, как се прави това, обяснете ми"..или "Аз кога ще се науча да правя това..." , преди няколко месеца на рожден ден ме попита "Защо и на мене не ми се разбира като говоря, както на другите деца?", отговорих му, че трябва да изговаря по добре звуците, като е на уроци и той много внимава, полага усилия всеки звук да изговори правилно и когато е съсредоточен изговаря всичко много добре, после пак замъглява "ш"-каштите звуци, но виждам, че ще се научи. От лятото ходим на кино и на театри съвсем спокойно, без да се притеснявам, но от време на време се навеждам към него и му преразказвам сбито какво става, защото знам, че ако изпусне нишката,има опсатност да стане нервен.
Не се отказвайте от всички уроци, упражнения за концентрция и всичко, което правим и ще го израстнат дечицата.

Kezaja, от каква възраст се наблюдава тази положителна промяна в поведението?
Моят син няма остри кризи, но е цар на отрицанието и негативизма - често със ставането се започва: не искам да ми се усмихваш, не ме питай дали спах добре, не искам да бъда добро дете, няма да ти кажа, не искам да излизаме, не искам да ми четеш, излез от хола, моля.....  Много трудно и съвсем за кратко успявам да работя с него. Също има  говорни затруднения- на 5 години е , а говорът му е като на 3.5-4 годишно дете, не умее да формулира добре изреченията си, има пропуски в редица области - сезони, професии, откриване на несъответствия, подреждане на картинки според тяхната последователност, а също доста звуци не са му ясни. От две години работ с логопед, въпросът е кога все пак се включва и  "израстването" на помощ  Simple Smile

# 859
Мисля, че "израстването" варира, специалисти ми бяха казвали, че около 11 годишна възраст, след упорита работа с детето, би трябвало да настигне връстниците си във всяко отношение. Определено започва да се подобрява поведението на детето, когато стане по- адекватно, разбира повече и говори по- добре, него го разбират по- добре, защото нашите малки деца, когато виждат, че не ги разбират, стават по- раздразнителни и затворени, и се получава връщане в развитието. . За това определено в основата са работата с логопед и психолог и нашите родителски усилия за социализация. Марти сега е на 7 и половина и наистина не е труден вече, но разлика в поведението му между него и връстниците му има, дано е вярно и до няколко години ги догони, много ме е страх в какво училище и на какви учители ще попаднем, че да не се получи връщане отново и целият ни труд да се срине. Подобряването му в поведението ставаше постепенно, с ежедневната работа със специалисти и в къщи, той постепенно, за мене бавно, но всъщност сравнително бързо ставаше все по- разбиращ и адекватен, на около 6 и половина години , като че ли се появиха първите признаци за мене, че става човек, започва да разбира, да пита все повече по темата и точно за неща, които не разбира, а трябва. Това стана осезаемо, след като много задачи с логика, се бяха решавали с него, но след като му взехме ресурсен учител в детската градина, който да му "превежда" инструкциите, които са насочени към всички деца. При нашите деца е изключително трудно да разберат, че общата инструкция важи и за тях. Бяхме взели една какичка, да бъде неотлъчно сутрин с него в градината, която изпълняваше за него функцията на "преводач", после го напътстваше и му даваше кураж. че може и му казва какво се иска от него и как да го направи. Като се измори и стане нервен, го извеждаше навън, за да не пречи на децата и учителките и да не предизвиква агресия. След като взехме ресурсната учителка миналата година, рязко започна да се подобрява разбирането му и ставаше все по- адекватен и нормален. Сега наистина се подчинява и проявява разбиране, и няма хиперактивни прояви. Продължаваме къртовски работата и се моля да догони връстниците си.

# 860
Здравейте!
каква е връзката между говоренето и хиперактивността? Моят син има проблеми с говора, които си мислех, че се дължат на цепката на мекото небце. наблюдавала съм другото си дете за хиоерактивност, но за Преси не ми е минавало през ум. От половин година с него работи ресурсен учител, от месец- логопед и психолог. На 3 г и 11 месеца е. Още не се справя с цветовете. Все още не може да каже, че предметите са два - казва много, понякога успява да ги преброи. Понякога запомня нещо, което няколко дни след това като че чува за първи път.
Разпознава своята буква и буквата на Вики, но те от яслата ходят с "маркирани" с буквите си обувки. много се изнервя, когато се опитва да разкаже нещо, и го моля да повтори , защото "не чувам добре".

# 861
При първия ми опит да го запиша в логопедичната градина, директорката ми обясни, че като се научи да говори добре, така че всички да го разбират, ще се подобри и поведението му. Докъто разговаряхме с нея, той хвърчеше около нас със скоростта на светлината, крещеше, така че, първата година отказаха да ни приемат, но аз рабрах, че най- важното за поведението му е правилното говорене и ходехме редовно при специалисти. На следващата година ни приеха в логопедичната, а там работят индивидуално с всяко дете, всеки ден. Явно хиперактивността се провокира до голяма степен от неразбирането на околните, както и от това, че то не ги разбира, ядосва се и изкарва отрицателна енергия с отрицание на всичко. Когато започне да говори добре, започват да го разбират и то разбира хората и се успокоява.

# 862
  • София
"да пита все повече по темата и точно за неща, които не разбира, а трябва. Това стана осезаемо, след като много задачи с логика, се бяха решавали с него, но след като му взехме ресурсен учител в детската градина, който да му "превежда" инструкциите, които са насочени към всички деца."

Именно! Откога чакам въпроси със "защо", откъде идват бебетата, какво става със слънцето вечер, и изобщо всякакви въпроси. Но той сякаш си е достатъчен и засега любопитство и интерес към по-философски неща не проявява. Само най-необходимото Simple Smile

# 863
"Знам за какво говорите!", както се казва в рекламите Simple Smile. Винаги има една тема, която е по- интересна на детето от останалите и преди години, по съветват на психоложката подклаждах интереса му към звездите, планетите, и климатиците. Тогава започнаха въпросите...и както казах с много работа, сега е адекватен и задава въпроси, когато трябва, понякога и в повече, досажда. Но това беше само началото...голямата борба тепърва ни предстои, първото изпитание ще ни е училището, зарекла съм се , ако стане ученик и изкара първия срок, без да съм умряла, ще стане човек.

# 864
Преси имаше проблеми с лазенето и прохождането, и го няма това търчане и непрекъснато движение. Ако има хиоерактивност при толкова специалисти, които работят с него би следвало да ги уловят. Той също не е по въпросите. Тъкмо при Вики започна да се успокоява топката...

# 865
  • София и там където не се пуши
k.dimitrova моето също не мога да кажа, че има хиперактивност съвсем, но когато са неразбрани според мен такива по-спокойни биха я проявили. Моят например, като не може да се изрази действа и върши нещо, а когато в първи клас други две деца го биха, защото е различен, си изкара агресията веднага.

# 866
Записвам се за да мога да следя темата по-лесно, с някои от майките сме се срещали и в други теми /Така наречените "трудни деца" и втората Темпераментните деца 2/. Не искам сега да пиша отново проблемите ни, но са точно описаните в темата, огромна енергия и малко говор за възрастта.Логопед, психолог, всичко е отскоро и не мога да определя все още какъв е резултата.Ще пиша пак.

# 867
В последната си книга, "Нашето след-човешко бъдеще: последствия от биотехнологичната революция", Франсис Фукуяма предупреждава срещу потенциалните опасности от генетичното инженерство и новите психопроменящи лекарства - Прозак и подобните на него лекарства, които придават на хората усещането за самоценност.
ФФ: "Според мен опасността се състои в това, че те подкопават точно тази основна идея за моралната инстанция. Преди всичко, бих искал да обясня, че съм съгласен с факта, че терапевтичното използване на тези лекарства е оправдано. Някои хора наистина се намират в толкова силна депресия, че те просто не могат да функционират - или пък са толкова свръх-активни, че не могат да имат нормален живот. Има обаче и една много хлъзгава междинна сфера, в която лекарствата могат да бъдат използвани, за да създадат чувството за самоценност (а в случая с Риталин - и усещането за по-висока концентрация). Това може да подкопае традиционното разбиране за това що е характер, като например това, че самоценността е нещо, което трябва да се придобие чрез един мъчителен процес на самодисциплина или чрез борбата за постигане на една определена цел. Не можете да получите особени права чрез вземането на някакво лекарство.
По същия начин, преди Риталин ние имахме традиционното разбиране за една морална инстанция, която изгражда характер чрез създаването на навици за отказ от непосредственото удовлетворение в полза на по-дългосрочни цели. Онова, което и двете споменати лекарства вършат, е да разширят областта на терапевтичното до състояния, които по традиция не са били считани за болезнени, а по-скоро за сфери на собствената отговорност. Това е доста фино нещо и да се накарат хората да го осъзнаят като проблем е сравнително трудно."

# 868
Започвам след малко да печатам азбуката от сайта който е изпратила bluevelvet,за което  Hug  bouquet,пишете ми как реагират децата ,когато ги подтиквате да се занимават с нещо "дразнещо",като цветовете,букви или т.н.
Аз го закъсвам,защото Ана се опитва и май успява да ми се наложи,относно телевизията.Иска само филми ... Rolling Eyes,направо го закъсвам!

# 869
Цялата работа е в това, че детето приема заниманията с голямо желание и ги очаква.. а за да се случи това, трябва да му е интересно. Трябва да е игра, която играем заедно - специално време отделено само за него, през което то се чувства специално.  В никакъв случай ученето не трябва да е дразнещо - то трябва да е част от играта.

А за налагането - най лесното е да махнеш телевизора за няколко седмици от къщата си. Като няма телевизор няма да има и пререкания.
Нищо неможе да се направи освен да го спреш и да издържиш ден-два на пищене и молене. После става лесно. Но това означава ти също да не пускаш телевизора когато детето е у дома.

Общи условия

Активация на акаунт