Раждане в къщи

• 46 042
  • 612
  •   1
Отговори
# 255
Аз също не искам да се заяждам, въпреки, че малко така е прозвучало...
Мисълта ми беше - всеки може да вземе някакво решение за себе си и да е наясно с риска. Едни са склонни да рискуват повече отколкото други....въпроса е обаче, до каква степен вземайки решение поемаме пълната отговорност за това, че сме го взели и до каква степен търсим някой друг да поеме отговорността от нашите плещи.
Струва ми се, че масовото ходене по болници и по доктори е точно това - много хора не искат сами да поемат отговорността за собственото си здраве, а чакат някой друг "да ги оправи" Wink
И пак - не казвам, че от докторите няма нужда...просто случаите, в които се нуждаем от тях са далеч по-малко, отколкото реално се практикува. До каква степен сме наистина образовани как работи тялото ни и кое как му влияе, кое е нормално и коя ситуация наистина има нужда от докторска намеса?

# 256
Здравейте отново, отдавна не сме писали тук.
Вчера се срещнах с една акушерка, която много ми хареса. Говорихме си около 1 час с нея. Тя има 20 години опит като акушерка и основно е израждала в домовете на хората. Каза, че раждането в болница и раждането в къщи е просто несравнимо. Разликата е огромна, тръгвайки, от там, че в момента в който стъпиш в болницата, вече си на място, пълно с болни и значи нещо не е наред. Така интервенициите започват от най-безобидната и водят след себе си всяка следваща. Според нея раждането е едно напълно ествествено и натурално събитие за женското тяло. В болниците са претрупани и обикновено нямат време да обърнат индивидуално внимание на всяка родилка, а това е ключов момент за едно нормално и хубаво раждане.
Мога още много да кажа от нейните думи, но всъщност, доста от нещата вече сме ги казвали тук - тя просто ги потвърди. С удоволствие слушах и се радвах, че съм взела вече своето решение да родя в къщи.
В крайна сметка, тъй като тя не е лицензирана акушерка в Quebec - работи на частно и взема 2000$ за всички пренатални визити, раждането и визитите след раждането, в период около 6 седмици след това.
Исках да попитам Гаргамелчо - ти колко плати на твоите акушерки, ако не е тайна?
Те лицензирани ли бяха? (Не знам как седят нещата в BC, но тук в Quebec лицензирана акушерка може да си намериш само през birth center-a)

# 257
В Онтарио, мидвайфери кер се покрива от застраховката. Аз не съм плащала нищо Peace
Днес ми беше последната визита при тях и им занесох торта и снимки. Мъж ми определи тази последна среща като мелодраматична Joy Много се радваха на Ема и я нагушкаха. Според мен е нормално да се привърже човек, все пак сме се срещали редовно през последните 9 месеца, бяха с мен когато раждах Ема.. Винаги ще съм им благодарна за подкрепата и увереността която ми дадоха Heart Eyes

# 258
Браво за смелоста ти!Ли4но аз вярвам на медицината и не бих рискувала да раждам в къщи.За сега имам едно дете ,което родих много лесно и бързо,лекарите и акушерката бяха изклю4ително внимателни и да уто4ня-раждала съм в България и смятам и за второто дете като се решиме пак там да си раждам.

# 259
Каза, че раждането в болница и раждането в къщи е просто несравнимо. Разликата е огромна, тръгвайки, от там, че в момента в който стъпиш в болницата, вече си на място, пълно с болни и значи нещо не е наред. Така интервенициите започват от най-безобидната и водят след себе си всяка следваща. Според нея раждането е едно напълно ествествено и натурално събитие за женското тяло. В болниците са претрупани и обикновено нямат време да обърнат индивидуално внимание на всяка родилка, а това е ключов момент за едно нормално и хубаво раждане.

Зависи от нагласата как възприемаш родилното отделение. За мен родилното отделение на болницата е съвсем различно просто от болница. Това е единственото отделение, което не свързвам с болести, а с раждането на нов живот. Абсолютно никакви негативни асоциации нямам, точно обратното. Присъствието на медицински персонал там също не ме притеснява, а ми дава спокойствие. Това че съм позитивно настроена не е в противоречие с това че допускам и усложнения, все пак доста често усложнения и смъртни случаи е имало в миналото, когато други освен естествени раждания у дома не е имало. Това че в болниците били претрупани и нямали време за индивидуално внимание към родилките - и с това не съм съгласна. Раждането на Запад е винаги в самостоятелна стая, така че грижите са само индивидуални. Това какво внимание се смята за достатъчно е спорен въпрос. Мен това, което ми предложиха, напълно ме устройваше - по време на контракциите повечето време да бъда с мъжа ми само, като от време на време ме следяха, по време на изгонването вече имаше сестра, и от време на време влизаше лекар да види докъде сме стигнали. Повече от това просто не виждам за какво. Персоналът беше изключително любезен и по никакъв начин не ми се е отразил отрицателно на нагласата. Това което отчитам като грешка са ненужните медицински интервенции, които ми направиха и заради които може би се стигна до секцио (спукване на мехура, система за ускоряване на контракциите), но за това и аз имам вина. Ако се бях информирала както трябва, щях да ги откажа, така както отказах и епидурала. Всеки може да откаже от такива интервенции. Така че според мен тази акушерка малко преувеличава негативите на раждането в болница.

# 260
Следя с интерес темата  Hug . Поздравления на новите мами и техните домашно-родени бебета.
Моята лична нагласа напълно съвпада с идеята за раждане у дома  Peace . Като за първо раждане определено бих се спряла на варианта с присъствие на грижливо подбрана акушерка  Wink , категорично съм на вълната на авторката на темата и на другите пожелали да родят по този начин  Peace .
Гаргамелчо желая ти успешно раждане, по начинът по който ти си го представяш   bouquet

# 261
Гаргамелчо роди още на 7 стр и има невероятен разказ!  Wink

# 262
Извинявам се  Peace имах предвид Ескориал, която е срещнала подходящата акушерка   bouquet

# 263
  • Bristol
Каза, че раждането в болница и раждането в къщи е просто несравнимо. Разликата е огромна, тръгвайки, от там, че в момента в който стъпиш в болницата, вече си на място, пълно с болни и значи нещо не е наред. Така интервенициите започват от най-безобидната и водят след себе си всяка следваща. Според нея раждането е едно напълно ествествено и натурално събитие за женското тяло. В болниците са претрупани и обикновено нямат време да обърнат индивидуално внимание на всяка родилка, а това е ключов момент за едно нормално и хубаво раждане.

Зависи от нагласата как възприемаш родилното отделение. За мен родилното отделение на болницата е съвсем различно просто от болница. Това е единственото отделение, което не свързвам с болести, а с раждането на нов живот. Абсолютно никакви негативни асоциации нямам, точно обратното. Присъствието на медицински персонал там също не ме притеснява, а ми дава спокойствие. Това че съм позитивно настроена не е в противоречие с това че допускам и усложнения, все пак доста често усложнения и смъртни случаи е имало в миналото, когато други освен естествени раждания у дома не е имало. Това че в болниците били претрупани и нямали време за индивидуално внимание към родилките - и с това не съм съгласна. Раждането на Запад е винаги в самостоятелна стая, така че грижите са само индивидуални. Това какво внимание се смята за достатъчно е спорен въпрос. Мен това, което ми предложиха, напълно ме устройваше - по време на контракциите повечето време да бъда с мъжа ми само, като от време на време ме следяха, по време на изгонването вече имаше сестра, и от време на време влизаше лекар да види докъде сме стигнали. Повече от това просто не виждам за какво. Персоналът беше изключително любезен и по никакъв начин не ми се е отразил отрицателно на нагласата. Това което отчитам като грешка са ненужните медицински интервенции, които ми направиха и заради които може би се стигна до секцио (спукване на мехура, система за ускоряване на контракциите), но за това и аз имам вина. Ако се бях информирала както трябва, щях да ги откажа, така както отказах и епидурала. Всеки може да откаже от такива интервенции. Така че според мен тази акушерка малко преувеличава негативите на раждането в болница.
Наистина, всичко това е много лично възприятие, което зависи не само от разбиранията ти, но и от личния ти опит и затова е хубаво да имаме избор  Peace Аз също бързо, бързо се изнесох от болницата, точно поради заразите, които се ширят там и не малко безизвестната MRSA  Sad Раждането, което имах в България, беше наистина претупано, чувствах се като на конвейр, но това, което беше тук, е съвсем различно. Протече спокойно и изцяло се съобразяваха с моите желания  Peace

Между другото, освен темата на Людмил, за домашното неасистирано раждане в България, ето и друга тема, на 10та страница е описано раждането на Meg1, родила е началото на август месец  Grinning Подробно се следи и борбата й с институциите в България.

# 264
Escorial,
Радвам се, че си срещнала такава акушерка Simple Smile За цените, естетвено, идея си нямам.
Бях тръгнала да пиша тук преди 10-тина дни един много дълъг коментар и той естествено се загуби някъде в небитието на двуичния код..
Накратко, исках само да кажа, че е важно човек сам да взима решения и да е убеден в тях. За останалото ще се погрижи Вселената Simple Smile Сигурно помниш от моя разказ как ни бяха наплашили в 8 месец за разположението на бебето, пъпната връв и как се говореше за секцио. Аз обаче вътре в себе си бях непоклатима по отношение на желанието си и всичко стана точно както го исках. Някой може да възрази, че е било дълго раждане, но аз го исках именно дълго, исках да мога да си го почувствам всестранно, да мога да си "поживея" в него Simple Smile Да, изморително беше, но пак бих си го пожела по същия начин. Всъщност, за следващото отново се надявам да е по-дългичко и този път да мога по-дълбока връзка с бебето да осъществя по време на самото раждане Simple Smile
Всички, които познавам и са родили неасистирано в къщи споделят, че най-важното е било вътрешната им убеденост.
Мисля, че няма "най-добро" място за раждане - най-добро е това, което човек чувства като такова - домът, малка болница, голяма болница, родилен център... гората Wink Важното е майката да се чувства сигурна и спокойна.
Понеже си говорихме за Клер, на този линк http://www.btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=209&video_id=5168
можеш да видиш БГ предаване с нейно участие.

# 265
  • София
Момичета, гледах тази сутрин Канал 1 и за съжаление хванах само последните секунди от гостуването на една млада жена, родила в къщи преди по-малко от 40 дни. Знаете ли коя е тя?
Силно се изненадах, че БНТ  говори за това в положителен тон. Разговорът щял да продължи и другата седмица.
Жената беше много щастлива и каза , че раждането било прекрасно и иска още няколко деца...

# 266
Това да не е Meg1?  Wink Тя роди преди 40 дни. Simple Smile

# 267
ОП,
дали не можем да гледаме това предаване Online? Как се казваше?

# 268
  • София
сутрешния блок, може би около 08.30, днес
не знам дали имат сайт като бтв

# 269
Това да не е Meg1?  Wink Тя роди преди 40 дни. Simple Smile

Я да си признае Meg1 като навести темичката  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт