Раждане в къщи

• 45 992
  • 612
  •   1
Отговори
# 555

И от любов към статистиката ще отбележа, че Канада е една от страните с най-ниска смъртност, ако не и най-ниската в цял свят, на родилки, новородени и деца. Два пъти по-ниска смъртност на родилки( 5 случая на 100 000 живи раждания) от UK и повече от два пъти по-ниска от USA. Нещата не могат да бъдат перфектни за жалост и затова ще има и презастраховка от страна на лекарите в много случаи.

В крайна сметка кое е най-важното? Това се изплъзва на моменти в тази тема в някои от изказванията.

А за алергиите имаш ли някаква статистика? Защото секциото има не само краткосрочни, но и дългосрочни ефекти, за които тепърва ще се правят още изследвания. 50 % увеличен риск от астма и алергии в по-късна възраст заради това че детето е изродено със секцио малко ли е? Тези аргументи влизат ли в сметката, когато се решава дали е оправдано презастроховането на лекарите? Те се презастраховат само заради това заради което могат да ги съдят. Изобщо не им пука дали след години детето ми ще получи астма, за това не мога да ги съдя и затова тях не ги интересува.

Какво трябва да се направи според теб - да увеличим процента на смъртност на родилките, за да намалим статистиката на възможните алергии?   Laughing

Ти сама казваш, че за твоето секцио никак не са бързали, при все, че си ги помолила? Не изключвам и случаите на лекарска грешка по една или друга причина.

Всеки има избор къде и как да роди, но хайде да не подценяваме труда на лекарите и това, което е постигнато като родилна помощ в Канада. 

Г-жа Броненосец, при определен малък процент от ражданията секциото предотвратява смъртен изход. Но не и при 26 процента от ражданията. Когато раждах третото си дете, ми направиха няколко абсолютно ненужни медицински интервенции, които нарушиха нормалния ход на раждането. И когато вече нещата се объркаха напълно, когато аз, раждалата нормално вече два пъти, знаех че просто няма така да стане, когато се мъчих най-много, те точно тогава решиха да изчакват. Какво да изчакват, като детето вече се беше заклещило в родовия канал - не беше успяло да се обърне в подходящата посока за раждане, след като бяха нарушили нормалното темпо на раждането. Създадоха си сами спешната ситуация и ни "спасиха". Те съвсем истински си ни спасиха, ама бих предпочела да не ни бяха вкарвали в тази ситуация. На подобна намеса се дължат една част от ражданията със секцио. Презастраховането на гинеколозите при раждане след секцио и личното желание на някои родилки са друга бира. Между другото изкуствено завишеният процент на ражданията със секцио се смята за обществен проблем в Канада и то точно от гинеколози. Ако на мен не вярваш, ето ти мнението на специалист:

With one in four births now occurring by C-section - 92,799 babies a year - it is time to get "back to the basics," says Dr. Vyta Senikas, associate executive vice-president of the Society of Obstetricians and Gynaecologists of Canada.

The group is urging doctors and women to choose a C-section only when there is a medical reason to justify one. "Safety of a woman and a baby should be the driving decisions here," Senikas said.
"We have to come back to the basics, and the basics are that 90 per cent of women will have a nice vaginal delivery without any problems to produce a healthy mother and baby."

http://www.canada.com/topics/lifestyle/parenting/story.html?id=1 … 92a2-87db7ce129ba

Мда, сега виждам че съм отговорила и на въпроса на Симпли. Май няма тука параноя Simple Smile

# 556
Това с алергиите и астмата е малко като едно друго откритие - че бебетата  които са оставяни да плачат са предразположени  към злоупотреби с наркотици. И докато второто все пак мога да си го обясня с разни помнещи ендорфините мозъчни рецептори и т.н. , първото хич не мога.
Като говорите за 50% повишен риск от астма и алергии, обяснете накратко и  връзката със секциото.

В Канада всички ли с BMI над 30 минават под ножа?

# 557
Това с алергиите и астмата е малко като едно друго откритие - че бебетата  които са оставяни да плачат са предразположени  към злоупотреби с наркотици. И докато второто все пак мога да си го обясня с разни помнещи ендорфините мозъчни рецептори и т.н. , първото хич не мога.
Като говорите за 50% повишен риск от астма и алергии, обяснете накратко и  връзката със секциото.

В Канада всички ли с BMI над 30 минават под ножа?

Не съм привърженик на секциото, но всякакви такива статистически обработки, и изводите, направени от там, са си чиста глупост и се правят къде с маркетингова, къде с рекламна цел (вижте колко съм умен и какви неща съм се сетил) или просто от чисто малоумие. Малко приличат на една хумористична статия, която бях чела преди време, че краставицата причинява рак (защото примерно 98% от болните в последната една година са яли редовно краставици Wink)

# 558
Да не е домат? Той има връзка с рака.... малко офф...

# 559

Е, сега че и накратко, резюме да ти правя. За какво като вече не вярваш? Ето все пак един линк, ако искаш за по-пълна информация:
http://www.jpeds.com/article/PIIS0022347608004319/fulltext
Ако наистина се интересуваш, от тази тема можеш да намериш и други линкове, в които ще намериш информация за съществуващите хипотези за причината на наблюдаваната връзка. На този етап научните изследвания доказват само връзката между секциото и астмата и алергиите. За причините за тази връзка има има само хипотези засега. Май съъвсем се отклонихме от темата.

# 560
Г-жа Броненосец, при определен малък процент от ражданията секциото предотвратява смъртен изход. Но не и при 26 процента от ражданията. Когато раждах третото си дете, ми направиха няколко абсолютно ненужни медицински интервенции, които нарушиха нормалния ход на раждането. И когато вече нещата се объркаха напълно, когато аз, раждалата нормално вече два пъти, знаех че просто няма така да стане, когато се мъчих най-много, те точно тогава решиха да изчакват. Какво да изчакват, като детето вече се беше заклещило в родовия канал - не беше успяло да се обърне в подходящата посока за раждане, след като бяха нарушили нормалното темпо на раждането. Създадоха си сами спешната ситуация и ни "спасиха". Те съвсем истински си ни спасиха, ама бих предпочела да не ни бяха вкарвали в тази ситуация. На подобна намеса се дължат една част от ражданията със секцио. Презастраховането на гинеколозите при раждане след секцио и личното желание на някои родилки са друга бира. Между другото изкуствено завишеният процент на ражданията със секцио се смята за обществен проблем в Канада и то точно от гинеколози. Ако на мен не вярваш, ето ти мнението на специалист:

"но не и при 26 % от ражданията"? И кой го казва това? Секциото не би трябвало да предотвратява непремнно "смъртен изход", за да се приложи, а всякакви усложнения, които могат да се избегнат: когато майка е с разли4ни здравословни проблеми : о4ни, сърде4ни и т.н Когато бебето е напре4но разположено, когато има вродени сърде4ни дефекти т.н и просто не би могло да понесе успеШно нормално раждане.
А за дами, които сами си диагностицират подобни неЩа :"ми направиха няколко абсолютно ненужни медицински интервенции, които нарушиха нормалния ход на раждането". и " Създадоха си сами спешната ситуация и ни "спасиха" май наистина е по добре да си раждат вкъЩи, да видим кой Ще винят тогава..
Медицинско лице ли си? Как  вси4ки се борим за компетентност по въпроси, които не са ни ясни...
Всеки слу4ай е така уникален сам по себе си, 4е дума не може да става за сравнение..а аз не познавам дама тук, която да е със секцио, без належаЩи при4ини, медицински. Където се практикува секцио по хм.."избор" е друг въпросът..но някои мами пък казаха, 4е това е тяхното право на избор...
За протокола : разждала нормално. Не съм някакъв фанати4ен привърженик на секцио Peace

# 561
Е, сега че и накратко, резюме да ти правя. За какво като вече не вярваш?

heureuse, науката се основава на използване на научен подход, а не на вяра.  Stop
Не ми е работа да вярвам или не на определена хипотеза.  В случая ти приемаш за вярно твърдението, че секциото е причина за астма при някои деца. И си го 'доказваш" чрез интерпретирането на статистични данни. Статистически обаче средната телесна температура на болните в една болница е 36,9.

Да  пейстна все пак част от  текстчето тук, за да обърнем внимание на удебеленото:
possible increased risk for asthma in children born by Cesarean section (CS) has been reported several times,although there has been controversy concerning the reliability and the possible causes of this association.T....

Единственото полезно нещо в този абстракт е, че все пак се споменава хигиенна хипотеза, което означава, че са стигнали до ..хм, ..... стъпка 2 на научния подход - наблюдения, хипотеза.....остава им да преминат през предположения ( за причини), проверка и оценка. Хайде, като има нещо по-ясно, пак да пишете.

Последна редакция: пт, 19 дек 2008, 17:17 от 10cent's

# 562
А, да. И аз да се дистанцирам от секциото.

# 563
heureuse , тези линкове колко пъти ще ги пускаш и колко още болести ще издириш за родените секцио деца? на мен лично ми е все едно, аз предпочитам да се радвам на секцио роденото си дете, отколкото да ровичкам из Интернет какво евентуално ще го застрашава някой ден, хипотетично.
и да, 10cent's ти е казала същото, което ти казаха и преди в твоя тема за същия линк - разчеквай я статистиката както ти харесва, но в линковете, които пускаш има само предположения. да пускаш подобни щуротии постоянно във форум за майки е меко казано безотговорно. ако ти имаш някаква параноя (има я определено), то други нямат такива проблеми, не е редно и да им се създават.

а в коментара на гинеколог, който си пуснала се целят в 10% секцио/90% вагинално, но никъде не виждам да твърдят, че това е гарантирано, защото останалите 16% секцио в момента са изкуствено създадени ситуации. виждам, че една основна причина е затлъстяването на майките. и каква е точно вината на лекарите в случая, че майките са затлъстели? ами да минат всички канадски гражданки на диеат или какво предлагаш?
после: възраст. и кой да накара жените да раждат по-рано? лекарите ли? и какво казва лекарят в статията: че жените сами си искат секцио, ако раждането не вървяло достатъчно бързо! къд ее вината на лекаря? да ускори раждането ли? ами нали и това не искате, нали не искате системи за ускоряване? е да, ама според тая статия не само искат системи, ами и направо секцио си искат родилките! и пак се връщаме на това, което казах: не всяка жена е готова и желаеща да ражда максимално естествено. и тази статия го доказва. никъде не доказва обаче, че лекарите са виновни за първите в класацията причини за честото секцио. виновни са за част от случаите явно, в които пришпорват, бързат и т.н. никъде не виждам да пише обаче колко са процентите на такива секцио в сравнения с причинените от затлъстяване, забавено раждане - съответно желание на родилката и възраст.

и това, че ти си лично недоволна и явно не можеш да преглътнеш твоето секцио, не е нужно да става повод за проповеди. да беше родила вкъщи, както момичетата в темата - нали ти е трето раждане. просто е супер грозно това, което правиш и адски неуважително към лекаря, който ти е изродил детето. поне според моите разбирания за уважение и възпитание. малко започва да ми прилича на "Пази Боже сляпо да прогледа". ако беше в България, да ти теглят по една обида за всеки случай и няколко крясъка, може би щеше да си по-доволна. подкрепям Г-жа Броненосец, че е редно малко повече да се уважава постигнатото тук, както и аз лично съм страшно доволна от всичко, което са правили лекарите около раждането ми. може би защото не съм се фанатизирала нито на тема вагинално, нито на тема секцио. и за мен най-важно е живо и здраво бебе, мисля че и на лекарите това им е целта.

# 564
Привет! Интересна дискусия.

Да, отива нагоре процентът на секцио, но само лекарите не са виновни, дори бих казала не основна е тяхната вина, а в промените, които са настъпили в начина на живот и мислене на хората, като цяло. Ето, затлъстяването, също като възрастта, само по себе си не е причина, но води със себе си здравни рискове в много от случаите. После, знаете каква е нагласата на много хора- обичат всичко да е планирано и предсказуемо и най-доброто решение за тях е планирано секцио.

Специално за Канада - тук няма частен здравен сектор и много хора недоволстват- превръща се в проблем на федерално ниво, който периодично се разглежда -  по нашата тема- оттук вероятно и натиск върху лекарите да приемат цезаровите раждания по желание. За пример само ще дам, че частните ехографски кабинети, които показват пола на бебето са отскоро. По здравна каса са една-две ултрасаунд сесии- за нормална бременност и пол никой не е длъжен да ти казва. Аз с второто бебе не знаех. Сложни са нещата.

То е малко като призив жената да ражда около 20 годишна възраст- всички знаем, че от медицинска и природна гледна точка това е най-подходящата възраст-  с най-малки рискове за всеки, но животът, засега, дърпа в друга посока!

Поздрави на всички!

# 565
Е, сега че и накратко, резюме да ти правя. За какво като вече не вярваш?

heureuse, науката се основава на използване на научен подход, а не на вяра.  Stop
Не ми е работа да вярвам или не на определена хипотеза.  В случая ти приемаш за вярно твърдението, че секциото е причина за астма при някои деца. И си го 'доказваш" чрез интерпретирането на статистични данни. Статистически обаче средната телесна температура на болните в една болница е 36,9.

Да  пейстна все пак част от  текстчето тук, за да обърнем внимание на удебеленото:
possible increased risk for asthma in children born by Cesarean section (CS) has been reported several times,although there has been controversy concerning the reliability and the possible causes of this association.T....

Единственото полезно нещо в този абстракт е, че все пак се споменава хигиенна хипотеза, което означава, че са стигнали до ..хм, ..... стъпка 2 на научния подход - наблюдения, хипотеза.....остава им да преминат през предположения ( за причини), проверка и оценка. Хайде, като има нещо по-ясно, пак да пишете.

Ами аз точно заради научния подход дадох тук линк от научно периодично издание. Предполагам че там имат представа от научен подход, ама ако не си съгласна, обясни им как се прави наука Mr. Green
 Между другото научните изследвания които говорят за такава връзка са не едно, но ако те интересуват хипотезите, ще трябва сама да си ги потърсиш. И като гледам нивото на някои "аргументи" срещу мен (при условие че цитирам научни изследвания)  - не знам си кой предпочитал да се радва на роденото си със секцио дете, отколкото да се ровичка за статистики в Интернет, май ще взема да си замълча и аз. Да се върна към темата - уважавам решението на момичетата, решили да раждат у дома и намирам избора им за напълно оправдан. Още повече че при тях той е дошъл след много добро информиране. Друг е въпросът дали и на мен би ми стискало Peace

# 566
нивото на аргументите отговаря на нивото на списващи, боравещи с изрази "не знам си кой".

heureuse , ти не успяваш да се научиш да спориш без да демонстрираш невъзпитание.

когато научните изследвания спрат да предполагат, а докажат, може да си пускаме линкове пак. дотогава ще се уповавам на остатъците добро възпитание, ако ги има. "не знам си кой" е редно да употребяваш към близкия си кръг хора, ако това е маниерът ви на поведение. не към хора, които не познаваш.

и разбира се, че е мое право да се радвам на детето си, независимо как е родено, вместо да чета постоянно черната колонка, която ти списваш. още повече, когато тя се състои от хипотези и недоказани теории. аз ако трябваше да мисля какво евентуално може да се случи на детето ми, не би следвало изобщо да раждам някога, независимо по какъв начин.

дойдохме си на думата: не ти стиска да раждаш сама. ами тогава приемаме, че остава да раждаш в болница. при което би било редно да уважиш усилията на работещите, за да родиш ти. ако не ти харесват - има и други държави, има платени частни клиники, където ще родиш точно по начина, който искаш и така нататък. достатъчно е само да пресечеш границата на юг. има я винаги и България като възможно място за раждане. аз не бих критикувала здравните услуги тук, ако нямам топки да се вдигна, да извадя един чувал пари и да си ги получа другаде, каквито ми харесват. а когато аргументите ми издишат и се оказва, че цитираните източници не подкрепят тезата ми, бих си замълчала наистина. още повече, ако не съм написала един ред, за да отговоря на критики към тези източници и да защитя позицията си, без да изпадам в лични нападки.

от твоята история със секциото излиза, че са ти били приложени интервенции, без да са те питали/обяснили/без изобщо да са те информирали. вследствие на това се е стигнало до секцио. е, за тази държава не вярвам, че точно така се е случило. не вярвам, че не си знаела какво ще направят и че тихомълком са ти направили куп излишни (според теб) интервенции. ти си първата, от която чувам подобно нещо. освен ако не си била супер спешен случай, което явно не е така, след като са изчаквали, докато ти си искала секцио. затова и твоята история не подкрепя твърденията и обвиненията ти спрямо лекарите тук.

# 567
Много се извинявам, но тази тема е на съвсем друга тематика. Бихте ли си преместили спора за "ползите" и вредите от секциото някъде другаде. Вече не знам за кой ден съм принудена да чета неща, които изобщо не ме интересуват  Stop . Следя темата с интерес и ако имате да споделите нещо интересно по въпроса за раждането в къщи ( по възможност от личен опит) много ще ме зарадвате, но за секциото моля да си намерите друго място, а персоналните нападки може и на ЛС. Благодаря!

# 568
Ами там е работата, че не искам да си ги потърся аз. Ти си тази, която повдига въпроса, ангажираш вниманието и разчитам, че като си чела научни публикации ще вържеш 3 смислени изречения и ще ми обясниш за какво иде реч.  Но не ме цакай с топла бира и не ме пращай в библиотеката ;–)  Научното изследване, което  цитира е абстракт от такова и е съставено от 5 реда, в които ясно се казва, че връзката астма-секцио е неаргументирана, както и че съществува хигиенна хипотеза,  но нищо повече. Аз по тази логика мога да направя изследване и да докажа, че има 32 процента вероятност дете, родено със секцио да е левичар.
Не ме разбирай погрешно, обаче - напълно възможно е да има (някога) аргументирана причинно-следствена връзка и хипотезата да се докаже. Нали за наука говорим, все пак, не за религия  Wink Peace

Сега виждам, че пишем успоредно, Clairette е права, секциото не е предмет на темата, въпреки, че беше спекулирано в графата 'ненужни интервенции'.

Последна редакция: пт, 19 дек 2008, 21:30 от 10cent's

# 569
Много се извинявам, но тази тема е на съвсем друга тематика. Бихте ли си преместили спора за "ползите" и вредите от секциото някъде другаде. Вече не знам за кой ден съм принудена да чета неща, които изобщо не ме интересуват  Stop . Следя темата с интерес и ако имате да споделите нещо интересно по въпроса за раждането в къщи ( по възможност от личен опит) много ще ме зарадвате, но за секциото моля да си намерите друго място, а персоналните нападки може и на ЛС. Благодаря!

извинявай  Peace темата за секциото се намеси, след едни цитирани проценти, но и защото се свързва с интервенциите.

Общи условия

Активация на акаунт