Някой изследвал ли е детето си за олово?

  • 118 470
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 17
Здравейте на всички.
Баща ми се занимава с подобни изследвания от години (доктор по аналитична химия е). Ако искате, може да направи изследвания на децата ви и на вас. Лабораторията му изследва съдържание на кадмий и олово в коса. За целта е нужно да изпратите около един грам коса от тила, данни за пол, възраст и местоживееене през последните три години. Косата трябва да е измита и обилно изплакната с вода, без балсам. Доколкото знам, ще бъдат безплатни за определен период. За подробности може да се свържете директно с него на и-мейл  gbekyarov@abv.bg. Ще бъде в страната след 15.09.2009.
Поздрави от мен.

# 421
  • Мнения: 2 652
Здравейте на всички.
Баща ми се занимава с подобни изследвания от години (доктор по аналитична химия е). Ако искате, може да направи изследвания на децата ви и на вас. Лабораторията му изследва съдържание на кадмий и олово в коса. За целта е нужно да изпратите около един грам коса от тила, данни за пол, възраст и местоживееене през последните три години. Косата трябва да е измита и обилно изплакната с вода, без балсам. Доколкото знам, ще бъдат безплатни за определен период. За подробности може да се свържете директно с него на и-мейл  gbekyarov@abv.bg. Ще бъде в страната след 15.09.2009.
Поздрави от мен.


Благодаря ти за информацията. Всъщност, къде се намира лабораторията, в Бг ли ще се праща косата?

# 422
  • Мнения: 2 755
                            Аз също бих искала повече информация. За мой град става дума, защото ако е в София мога спокойно да отида и на място.

# 423
  • Мнения: 2 282
И мен ме интересува къде продават офлайн продуктите на Силит. Преди време си купих тенджера, и заради обема сглупих да е под налягане. Не че не върши работа, но има гумени (или силиконови?) части, които пише, че трябва да се сменят на няколко години. А магазина, от който я купих, просто изчезна. Замислям се, ще има ли реално 10годишна гаранция?

# 424
  • Мнения: 1 048
здравейте,искам само да ви питам дали емайлирана тенджера може да се ползва на керамичен котлон?
А силит от какъв материал са?А и м/у другото аз плзвам тенджера под налягане,но като обикновена с друг капак,дали е проблем?

# 425
  • Мнения: 3 869
Силит са направени от няколко слоя, като най-важно е вътрешното покритие - силигран. В сайта им има цялата инфо подробно http://www.silit.com/

# 426
  • Мнения: 1 048
а какво ще кажете за този тиган  http://www.nvb-bg.com/read.php?see=skk&catid=4&p=0
А отзивите за дуралекса какви са последно?

# 427
  • Мнения: 1 048
моля ви препоръчайте ми материал за детска посуда(съдове,прибори и т.н),ако може нечуплив....а в крайна сметка може и чуплив #Crazy

# 428
  • Пловдив
  • Мнения: 5 215
Закалено стъкло, порцелан /бял, поне вътре/,....

# 429
  • Мнения: 1 048
Здравейте отново,тези дни съм луда на тема посуда и много чета,гледам,ровя из къщи..ядосвам се.Аз искам да обобщя това,което научих и да попитам.
1.За котлон(тенджери,тигани)-най-добре Силирган на Силит(но не са ми по джоба),други,които са ок-чугунени и емайлирани(колко струват горе-долу и колко време издържат средно) и накрая неръждавейките(хром/никел).Между другото видях 18/8 водят ги висококачествени!!?А емайлираните дали стават за керамичен плот,казаха ми че не ставали и аз не знам защо?И както вече питах не е проблем да се използва тенджера под налягане,но да я ползвам като обикновена,нали?
Кофти са-алуминиеви(а как стои въпроса с алуминия,ако не се загрява),алпака,тефлонови. Този тиган,за който питах май е обсъждан.
А някой от вас има ли представка за задушаване на зеленчуци-какъв материал е хубаво да е?
2.За фурна(тави)-стъклени(май други няма).А има ли значение какво точно е стъклото?Едва ли има стъкло с олово и друг подобен метал(малее,малее  #Crazy-проверих на нашите ‘скъпия’ кристал-оловен кристал,а аз и не подозирах)!?Имам няколко йенски.
Какви препоръчахте,Симакс,май,а другите?И тях ли да хвърлям-имам 3-4 йенски .. newsm78..
Препоръчвате хартия за печене и в никакъв случей фолио.
3.Съдове и чаши- порцелан,керамика само бели,кристал,стъкло(аз мисля че дуралекса е вид стъкло,нали?)Всъщност пак трябва да се внимава,ако се слага топло вътре,нали така?А ако е само за студено?
Имам такива чинии,предимно бели,и някои бели с тук там някое цвете- http://www.bormiolirocco.com/   
Имам и такива(чисто бели,чисто черни и нещо като стъклени прозрачни отгоре,а от долната страна изляти цветя ) http://www.luminarc.org/home.aspx
Аз честно да си призная ползвам и доста кутии-за разни неща,които е хубаво да имат капак-подправки,ядки..и т.н. и доста от тях са пластмасови 
4.Прибори-сребро,стомана,още нещо,което не знам какво е.А проблем ли е алуминиеви,такива които не се затоплят,разбира се като преса за чесън и т.н. или по-добре и те да са стоманени.М/у другото имам един черпак на,който пише само хром(бг.е).А някой да ми каже какъв материал препоръчва за ренде?Исках да не е метално(нали плодовете губят много ценни в-ва при допир с метал),ама май няма какво да е друго,което да може да стържи/реже.
Предполагам,че дървените бъркалки,лъжици и т.н. са най-добре?
5.Какво друго освен закалено стъкло и порцелан мога да ползвам за бебе?
А ако е пластмаса и не се загрява???Например полипропилен или полиетилен,кофти ли е?А и имало някаква пластмаса #5,която дори можело да се затопля?????А силиконови,дали не е най-добре.Аз няма да ги топля,но нали храната ще е леко топла.
А приборите какви да са?
6.А къде другаде може да има олово-навсякъде ли  Sad
7.За хлора знам,че се изпарява,може бе не всичко.Баба ми е казвала навремето да не пия директно от чучура,а да си сипвам в чаша и да изчакам малко да се изпари.
8.А каните Брита с какво ги чистите?Казват с оцет-ама не ми се иска да слагам от този гнусния,а натуралния е скъп за да го....хвърлям.
9.Какви бои и тапети се оказа,че са най-безопасни?

# 430
  • София
  • Мнения: 250
Да допълня с още два въпроса по-добре запознатите:
1. Силиконът добър материал ли е? Има различни форми за кексове мъфини и пр. от силикон. Нищо не съм чела за тях, какви са отзивите.
2. Какви дъски за рязане използвате. Някъде бях чела че и дървени не било добре, защото се развъждали бактерии, или нещо подобно.

# 431
  • Мнения: 2 176
Да допълня с още два въпроса по-добре запознатите:
1. Силиконът добър материал ли е? Има различни форми за кексове мъфини и пр. от силикон. Нищо не съм чела за тях, какви са отзивите.
2. Какви дъски за рязане използвате. Някъде бях чела че и дървени не било добре, защото се развъждали бактерии, или нещо подобно.
1. Не
2. Дървена
Бактериите не ме притесняват ни най-малко, на мен са ми лични приятели.  Simple Smile

# 432
  • София
  • Мнения: 250
Добре де, на хартията за печене която аз купувам пише че е с "двустранно силиконово покритие"!?
Това нормално ли е или да търся друга хартия без такова покритие?
 

# 433
  • Мнения: 3 869
В дървените дъски се развиват бактерии от сурово месо и риба, вегетарианците си спестяваме този тормоз. Но пък специално за месата, може да си ползвате друга дъска или да имате отделни за месо, за сирена и за растителния свят  Whistling

# 434
  • Мнения: 2 176
В дървените дъски се развиват бактерии от сурово месо и риба, вегетарианците си спестяваме този тормоз. Но пък специално за месата, може да си ползвате друга дъска или да имате отделни за месо, за сирена и за растителния свят  Whistling

Ние още не сме пълни вегетарианци, макар отдавна като готвачът в семейството, да имам основната дума. Simple Smile
Почти не готвя месо.

Бактериите нямат общо само с месото, обаче. Всичко, дори и растителните храни, гният. В този процес има определени мокрооорганизми "чистачи на природата".
Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт