Майчинство и второ дете

• 97 915
  • 751
  •   1
Отговори
# 555
Много благодаря за отговора...Но нали имаше някакъв закон за защита до 3 години на дето.По кой член трябва да ме съкратят за да се запиша на борсата,то общо взеTо парите от борсата ще са повечко от тези по майчинство,така че в случая ми е по-изгодно да отида на борсата

# 556
   Здравейте, четох напред в темата и горе-долу се ориентирах, но пак да попитам.
В момента съм отпуск по майчинство за отглеждане на дете до 2 години, което изтича началото на декември 2012. Принципно мислих април- май да се върна на работа и да взимам половината майчинство от 120лв. Оказа се обаче че съм бременна и евентуланият термин ще е края на октомври 2012, т.е. преди навършването на 2 годинки на детето.
    В този случай второто майчинство би трябвало да се води застъпено и да получавам обещетение каквото съм получавала за първото дете? Но то ще се изчислява ли наново на база 24 месеца от първият ми болничен преди първото раждане или се взима просто готовата база от еди колко си на ден?
   А ако все пак изляза на работа април, т.е. прекратя отпуска и взимам 120 лв. когато се изчислява второто майчинство каква база ще се взима 24 месеца назад от първия болничен за воторото майчинство ли ? Т.е. дали е по-добре да прекратя или не първото майчинство? Предварително благодаря за отговора и се извинявам, ако е коментирано но не съм го открила.

# 557
  • Пловдив
   Здравейте, четох напред в темата и горе-долу се ориентирах, но пак да попитам.
В момента съм отпуск по майчинство за отглеждане на дете до 2 години, което изтича началото на декември 2012. Принципно мислих април- май да се върна на работа и да взимам половината майчинство от 120лв. Оказа се обаче че съм бременна и евентуланият термин ще е края на октомври 2012, т.е. преди навършването на 2 годинки на детето.
    В този случай второто майчинство би трябвало да се води застъпено и да получавам обещетение каквото съм получавала за първото дете? Но то ще се изчислява ли наново на база 24 месеца от първият ми болничен преди първото раждане или се взима просто готовата база от еди колко си на ден?
   А ако все пак изляза на работа април, т.е. прекратя отпуска и взимам 120 лв. когато се изчислява второто майчинство каква база ще се взима 24 месеца назад от първия болничен за воторото майчинство ли ? Т.е. дали е по-добре да прекратя или не първото майчинство? Предварително благодаря за отговора и се извинявам, ако е коментирано но не съм го открила.

Ако в момента на издаване на 45 дневния за второто си в майчинство за първото,ще ползваш застъпеното майчинство,да.Тогава ще ти сравнят обезщетението за първото с направена база 24 м назад.И ще ти изплащат по-голямата сума
Ако в момента на издаване на 45 дневния не си в майчинство,ще ти правят нова база от 24 месеца.

Може да се върнеш на работа и малко преди 45 дневния отново за излезеш в майчинство.Така ще избегнеш мизерните 240 лв и ще ползваш застъпеното майчинство

# 558
  Много благодаря за бързия отговор, а то става ли така да прекъснеш майчинство и да поработиш, след което да се върнеш по някое време пак?

# 559
  • Пловдив
  а то става ли така да прекъснеш майчинство и да поработиш, след което да се върнеш по някое време пак?

да

# 560
и как точно става това, тук за 1ви път го чувам? друго което искам да попитам е, вярно ли е че ако 2рото дете се роди по време на 2рата година от майчинството, след раждането ще получавам пари за второто плюс 120 лв за 1вото докато същото навърши 2 години?

# 561
  • Пловдив
и как точно става това, тук за 1ви път го чувам? кое как става.как си връщаш майчинството ли-ами както започваш да го ползваш  друго което искам да попитам е, вярно ли е че ако 2рото дете се роди по време на 2рата година от майчинството, след раждането ще получавам пари за второто плюс 120 лв за 1вото докато същото навърши 2 години? ДА,ако в момента на издаване на 45 дневния за второто си в майчинство за първото ти дете.тогава ще получаваш обезщетение като за първото+120 лв за първото дете

# 562
Здравейте,
Въпросът ми е следният. Съпругата ми е в отпуск по майчинство, тече втората година в момента. Снощи се установи, че бременна:-))  Предстоящото излизането  в болничен 45 дена преди термина почти съвпада с навършването на 2 годинки на детето ни. Не сме съвсем сигурни за датата на термина. Важната особенност е, че съпругата ми  е САМООСИГУРЯВАЩО се лице. Важат ли за нея всички условия както и за осигурените при работодател жени. Ако болничния започне да тече преди навършването на 2 години на първото ни дете ще взема парите които е вземала първата година така ли ? А ако 45-те дена болничен затекат след навършване на 2 годинки кои суми се вземат предвид за изчислването ? 12 месеца по 240 лева + 12 месеца обезщетение от първата година и 90 процента от тях, правилно ли съм разбрал ? Или положение трето, започва пак да се осигурява и получава обезщетение излислено по начин - 7-8 месеца от работа сега + 4,5 месеца върху парите от НОИ + 12 месеца от първата година ?И пак да подчертая, става въпрос за самоосигуряващо се лице.
Извинявам се, малко нахвърляно го описвам, обаче още си събирам мислите Simple Smile)))
Благодаря предварително на всички отговорили, и най вече на Elfita Simple Smile))

Последна редакция: пн, 21 май 2012, 12:29 от Stefan R

# 563
  • Пловдив
Стефан,ако 45 дневния започне преди първото дете да навърши две години,обезщетението за второто ще е колкото е било за първото /ако това е по-изгодно за вас/+120 лв месечно за второто до 2 те му години.Но тя трябва да е в майчинство в момента на издаване на 45 дневния,а не в болничен,отпуска,работа или ясла за първото
Ако 45 дневния започне след втория РД на първото,ще й правят нова база от 24 м.Където месеците на 240 лв се взимат на МРЗ,а първата година се взима не като получена обезщетение,а като дохода,от който е изчислено обезщетението т.е по-изгодното

Защо да не знаете кога е термина-смята се по последния цикъл?Ако е нямала цикъл обаче е друго

# 564
 Благодаря и тук. Значи за самоосигуряващи се лица условиятата са съвсем същите като тези с трудов договор?. Ако 45 дневният започва след втория РД на първото ни дете,  по-изгодно е сега да започне пак да се осигурява с максимални вноски, нали правилно разбирам ??
P.S. За цикълът, не го следи(ме) много или пък не е много редовен. Съпругата ми още кърми и някак не го броихме за важно. Или така предпочитахме Simple Smile))

# 565
  • Обетованата земя
И аз съм в подобна ситуация с майчинството, излизам в болничен 45 дни преди раждане на 10.06, а синът ми навършва 2 г. на 13.06. Въпросът ми е, трябва ли да подам някаква декларация изрично, че искам да ми се изплаща по-високата сума или това си се изчислява автоматично? Какви документи се попълват?

# 566
  • Пловдив
И аз съм в подобна ситуация с майчинството, излизам в болничен 45 дни преди раждане на 10.06, а синът ми навършва 2 г. на 13.06. Въпросът ми е, трябва ли да подам някаква декларация изрично, че искам да ми се изплаща по-високата сума или това си се изчислява автоматично? Какви документи се попълват?

не подаваш нищо специално за застъпването.ще ти изчислят двата варианта и ще ти изплащат по-голямата сума
с 45 дневния подаваш прил 12 за прекъсване на майчинството ти и прил 4 за 120 те лв.но за три дни по-скоро не си струва да подаваш прил 4

# 567
  • Обетованата земя
Благодаря ти Елфита.   Hug Мен ме притеснява да не пропуснем нещо и после да кажат ами вие сте забравили да подадете еди кое си и да ми ги изчисляват по общия ред. Simple Smile

# 568
Мога ли да се консултирам с вас по отношение на размера на обезщетението за бременност и майчинство, което следва да получавам за второто си дете. Ситуацията е следната: от 28.06.2012 излизам в редовен 45 дневен болничен преди термин. До колкото знам базата, на която ще се изчислява обезщетението, което ще вземам за периода на бременност и майчиснтво е на база 24 месечното ми възнаграждение преди тези 45 дена. От тези 24 месеца обаче, два месеца съм била на обезщетение за дете до 2 го. т.е. 240 лв, после четири месеца бях на пълен работен ден и съответно възнаграждения, а останалите 18 месеца съм на половин работен ден. Въпросът ми е, на база осигурителен стаж ли се вземат тези 24 месеца или трудов, защото при мен както се вижда те се различават? т.е. да не се окаже, че вместо да се върнат 24 месеца, понеже 18 от тях съм на половин ден съответно да се връщат 42 месеца назад?

# 569
  • Пловдив
Мога ли да се консултирам с вас по отношение на размера на обезщетението за бременност и майчинство, което следва да получавам за второто си дете. Ситуацията е следната: от 28.06.2012 излизам в редовен 45 дневен болничен преди термин. До колкото знам базата, на която ще се изчислява обезщетението, което ще вземам за периода на бременност и майчиснтво е на база 24 месечното ми възнаграждение преди тези 45 дена. От тези 24 месеца обаче, два месеца съм била на обезщетение за дете до 2 го. т.е. 240 лв, после четири месеца бях на пълен работен ден и съответно възнаграждения, а останалите 18 месеца съм на половин работен ден. Въпросът ми е, на база осигурителен стаж ли се вземат тези 24 месеца или трудов, защото при мен както се вижда те се различават? т.е. да не се окаже, че вместо да се върнат 24 месеца, понеже 18 от тях съм на половин ден съответно да се връщат 42 месеца назад?

ТОВА ЗА 42 ТА МЕСЕЦА Е АБСУРД.Няма такъв вариант.Ще ти взимат 24 м назад и съответната осигуровка за тези 24 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт