Майчинство и второ дете

• 97 889
  • 751
  •   1
Отговори
# 570
Elfita, искам да попитам и друго. Какво според теб ще се случи (или какво предвижда закона) в следната (съвсем не хипотетична) ситуация. Съпугата ми ще излезе в 45 дневния болничен 2-3 дена преди втория рожден ден на първото ни дете. Ако роди второти ни дете след изтичане на тези 45 дена (примерно десетина) и се налага допълнителен болничен какво ще се случи с обезщетението ?? Дали могат да се очакват проблеми с изплащането на обезщетение като на първото ни дете ?
Като през двете години си е била в майчиство, разбира се.
Благодаря ти предварително!

# 571
  • Пловдив
Дали могат да се очакват проблеми с изплащането на обезщетение като на първото ни дете ?

Не,няма да имате проблеми.Изискването е 45 дневния за второто да започне докато майката е в майчинство за първото дете.Вие абсолютно ще го покриете.А кога ще роди съпругата ти Божа работа.Не е от значение относно обезщетението.
Явно сте преместили термина,за да ползвате застъпването и се притеснявате-спокойно,няма да има проблем.Бременните постоянно преносват плода така да се каже  Wink

# 572
Благодаря ти !

# 573
  • Обетованата земя
Аз да попитам за сроковете на подаване. Днес си взех болничния за 45 дни преди раждне, който е от 10ти юни. Утре синът ми става на 2 години. Болничния ще се подава в началото на другия месец, когато и Декларация 1, а Приложение 12 в какъв срок трябва да подадем, то не е обвързано с подаването на болничния, нали? А Приложение 4?

# 574
  • Пловдив
Аз да попитам за сроковете на подаване. Днес си взех болничния за 45 дни преди раждне, който е от 10ти юни. Утре синът ми става на 2 години. Болничния ще се подава в началото на другия месец, когато и Декларация 1, а Приложение 12 в какъв срок трябва да подадем, то не е обвързано с подаването на болничния, нали? А Приложение 4?

болничния и при 4 се подават другия месец
а прил 12 до 3 дни

# 575
  • Обетованата земя
До 3 дни от датата на болничния, нали? Т.е. до утре включително?

# 576
  • Пловдив
До 3 дни от датата на болничния, нали? Т.е. до утре включително?
да,утре трябва от работата да го представят в НОИ

# 577
Здравейте!
Имам въпроси свързани е темата, която разисквате. В момента съм в майчинство на дете до 2 г. Тази възраст тя навършва на 3.8.2012. Скоро със съпруга ми решихме, че искаме второ. Притесненията са ми единствено от финансова гледна точка. Въпросите ми са (ако забременея до тогава):
1. Ще има ли прекъсване на майчинството?
2. Имам ли възможност да не се връщам на работа?
3. Ще мога ли да ползвам болнични до настъпване на 45 дневния и разбира се дали ще е по-изгодно или все пак ще е добре да се върна на работа?
4. Ще имам ли право да си ползвам натрупалия се платен отпуск, ако реша на не работя?
5. На каква база ще се изплащат болничните и първата година от второто ми майчинство?
Една приятелка ми потвърди писаното в една от първите публикации, че не би трябвало втората година на сегашното ми първо майчинство да се включва в изчисляването, тъй като то се води обезщетение, а не осигурителен доход.
Благодаря предварително.

# 578
  • Пловдив
Здравейте!
Имам въпроси свързани е темата, която разисквате. В момента съм в майчинство на дете до 2 г. Тази възраст тя навършва на 3.8.2012. Скоро със съпруга ми решихме, че искаме второ. Притесненията са ми единствено от финансова гледна точка. Въпросите ми са (ако забременея до тогава):
1. Ще има ли прекъсване на майчинството?-майчинството за първото ти приключва на 3 ти август и това е.следващото ще ти започне,когато трябва.не знам какво питаш с този въпрос
2. Имам ли възможност да не се връщам на работа?-да,може и така да се получи-ползваш си платения отпуск,после имаш неплатен.ако лекарят прецени може да ти даде и болничен
3. Ще мога ли да ползвам болнични до настъпване на 45 дневния и разбира се дали ще е по-изгодно или все пак ще е добре да се върна на работа?-болничен по преценка на лекар.за изгодно-по-скоро не,но все пак зависи на какво те осиуряват от работата.базата за изчисление на болничния е 18 м назад и в него ще ти втората година от майчинството ти
4. Ще имам ли право да си ползвам натрупалия се платен отпуск, ако реша на не работя?-да,може да си ползваш натрупания отпуск
5. На каква база ще се изплащат болничните и първата година от второто ми майчинство? -обикновен болничен-18 м назад,такъв за бременност и раждане т.е то 45 дневния нататък /първата година от майчинството/ -24 м назад
Една приятелка ми потвърди писаното в една от първите публикации, че не би трябвало втората година на сегашното ми първо майчинство да се включва в изчисляването, тъй като то се води обезщетение, а не осигурителен доход. -ГРЕШИ твоята приятелка и двете години майчинстмов ще ти влизат,ако са ти в базата
Благодаря предварително.

# 579
Благодаря за бързия отговор.

# 580
Здравейте мами,
искам да попитам кое е по добре
В момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 2г. и получавам 240 лв. бременна съм с второто дете и ще родя преди навършване на 2г. на първото. Обаче сме приети на ясла, ако я пусна  след като ми дадат болничен 45 дена преди раждането на второто дете, ще мога ли да ползвам преференцията да получавам обезщетение каквото имах 1-вата година с първото дете или не

# 581
Много ще съм благодарна, ако получа отговор Simple Smile

# 582
  • Пловдив
Здравейте мами,
искам да попитам кое е по добре
В момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 2г. и получавам 240 лв. бременна съм с второто дете и ще родя преди навършване на 2г. на първото. Обаче сме приети на ясла, ако я пусна  след като ми дадат болничен 45 дена преди раждането на второто дете, ще мога ли да ползвам преференцията да получавам обезщетение каквото имах 1-вата година с първото дете или не

да,направи точно така-пусни я на ясла след 45 дневния
и обезщетението за второто ще е колкото е било за първото

# 583
Много благодаря  за бързия отговор Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 584
  • На топло в неговото сърце.
колко сте запознати да се впиша и аз за да следя темата сестра ми май ще се окаже в такова положение

Общи условия

Активация на акаунт