Майчинство и второ дете

• 98 742
  • 751
  •   1
Отговори
# 540
  • Пловдив
Здравейте, мами! Обръщам се към вас със следното питане - имам дете, което в момента е на 1.7г. и съм в отпуск по майчинство. Тази година очакваме второ бебе като 45 дневния болничен преди раждането му ще се застъпи с майчинството на първото ми дете (т.е. голямото ми дете ще навърши 2г. докато съм излязла в 45 дневния болничен - голям късмет за 10 дни:) и да сме го изчислявали нямаше да стане така Simple Smile). Та доколкото знам през първата година на бебето ще ми се изплащат същите пари, които получавах с голямото през първата година (консултирах се с НОИ и те ми потвърдиха). Въпросът ми, обаче е малко по-специфичен - за мен е по-изгодно, ако ми се направи ново преизчисление на база промените в закона от тази година за 24 месеца преизчисление назад преди първото раждане. Възможно ли е да поискам така да се направят изчисленията или просто от НОИ ще ми изплащат същата сума като при първото дете. Имам ли основания да поискам този вариант? Малко объркано го описах. Благодаря на всички, които ще се отзоват на моето питане. Успех в борбата с бюрокрацията Simple Smile!

щом ти е по-изгодно да ти правят нова база,просто излизаш в обикновен болничен за някакъв период преди 45 дневния ти.трябва в момента на издаване на 45 дневния да не си по майчнство,за да ти правят нова база
ОБАЧЕ според мен си заблудена,че ще ти е по-изгодно.новата 24 месечна база ще са ти 24 те месеца преди 45 дневния за второто ти дете.

# 541
Ехе - скорострелна реакция Simple Smile, но може би не съм се изразила достатъчно ясно. Не искам да се връщам на работа, защото така наистина няма да ми излезе по-изгодно. Искам да ми се застъпят майчинствата, но преизчислението да ми засяга периода преди раждането на първото дете. Благодаря все пак!

# 542
  • Пловдив
Ехе - скорострелна реакция Simple Smile, но може би не съм се изразила достатъчно ясно. Не искам да се връщам на работа, защото така наистина няма да ми излезе по-изгодно. Искам да ми се застъпят майчинствата, но преизчислението да ми засяга периода преди раждането на първото дете. Благодаря все пак!

няма как да ти изчислята на база 24 м преди раждането на първото ти дете

ще ти направят обезщетение от месеците 24 м назад от 45 дневния за второто.ще сравнят с обезщетението за първото ти дете и ще ти превеждат по-голямата сума.това е застъпено майчинство и не трябва да се връщаш на работа преди 45 дневния ти

Само още един въпрос.
24 месеца назад, значи и първото майчинство ми се пада в тези 24 месеца, осигурителният доход тогава колко е? това което получавам в момента или брутната ми заплата в фирмата където съм осигурена?

обезщетението първата година ще ти влиза в базата като дохода,от който е изчислено

имам следния въпрос ,виждам че тук се запълват знанията на много незнаещи,че и аз да се включа..
Ще започвам работа-нова,надявам се,ама съм с малко дете на 1.6м.и сега съм в майчинство,не го вземат на ясла"няма свободни места" за него-както и да е -това с яслите е тема на друг разговор и съм решила да го пускам на частна ясла...
1.Какво се случва в този случай с 240лв-по майчинство?Ще ги получавам ли и ако не какво да направя, че да си ги получа...и друго въпросче ...-ако работиш,получаваш 120 лв от нои
2. като тръгне на ясла то ще боледува,ще имам ли право на платен веднага на платен не .по закон след 9 я месец-неплатен отпуск по закон неплатен 6 м за гл на дете до 8 г,да на новот място или трябва да направя 6м.-стаж точно в тази фирма,а могат ли да ми откажат болничен за отглеждане на детето?-не,не могат-взимаш си болнични за теб или за детето.ако ходи на ясла,продължаваш да си получаваш 120 те лв
3.И как стой същият този въпрос ако новата ми работа е на граждански договор?-ако е на ГД,може да си бачкаш и да продължиш да си в майчинство,и да си взимаш 240 те лв.но детето не може да ходи на ясла

# 543
Благодаря отново! Много ми е полезно като информация! Пожелавам ти още ентусиазъм в отговорите на многобройните ни и объркани въпроси! Успех!

# 544
здр имам детенце на 5год и сега 4акам второ но не съм работила защото детето много боледува и е с асма има инвалидност някой знаели дали и колко ще взимам майчинство.благодаря

# 545
  • Пловдив
здр имам детенце на 5год и сега 4акам второ но не съм работила защото детето много боледува и е с асма има инвалидност някой знаели дали и колко ще взимам майчинство.благодаря

колко осигурителен стаж имаш през живота си
имаш ли възможност да започенш работа малко преди 45 дневния ти във фирма на приятел
дохода на човек в семейството ви под 350 лв бруто ли е

# 546
няма вариант да по4на работа защото малкия е на предучилишна до обяд,а стажа ми е 4 години пуслено а иначе се водя самотна безработна майка и малкия взима помощи по болест.ако можеш да ми дадеш информация благодаря

# 547
  • Пловдив
няма вариант да по4на работа защото малкия е на предучилишна до обяд,а стажа ми е 4 години пуслено а иначе се водя самотна безработна майка и малкия взима помощи по болест.ако можеш да ми дадеш информация благодаря

хубаво е да почнеш да се водиш някъде на работа.така ще взимаш 2 г минималното обезщеетние

ако не става,имаш право на
помощ за бременност 45 дни преди термин 150 лв
социално майчинство 100 лв на месеца за една година

отделно за всички майки с доход под 350 лв има
детски

за всички майки,независим оот дохода има
помощ за раждане на второто дете 600 лв

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 20:40 от ♥Elfita♥

# 548
мерси моя приятелка каза 4е е взимала минимална работна заплата 1година,затова питам

# 549
  • Пловдив
мерси моя приятелка каза 4е е взимала минимална работна заплата 1година,затова питам

няма такъв шанс,ако е била безработна

може да е взимала 1 г обезщетене като работеща майка и на втората да е останала без работа

# 550
Имам един въпрос. В момента съм в отпуск по майчинство за първото ми дете - отглеждане на дете до 2 години. Получавам по 240 лв. от НОИ.  Предстои да ми издадат болничен за бременност и раждане за второто ми дете. Tрябва ли да подам някакви документи в НОИ (декларация, заявление или друго), с които да ги информирам , че трябва да ми изплащат 1/2 обезщетение т.е. 120 лв. за първото дете  или е достатъчно да представя новия болничен на работодателя?

# 551
  • Пловдив
Имам един въпрос. В момента съм в отпуск по майчинство за първото ми дете - отглеждане на дете до 2 години. Получавам по 240 лв. от НОИ.  Предстои да ми издадат болничен за бременност и раждане за второто ми дете. Tрябва ли да подам някакви документи в НОИ (декларация, заявление или друго), с които да ги информирам , че трябва да ми изплащат 1/2 обезщетение т.е. 120 лв. за първото дете  или е достатъчно да представя новия болничен на работодателя?

да,трябва
попълваш в работата прил 12 за спиране на 240 те лв и прил 4,за да ти изплащат 120 те лв
в работата ще ти дадат бланките

# 552
Благодаря!  Simple Smile

# 553
Възникна ми следния въпрос...в майчинство съм синът ми е на 1.7м.Фирмата в която се самоосигорявах спира дейност-счетовителя ми обясни,че за не загубя това обещетение трябва за 4 дни да се водя на работа в някоя друга фирма или да се запиша на борсата за да мога да си получавам остатъка от майчинството до навършване на 2години на детето.Нещо обаче тази работа не я разбирам и ми се вижда измамна-как стоят нещата в такъв случай?Какво ще ме посъветвате да направя?

# 554
  • Пловдив
Възникна ми следния въпрос...в майчинство съм синът ми е на 1.7м.Фирмата в която се самоосигорявах спира дейност-счетовителя ми обясни,че за не загубя това обещетение трябва за 4 дни да се водя на работа в някоя друга фирма -така става,,да или да се запиша на борсата за да мога да си получавам остатъка от майчинството до навършване на 2години на детето-от борсата не се получава майчинство,а обезщетение за безработица .Нещо обаче тази работа не я разбирам и ми се вижда измамна-как стоят нещата в такъв случай?Какво ще ме посъветвате да направя?

Общи условия

Активация на акаунт