Майчинство и второ дете

• 97 878
  • 751
  •   1
Отговори
# 585
  • Обетованата земя
Пак влизам с въпросче. Ако терминът ми е на 25.07 по документи, но родя на 05.08 примерно, болничния след този за 45 дни преди раждане от къде трябва да ми го издадат и кога? И кога се подава в Нои?

# 586
Здравейте, имам следния казус. Имам дете, ненавършило 2 години. На 1 май работодателят ми подаде декларацията за промяна на обстоятелствата. Родих на 8ми юни /терминът тук ми го дадоха 18ти юни/. Сега за да ми изчислят от 1ви юни насам за двете деца ми искат болничен лист. Проблемът е, че родих в Холандия и тук наистина няма такова нещо. Бях изпратила документи, които получих за раждането си, но там са казали на счетоводителката, че това са само епикризи. Днес ми дадоха още един документ, да послужи като писмено доказателство, че съм родила, но представлява просто едно писмо на бланка със свободен текст. Какво бих могла и от къде да изискам за да ми се изплаща майчинството, все пак съм работила там и са им плащани осигуровки?

# 587
Здравейте,

Мисля, че тук е правилното място за въпроса ми.
В крайна сметка как се изчислява обезщетение за второ майчинство(първа година) , при положение, че първото двугодишно е приключило непосредствено преди второто, тоест 240 лева ли се гледат...?

# 588
Здравейте!  Моят случай е следният: на 23.12.2012 ми изтича отпускът  за отглеждане на дете до 2г. А на 29.12.2012 ми започва 45-дневния болничен за бременност и раждане на следващото ми дете. Тъй като установявам, че ми е изгодно да застъпя двете майчинства, с гинеколога можем да сменим датата на термина и съответно да се получи застъпване. Въпросът ми е колко дни се броят за припокриване на майчинствата и има ли значение, че 24,25 и 26 декември са официални празници? И съответно как ще се спази тридневния срок за подаване на документи, при положение, че университета, в който работя от 21.12. е във ваканция до януари? Благодаря предварително!

# 589
  • Пловдив
Здравейте!  Моят случай е следният: на 23.12.2012 ми изтича отпускът  за отглеждане на дете до 2г. А на 29.12.2012 ми започва 45-дневния болничен за бременност и раждане на следващото ми дете. Тъй като установявам, че ми е изгодно да застъпя двете майчинства, с гинеколога можем да сменим датата на термина и съответно да се получи застъпване. Въпросът ми е колко дни се броят за припокриване на майчинствата и има ли значение, че 24,25 и 26 декември са официални празници? И съответно как ще се спази тридневния срок за подаване на документи, при положение, че университета, в който работя от 23.12. е във ваканция до януари? Благодаря предварително!

на 23 ри декември детето навършва 2 г,нали?
ако 45 дневния започне на 22 ти декември,ще ти се получи застъпване и обезщетението за второто ще е колкото е било за първото дете
щом от работата почиват,ще представиш болничния първия работен ден

# 590
  bouquet благодаря за бързия отговор, Елфита! Да, на 23.12 детето навършва 2 години. За съжаление сега виждам, че 23 е неделя, така че най-късно болничния трябва да е от 21.12, но както и да е, с това ще разговаряме с гинеколога. Още веднъж благодаря!

# 591
Здравейте,

имам въпрос относно 45-дневния болничен. Аз ще съм със застъпено майчинство, за което от прочетеното разбрах как ще се изчислява, но не разбрах 45-дневния болничен в какъв размер ще бъде. И той ли се изчислява върху дохода преди първото майчинство или за него мземат реален 6 месечен предходен период? Също така кога по закон трябва да ми платят този 45-дневен болничен? Две седмици след получаването му в НОИ (т.е. около средата на месеца) или направо следващия месец?

Благодаря!

# 592
  • Пловдив
Здравейте,

имам въпрос относно 45-дневния болничен. Аз ще съм със застъпено майчинство, за което от прочетеното разбрах как ще се изчислява, но не разбрах 45-дневния болничен в какъв размер ще бъде. И той ли се изчислява върху дохода преди първото майчинство или за него мземат реален 6 месечен предходен период?-от 45 дневния нататък,включително,ще ти плащат колкото за първото дете,ако това е по-изгодно за теб ъщо така кога по закон трябва да ми платят този 45-дневен болничен? Две седмици след получаването му в НОИ (т.е. около средата на месеца) или направо следващия месец?-най-късно до 15 работни дни от датата на представянето му в НОИ.болничните се представят на следващия месец

Благодаря!

# 593
Здравейте отново, току що проверих страницата на НОИ и се ядосах много, защото
Застъпено майчинство съм, синът ми на 24 август направи 2 години. От 1 май не съм получава никакво обезщетение. Сега за месец май и месец юни имам начислени по 290 лв. По никакъв начин не мога да си го обесня. Погледнах с първото ми дете съм получавала за месец с 20 работни дни 398.13 лв. По мои сметки трябваше да имам сума от 240 лв/2 от по голямото дете + същата сума 398.13 лв в зависимост от месеца. 

# 594
  • Пловдив
Здравейте отново, току що проверих страницата на НОИ и се ядосах много, защото
Застъпено майчинство съм, синът ми на 24 август направи 2 години. От 1 май не съм получава никакво обезщетение. Сега за месец май и месец юни имам начислени по 290 лв. По никакъв начин не мога да си го обесня. Погледнах с първото ми дете съм получавала за месец с 20 работни дни 398.13 лв. По мои сметки трябваше да имам сума от 240 лв/2 от по голямото дете + същата сума 398.13 лв в зависимост от месеца. 

Кога е издаден 45 дневния болничен?
Пиши мейл на НОИ /има ги на сайта/.Случва се да объркат.Ще коригират и ще ти доплатят сумата

# 595
Благодаря ♥Elfita♥, сега писах на noi@nssi.bg дано получа скоро отговор
А възможно ли е да ми плащат минимална заплата тъй като преди второто си дете съм работила 6 месеца и половина, а преди първото имам стаж 16 месеца и  половина. А между второто и третото нямам стаж поради застъпването. А нали сега има пак промени за за тези 24 месеца, а на мен не ми се събират общо толкова. Чак вече се чудя как да си го обесня, че се е и притеснявам да не кажат какво търся под вола теле, но пък нали трябва да съм наясно.

Тъкмо гледам, че ми върна грешен мейл, на кой в същност трябва да пиша

# 596
  • Пловдив
shanel1982 ,защо не ми отговори кога започва 45 дневния ти?

Пишеш на мейла на града,в който е регистрирана фирмата ти

# 597
Извинявай, пропуснала съм. От първи май не ми плащат в същност. От тогава ми е декларацията за промяна на обстоятелствата

# 598
  • Пловдив
Извинявай, пропуснала съм. От първи май не ми плащат в същност. От тогава ми е декларацията за промяна на обстоятелствата

Да,би трябвало да имаш застъпване.Пиши мейл,за да ти разгледат случая.Това,че нямаш 24 м стаж преди това ти майчинство не е причина да не ти изплащат колкото трябва.
За да ти плащат обезщетение като за предишното дете,трябва 45 дневния да започне докато си по майчинство с предишното дете

# 599
По мои сметки трябваше да имам сума от 240 лв/2 от по голямото дете + същата сума 398.13 лв в зависимост от месеца.  
Не съм експерт, но до колкото знам в момента на раждане или май по-скоро като се излезе в първият болничен по майчинство за второто дете, се подава декларазия за промяна на обстоятелствата. От този момент нататък започвате да получавате половината на майчинството за първото дето, т.е. 120 на месец докато то навърши две годинки. Щом декларацията е от 1.05, то от тогава до 24. 08 за първото дете би трябвало да получаваш 120. а не 240 на месец. Това естествено, ако си гледаш детето сама, а не е на ясла. А за това, че са ти превели по-малко за второто дете...пиши или се обади по телефона/ но рано сутрин/, за да проверят и да ти кажат каква е причината.

Общи условия

Активация на акаунт