Майчинство и второ дете

• 97 862
  • 751
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте!Прочетох доста от изписаното ,но искам да попитам няколко неща.В момента тече втората година от майчинството ми,която изтича на 10.07.2013г,но съм бременна отново,като термина ми е  08.05.2013г.Имам няколко въпроса:
1.Мога ли да си прекъсна майчинството и да се върна за няколко дена на работа,след което да си вземам  непрекъснати болнични до 45 дена преди термина?И колко дни трябва да се водя на работа за да мога да изляза в болничен?
2.Ако детето ходи на градина и аз съм в болнични ще получавам ли 120лв(50% от майчинството през втората година) докато детето навърши 2 години?
3.Ако вземам болнични те на каква база ще се изчисляват(колко месеца назад и ще включват ли периода, в който получавах майчинството)
?2.Мога ли да си възстановя майчинството няколко  дни преди 45 дневният болничен за да вземам същото майчинство ,както при другото дете?Ако не е възможно 24 месеца за изчисление на новото майчинство кой период ще включват?
Благодаря предварително за отговорите.

# 616
  • Пловдив
Здравейте!Прочетох доста от изписаното ,но искам да попитам няколко неща.В момента тече втората година от майчинството ми,която изтича на 10.07.2013г,но съм бременна отново,като термина ми е  08.05.2013г.Имам няколко въпроса:
1.Мога ли да си прекъсна майчинството и да се върна за няколко дена на работа,след което да си вземам  непрекъснати болнични до 45 дена преди термина да ?И колко дни трябва да се водя на работа за да мога да изляза в болничен? не е нужно да отработваш дни.болничния не възниква с план,принципно е събитие с независещи обстоятелства  Wink .ще взимаш 120 лв майчинство,защото си го прекъсваш
2.Ако детето ходи на градина и аз съм в болнични ще получавам ли 120лв(50% от майчинството през втората година) докато детето навърши 2 години? да
3.Ако вземам болнични те на каква база ще се изчисляват(колко месеца назад и ще включват ли периода, в който получавах майчинството)-18 м назад преди болничния ти
?2.Мога ли да си възстановя майчинството няколко  дни- преди 45 дневният болничен за да вземам същото майчинство ,както при другото дете? да,можеш.Ако не е възможно 24 месеца за изчисление на новото майчинство кой период ще включват? базата винаги е непосредствено преди събитието т.е 24 м преди 45 дневния ти.не може да се избират благоприятни месеци

И сега като една учителка да те поощря,че си чела по въпроса и си стигнала сама до най-доброто решение  Peace

# 617
Благодаря за бързият отговор,но имам няколко доуточняващи въпроса:
1.Как така без да се връщам на работа ще изляза в болнични?Трябва в деня в който си взема болничен да си подам заявление за прекъсване на майчинството ли?Къде се подава-при работодателя или в НОИ и как се казва?
2.За да вземам по 120лв на месец какви документи и къде трябва да подам?
3.За детската градина трябва ли да уведомявам някого?
4.Как точно става възстановяването на майчинството и колко дни преди 45 дневният болничен трябва да стане?

# 618
  • Пловдив
Благодаря за бързият отговор,но имам няколко доуточняващи въпроса:
1.Как така без да се връщам на работа ще изляза в болнични? ами,така,днес си в майчинство утре в болничен.от датата на болничния попълваш прил 12,за да прекъснеш майчинството и прил 4 за 120 те лвТрябва в деня в който си взема болничен да си подам заявление за прекъсване на майчинството ли?Къде се подава-при работодателя-при работодателя.той ти дава горните два документа,попълваш ги и той ги носи в НОИ или в НОИ и как се казва?
2.За да вземам по 120лв на месец какви документи и къде трябва да подам?
3.За детската градина трябва ли да уведомявам някого? не ,нали детето ще тръгва след като си излезнала в болничен.но в момента,в който си възстановиш майчинството трябва да я спреш от ясла,защото има глоби.не може ти да си в майчинство,а тя на ясла
4.Как точно става възстановяването на майчинството и колко дни преди 45 дневният болничен трябва да стане? -кога ти започва 45 дневния?възстановява се с документите,които си попълнила преди време за втората година на детето.ще ти ги дадат пак от работата,за да ги попълниш.прави се няколко дни преди 45 дневния
[/color]

обърни специално внимание на проблема с яслата и твоето възстановяване на майчинството преди 45 дневния.мисля,че само да спреш детето от ясла не върши работа,защото те си го водят записано детето.говори с директора на яслата

# 619
Благодаря за отговора!

# 620
Трябва ли да спирам първото дете от яслата, която започна скоро, защото ще съм в майчинство с второто??? Прочетох го в горния пост, това задължително ли е, защото за първи път го чувам? #Crazy newsm78

# 621
  • Пловдив
Трябва ли да спирам първото дете от яслата, която започна скоро, защото ще съм в майчинство с второто??? НЕ Прочетох го в горния пост, това задължително ли е, защото за първи път го чувам? #Crazy newsm78

Не си прочела добре горния ми пост.

# 622
Предварително благодаря на всички , който отделят от времето си , за да помагат .
Аз имам сходни питания с никол79 .
Детето ми е  на 1г4м.  , през 06,2013 става на 2г.

Искаме  второ дете , но   в предвид иконом.състояние искаме да  постъпим   прагматично  и да планираме нещата  .
Значи ,ако правилно съм разбрала :
-Ако сега  дам детето на ясла  - ще получавам 120 лв , а ако се върна на работа и ходим на  ясла  - никакво обезщетение ?   А ако само се върна на работа, без да сме на ясла  - ще получавам ли нещо?
-Ако прехвърля майчинството на някоя от бабите  , а аз се върна на работа  -тя получава  240 лв до навършване на 2г ли ?

Ако забременея  до навършването на 2г.  , което планираме   Embarassed-  през време на бременноста е по-добре да се водя на работа , за да получа по-високо  за след  това  или да съм в болнични ?  Работодателя е готов при нужда да ме осигурява  на максимума .  
Извинете, ако задавам неясни, банални  въпроси , но материята ми е чужда,а  в НОИ не бяха мн отзивчиви ...

?2.Мога ли да си възстановя майчинството няколко  дни преди 45 дневният болничен за да вземам същото майчинство ,както при другото дете?
ето това не го разбрах  , а ме интересува  -как ще се  взема майчинство като при първото дете ? Ще ми се   Grinning

Последна редакция: пт, 19 окт 2012, 15:37 от cveti.stoeva

# 623
  • Пловдив
Искаме  второ дете , но   в предвид иконом.състояние искаме да  постъпим   прагматично  и да планираме нещата  .
Значи ,ако правилно съм разбрала :
-Ако сега  дам детето на ясла  и ти се върнеш на работа - ще получавам 120 лв ДА , а ако се върна на работа и ходим на  ясла  - никакво обезщетение.как никакво 120 лв  ?   А ако само се върна на работа, без да сме на ясла  - ще получавам ли нещо? да,отново120 лв
-Ако прехвърля майчинството на някоя от бабите  , а аз се върна на работа  -тя получава  240 лв до навършване на 2г ли ? да

Ако забременея  до навършването на 2г.  , което планираме   Embarassed-  през време на бременноста е по-добре да се водя на работа , за да получа по-високо  за след  това  или да съм в болнични ? ако 45 дневния ти се пада след като първото направи 2 г,е по-добре да работиш,да.за да може в новата база от 24 м да имаш месеци с по-високо осигуряване Работодателя е готов при нужда да ме осигурява  на максимума .  

?2.Мога ли да си възстановя майчинството няколко  дни преди 45 дневният болничен за да вземам същото майчинство ,както при другото дете?
ето това не го разбрах  , а ме интересува  -как ще се  взема майчинство като при първото дете ? Ще ми се   Grinning .Ако 45 дневния за второто ти започне преди първото да е направило 2 г и ти си в майчинство за първото,обезщетението за второто ще е колкото е било за първото ти дете.ако това е по-изгодно за теб
Имате време,дерзайте  Laughing

# 624
Благодаря много  !  Чак толкова бързи едва ли ще успеем да сме  Joy

А и аз през първата бременност бях почти цялата в болнични , поне последните месеци   вкл и месеца преди 45 дневния.
Значи най-оптималния вариант е  : прехвърлям на бабата  сега , аз се връщам на работа , за да ми върви висок осигурителен доход, докато дойде момента >

# 625
  • Пловдив

Значи най-оптималния вариант е  : прехвърлям на бабата  сега , аз се връщам на работа , за да ми върви висок осигурителен доход, докато дойде момента >

Да,щом не планираш застъпване на майчинствата
При този вариант детето не може да ходи на ясла

# 626
Здравейте

Искаме и сме решили с моята съпруга да имаме второ дете. Но впредвид икономическата ситуация в страната, както някой по-напред спомена,ни е нужно да го планираме възможно най-добре. Попрочетох доста от нещата, но предполагам, типично по мъжки не ми стана ясно част от нещата. Затова реших направо до попитам.

Малкият ни е на 1 год и 11 м. и е на ясла. Жена ми е в полагаема отпуска след майчинство, като ще трябва да се върне на работа след малко повече от месец, когато той вече ще е навършил 2 годинки. Работеше на хубава длъжност и на висока заплата и осигуровки, но и съкратиха длъжността, и сега след като се върне на работа след месец, ще я принудят да подпише споразумение за намаляне на заплатата наполовина, което нас много не ни устройва. Въпросът ми е

- ако сега забременее какви ще са предимствата - ако веднага след като и свърши отпуската,още в следващия ден започне да си пуска болнични заради бременност, добър вариант ли е?
- детето ни което е на ясла, ще бъде ли засеганато от това, че майка му е бременна
- как ще се изчислява болничния който смятаме да се пуска до 45 дневния - 24 месеца назад за кой праг, осигурителен(тук признавам си хич не съм в час с тия прагове)?
- ако тя е взимала за първата година през майчинството около 650 лв, а през втората 240, по колко долу горе ще взема сега за болничния до раждането и през първата година от второто и майчинство?

Предварително Ви благодаря за отговорите.

# 627
  • Пловдив

- ако сега забременее какви ще са предимствата - не може да се каже,че има предимства,защото в базата ще й влезе цялата втора година от майчинството,която ще й я смятат на МРЗ за периода ако веднага след като и свърши отпуската,още в следващия ден започне да си пуска болнични заради бременност, добър вариант ли е?
- детето ни което е на ясла, ще бъде ли засеганато от това, че майка му е бременна НЕ
- как ще се изчислява болничния който смятаме да се пуска до 45 дневния - 24 месеца назад за кой праг, осигурителен(тук признавам си хич не съм в час с тия прагове)? обикновения болничен се смята на база 18 м назад.Лошото е,че ще й влезе цялата втора година.месеците в платен отпуск ще са на това,на което са я осигурили по време на пл отпуск
- ако тя е взимала за първата година през майчинството около 650 лв, а през втората 240, по колко долу горе ще взема сега за болничния до раждането и през първата година от второто и майчинство?-не мога да се ангажирам с цифри.прочети тук как се смята.ползвай и калкулатора http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=680728.0

# 628

- ако сега забременее какви ще са предимствата - не може да се каже,че има предимства,защото в базата ще й влезе цялата втора година от майчинството,която ще й я смятат на МРЗ за периода ако веднага след като и свърши отпуската,още в следващия ден започне да си пуска болнични заради бременност, добър вариант ли е?
- детето ни което е на ясла, ще бъде ли засеганато от това, че майка му е бременна НЕ
- как ще се изчислява болничния който смятаме да се пуска до 45 дневния - 24 месеца назад за кой праг, осигурителен(тук признавам си хич не съм в час с тия прагове)? обикновения болничен се смята на база 18 м назад.Лошото е,че ще й влезе цялата втора година.месеците в платен отпуск ще са на това,на което са я осигурили по време на пл отпуск
- ако тя е взимала за първата година през майчинството около 650 лв, а през втората 240, по колко долу горе ще взема сега за болничния до раждането и през първата година от второто и майчинство?-не мога да се ангажирам с цифри.прочети тук как се смята.ползвай и калкулатора http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=680728.0

Много благодаря за бързият отговор Simple Smile Беше ми много полезен. Благодаря

# 629
Здравейте!
В майчинство съм до края на 2012г.Вече съм бременна.Термина ми е на 21.06.2013.Интересуват ме няколко неща,понеже малко се обърках след дългото четене.Първата година от първото майчинство съм взимала 450лв. Как да изчисля майчинството си,ако след като се върна на работа се осигурявам на мин.заплата? По мои изчисленя 6 месеца-450,12месеца- 240, 4 месеца-310.Сумата делена на 24 ли?
Вярно ли е,че  ако  средната сума е по-малка от мин. заплата ,получаваш мин. заплата? Има ли смисъл да се осигуявам само 4 месеца на по-висока сума?Ако изляза в болнични тези 4 месеца,как ще се изчислява майчинството и колко ще взимам по време на тези болнични?Имам ли право на болнични,ако бременноста ми протича нормално? Какво бихте ме посъветвали има ли някакви други варианти като платена или неплатена отпуска и как да сметна сумата?
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт