Синдром на Даун

• 164 026
  • 1 074
  •   1
Отговори
# 90
полинка, ако ползваш английски, ето един хубав сайт:
http://www.williams-syndrome.org.uk/about_ws/guideline.htm
ако искаш нещо да ти преведа, кажи - ще ти помогна  bouquet

# 91
полинка, ако ползваш английски, ето един хубав сайт:
http://www.williams-syndrome.org.uk/about_ws/guideline.htm
ако искаш нещо да ти преведа, кажи - ще ти помогна  bouquet
Благодаря agneshka,не зная английски, но по някакъв начин ще се опитам да си преведа. Сърдечно благодаря

# 92
Странно... Защо пък да не учи след 8-ми клас?

# 93
Полинка,

След като детето има желание да учи и се справя, повече какво може да се иска?  Ако някои други деца с този синдром имат проблеми с ученето, това не значи, че и дъщеря ви ще има същия проблем.

Всички деца (и особено тези със синдромите) си имат свое индивидуално развитие и не бързайте да слагате спирачки заради един или друг "етикет". Синдромът не е болест, а съвкупност от признаци (генетични, външни и вътрешни), някои от които се проявяват, а други - слабо или никак.

Като майка на дете със синдром на Даун многократно съм се убеждавала,  че когато се грижиш добре за детето си, интелектуалното му развитие е далеч по-добро от описаното по "дебелите" книги, писани преди десетки години и базирани на случаите с изоставените деца с този синдром по детските домове.

Подкрепяйте детето си, както досега и то ще се справя, както досега и даже по-добре. Забравете етикетите и нека и то, и вие покажете най-доброто от себе си!

# 94
Пък и изобщо не е казано,че трябва непременно да постига същото! Аз ви съветвам да проверите кък стоят нещата с Комисията за прием на хронично болни и деца с увреждания след 7 и 8 клас, която се събира през месец май в Инспектората по образование в съответния областен град. Там има списъци,утвърдени от МОН и МЗ за заболяванията и в какви професионални паралелки могат и не е противопоказано да се приемат деца с тях. Преминалите през комисията не се явяват на приемни изпити,ама към края на март трябва да проверите,че тогава излизат списъците и видовете професионални паралелки.
Ако синдрома на детето го намя,пак спокойно-ще се явите пред Екипа за комплексно педагогическо оценяване пак към Инспектората, който насочва децата със специални образователни потребности, които горната комисия не може.

# 95
Пиши какво прави Хриси и с какво й харесва да се занимава!
Здравейте Кали и Рали,

Любимите занимания на Хриси за момента са слушане на песни и музика, гледане на телевизионни реклами (веднага зарязва всичко друго), танци, разглеждане на детски книжки и списания (с бебета и с каки  Laughing) и пребъркване на всички достъпни кутии и чекмеджета. Това последното занятие го отпочна още докато беше в проходилка, няма да се учудя, ако и при вас е така  Grinning

Спомням си, че когато Хриси беше колкото Рали, почнахме да я учим да показва колко голяма ще стане и на нея много й харесваше. Предполагам, че и на Рали ще й хареса Simple Smile

Целувки на доброто момиченце!

# 96
[Здравейте Мария, детето иска да учи, бори се, иска да бъде добра, но ме извикаха на разговор в училище за да ме предупредят, че след 8-ми клас не може да продължава да учи в училището и да помисля за това какво ще правим. Спирачка я поставя Министерството на образованието, трябва да има някаква пролука за да остане да учи в нормално училище, ще търся, ще се ровя навсякъде, имам още 1 година време. Никога няма да я изоставя, приели сме я такава каквато е, а тя е такова съкровище, че не мога да си представя живота си без нея. В къщи нямам никакъв проблем с нея, гледа си телевизия, спокойна е, не се притеснявам за нея, като тръгвам на работа, остава сама, не я страх, обича музиката и да и телевизията. Проблем е когато е на училище, понякога децата са много жестоки, обиждат я и тя реагира с гняв или плач, опитва се да се зашитава, боли я от подигравките. Справяме се и с това благодарение на учителите. И слава на бога, имам малко детенце на 2 години пак момиченце, ще има кой да се грижи за нея. Двете много се обичат, гледам ги как се прегръщат, как малката търси кака си и като се върне от училище тича да я гушка, при тази картинка очите ми са пълни със сълзи. Дано винаги да са така, друго не искам. Тя е единствената с подобно нещо в училището. Не мога да я дам в "специализирано" училище. Момиче е, развива се добре, всеки би се възползвал от това, страшно е.... само като си го помисля. Не се знае как ще се отнасят с нея. Отнасяме се с нея като с нормално дете, караме и се когато направи нещо нередно, радваме и се, целуваме я при всеки повод, не е лишена от ласки, напротив дори и повече.

# 97
Цитат
Пък и изобщо не е казано,че трябва непременно да постига същото! Аз ви съветвам да проверите кък стоят нещата с Комисията за прием на хронично болни и деца с увреждания след 7 и 8 клас, която се събира през месец май в Инспектората по образование в съответния областен град. Там има списъци,утвърдени от МОН и МЗ за заболяванията и в какви професионални паралелки могат и не е противопоказано да се приемат деца с тях. Преминалите през комисията не се явяват на приемни изпити,ама към края на март трябва да проверите,че тогава излизат списъците и видовете професионални паралелки.
Ако синдрома на детето го намя,пак спокойно-ще се явите пред Екипа за комплексно педагогическо оценяване пак към Инспектората, който насочва децата със специални образователни потребности, които горната комисия не може.

И въобще това твърдение,че не можела да продължи, е глупаво, тъй като вече трета година съществува интегрирано обучение. В този смисъл никаква спирачка не се поставя от МОН, даже напротив. Просто се поинтересувайте от по-горна инстанция,а не от училището на дъщеря ви.

# 98
Привет и на вас,благодаря ви за съвета ще отидем до там. Дъщеря ми вече се е явила на такава комисия, която определи детето към статут с привилегии по някой предмети, дори се учудиха че тя се справи много добре, не сгреши, питаха ме дали аз съм и помогнала да реши задачата, , в този момент не бях там, така че нямаше кой да и помогне, не сгреши и по литература, български, какво повече от това? Можете да си представите какво беше това за мен, бях щастлива.Не съм запозната как може да ми помогнат те. Благодаря ви много, записах си ще се допитаме.

# 99
Търсете експерта по интегрирано обучение в Инспектората по образование. Ако той не ви окуражи,си търсете правата, защото ги имате!!! Не се отчайвайте и не спирайте. Детето ви е било на интегрирано обучение и може да влезе след 8 клас в която си иска професионална гимназия или СОУ, стига заболяването да й разреши. Не знам от кой град сте наистина, но настоявайте-това е моят съвет, тъй като съм отлично запозната с въпроса.

# 100
 Ще проверя всичко, това което ми писахте е важно за мен.   Може би това идва от училището, не е честно спрямо нея, детето среща трудности по математика, формулите от химия и физика, с разказвателните предмети се справя добре, понякога не я изпитват щото има статут, а тя има голямо желания, и се сърди че не я вдигат. И отново ви благодаря.

# 101
Полинка,
Ако мога да си позволя да ти дам съвет, искам да ти кажа да не се отказваш и да продължиш да си търсиш правата! Не може някой еднолично да решава кое дете може или не може да продължи обучението си, още повече, че детето се справя добре! Знам че няма да ти е лесно, но ако в досегашното училище ти отказват съдействие, потърси друго! В края на краищата едва ли искаш пък детето ти да стане златен медалист на гимназията!Не мога да го разбера това чудовищно отношение на директори и учители (визирам повечето - не всички) към деца с проблеми. Като че ли им прави удоволствие да въртят родителите на шиш и да издевателстват над тях! Аз отсега се тревожа какво ще правим с нашата дъщеричка, макар че тя е едва на 10 месеца!
На твое място бих почукала на всички възможни врати и ако ми откажат съдействие бих информирала медиите и дори бих осъдила държавата, затова че нарушава правата на детето ми!
Всеки български гражданин има права и това не бива да се забравя от разни бездушни лелки и чичковци "там горе"!
Стискаме ти палци! Горе главата! Ако можем с нещо да помогнем, само кажи!
Целувки на твоите принцеси!

# 102
 Друго е когато има на кой да споделиш това което те мъчи, макар и с непознат. Наскоро ми казаха, че наш "приятел" видял дъщеря ми и я посочил с пръст " виждаш ли това е дъщеря на.... ненормална е", така ме заболя...., как може да се присмиват на чуждото нещастие.  Мисля, че не са дорасли, незнаят какво е, не им пожелавам ада през който сме минали.
 Благодаря на всички, сега съм по-спокойна, олекна ми. Форомът е прекрасен. Хубаво е, че съществува.... БЛАГОДАРЯ.
Целувам всички.

# 103
Полинка, може би това ще ти хареса:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=59198.0

# 104
 agneshka, opitah sama prevoda ne e to4en, interesuva me kak se razvivat decata sled 14 g. kakvi sa problemite. Uspiah malko da razbera, naistina imam nujda ot pomo6t. Само тук зная, че мога да те открия. Сърдечни поздрави

Общи условия

Активация на акаунт