Гърция - 12

• 28 115
  • 289
  •   1
Отговори
# 135
  • Гърция
igi_toneva, ние започнахме с кашата, след седмица въведох и плодовете- пресни.

bibonti, когато ние се оженихме, ни казаха в кметството, че не може да приема фамилията на съпруга. Тези, които се пишат с тире или са сключили брак извън Гърция или просто се пишат така, но по документи са си с моминското име.

# 136
Ние превеждаме парите на хазяите по банков път, сметката е обща и на документа, който ни дават като взнесем сумата са имената на двамата хазяи и нейното е написано с тире. Но не знам къде са се женила, напълно е възможно да е в България, защото сега живеят в Петрич.

# 137
Да е жив и здрав Алекс на det,пожелавам му щастливо детство.baloni
bibonti добре дошла.Не мога да помогна с имената-аз сключих граждански там а църковен тук.За такава забрана сега чувам но предполагам,че като съпруга на техен гражданин няма да имаш проблем.
igi_toneva писах ти на лични.
Здраве и късмет пожелавам и за всички останали именници. baloni

# 138
Благодаря Ви много за отговорите. Попитахме един друг грък, който наскоро се е женил и е искал жена му да има неговата фамилия и са му казали, че може само с тире. Пак отивам в първоначалната точка, пак съм объркана. Най-много да сключим брак, да си остана с моята фамилия и накрая да му удрям в главата всеки ден акта за брак Simple Smile))))))

Незнаех, че днес имат имен ден Александровците.
Пожелавам на всички именници прекрасни моменти!

# 139
Дори и да не вземеш фамилията на мъжа си, което е трудно, децата няма проблем да бъдат записани с тире и двете фамилии. Така е при моя мъж. Аз лично не исках да взимам фамилията му и не виждам за какво ти е. А право на избор човек винаги има. Само като чета дано да не станеш като тези хиляди българки тук, дето непрекъсното плюят гърците и Гърция.

# 140
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  на Александровците   bouquet   bouquet   bouquet (любимото ми мъжко име).
... Само като чета дано да не станеш като тези хиляди българки тук, дето непрекъсното плюят гърците и Гърция.
И аз си го помислих  Rolling Eyes ...

# 141
Честито на именниците! Да си носят името със здраве и гордост! / и на мен ми е любимото име/

bibonti, добре дошла при нас!  Hug На нас ни когато сключвахме граждански брак тук, ни казаха че за да взема фамилията на съпруга ми трябва да сключим брак в България, да приема фамилията му там, да си сменя документите и с новата фамилия да подадем документи за сключване на брак тук. До колкото знам, можете да сключите брак в посолството, ако не можете да се върнете до България.

Момичета благодаря ви за отзивчивостта! В понеделник я мятам моята девойка, първо ще и давам няколко дни оризова каша и след това почвам да въвеждам и плодовото пюре, приготвено по начина по който казахте. Помогнахте ми да разгадая загадката!

baloni baloni baloniДа е жив и здрав Алекс на det,пожелавам му щастливо детство.

# 142
... ни казаха че за да взема фамилията на съпруга ми трябва да сключим брак в България, да приема фамилията му там, да си сменя документите и с новата фамилия да подадем документи за сключване на брак тук. До колкото знам, можете да сключите брак в посолството, ако не можете да се върнете до България.

Да точно така е. В момента важи законът от 198-5-6-7 (абе някъде там), според който при сключване на брак жената запазва бащината си фамилия. Поне мойте всичките ми колежки (с бракове от 1988 насам) са си с бащините фамилии. Аз съм изключение тъй като бракът е сключен извън Гърция. Тук дефакто само гопризнават. И поради тази причина съм с фамилията на мъжа ми.

Да имаш право след сключване на брак църковен или граждански да работиш.

Какво имаш в пред вид под
Цитат
"Няма да скрия, че съм недоволна от доста неща свързани с фамилии, имена на децата и други подобни, чувствам се без избор и пред свършен факт, а хич не обичам да нямам избор."

Въпрос на законодателство...

Иги, аз също захраних с плод. Ябълка. Намачкана много добре на блендера. Е първият път не й се услади много... Но после свикна. Готовите каши на Γιώτης не съм давала много. Имат захар/подсладители. Децата, хранени с такива каши в повечето случай са с леко наднормено тегло...

# 143
Καλημερα,καλο μηνα και καλη εβδομαδα момичета. 55 55 
Напоследък ме измъчва въпроса за езика.Вие говорихте ли на децата си и на двата езика от самото начало?
Азму говоря само на български,а мъжа ми само на гръцки.Мислите ли че децата се убъркват?Забавят ли се да проговорят децата които говорят 2 езика?Много бих се радвала ако споделите своя опит   newsm78

# 144
Напоследък ме измъчва въпроса за езика.Вие говорихте ли на децата си и на двата езика от самото начало?
Азму говоря само на български,а мъжа ми само на гръцки.Мислите ли че децата се убъркват?Забавят ли се да проговорят децата които говорят 2 езика?
Определено не. Не се объркват. Мойте и двамата от бебета слушат и двата езика. Синът ми в момента говори перфектен български. Само някои думички, по-сложна терминология, му липсват. Малката също ги чати и двата. Е има, някакви моменти на леко объркване, но с подходяща помощ всичко се преодолява.
За проговарянето. Всичко си зависи от детето. И само на единия език да му се говори, пак може да забави проговарянето.

# 145
veselinampдодре дошла wavey
Как прекарахте?От България ли ни донесохте полъха на есен?umbrella

# 146
Как прекарахте?От България ли ни донесохте полъха на есен?umbrella
СУПЕР си изкарахме. Двете седмици отлетяха като един ден....
Успяхме да отскочим до Априлци и Мальовица. Не знам дали сте ходили в Априлци...Разкошно е. Природа красива, къщи хубави, дворове потънали в цветя, подредени и чисти.
Иначе си починах и се наспах най-вече на хлад.... Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes На вилата. След заник слънце не се усещаше августовската жега.
Сега отново с пълни сили в ежедневието.  Sick Sick Sick Sick Sick

# 147
  • загубено
Привет и от мен Hug

veselinap,Априлци е една приказка Heart Eyes
Там се почива наистина идеално,кеф ти планина ,кеф ти басейн.
Наистина е много хубаво.

ivataso
Аз също говорих и на двата езика на малкият от самото раждане.
Не исках да се чувства изолиран когато започне да комуникира с др деца.
Предпочетох да говори и двата езика.
Сега се справя без проблем,наистина има момент на объркване и мешене на езиците но после свикна.
Проговори след 2-рата година.Но казват че е нормално за дву - и три езичните деца.
Пък и от като проговори няма спирачка Laughing

# 148
Иначе си починах и се наспах най-вече на хлад....
Добре дошла, хубаво е, че си релаксирала!
ivataso
Аз също говорих и на двата езика на малкият от самото раждане.
Не исках да се чувства изолиран когато започне да комуникира с др деца.
Предпочетох да говори и двата езика.
Сега се справя без проблем,наистина има момент на объркване и мешене на езиците но после свикна.
Проговори след 2-рата година.Но казват че е нормално за дву - и три езичните деца.
Пък и от като проговори няма спирачка Laughing
Същото е и при нас  Peace

# 149
За Априлци съм съгласна, че един малък своеобразен рай.
И аз на моята дъщеря и говоря на български, баща й на гръцки. Предпочитам да знае и двата, също при нас стой въпроса че ако знае само единия език няма да може да комуникира с някои от бабите и дядовците си. Ще видим какво ще се получи.
Доколкото знам, въпреки че си сключила брак нямаш право да работиш или поне не и до януари 2009 г. , когато това ограничение ще отпадне /или поне се надяваме да отпадне/. Аз лично след като сключих граждански брак, си вадих разрешително за престой и работа. Това беше миналата календарна година. Не знам дали сега има някакви промени, но мисля че не са се изменили особено нещата и ще трябва да си извадиш разрешително за работа от полицията или да изчакаш януари месец на идната година.

Общи условия

Активация на акаунт