"Зелена" (ЕКОЛОГИЧНА) тема-3

  • 79 379
  • 904
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 1 266
Вечи Simple Smile аз познавам германци, които си карат Мерцедесите с олио от ресторанта  Peace Много са яки  Mr. Green

# 391
  • Мнения: 2 641
значи се оказва че без да искам съм много екологична  Rolling Eyes не купуваме чипсове и подобни неща, дори незнам къде са им рафтовете в магазина. козметика почти не ползвам и смея да кажа, че кожата ми не е съсипана.
е да нямаме село...понякога купуваме и от био яйцата, но според мен всяка селска кокошка снася по добри яйца. някога имахме село и всичко за ядене беше страхотно, но това е до време. сега в града каквото намерим.
относно цените и био материалите - ами няма как да са евтини. всеки би си купил копринените ми пердета за 70 - 80 лева метъра, вместо синтетиката за 15 лева  метъра. или всеки предпочита дървен под и мебели вместо ламинат и плоскости.....ама къде ще му излезе края ако всеки си купи, то едно дърво няма да остане.
мисля че основния проблем е в ламтежа да се купува всеповече и повече независимо какво е. едно време примерно с една холна гарнитура се живееше 30 години, а сега през 2 години нова. а дребните неща да не говорим. всеки трупа и трупа и за какво са му да се чудиш. смея да кажа че в къщи няма нищо което да не е влязло в употреба всеки месец. яко застои значи нещо не му е мястото в къщи и го подарявам или хвърлям.

# 392
  • Мнения: 4 554
Да кажа и аз за нашия дом, че отдавна се каня.

На мен главната ми философия е в антиконсуматорството. Купихме си малко жилище, в което почти няма мебели.
Идеята е да не събираме и трупаме боклуци, понеже не сме вещомани.
В хола ни има ратанови мебели и две библиотеки за книги. И кош с играчките на детето Simple Smile
В спалнята - нашето и бебешото легло + гардероб. Основното количество дрехи ги държим под вдигащия се матрак на спалнята, така не заемат специално място.
Дограмата ни е дървена, подът - дюшеме.
Пластмасови съдове нямаме, включително и за детето. Перде имаме само едно тънко в хола. Килими също нямаме. Покривки за леглата и за масата също.
Когато се местихме преди почти 2 години, се разделихме с 3/4 от багажа си и гледам да не трупаме нови неща, като предвидливо съм осигурила да няма къде да ги слагаме, за да не се изкушаваме Simple Smile
Памперси ползваме биоразградими, скоро мисля да минем на гащички.

Мия само с вода. Ако има нещо по-замърсено из кухнята (например готварската печка), мия със сода. В банята и тоалетната - с прах за пране - безфосватния на Бамбино Мио. С него пера и нашите дрехи. Съдовете и шишето на детето мия със сапун.

Преди да се роди детето нямахме кола и се придвижвахме с колела, понякога и на много големи разстояния. От това лято мисля да започнем да я водим на палатки и да я научим как се спи в спален чувал  Laughing
Също мисля да си купя ново колело, на което да може да се сложи столче за дете и така да кръстосваме насам-натам Simple Smile

Преди време на село имахме голямо 'производство', защото баба ми и дядо ми гледаха много животни, плодове и зеленчуци. Сега от една страна са вече прекалено стари, от друга аз имах голямо желание да си произвеждам там разни неща, но в съседното село на 5-10 км от нашето, направиха токсично сметище, където доколкото знам, боклукът се заравя под земята. И много се колебая да засаждам каквото и да било там, което после да давам на детето да яде.


Изключително много ме радва, че тази тема става все по-активна, присъединяват се все повече хора и зелената идея става все по-популярна. Това е изключително оптимистично и просто искам да кажа БРАВО на всички, които се стремят да живеят по-природоосъобразно и не се обезсърчават от това, че не може всичко от раз да стане идеално. Ние ще го направим такова стъпка по стъпка, защото редиците на хората, които се замислят за природата, се увеличават с всеки ден.
  bouquet

# 393
  • Мнения: 232


 От това лято мисля да започнем да я водим на палатки и да я научим как се спи в спален чувал  Laughing


Ех, присети ме за едни много добри приятели от Пловдив- с две дечица- сладури,. Та с тях ходехме известно време на Иракли- тогава те бяха някъде на 3 и на 5 годинки  и си имаха собствена малка палатка, на която много се радваха( иначе май там си складираха всякакви съкровища , а спяха в голямата при мама и тати.  Wink )

Иначе и аз чакам момента дъщеря ми да поотрасне и пак да можем да кръстосваме на палатки и чували.

# 394
  • Мнения: 5 173
Как разбирате, че яйцата за "био", освен по цената? Същото мога да попитам за месото.
Аз купешки яйца НЕ ям, но от кокошките на двора си хапрвам.
Ами има начин-пишеш мейл и отиваш и проверяваш наживо. Simple Smile
Шегувам се,има сертификати,а и яйцата от магазините (дори "БИО") минават редица изследвания,които домашните яйца не минават.Не че не съм фен на домашното производство,но трябва да знаеш точно с какво се хранят тези кокошки или кой и с какви ръце дои кравата.Иначе има опасност да се заразиш от някоя болест към която нямаш имунитет,тъй като живееш в друга среда.
Кокошките са домашни, татко ги гледа, както и козичката Мартина, голям звяр е, ей Twisted Evil, зайчетата, пчелите ни се намират извън града. Добри хора се грижат за животинките Hug

# 395
  • Мнения: 925
За нещата от село - прясното мляко от истинска крава, като се свари до кипване, не му ли се унищожават всичките потенциално опасни неща и после да става за квасене, подсирване и кой каквото може, в домашни условия?

# 396
  • Мнения: 2 641
За нещата от село - прясното мляко от истинска крава, като се свари до кипване, не му ли се унищожават всичките потенциално опасни неща и после да става за квасене, подсирване и кой каквото може, в домашни условия?

ествествено че става освен ако кравата не е болна от нещо сериозно. знам че крави с мастит и други заболявания на вимето се доят но млякото се хвърля

# 397
  • Мнения: 11 513
За нещата от село - прясното мляко от истинска крава, като се свари до кипване, не му ли се унищожават всичките потенциално опасни неща и после да става за квасене, подсирване и кой каквото може, в домашни условия?
Задължително се пастьоризира. Но ако ще биеш масло, трябва да го направиш преди това.
След пастьоризацията можеш да правиш кисело мляко и сирене. Никакъв проблем, пиша от личен опит.

# 398
  • Мнения: 925
Вечерница, благодаря!   bouquet
Масло чак няма да правя, намислила съм да си направя гхи, но ще е от купешко краве масло.
А пастьоризацията в домашни условия нали е кипване на млякото?

# 399
  • Мнения: 11 513
Вечерница, благодаря!   bouquet
Масло чак няма да правя, намислила съм да си направя гхи, но ще е от купешко краве масло.
А пастьоризацията в домашни условия нали е кипване на млякото?
Не е само кипването. Трябва да поври поне 2-3 мин, но в момента на кипването или малко преди него е добре да се свали температурата на котлона.

# 400
  • Мнения: 623
Преди време на село имахме голямо 'производство', защото баба ми и дядо ми гледаха много животни, плодове и зеленчуци. Сега от една страна са вече прекалено стари, от друга аз имах голямо желание да си произвеждам там разни неща, но в съседното село на 5-10 км от нашето, направиха токсично сметище, където доколкото знам, боклукът се заравя под земята. И много се колебая да засаждам каквото и да било там, което после да давам на детето да яде. 

За съжаление, когато купуваме от пазара не знаем дали продукта не е отглеждан до някакво такова сметище

Относно Био яйцата, не знам аз ли съм Тома Неверни или просто сертификатите може да се правят ей така  newsm78, но откакто ми показаха сертификат, че сирене от 4,60лв. е само от мляко не вярвам на сертификати.
Но на "Баба Мара" от село, като ми продава яйца не и искам сертификат
Нито пък на "Чиче Данчо", където ми продава млякото.
След като млякото се пастьоризира, всичси микроби умират.
Чувала съм, че в кравефермите не изхвърляли млякото от болните крави, даже и в случай когато им давали лекарство.

# 401
  • Мнения: 232
За пастьоризацията- на практика мисля, че  не е нужно чак минути. Достатъчно е и 15-ина секунди и то на 70-80 градуса( или така поне пише по дебелите книги). Аз чакам да заври, изключвам, оставям малко да побълбука и оттам да изстива.
Евридик@ а гхи-то как ще го правиш? Ще споделиш ли?

# 402
  • Мнения: 1 849
Проблемът с кравите е основно от това, дали нямат туберкулоза. Предполага се, че купушкото мляко се тества на партиди за бацилите в млекопреработвателните комбинати.
Цитирам: Причинителят на туберкулозата запазва дълго време своята жизнеспособност и в млякото и млечни продукти (особенно неузрели). Пастьоризацията не унищожава бактериите и млякото трябва да се вари поне 5 минути.
САДА ГХИ
Поставете на слаб огън 1/2 - 2 кг нарязано на парчета, не солено масло в съд с двойно дъно. Разтопете маслото, като внимавате да не загори. Когато е напълно разтопено, усилете огъня до завиране.
Отстранете образувалата се пяна с решетеста лъжица и я съхранете покрита в хладилник за не повече от 4 дни. Можете да използвате пяната за приготвяне на различни видове ориз, зеленчуци или пасирани супи.
Сега разбирам, че баба е правила същото и го слагаше в буркан и го мажехме на филийка... :Р Тя го правеше за да съхрани прясното масло като остане повече от 3-4 дни.

# 403
  • Мнения: 925
Ето това е цялата рецепта за гхи:

Поставете на слаб огън 1/2 - 2 кг нарязано на парчета, не солено масло в съд с двойно дъно. Разтопете маслото, като внимавате да не загори. Когато е напълно разтопено, усилете огъня до завиране.
Отстранете образувалата се пяна с решетеста лъжица и я съхранете покрита в хладилник за не повече от 4 дни. Можете да използвате пяната за приготвяне на различни видове ориз, зеленчуци или пасирани супи.
Продължете готвенето на много слаб огън, без да бъркате, докато разтопеното масло стане напълно прозрачно до дъното на съда и не образува повече пяна.
Добре приготвеното гхи ухае приятно и свежо. Ако вашето пречистено масло има интензивен аромат и е тъмно на цвят, това е сигнал за по-дълга топлинна обработка и вероятно по-висока от необходимото температура.
Без да докосвате дъното на съда, внимателно прецедете готовото пречистено масло през марля.

# 404
  • Мнения: 2 755
...Относно Био яйцата, не знам аз ли съм Тома Неверни или просто... не вярвам на сертификати...
                        Преди малко бях до магазина и за пръв път разгледах от БИО киселото мляко - 10 дни беше трайността. Пишеше "БИО', и че има съответните сертификати.

Общи условия

Активация на акаунт