"Зелена" (ЕКОЛОГИЧНА) тема-3

• 79 373
  • 904
  •   1
Отговори
# 375
Ескарина, you're welcome! Simple Smile
Аз също не пазарувам с найлонови торбички и след като няколко пъти се скарах с "магазинерките" в кварталното магазинче, вече не ми ги натрапват. Но все се намира някой, който да донесе нещо и да си остави торбичката. Или мъж ми да не си е взел платнена в раницата и да се върне с найлонова.

Разделния боклук и аз го изхвърлям в онези специалните, че ми е по-удобно. Но разградими не съм виждала в БГ все още.

# 376
И мен вече ме знаят продавачките в кварталното магазинче.Ако съм си забравила чантата-нося в ръчичка Mr. Green

Истината е,че всичко БИО е скъпо.И е огромна пародия-колкото по-екологично искаш да живееш толкова по-скъпо ти излиза. Confused

# 377
Истината е,че всичко БИО е скъпо.И е огромна пародия-колкото по-екологично искаш да живееш толкова по-скъпо ти излиза. Confused

То е логично да е така, по ред причини. Решението е обратно на село и собствено производство Simple Smile Ама... /не че мъж ми не подхвърля.../

# 378

То е логично да е така, по ред причини. Решението е обратно на село и собствено производство Simple Smile Ама... /не че мъж ми не подхвърля.../

я ме запознай с мъжа ти  Sunglasses и моя уж иска ама тука му била работата. а тук в софия не се чувствам жива. някога имахме страхотна къща в едно село на баба ми и там живеех с всяка частица от тялото си. бях щастлива в истинския смисъл. не ми трябват кадилаци и апартаменти в мръсотията, предпочитам пеша в прахоляка , но да дишам чист въздух и да има тишина.
и ние не ползваме найлонови торбички. имаме си платнени и едни други които ги спечелихме на летището в Белгия - големи здрави и оранжеви, ако ни видите с тях да знаете че сме ние  bowuu

да точно тези гащи имам предвид - преходни.

# 379
Хубавото е, че свиваш количеството на нещата, които купуваш/употребяваш постепенно, защото като не са бъкани с натриев глутамат например, се задоволяваш с много по-малко.

Пък има и хубава страна - хората, които измерват стойността на нещата в пари виждат, че тези неща са по-ценни и се замислят. Уж.

# 380
Все си мисля, че не трябва да е така, а по скоро обратното да се стимулира екологичния начин на живот.
Но уви, не само, че не е така но понякога имам чувството, че света е устроен така да ми се създават колкото е възможно повече трудности защото правя това.

# 381
И аз си мисля,че трябва да е обратното.

Но в крайна сметка почти никой освен потребителите и почитателите на Био нямат полза.
Всичко се свежда до едно- Money

# 382
И аз си мисля,че трябва да е обратното.

Но в крайна сметка почти никой освен потребителите и почитателите на Био нямат полза.
Всичко се свежда до едно- Money

Именно. Почва, която не се блъска с торове, дава по-малко реколта, била тя и "био". Това оскъпява крайния продукт. Ако всички ядяхме био, половината хора по света щяха да ходят гладни, защото отдавна сме го пренаселили и се изхранваме със сетни сили. Същото важи за "свободните" кокошки и прочее. Ама извинете, как да дам близо 5 лева за 6 яйца  Sad

# 383
Как разбирате, че яйцата за "био", освен по цената? Същото мога да попитам за месото.
Аз купешки яйца НЕ ям, но от кокошките на двора си хапрвам.

# 384
  • София
  Много ми харесва информацията за дома, ние още сме на квартира, но един ден ако имаме собствено жилище тези неща определено ще са ми от полза  Simple Smile
  За скъпото БИО съм напълно съгласна, но аз слава богу имам връзки със село и повечето неща са ми оттам. От село до Добрич си имаме домашно пилешко, свинско и заешко  Simple Smile
  От моето село редовно майка ми носи яйца и мляко ако искам, отделно доста от зеленчуците през лятото са ни от там също така. И аз като видях цената на яйцата от свободни кокошки ми стана лошо, но бабчетата от селото ми си ги продават на цени както са в магазина, а жълтъка и яйцето нямат нищо общо с тези от магазина  Simple Smile

# 385
Как разбирате, че яйцата за "био", освен по цената? Същото мога да попитам за месото.

Имат сертификат, забравих какъв. Предполагам, че това трябва да е поне някаква гаранция.
И на нас ни носят от село баба и дядо, но сега през зимата не са ходили и сме на купешки яйца.

# 386
Ако всички ядяхме био, половината хора по света щяха да ходят гладни, защото отдавна сме го пренаселили и се изхранваме със сетни сили.

Само да вмъкна,че консумацията на месо допринася за това също Sunglasses

"Hа една крава за една година са необходими 0,5 хектара земя. След година от тази крава животновъдите получават около 300 кг месо, което смятат годно за хранене. Ако през тази година на същото място се отглежда зърно или картофи, то ще се добият съответно с около 3 000 кг или 20 000 кг хранителни продукти, с други думи ще се добие 10 пъти повече зърно или 67 пъти повече картофи, отколкото месо! Животните изяждат много повече храна, отколкото в кланиците се получава от тях. А от всички отглеждани животни най-неподходящи за превръщане на растителен протеин в животински са кравите, воловете и телетата. Когато са използвани за месо, те са идеалният вариант за “разхищение”. По данни на Американското министерство на земеделието от всеки 16 кг зърно, което отива за храна на добитъка, се получава едва 1 кг месо. Останалите 15 кг, т. е. 94% от зърното е загубено. Освен това “производството” на този 1 кг месо е свързано с още много други разходи за отглеждане, а и води до увреждане на околната среда при интензивното съвременно “месопроизводство” Екологическото замърсяване е директно свързано с множество икономически последици."

Източник тук и тук.

# 387
Ами има начин-пишеш мейл и отиваш и проверяваш наживо. Simple Smile
Шегувам се,има сертификати,а и яйцата от магазините (дори "БИО") минават редица изследвания,които домашните яйца не минават.Не че не съм фен на домашното производство,но трябва да знаеш точно с какво се хранят тези кокошки или кой и с какви ръце дои кравата.Иначе има опасност да се заразиш от някоя болест към която нямаш имунитет,тъй като живееш в друга среда.

Последна редакция: чт, 26 фев 2009, 10:07 от dimitriana

# 388
...Стремя се, но някак винаги има "достатъчно" вкъщи за да има в какво да изхвърлям боклука  Mr. Green Някой непрекъснато ги влачи.
На Била новите торбички също са разградими за под 2 години, ама забравих как се казва материалът.
                      И вкъщи винаги има, а уж не вземам. Може би защото рядко изхвърлям боклук - почти не се събира, като ги разделям. Нося си стари найлонови торбички в раницата като ходя да пазарувам - така мога да сложа картофи или други цапаци неща отделно.
                      За био яйцата - може ли освен евентуалните сертификати някой да ми каже дали има някаква вкусова или друга разлика? Не съм купувала такива, но когато имам възможност взимам домашни от една 'селска' съседка и разликата е огромна. Цената е по-ниска от на купените от магазина, но пък и майка ми ходи често да храни кокошките с био боклучки, които ни остават вкъщи. Например, когато готви зеле, не изхвърля външните листа, а ги дава на кокошките, и разни такива. Също както кокалите от манджички на повечето хора в квартала се разпределят между съседските кучета, вместо да бъдат изхвърлени. По този начин не купуваме и кучешка храна (не че някога бих купила нещо такова).
                    Страшно много искам да имам компостер, но просто няма как да го паркирам зад блока - ще ме убият с камъни  Tired.
                    Колкото до изхранването на планетата, аз сметки лично никога не съм правила, обаче пък имам наблюдения как се стимулира излишна консумация. Все повече хора в белите държави преяждат, затлъстяват и прочие, докато голяма част от хората гладуват. С една нормална и балансирана диета според мен повечето неща могат да си дойдат на мястото и всички ще се хранят що-годе нормално. Особено ако не се губят ценни суровини за производството на глупости. Нямам идея колко картофи отиват за производството на чипсове, но като цяло те са джънк фууд, и спокойно можем да минем и без тях, и дори няма да усетим. Но пък ще се нахрани пълноценно някой друг. Същото и с месата. Един мъж-вегетарианец по нищо не се различава от месояден мъж. Ако случайно на някой му хрумне, че мъжете не могат без месо. И да, като цяло целите са за насърчаване на потреблението на стоки и услуги по всякакъв начин. Дори неморален и увреждащ.

# 389
Момичета, аз лично си мисля покрай тази световна икономическа криза, че е възможно преосмисляне на приоритетите от страна на фирмите производители, на фермерите и на всички изобщо и много от нещата ще се обърнат в полза на екологията.
Все пак няма да можем да се "радваме" безкрайно на наличен нефт и газ, а оттам и няма да има вече тягостните торбички, изкуствени материи и др. боклуци, рожби на "цивилизацията".
Аз няма да пиша умишлено какво правим ние у нас, защото не съм в България. Само да кажа, че ако имахме възможност, т.е. ако покрива на къщата позволяваше, отдавна щяхме да имаме и слънчеви батерии, но изложението на скатовете не дава.
Много се радвам, че има толкова много мислещи млади хора и че не всичко е загубено. Капка по капка - вир става. Peace

Общи условия

Активация на акаунт