"Зелена" (ЕКОЛОГИЧНА) тема-3

• 79 512
  • 904
  •   1
Отговори
# 510
покълването е супер лесно и в буркан. защо са ви тези уреди? и да попитам, някой покълвал ли е соя? на мен нещо не ми се получи  newsm78
Аз претърпях пълен провал със соята  ooooh! Вмириса се странно, много малко зрънца дадоха признак на покълване и то след мнооого време. Не мисля да повтарям скоро  Crossing Arms За сметка на това слънчогледовите и пшеничните кълнове се получиха много добре  smile3521

# 511
лещата също става много добре! мисля да опитам и с люцерна, защото семенцата са много малки и фини и трябва да се получи добре. много странно за соята, защото в ресторантите соевите кълнове са много по-различни на вид и на вкус от тези, които аз успях да покълна.

# 512
                        И аз се чудя защо са всъщност уредите, след като в буркан става идеално. Боб съм покълвала пък аз, но беше много отдавна. Може ли да обясните с две думи принципите на покълването и какво е полезно да се покълва?

# 513
лещата също става много добре! мисля да опитам и с люцерна, защото семенцата са много малки и фини и трябва да се получи добре. много странно за соята, защото в ресторантите соевите кълнове са много по-различни на вид и на вкус от тези, които аз успях да покълна.
Люцерната ми е любима! Става мног бързо и е много вкусна. Днес смятам да сложа семена от червено цвекло

# 514
Припомнихте ми отдавна забравените кълнове  Blush, ще си тия дни, за да имам за захранването.

# 515
Правим опити с дъщеря ми (първи клас) тези дни, свързани с покълване. Сложихме боб и черен ориз. Оризът мухляса  Laughing, но кой знае как е обработен и има ли нещо живо в него изобщо. За люцерната обаче се замислих, защото и аз много ги харесвам тези кълнове- семената за сеене не са ли обработени с нещо?

# 516
аз купувам семената от диетичния магазин, не взимам тези за посев, те най-вероятно са обработвани с нещо

# 517
И аз си вземам семена за покълване, но съм пробвала и обикновени, купени от пазара, слънчоглед например. Също се получава  Peace
С какво според вас се обработват семената за посев? Thinking

# 518
A по колко от орехчетата се ползват на пране? Т.е. примерно 1кг за колко време стига? Бройте ме, ако има свободна част и ако поръчвате Simple Smile
В упътването, което аз имам към ядките, е че могат да се ползвад до 5-6 пъти.
Стават нееективни, когато изсъхнат и изтънеят. Аз досега не съм ги пробвала, ще взема днес да ги пробвам

# 519
Знам, че царевицата например се обработва с някаква отрова против гризачи.

# 520
ами защо ли са ми уреди за покълване - предполагам за по-лесно...ще ми трябват доста буркани за да ги покълвам, но аз и нямам никакъв опит

# 521
аз правя покълването по следния начин (не мога да намеря в момента линка, където също е обяснено много добре): измивам семената и ги слагам в буркан (около един пръст на дъното). сипвам вода да ги покрие и ги оставям на тъмно място (аз ги държа в един шкаф, който се проветрява. ако ги държите на открито, може да ги покриете с плътна кърпа). държа ги във вода около 24 часа, като сменям водата и ги измивам обилно с вода по два-три пъти на ден. за да става по-лесно измиването, отвора на буркана покривам с тензух закрепен с ластик. буркана не трябва да е затворен, за да влиза въздух. след около 24 часа във вода семенцата са леко набъбнали. изплаквам ги за последно и обръщам буркана в полегато положение надолу като го подпирам на нещо (използвам някакъв съд, в който го слагам) като преди това се опитвам да разпределя семената по стените на буркана. отново го слагам на тъмно и изплаквам семената по няколко пъти на ден (като този път изцеждам водата след всяко изплакване). различните семена стават за различно време - средно им трябват около 2-3 дни. хубаво е да се консумират веднага след като покълнат, а не да се оставят да израснат прекалено много! не знам дали го обясних много ясно. ако някой използва друга техника, ще ми е интересно да прочета!  Simple Smile

# 522
аз купувам семената от диетичния магазин, не взимам тези за посев, те най-вероятно са обработвани с нещо

Е, от къде да се сетя аз, че продават и такива  Blush, нали само за посев съм виждала  Laughing. Понякога много ми личи, че не съм на работа от 2 години и че съм кърмачка  Crazy
Иначе пшеничени зърна съм покълвала преди доста години по подобен на Момо начин, но ги изплаквах само веднъж дневно и не си спомням ясно какво се правеше в началото. Държах ги под леглото в студентската ми квартира  Grinning.

# 523
A по колко от орехчетата се ползват на пране? Т.е. примерно 1кг за колко време стига? Бройте ме, ако има свободна част и ако поръчвате Simple Smile
В упътването, което аз имам към ядките, е че могат да се ползвад до 5-6 пъти.
Стават нееективни, когато изсъхнат и изтънеят. Аз досега не съм ги пробвала, ще взема днес да ги пробвам
На моята опаковка пише, че ако сме прали на 40 градуса, могат да се ползват повторно. За повече от два пъти, обаче не пише, че може.  newsm78

# 524
Не мога да намеря упътването сега...
Но изпрах вчера с 6 поковинки и прането не се изпра добре.
Ще им дам втори шанс, защото много ми се иска да забравя за праховете, но..не на всяка цена.

Общи условия

Активация на акаунт