"Зелена" (ЕКОЛОГИЧНА) тема-3

• 79 475
  • 904
  •   1
Отговори
# 555
грейс, причината за това е, че неекологичните прахове използват вещества за оптическо избелване на тъканите, което създава и илюзията, че прането е по-чисто.
Супер, ама от това не ми става по-добре.
                       Някой беше писал по-напред за бялото - насапунисаните дрехи да поседят на слънце, и после се изпират. Ставали хубаво бели.
                      Аз мисля, че просто трябва да намерим начина на пране, тъй като от баба ми едновремешните дрехи са супер белички, толкова бели, че сегашните ми дори не са такива. А тогава не са си ги сменяли всяка година - т.е. със сигурност са ги носили години наред. А цветовете са свежи и невероятни.

# 556

Аз мисля, че просто трябва да намерим начина на пране, тъй като от баба ми едновремешните дрехи са супер белички, толкова бели, че сегашните ми дори не са такива. А тогава не са си ги сменяли всяка година - т.е. със сигурност са ги носили години наред. А цветовете са свежи и невероятни.
Естествен сапун, чиста планинска изворна вода и съхнене на слънце. Ще са бели, не ами и оттатък!
Ела намери сега да переш в града с чиста изворна вода. Дори и да се опиташ да съхнеш на слънце - въздухът е толкова мръсен, че полепва веднага по влажните дрехи. Мишън импосибъл! ooooh!

# 557
от баба ми едновремешните дрехи са супер белички, толкова бели, че сегашните ми дори не са такива. А тогава не са си ги сменяли всяка година - т.е. със сигурност са ги носили години наред. А цветовете са свежи и невероятни.
И аз това съм забелязала. Имам дрехи на майка ми от детството и младостта, носени години наред. Изглеждат като нови. Днешните се съсипват за нула време след три пранета, колкото и пари да си дал за тях.
При баба ми съм виждала платове, от които тя си е шила дрехи като млада (тогава не е имало от къде да си купиш готови дрехи, а и тя е шивачка), след това е преправяла дрехата и е ушивала нещо на майка ми от този плат, а накрая и на мен. Имам такива рокли, носени от три поколения и нямат никаква промяна. Нито избелял плат, нито протрит, просто изглежда като абсолютно нов.

Минавало ми е през ум, че в днешно време дрехите нарочно се правят неиздържливи, за да се носят по-кратко и да се купуват нови. В началото само евтините дрехи се скапваха бързо, но после започнаха и скъпите маркови дрехи да ги правят такива. Не е достатъчно, че модата им минава, трябва и да не стават за обличане, за да е сигурно, че ще си купиш други.

# 558
Здравейте, отдавна не съм писала, от първата тема може би.

Идвам за малко помощ  Praynig

В Плевен от известно време замениха буранчетата в Млечна кухня с пластмасови кутийки за еднократна употреба. Така им било по-икономично и хигиенично  ooooh! По три на ден - смятайте!
Искам да направя нещо като мини информационна кампания сред майките, които посещават пунктовете - за колко време се разгражда дадената пластмаса, дали се отделя нещо вредно при поставянето на  горещата храна вътре, дали точно този вид пластмаса се рециклира в България - тоест да ги агитирам ли да ги изхвърлят разделно...

Въпросът е, че не знам какъв е точно вида на материала, от който са кутийките - от най-тънките са, в които се поставя храна насипно в супермаркерите например, в такива ни сипват и китайско, когато си поръчваме в грамажи от по 100-200 грама... Водят ги за еднократна употреба. В болницата също сипват в такива сякаш.  newsm78

Някой знае ли как мога да се информирам за това?

# 559
И аз това съм забелязала. Имам дрехи на майка ми от детството и младостта, носени години наред. Изглеждат като нови. Днешните се съсипват за нула време след три пранета, колкото и пари да си дал за тях.
При баба ми съм виждала платове, от които тя си е шила дрехи като млада (тогава не е имало от къде да си купиш готови дрехи, а и тя е шивачка), след това е преправяла дрехата и е ушивала нещо на майка ми от този плат, а накрая и на мен. Имам такива рокли, носени от три поколения и нямат никаква промяна. Нито избелял плат, нито протрит, просто изглежда като абсолютно нов.

Това все едно аз съм го писала! Peace

# 560
                          А аз си го мисля непрекъснато. То вероятно и си е точно така, де  Peace.
                          ДеЩо, най-добре ми се струва да се върнете на стария вариант. Това първо. Второ, на самите кутийки трябва да има обозначения - погледни по-внимателно. Ако ли не - свиркай, ще ги издирим да видим  Hug.

# 561
Плевенските съфорумки помогнаха, ето снимка на кутийката http://img2.imageshack.us/img2/2862/dsc08695.jpg
А това ми написаха -  PP-05 е номера в триъгълник-уж това е от добрите пластмаси.
Отдолу пише 560/300 и отделно има числото 8 от другата страна

Материалът е явно полипропилен, мисля си, че 560/300 са някакви размери и количество, което може да поеме, но може и друго да е, 8 да не е височина  newsm78

Сега да търся за полипропилена нещо... Търновските форумки имат същият проблем и май са подхванали акция да връщат бурканчетата

Ето тук малко http://www.ecopack.bg/kids/?m=collect&id=21
 но искам да разбера отделя ли се нещо при нагряване, което може да е вредно за децата и рециклира ли се в България

Последна редакция: чт, 09 апр 2009, 13:53 от ДеЩоВиди

# 562
Полипропиленът се смята да за уж една от най-безвредните пластмаси. Няма фталати и бисфенол. Преди него са #1 PET (само еднократно), #2 HDPE, и #4 LPDE. Но лично аз съм скептична към ползването на каквато и да е пластмаса за топла храна.

"As a rule of thumb, do not subject even the most durable plastic containers to high temperatures (microwave or dishwasher; radiators; hot food or drink; direct sun on hot days). "Microwave-safe" and "microwavable" mean a container probably won't melt in the microwave, but there's no promise that it won't leach chemicals into your food."

http://www.thegreenguide.com/food/safety-storage/safest-plastics

Възможно е и по-евтино да излизат, защото не се стерилизират, а и вътрешното гумено покритие на капачките на стъклените бурканчета бързо се разваля. По тази причина много детски кунхи предпочитат еднократните чашки, особено #6 Полистирен, който в нашето законодателство, обаче, е разрешен за ползване за храни.

Иначе се рециклира всяка означена пластмаса, да.

# 563
Имам дрехи на майка ми от детството и младостта, носени години наред. Изглеждат като нови. Днешните се съсипват за нула време след три пранета, колкото и пари да си дал за тях.
Peace И аз имам същите впечатления, но едно време са прали само на ръка, нямало е перални машини. Сапуните са били истински, а не с разни ензими и белини уж за по-бяло... А и платовете са били памучни (100%) или вълнени, или ленени - пак истински... А не като сегашните, които купуваш уж за памук, а се изриваш защото съдържат незнайно какво, боядисването е с някакви химически концентрирани бои, които развалят връзката между нишките още преди да ги изпереш... Абе нищо естествено няма в повечето платове! Ужас! Вече не знам откъде да пазарувам за децата!?
Купувам тениска уж от марков магазин пише памук и му вярвам, аз самата се изринах. И понеже си се изривам от повечето изкуствени материи, не ме питайте как си купувам сутиен например (където най-дразни)!?  Mr. Green

Вижте каква Екокамина видях, като четох за Стройко. Тя работи с биоетанол - спирт на растителна основа и не отделя дим, сажди и мирис, безвредна е за околната среда. Не и е необходим комин. http://www.monitor.bg/article?id=179545

# 564
А да ви питам аз за екологични био препарати за торене на трева?

# 565
# 566
                        На теб защо всъщност ти е да ториш трева? Ако е в двор, ще трябва да я постригваш по-често. Иначе може да ползваш обичайните неща за цветя: вода от яйчени черупки, утайка от кафе и т.н.т...

# 567
  • София
Аз да се върна на Sano - не го понасям, адски силно мирише, по-силно и то някои от стандартните...Никога не бих го ползвала.  Използвам  бебешки Cris . Италиански е, с много фина миризма и много по-евтин от Бамбино Мио. Но казаха, че ще спират вноса и си купихме цял кашон... Не знам какво е станало...

За пластмасовите кутийки за храна - пълно безумие отвсякъде!!!

# 568
                        На теб защо всъщност ти е да ториш трева? Ако е в двор, ще трябва да я постригваш по-често. Иначе може да ползваш обичайните неща за цветя: вода от яйчени черупки, утайка от кафе и т.н.т...

Ами не, колкото и да косиш, поливаш и аерираш, без подхранване нищо не става. Особено за цвета на тревата. А как се прави тази вода от яйчени черупки? От варене на яйце става ли или само черупките?

M_Nik, благодаря за сайтовете, ще ги разгледам. Аз попаднах на пазара на Кр. Село на някакви биологични торове OSMO, специално за градина са на гранули. Това, което ме втрещи е, че съдържат изсъхнала кръв  Shocked и стрити пера. Направо като някакво вуду. Ето го съдържанието. Иначе си пише, че е одобрено за органично производство.

# 569
...А как се прави тази вода от яйчени черупки? От варене на яйце става ли или само черупките?...
                         Мисля и двете, а може и направо да ги слагаш. Разбира се, по-красиво ще е ако са по-ситни. Ще поразгледам естествени начини за подхранване утре (само да не забравяPeace.

Общи условия

Активация на акаунт