Отговори
# 225
  • по пътеката
далке, къде ме навря в форума на магесниците и маговете рано на кафето! Shocked Rolling Eyes но наистина арабите си слагат навсякъде разни послания даже със сребърни обкови или изработени специално в сребърни листове! и са големи по4итатели на подобни вещи из дома, хамси, о4и на риби и самите риби, сини о4и, разни камъ4ета от светите места, вода от гроба на мохамед, реликви от старо време!
днес е ужасен ден отъм вси4ко май,жегата е от нощта към деня и е непоносима, тоест няма миг полъх от нищо! освен това за мене е много негативно натоварен, 4е тука едни мътилки ми се правят пак, да до4акаме зората на утрешния ден! Thinking Crossing Armsда се надяваме да се размине с божията помощ, 4е в пустинята 4елове4еска друг няма наоколо! Praynig
бременните как сте? а небременните?  newsm78 Laughing  bouquet

# 226
Марси, аз от името на небременните  Tired - ми добре сме. Събуждам се трудно след снощната фиеста. Така се получи, че ги гледах два пъти иджипшъните  Mr. Green Тук имаше две сцени тази година - на по-малката се свиреше следобед,а на голямата на площада - вечер. И нашите хора по програма трябваше да свирят само на малката сцена, където ги и гледах. После обаче се оказа,че свириха и на голямата и всъщност закриха фестивала. Големи сладури, много добри музиканти. Изпълненията им бяха маалко по-модерни отколкото ми се искаше, но прекрасни. Имаше едно дебеличко джиджи с рунтава къдрава коса, което вкарваше арабските ритми с една много модерна цигулка - е, беше просто супер. Изобщо изкефих се маскимално.Жалко, че не намреих техен диск, но беше късно и всичко беше изпоприбрано. Уважиха и бг-ската музика и изсвириха едно кръшно хоро с двама бг-ри - на кавал и на тъпан - стана чудесен микс от наши и техни инструменти и хората от публиката даже му тропнаха едно хорце както подобава. Изненадващо момчето на клавирните извади много добър бг-ски  newsm78 и представи групата и коментираше от време на време...Пак доказаха тези хора,че езиците не са никакъв проблем за тях. Не знам къде го беше учил, дали не е живял тук, обаче говореше доста добре и с малко грешки. Евала, братя египтяни!
Тони, честита нова работа! Дано да ти допадне повече от предишната!  bouquet
Мегли, аз ащо съм останала с впечатление, че имаш детенце  newsm78
Другите момичета, къде сте всички??
Аз отивам да гладя...

# 227
Zdraveite arabski princesi sorry za sno6ti ne mogah da se vklu4a imah problemi s neta.Mnogo blagodarq za gostopriemstvoto.Celuvki

# 228
immortel - виж още какво намерих
http://www.magicgatebg.com/forum/viewtopic.php?t=1191
Ама най-добе си сложи над вратата едно синьо оченце....поне си го знаеме че си предпазва от уроки и лоши очи

Синьото око или така нареченият назар бонжук е турски амулет за прогонване на злите сили и привличане на късмет.
Произходът му идва от древните поверия, че хората със сини очи могат да урочасват най-много и носенето на именно
такова синьо око прогонва злата сила (на принципа - подобното лекува подобното). Поради тази причина в миналото старите
турски занаятчии са започнали да правят тези стъклни очи с идеята, че носейки подобно око, то "гледа" директно към
зложелателя и той не може да навреди.

Има различни схващания за назар, но се приема, че той не носи религиозно значение, макар някои да го наричат
"Окото на Пророка" или "Окото на Аллах". Днес традцията с носенето му е свързана по-скоро със суеверията и
широкото му разпространение като сувенир за туристите. В Турция на всяко новородено се слага назар за предпазване,
защото бебетата са най-податливи на уроки. Няма специални изисквания за направата на окото, но се счита, че трябва да
е ръчна изработка, направено от стъкло и трябва да се носи на видно място (пришивано към дрехите, като бижу и т.н.).
Понякога към него се добавят и сури или айети от Корана за допълнителна защита. Но размерите и видовете му варират
от най-малките за лично носене, до най-големите за окачане в къщите, магазините и т.н. Всеки който е ходил в Турция е
виждал колко разпространено е като сувенир и го има на почти всяка сергия, даже ги продават и на килограм.

П.П. Амулетът назар ме подсеща за един друг подобен за предпазване и разпространен из арабския свят - Ръката на Фатима,
който ми е сред любимите. 

# 229
Как така очи на риби...каква е символиката...странно newsm78

# 230
dala,невероятна си...!Аз тук си търсих ръчичка на Фатима,ама явно е много дефицитна...

# 231
Супер!В този сайт намерих и друга полезна информация...Интересувах се от това -след като съм християнка,значи ли,че не мога да харесвам,нося и ползвам примерно арабски символи,като те са мюсюлмански...Е,не ,че нямам отговор на въпроса-за мен Бог е един,само дето различните народи,всеки със свой език,му дават различно име...Затова мисля,че не е зле човек да съчетае символиката на двете религии за двойна сигурност Grinning  Много ми харесва арабската култура,въпреки започнатата в последно време антиарабска пропаганда...Всяка нация,вяра,народ ,си има култура,а арабската е древна и мъдра!!!Защо да не черпим знания и от нея..?

# 232
Добър ден, добър ден!  

Ауууу, ама как така ще е дефицитна Ръката на Фатима тук? Снощи искаха да ми подарят цели 3 и аз отклоних желанието и щедростта. Случва се - сигурно не си попаднала, където трябва. Има има, за бижута и дреболии иди в "Дар за горене" - галерийката на "шишман" в София или ела на 03.07.09  в Етъра - ще има интересен панаир на занаятите. Там ще има голямо представяне на марокански занаяти, лекция и демонстрация на грънчарство. Една жена - видима: т.е. не съм 49 кила, с очила и тюрбан и с марокански дрехи - дълга рокля до земята - тъмносиня гама с бродерии и брачна халка дето се вижда от въртолет съм аз. Ще има и лекция за мароканската керамика. Много джунджурии и смях и рисуване на ръцете с хенна - къна... само сега набедените за рисувачи излязоха с аргумента, че не искат да пипат чужди жени, а другата сръчна и рисуваща жена мъжът й не я пуска.   Joy  Whistling ooooh!               

# 233
Катя,така се облещих,като прочетох за 03.07,то било за догодина...!С удоволствие бих дошла,и без това съм през една планина до Етъра...Аз търсих ръката на Фатима в Дар за горене,мисля,в края на миналата година,и нямаше...Тогава исках да подаря на мъжа ми такава,но като нямаше,му взех жаба кречетало-за пари...Ти ли ще представяш арабските изкуства там,с това ли се занимаваш...ако да,значи сме колежки,така да се каже,и аз с изкуство се занимавам в последно време...може да се каже,намерих си призванието май...

# 234
Хайде и аз от името на не бременните:добре сме,малко е задух на вън,а трябва да излизам:
80% влажност,43 С  Tired

Марси-нещо не си в настроение при джиновете..Що така?
Тези работи,дето си изброила ги слагат из къщите.. ooooh! направо в Исляма е много много лошо да разчиташ на каквито и да било амулетчета...Явно вярата в Аллах не им е достатъчно силна на хората,ако знаеха само какви са последствията от вяра в талисмани Rolling Eyes

Дала-не ги знаех тези неща...
,,Окото на Пророка,,;,,Окото на Аллах,,???!!!
Ужас!Аллах да напъти всички по правилния път!Амин!

Belbey -чакаме подробно представяне!

immortel-това не са мюсюлмански символи,а останали от предислямския период.Исляма е дошъл именно да каже на хората да не се молят и не разчитат на никой освен Господ.
Мистични символи са това-не мюсюлмански.

Помните ли убийството на ливанската певица?
Египетската фондова борса претърпя спад заради развръзката на историята..
Хванаха убиеца-египтянин е,бивш полицай..платили му $3 милиона да я заколи..
Признал,че много влиятелен човек му е платил.
Подозират египетския ,,Донълт Тръмп,,мнооого богат чоек,занимаващ се е недвижимо имущество и строежи ,също и влиятелен политик...
Та момата живеела в негов хотел,където пък убиеца работел като началник охрана.
Избягала в Дубай,заради ливанския си бивш съпруг,милионера и купил луксозен апартамент в Дубай Марина...Заплетена история...Бизнесмена е извън Египет,ще го прибират насила..Голям скандал.Ще видим дали всичко ще се потули,както обикновенно става с престъпленията на богатите.

# 235
ГРЕШКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Етъра е на 03-07.09-2008 ---- ТАЗИ ГОДИНА, през септември от 3 до 7 септември 2008!!!!!!!!!!!!

Пак си коригирах постта, че главата ми отишла от зъбобола!

http://www.etar-fair.org/

Ние сметам от 3.09  = ТРЕТИ СЕПТЕМВРИ!!

Ама съм лелка!

Аз на Етъра го играя ВСИЧКО -преводач, бърза помощ, продавач, мароканка... Не не ще има такъв интересен панаир на изкуствата и ще има и мароканци, японци, хървати, румънци. Мислим, че ще е интересно. Както са писали момичетата, това не са ислямски символи и за "късмет" и "Против уроки". Няма такива работи.

Жасмин, ела с Каруми! Милото дете!!

Мерси, че ме поправи - за датата - как не гледам значи!   ..

Последна редакция: чт, 14 авг 2008, 12:39 от akhyal_katya

# 236
Ами че то е минало,така ли...?

# 237
Абе явно има предвид 3.09 - не е толкова трудно да се сети човек.
Лили, наистина много кръвожадна история.Дръж ни в течение,че съвсем ме заинтригува  Mr. Green Иначе съм съгласна с теб напълно относно талисманите и т.н. Християнството е на същото мнение по въпроса.

# 238
  • сред маслини и портокалов цвят
ГРЕШКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Етъра е на 03-07-2008 ---- ТАЗИ ГОДИНА!!!!!!!!!!!!

Ама съм лелка!

Аз на Етъра го играя ВСИЧКО -преводач, бърза помощ, продавач, мароканка... Не не ще има такъв интересен панаир на изкуствата и ще има и мароканци, японци, хървати, румънци. Мислим, че ще е интересно. Както са писали момичетата, това не са ислямски символи и за "късмет" и "Против уроки". Няма так такива работи.

Мерси, че ме поправи - за датата - как не гледам значи!   ..

Сега ако се окаже и че датата е 3.09.08. г. Laughing, току виж и аз съм дошла. Hug

# 239
Шехи-какво е това мижаво постче от 2 реда Naughty Laughing

Дай едно разказче де!
Хайде,додето аз се ровя за рецепти в Готварския,ти ми напиши нещо-за десерт Party

Общи условия

Активация на акаунт