Трудно проговарящи деца!

• 225 299
  • 750
  •   1
Отговори
# 645
След като изчетох всички страници, реших да помоля за помощ и аз.  Синът ми е на 2,6 , не говори. Бръщолеви негови неща Shocked  Сочи с пръст и иска ние да му казваме, но не и той.  Ходихме на психолог, каза че му няма нищо. Ходихме на 2 логопеда. 1- затвори детето ми в 1 стая и то пищя 45 мин., след което каза, че не знае какво му има. 2- съмнявасе за аутуизъм и ни праща пак на психолог. Говорих с педито, каза да оставим детето, че няма аутуизъм със сигурност.
Ще го заведа на УНГ да видим ушите...Друго какво да направя, не знам...... Помогнете Hug

# 646
Здравейте Mihalakis   Simple Smile Моя съвет  е да намерите  логопед който работи   с  деца от ранна  детска възраст. Направете  аудиограма   в Исул за да отхвърлите намален   слух .  bouquet

# 647
Бре, че компетентно педи  newsm78.
Вървете направете си аудиограма, за да се отхвърли или потвърди проблем със слуха. Посетете и кл. Св. Никола. Обадете се предварително и си уговорете час за предварителна консултация. Безплатна е. Ако специалистите там преценят, че има нещо тревожно, ще ви го кажат и ще искат да обследват детето в екип от специалисти - логопед, психолог и психиатър. Ако сте от провинцията обследването е около седмица. Ще ви трябва направление за хоспитализация от джипито /Талон № 7/, но тези неща ако се наложат ще Ви бъдат казани на място  Peace

Да допълня. Тъй като не пишеш от къде си, не се знае имаш ли голям избор на логопеди. Ако нямаш такъв, ти препоръчвам да потърсиш помощ от втория логопед, при който сте ходили. Първия, при тези неща които си описала и да не те насочи нанякъде......

# 648
Благодаря, момичета Hug
Проблема е , че живея на о.Родос в Гърция.
Логопеди сигурно ще намеря,но какви, не се знае – отчайващо.
Утре сме на ушен.
Педито е много добър специалист и му вярвам, но виждам също, че детето ми е 2,6 и не говори.
Тръгна на 18-19 месеца, а за гърне не иска и да чуе.
Харесва му музиката, танцува, подрежда дървени пъзели, разбира какво му казваш, носи каквото му поискаш, но иначе само сочи с пръст и това непрестанно м-м-м-м-м-м-м-м-м-м-м-м-м-м-м-м
Вече го чувам и в съня ми, а детето сри......... ooooh!
  bouquet за отговорите

Последна редакция: ср, 28 окт 2009, 23:34 от Mihalakis

# 649
и аз направо съм изумена от това компетентно педиатърче
по принцип се провежда един продължителен диагностичен план с дете което на тази възраст не говори като се започва от слух след това психолози логопеди психиатри обследват детето и ти казват еди какво си или не е еди какво си
освен това когато детето е проходило на 18 м и на 2,6 за гърне не ще да чуе също трябва да те тревожи това дете като цяло изостава в развитието най малкото
казвам ти това защото и моя Владко се научи да ходи на 18 м памперса махна на 2г и месец два
ъкаше и той и пръста
сега казва нещата но още за говорене не може да става и дума
защото разговор не може да води дори елементарен
не може да ти каже къде е бил преди малко
и така
а с него повече от година работят системно и доста специалисти
така че не е за подценяване това че по принцип детето нямало аутизъм значи няма му нищо
щом не казва нищо щом и в други области е по назад от връстниците си значи с него трябва да се работи

# 650
АУУУУУУУ! Недейте така! КАКВО ГЪРНЕ НА 2 ГОДИНИ БЕ ХОРА!

Съвсем си е в реда на нещата да не иска да чуе за гърне. До 4 годишна възраст!!!!
Прохождането е на границата, но не е закъсняло. До 18 месеца е все още "нормално".
Моето дете проходи на 18 месеца също.
Което не изключва детето да има проблем, определено липсата на говор е ОГРОМЕН проблем, но не и прохождането и гърнето.

За аутизъм е много рано да се говори, това е диагноза която се поставя най-рано след 3-тата година.
Обаче има 101 причини детето да не говори, и аутизма не е най-страшната от тях.

Детето първо трябва да мине ушен и след това да те прати педито ти на Окюпейшънал терапевт за пълна оценка на развитието на детето. Изоставане там ще има - липсата на говор се е отразила, но ще даде и преценка за моториката как се развива. С тази оценка вече отиваш при психолог - той ще прецени на база на липсата на говор и доколко детето изостава в развитието си и специфичните му особенности може да се говори за някакъв конкретен проблем и да даде насоки за работа.
Диагноза едва ли ще поставят, по скоро ще констатират забавяне в развитието, проблем със социализацията, възприемането, говора и т.н.и т.н. но това не е диагноза.  Диагнозата ще дойде след поне 1 година работа със специалисти. Това което ви трябва в момента е окюпейшън и спийч терапевти и педито ти не само може но и ТРЯБВА  да те насочи.

Също трябва да се отхвърли и чисто физиологически пречки - глухота примерно - недейте забравя, че има случаи на 2 годишни деца с пълна глухота които са се научили да казват мама и т.н. и родителите не са дори заподозрели, че има проблем...

Забравих да те попитам и още нещо - вие само на 1 език ли говорите на това дете? Ако не това което първо трябва да направиш е то да започне да чува ИЗРИЧНО САМО един език от сега нататъка - в твоя случай гръцки - при положение че няма как да изолираш средата.

# 651
Благодаря desi и аз мисля като теб.
Слуха е на ред.
Спрях българския.
Сега за 1 седмица каза мама, тате, баба
Дано да проговори.
Благодаря за отговорите Hug  bouquet

# 652
Здравейте!
Надявам се при вас да получа отговор на някой мои притеснения, относно моето детенце.
Синът ми е на две години и един месец. Живо, буйно и контактно дете.Притесненията ми са свързани с това че в речника му съществуват само три-четири думички като колата, тати, како, чупи. Мамо каза за първи път преди около два месеца сигурно и от скоро отново не я споменава думата. Всичко разбира но не иска да говори и това си е!
Днеска сутринта в парка, се заговорих със една дама която след опити да получи отговор от Алекс на зададен от нея въпрос,ме попита колко е голям и след като разбра възрастта му , загрижено започна да ме разпитва за поведението му. Представи се като детски психолог и ми каза че щом детето все пак споменава две-три думи не е повод за голямо притеснение. Каза ми че при деца като него със добре развити двигателни умения изоставало другото развитие  Rolling Eyes Тя забеляза че детето е активно и не спря да тича напред назад и по този повод ме разпитва дали се изнервя лесно, дали се тръшка и т.н.
Знам че има деца което проговарят по-бавно, но ми се ще да знам навреме кога да обърна внимание за да не стане късно.
Надявам се на съвет от вас!
Хубав и спокоен ден на всички!

# 653
Гърне на 4 години ???
Това е доста голямо дете вече, как ще се нааква в гащичките  Thinking
По тая логика децата ни не трябва да посещават детска, защото там не искат памперси.

# 654
Надя, има деца които проговарят "Бавно", но дори и те на 2 години трябва да правят изречения от 2 думи.
Ако не прави фрази на тази възраст проблем има и той не е в "момченцата проговарят по-бавно" или друга бабина девитинина.
Намери детски логопед, който работи с деца под 3 години и се консултирай как да се справите с проблема. Не е необходимо детето да има поведенчески проблеми за да има проблем с говора или обратното.
Моя най-малкия син беше с подобна ситуация - само след 6 месеца терапия с логопед веднъж седмично настигна връстниците си. Но без помощ няма да стане, и изоставането в речта скоро ще поведе след себе си и изпставане в цялостното развитие на детето. Включително и моторното.

viliko:  Да, в реда на нещата е децата да усвоят ползването на гърне през 3тата и 4тата година. Някои се научават на 2 и половина , други на 4. И в двата случая е нормално. Средно се смятат 3 годинки за норма.
Ненормално е дете на 1 година да ходи на гърне  Joy

# 655
Да бе, я отиди в темата за гърнетата да видиш амбициозността на някои родители до къде стига  Joy

# 656
  • ... някъде преди лудницата ... до църквата!
Надя,

позволявам си да дам съвет, поради факта че и моето дете имаше и все още има такъв проблем. На възрастта на твоя син положението беше абсолютно същото и определено, както казва Деси не е "защото момченцата проговарят по-късно".
Не се бавете, и не изпускайте ценно за детето време! Колкото по-рано, толкова по-добре!

Видях, че си от София, така че без абсолютно никакви притеснения може да отидете с детето до детската психиатрична клиника Св. Никола /Университетска болница - Александровска/. Там след първоначалната среща с детето и разговор относно проблемите му, ще го включат в кратко обследване - нищо страшно - ще ходите няколко дни за около час дневно на занимания в клиниката. Детето ще бъде наблюдавано от психолог, логопед и психиатър, което ще доведе до диагноза и от нататък ще ви упътят какви са стъпките.
За първоначалната среща не ви трябва никакво направление - безплатно е.

Ние от месец посещаваме логопедична детска градина и от време на време ходим в детски клуб, където също се занимават със синът ми. Много съм доволна от момичетата там - психолози. Ако искаш на ЛС, мога да ти дам техни координати, да не излезе че правя реклама.

Ще се радвам, ако съм помогнала!
Успех и наистина не се бавете!

# 657
  • София
моето дете проходи на 1.3 месеца, не е гукала, в момента разбира какво и говоря но не всичко,например не знае цветовете,но и аз не съм я учила,разбира само какво не може да прави,цче ще яде,скоро се научи на гърне и си казва кога иска със,,пиш,, изброява почти всички звуци на животни казва правилно имената ни ,,ани,, ,,мони,, тапа-топка, мако-мляко,тати,мама,баба,бати,пари-за гореща вода,не пи-не пипай,мама ала-мамо ела,ни ика-не искам,ика-искам,кача-скача,тама-там,ако-за акото,бу-кола и може би още нещо което сега не се сещам.Но не разбира например нещо дали и харесва,дали е вкусно,ако и задам въпрос не може да отговори. Според вас как ви се струва? Четох за норматива за възрастта й - трябва да можеда отговаря с да и не на въпрос-не го може,назовава предмети от ежедневието-разбира като й кажа мивка,пералня,показва ги,занася си чашата на масата като и кажа,но не ги назовава,изговаря фрази и непълни изрази,предлози,мн.число,сегашно време на глаголите-не,използва ,,аз,, - не,общува с ,,не,, и ,,няма,, - да.Моля ви мами,включете се.Много ли е зле според вас?

# 658
Редактирам,сега видях, че е на 2 години и 3 месеца. Ами щом разбира, това е добре. Повтаря ли? Това е важно, ако повтаря, ще се отпусне скоро и да говори повече.

# 659
това да махне памперса на 4г не съм съгласна .... моля ви се познавам деца които на 4 имат вече телефон / личен мобилен телефон/, виси на врата им играят си сами на улицата , отдалечават се достатъчно от дома си така че майка им да не ги вижда от терасата или двора примерно и говорят с майка си която им казва да се прибират .... апропо те са сами отвън и то с колело .... ходят сами до кварталния магазин с 50 ст примерно за солети и знаят че трябва да им върнат 20 ст ....
моето проходи на 18м и това непрекъснато ми го тикат в лицето че трябвало да потърся консултация тогава защото видите ли вече щял да говори ако тогава еди какво си били направили .... като кажа че на гърне ходи от 2г и 2 м сам и не се е напишквал и нааквал .... пак съм била закъсняла ...
и ако до 1,6м детето не правело изречение от 2 думи пак било зле ....

Общи условия

Активация на акаунт