Трудно проговарящи деца!

• 225 269
  • 750
  •   1
Отговори
# 675
  • София
а случайно да и пазиш телефона за връзка с нея?
Благодаря ти много за отговора

# 676
# 677
Ние бяхме едно време при Женя. Тя е в Канада от лятото на 2007 г. Предаде практиката си на друга логопедка, при която и ние сме сега...

# 678
  • София
ееееееееее не е честно, зъболекарят ни отиде в Англия, а ето сега и логопедката пък в Канада.  Laughing
Момичета нуждая се от консултация с логопед за моето детенце на 2 годинки, защото още не е проговорило. Живея в Младост в София, ако някой има координати на добър специалист при малките нека ми помогне, защото съм притеснена.

# 679
Може би ако изчетеш темата - ще се успокоиш, защото на 2 годинки не е задължително да говори  Thinking

# 680
  • София
така е, но днес личната ни лекарка ми каза, че трябва задължително да го заведа за да се разбере дали не е с къса юздичка, или пък с лека обратна захапка или нещо друго, не знам, но мисля, че една консултация не би ни навредила.

# 681
Е тя не те ли прати при някого?

# 682
  • sofia
Къса подезична юздичка не е причина да не говори. Мойто дете е с такава и не може да произнася звуците "р" и "л" само, макар, че се старае. Има доста причини едно 2 годишно дете да не говори, потърси специалисти, които се занимават с толкова малки деца, има такива.

# 683
Може и да бъркам...но от темата останах с убеждението, че на 2 години не е задължително да се говори, а чак към 2,8месеца - до третата година трябва да се обърне внимание сериозно  Thinking

# 684
На 2 години детето ТРЯБВА да прави изречение от 2 думи. Ако не ги прави  е крайно време да се потърси помощ от логопед. Това се отнася и за "късно проговарящите" момченца

# 685
  • София
съгласна съм с  [desi] , затова вече търся логопед . Прочетох за един център Пумпелина - някой от вас има ли мнение за специалистите там, дали да не ги посетим?

# 686
  • ... някъде преди лудницата ... до църквата!
За Пумпелина съм чувала, но не сме ги посещавали.
Доволна съм от момичетата в Слънчогледи!

# 687
  • София
съгласна съм с  [desi] , затова вече търся логопед . Прочетох за един център Пумпелина - някой от вас има ли мнение за специалистите там, дали да не ги посетим?
Дъщеря ми/на 8г/ посещава центъра всекидневно и целодневно от миналата пролет.Ако кажа ,че съм доволна,ще е малко.Ако нещо по-конкретно те интересува,може да ми пишеш на лични.

# 688
Здравейте и весела Коледа!

Някой може ли да ме насочи каква е причината едно мое много близко детенце (племенниче) да не може да проговори все още. Моите деца са малко по-големи и май-май съм позабравила някои неща...
Детенце е на 2 год. и половина, много живо и жизнено, контактно, обича да общува с хора, много се мъчи да говори, но все още казва броени срички - 'ма', 'ба', 'та', 'да' и 'даиии' Simple Smile, 'па', 'бо', 'то', може би още няколко, но тези са основните. Повечето съгласни не ги казва, а тези, които произнася, мнооого рядко ги комбинира с други гласни, напр. с 'у', 'е' ('пуф-паф' е 'па-па'). Лятото можеше да казва и 'ко', обаче напоследък не чувам нищо с 'к'. Има буквално единични опити да каже изречение от 2 думи (с въпросните комбинации от срички).
Мислели сме за слуха, но детенцето е видимо музикално, опитва се да имитира мелодия, или пък ако кажеш едно нещо с различна интонация, се опитва да повтори интонацията, поради което не сме го водили на изследвания.
Водиха го на логопед (имащ опит с малки деца) преди 7-8 месеца - тогава им бяха казали, че не виждат проблеми. Но за това време, което мина, напредъкът е доста минимален. От няколко месеца ходи на ДГ, там казват, че всичко е нормално, явно просто по-трудно поговаря и не виждат причини за тревога.
Ако някой може да ми даде идея за евентуална причина за това по-трудно проговаряне и има ли нещо, което може да се направи за ускоряването му, ще бъда благодарна.

# 689
Maria.St, тук може да прочетеш повече за етапите на говорното развитие при децата:
http://www.biberonbg.com/info/periodi_govor.htm
И моят син е с проблеми в проговарянето и диагнозата му е разстройство на експресивната реч (моторна алалия -- на предната страница съм цитирала информация за този проблем). Но за да се установи дали племенникът ти има проблем и какъв точно е той, детето трябва да се прегледа от невролог (по принцип и от специалист уши-нос-гърло, но ти казваш, че реагира на звуци).
Ако имаш въпроси, може да ми пишеш на лични.

Общи условия

Активация на акаунт