Трудно проговарящи деца!

• 226 847
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
запис. Blush

# 496
Булка Марулка, ще ти пиша на лични.

# 497
  • Варна
Колебаех се дали да не пусна нова тема, но ще напиша въпроса си тук.
Синът ми на 6 год. посещава от 3 години логопед и все още има проблеми с говора. Този проблем се появи след като навърши една година, дотогава правеше всички неща, които и другите деца - гукаше, издаваше звуци и кратки думички. Също така ядеше всичко и нямаше проблеми с храненето. След годинката спря да говори и да се опитва да говори. Общуването се изразяваше с едно "Ъ-ъ" и дърпане за ръка. Тогава се промени и отношението към храната. И сега все още е много трудно храненето, не иска да опитва нови неща, много е чувствителен към консистенциите. Ако яде месо, яде само месо, а по късно хляба да речем. Не обича хляб надробен в супата, краставицата яде само ако е цяла или на половина, нарязана не я яде. Зеленчуците, които обича са краставица и морков, защото могат да се ядат цели и не потича сок. С много усилия тази година прояде сливи и череши, но категорично отказа да маха костилките сам, дава плодовете на мен да ги чистя.
Темата е дълга, но основното което искам да питам е дали у другите трудно проговарящи деца имат проблеми с храненето? Има ли връзка между развитието на говора и храненето?
Споделете своя опит.     bouquet

# 498
И моя до година и 2 - 3 месеца си беше напълно в норма и след това замлъкна и зацикли в развитието си. Подробности за след това няма да пиша, не искам да се повтарям, споменавала съм из форума за неговия случай, но конкретно за храната: До 2 годинки беше записан на детската кухня и ядеше всичко, което съм му вземала от там и постепенно започна да оформя вкус и да отказва доста неща да яде.И до сега е така.Готвено не близва. Само сандвичи, краставици, някои плодове, месо (под формата на кюфтета, хапки, но не и на манджа), картофи и тестено. Но честно казано мен не ме притеснява това, защото има на кого да прилича в това отношение.  Simple Smile
Проблем беше в градината, защото откарваше по цял ден само на хляб и се хранеше сутрин и вечер в къщи, но това приключи, тъй като от есен ще е предучилищна към училището , а там са до обяд и ще може да се храни у дома.

# 499
  • Варна
Но честно казано мен не ме притеснява това, защото има на кого да прилича в това отношение.  Simple Smile
Не питам за да се притеснява някой. Peace Интересувам се колко често се среща комбинацията: Трудно проговаряне- проблем с храненето. И дали не може да се повлияе по някакъв начин. Например с подобряване на говора, повече харесване на храната. Laughing
И дали ако наблегна на промяна на отношението към храната, няма да доведе до положителен ефект при говора.

# 500
Аз не виждам такава връзка. Моят син е на близо 7 години - не говори, но с храната няма проблем  Peace

# 501
Ами на две и половина като ходихме при невролог, след терапията, която проведохме имаше леко подобрение , започна да яде малко по разнообразни храни и едновременно с това започна и да проговаря отново с по няколко думи, но после със започването на градина, стреса, който преживя там, и невъзможността за други предложения през деня освен манджите там, пак се върна към ядене на много малко храни. А най големия напредък в говоренето беше след 4 и половина години, тогава дръпна по рязко в развитието, но все още не е настигнал връстниците си.
Но мисля, че с порастването, ще започне да харесва повече видове храни, защото той не е злояд, в смисъл да не обича да се храни, просто е по капризен. Относно количеството си хапва доста добре. Но от толкова движение никаква мръвка не връзва.  Laughing

# 502
Здравей те,аз съм от Пазарджик майка на две прекрасни момчета големият ми син е на 7 а малкото др.месец ще навърши 3.С баткото нямах никакви проблеми,обаче с малкия много, роди се с порок на сърцето,на 3-месеца го оперираха по спешност в София 3-та градска.Има липса на тимус,от там му направиха изследвания, клетки и днк-а в Белгия и му откриха синдром на Ди Джордж 22q11деление,така в епикризата пише,че ще има проблеми с общуването,трудно да проходи и още др.но пише и трудно проговаряне.Той още не може да говори иначе всичко др.е ок много е общително дете играе с др.деца и така едно нормално детенце.През април месец извиках логопед в къщи,какво каза тя,че детето има проблем с говора носов говор,и това се оправя но трябва много време.Преди една седмица ходих ме на детски невролог в Пловдив мина прегледа много добре доцента каза че е много умен но просто няма реч.Казва от много малък няколко думички,после спря на 1г.8м.някъде каза мама ам.Иначе казва как казва котето, кончето, кучета, петел и тн.От няколко дни казва айде,баба,да,за което много се радвам защото в неговия речник имаше само буквите Н,М,А това беше обаче сега започна да се отпуска но от моя страна много занимаване и игри.Изпълнява заповеди  рисува кръгчета,просто каквото му кажеш го прави и каквото му покажеш също.Моля се всичко да си дойде на място и дано занапред да нямаме проблеми, така и за всички Вас.

# 503
  • Анкх-Морпорк
Интересувам се колко често се среща комбинацията: Трудно проговаряне- проблем с храненето. И дали не може да се повлияе по някакъв начин. Например с подобряване на говора, повече харесване на храната. Laughing
И дали ако наблегна на промяна на отношението към храната, няма да доведе до положителен ефект при говора.
Има връзка между храненето и говоренето.
От една страна, като започне детето да дъвче и да яде твърда храна, развива и координира същите мускули, които му трябват за говорене. Деца, които не дъвчат добре и много дълго са приемали пасирана храна (примерно, пили са каши с биберон, пасирано им е всичко и тн) имат закъснение и с проговарянето. Това се отнася повече за деца без сензорни проблеми, които просто са отглеждани от прекалено старателни или прекалено небрежни хора.
Яденето на специфични храни може да е свързано с повишена или понижена сензитивност на устната кухина - както казваш, "защото не капе сок", т.е. капането на сок е нещо, което го дразни. Повишена или понижена сензитивност значи някаква форма на сензорно-интегративна диффукция, което пречи на говоренето, така че връзка има.
Моето дете е на 6, не говори, яде много неща, но с него от бебе се работи за да се научи да дъвче и пак има неща, които не харесва, примерно и той не умее да маха костилки, понякога тъпче прекалено много храна в уста (заради усещането да е добре напълнена) и не може да я сдъвче, и му става гадно от консистенцията на зелева салата или варено яйце. Също така като е нервен хапе дрехите си.

За да се повлияят яденето и говоренето, трябват терапии за намаляване на сетивността - масажи разни - аз не мога да преценя, защото не съм виждала детето и не ги разбирам, това знам, че се прави покрай моето, но при всяко нещата са много индивидуални.

# 504
Здравейте, мога само да благодаря за тази тема. То нашата история е дълга но ще я разкажа с няколко думи. Моето дете е осиновено, беше на 1ги2м когато си го взехме едно сладуранче.
 Но до 2г можеше да яде само пюрета, не можеше да дъвче дори и зрънчо. Почна да говори на 3г и то след като отиде на градина, толкова притеснения съм преживяла, защото и умен но с говора изоставахме.
 За яденето да не говорим, беше едно злоядо, все сухи храни. Въобще никой не ми е казвал че говора и храненето са взаимно свързани. Никакви плодове, сандвичи, компоти, както казваше нищо "мокро" не желаеше да хапне.
 Сега сме втори клас, повечето проблеми изчезнаха, но пак имаме малко трудности с говора.
 Психолога, учителите в градината и училището ми казваха че е много умен, но с говора изоставахме. Това създава и проблем с общуването.
 Наложи се лятната ваканция да е при баба си на село и такъв прогрес направихме, направо гигантски скок. Там яде всичко, манджи , плодове, направо не могат да му насмогнат. Но е на свобода, по цял ден играе, прибира се само да яде.
От цялото преживяване разбрах че такива деца като моето, злоядо, изискват много движение, чист въздух и да се отдалечат малко от майките си. Да не са център на нашата обсебваща любов, а сами да се развиват. Да не чакат всичко на готово, а да се сетят че са гладни и да си поискат да се нахранят. Да се потрудят. Защото моето може и да хапне само по два пъти на ден.

# 505
  • София
Отдавна се каня да се разпиша тук.
Синът ми е на 3г и 3м и не говори. На 3 г точно го заведохме при психоложката проф. Матанова, тя предложи терапия с логопед. От 2 юни го водим при Олга Георгиева, в момента "почиваме", тъй като и въпросната е в отпуск, но от септември ще подновим заниманията.
Ужасно ми е притеснено и поради факта, че от 1 - ви октомври ще тръгне на градина, а все още не се обслужва сам, не може да си каже за изхожданията (ние го дебнем да "покаже" със знаци, за които), не се храни сам. Предпочита все още течни/намачкани храни. Sad
Силно се надявам от стреса да не дръпне още повече назад.
Ще следя темата.  Rolling Eyes

# 506
ol4eto ,

А в "Св. Никола" обследвали ли сте детето?
Ако не сте, там ще ви дадат точна диагноза и най- точни препоръки за работа и терапии.
Работата с логопед е задължителна, и то ежедневна, без никакво прекъсване, но най- вероятно е, детето да се нуждае и от други терапии. От това, което описваш, има проблем в цялостното развитие на детето, не е досатъчен само логопеда, макар че сте попаднали на такъв с опит.
А освен това, е възможно в градината да се стресира наистина, изглежда детето е чувствително.
Съветвам те, преди да тръгнете на градина, да направите обследване в "Св. Никола" и да поискате насоки за градината. Може би най- добре ще е градината да е логопедична, където има ежедневни и индивидуални занимания с всяко дете, отделно от груповите.

# 507
Здравейте,момичета.Искам да ви питам в тази клиника"св.Никола" може ли да се отиде с направление?Ние живеем в Бургас и пътя ще го организираме,макар,че с 2 малки деца ни е Трудна организацията,но..Питам ви,защото моето момченце е на 4 години и има същите проблеми като вашите деца,само дето тук така и не могат да му сложат диагноза..И при логопед ходихме,и при психиатри и психолози,и УНГ,и всеки вика-"най-добре в София".Казаха ни за Исул,а сега от вас чувам и за "св.Никола",затова питам.
Ако го е имало някъде написано и аз пак като тъпите питам и ви карам да повтаряте-Извинявам се.. Hug  bouquet

# 508
  • София и там където не се пуши
Първо се обаждате в клиниката и те казват кога и какво направление да се носи - останалото всичко е безплатно.

# 509
мерси,а някакви координати на клиниката? Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт