Трудно проговарящи деца!

• 225 460
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
  • София и там където не се пуши
Моя също гукаше, беше контактен, като бебе, аз виня ваксините - сега съм ги отказала. Късно.

# 541
  • Варна
Случаят е следният, синът ми (на 6г.) от месец ме врънка да се записва да учи английски. Работата е там, че има проблеми с българския, посещаваме логопед, но има още да наваксва. Tired Аз нямам проблем да го запиша на курса по английски, който посещават и други деца на неговата възраст, но се чудя дали английският няма да го обърка съвсем. Или е възможно да помогне? Имате ли подобен опит, моля посъветвайте ме. Peace

# 542
  • София
Да ти кажа за моето - миналата година всички деца от групата ходеха на англ, правеха едно хубаво влакче и отиваха усмихнати. Госпожите ми казаха да я запиша, за да не гледа другите и да се чувства по-така. От 2 пъти по 30 мин. нищо няма да й стане. Зависи детето колко страда, че не е на език с компанията си. На моето дете му се отрази добре това, че беше с децата и научи 2-3 думи, не мисля че си е объркала допълнително българският с това. На мен са ми казвали, че не трябва да е градина с целодневно говорени или 70% на чужд език.

# 543
  • Пловдив
Мария - стахотни клипчета.

# 544
Това, което според мене, в конкретния случай, не само няма да навреди, а и може да помогне за отприщването на детето, може да е школа по английски, но в която пеят само английски песнички и игрички, неща, които не натоварват детето, не се изисква от него да пише домашни и въобще да пише. А и за в бъдеще, ще е добро начало и за англисйкия език, като основа.
Преди да го запишеш обаче в курса с негови връстници или дори по- малки деца, ще е добре да го заведеш, за да го видят учителките и преценят, ако се налага индивидуално обучение.

# 545
Случаят е следният, синът ми (на 6г.) от месец ме врънка да се записва да учи английски. Работата е там, че има проблеми с българския, посещаваме логопед, но има още да наваксва. Tired Аз нямам проблем да го запиша на курса по английски, който посещават и други деца на неговата възраст, но се чудя дали английският няма да го обърка съвсем. Или е възможно да помогне? Имате ли подобен опит, моля посъветвайте ме. Peace
Според мен няма да навреди. Аз съм разговаряла по  този въпрос с логопед и психолог. Тяхното мнение, е че не пречи, даже може да има положителен ефект.
Ники ходи на английски в градината. Не научи много. Но когато чуе да се говори на английски разбира, че е друг език и , че е точно английски. Създава се модел, който е полезен както за развитието на българския език, така и за другите.

# 546
Привет на всички мами!Темата много ме развълнува защото и аз имам същия
проблем.Синът ми е на четири години с диагноза изоставане в речевото развитие хиперактивно поведение.Започнахме да го водим на специалисти/логопед,психолог,специален педагог/ още преди две години
в'' Карин дом''. С него работят още и ресурсни учители в детската градина.

# 547
  • София и там където не се пуши
Хексе ами моя от малък попива по-добре англ. от българския, говори учи и с писането там сме зле. Според мен, което иска това.

# 548
Искам да благодаря на Мария за клипчетата   bouquet. Моето момче много им се радва  Grinning.

Ето няколко подобни игри, които също харесваме:
http://www.manicheta.com/moi_igri.htm

И нещо интересно за английско проговарящите:
http://www.wonderhowto.com/how-to/video/how-to-play-the-alphabet-game-5197/view/

Hug

# 549
Здравейте, отдавна не съм писала, но ви чета редовно.
Ние вече правиме просто изречения  с думите, които изговаряме. Но има още какво да се иска, не можем още доста звукове да изговорим, като в,ф, з,с,ш,щ,ч,ц,д, т.   Интересно ми е като думи, които е казвал примерно тата, сега не ги говори, но се надявам да се отпусне, след като започне и работата с логопеда сега от 1 октомври.

# 550
  • Някъде на път....
И Петър пак тръгва на логопед от 1 октомври, има напредък, но има още много да се работи докато стигне речта на връстниците си!  Peace

# 551
Здравейте момичета, чета ви редовно, сега реших да пропиша:)!
Няколко думи за нас.
Сина ми декември ще направи 5 години, три от тези пет обикаляме лекари и психолози, причината е че Емил не говори. Все още за тези три години никой не ни е поставил диагноза, получих само препоръки от рода "да се занимава с логопед" "да ходи на занятия с психолог" . Последната препоръка получих от доктор Пачева (Пловдив) да пием Брейн Бустер и да дойдем след 3 месеца. От прегледа останах разстроена и разочарована, има за това много причини, преди всичко не мога да разбера каква диагноза може да поставиш на дете когато си му отделила за преглед 20 мин, още повече че си закъсняла 4-6, и то какво остава, 10-15 мин за целия преглед, та аз голям човек трудно би успяла да съдействам за прегледа, да не говорим за дете и то не е много обикновено. Мисля че можете да предположите какво е било поведението на Емил. Мина почти година от изследването ни във св.Никола и от там нямаме диагноза, защото за мен "изоставане във вербалното развитие" не е диагноза а констатация на факт. Еми от 3 години работи с психолог, за съжаление в провинцията няма голям избор, затова работата ни е затруднена, от 2 месеца ходим и на логопед. Преди не работихме с логопед защото той не произнасяше нищо, а и не искаше да повтаря или пък имитира, сега положението е по добре и имаме някакъв напредък.  Това единственото ми дете, който чаках много, носих трудно и родих трудно, Еми се роди с форцепс, защото беше обвит с пъпна връв, проплака веднага, нямаше наранявания или пък крив череп, до 7-8 месеца не се притеснявах за развитието му, изправи се на време, пропълзя на време, тръгна стабилно на 1.3 мес. Когато дойде време той да "бърбори" ла- ла,  та- та, бу- бу, той го правеше, но когато настъпи време той да свърже тези звуци със определен предмет или човек той млъкна. И до ден днешен мисля че не изоставя в развитието си от другите деца, има съвсем малко неща които не прави или пък е по назад от връстниците си. Мисля че изоставянето му се дължи на отсъствието на вербално изражение, само може би някой неща са извън "нормата"
1 Не скача с двата крака от възвишение или от място.
2 Не се облича сам
3 Когато не е мотивиран почти не е възможно да изпълни команда
4 И най важното Емил не говори, от няколко месеца започна да произнася някакви звуци които с нищо не ги свързва, с изключение на "А" което означава "Да".
От 2 месеца може да имитира как прави кола.
Приятели и познати все ми казват "Ще видиш ще проговори изведнъж" аз пък съм реалист и не мисля че има чудо което ще накара Еми да каже "Готово мамо, от  тук нататък ще говоря". Имам и приятели които ме упрекват за това че прекалявам в търсенето на причината по която детето ми не общува вербално с мен, някой даже ми казват че го тормозя с лекари и психолози и той за това не проговаря.
Пиша тук защото знам че вие не сте на мнение че нещата ще станат от само себе си, пиша тук защото знам, че тук ще намеря хора които....., не харесвам думата се борят, защото не знам с какво или кой трябва да се борим за да помогнем на децата си, да останат себе си, но все пак да не са твърде различни за обществото.

# 552
Правилният път е именно този - работа с логопед и психолог  Peace. От св. Никола ще ти препоръчат само това. Пишеш, че сте били там преди година. Ако това ще те успокои - върви пак на обследване.

На тези приказки, че сам ще си проговори съм се наслушала и аз  Confused. Нищо не става от само себе си. Трябва упорита работа. Можеш да отвориш  и тази тема:
Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 10
в първия пост има много полезна информация. Ако имаш въпроси питай  Peace

# 553
г-жа Стихийно бедствие  правена ли е аудиограма на  детето ?  Проверен ли е слуха ?
Препоръчвам работа  с логопед .Много от децата в началото изпитват  негативизъм , не повтарят и не имитират  ,но идва  момент    в който започват да имитират логопеда.
Работата на логопеда  не се изразява  само  във   повторение  на думи , срички  и изречения работи се в  много насоки...  bouquet

# 554
Стихийно бедствие, трябва си работа с детето, изпуснати са вече няколко години, за които той щеше да напредне  Tired Няма за кога да се чака, имай предвид, че след година ще е в първи клас и трябва да е горе-долу на нивото на другите деца. Хората, когато не знаят какво да кажат на един родител или са в неловко положение ни сервират все едни и същи фрази. Същите биха оревали света, ако бяха на ваше място.

Общи условия

Активация на акаунт