Трудно проговарящи деца!

• 225 285
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
не на 4 да го махнеш, а до 4 е нормално да има инциденти. Повечето деца (над 80%) усвояват гърнето през 3тата година, но някои малко по-късно.... Част от децата и до училищтна възраст  че и по-късно мокрят нощем леглото...И пак се смята за нормално. Моето най-малкото отскоро се научи да ака в тоалетната(досега в гащите), макар чене се е напикавал(дори нощем, се буди да ходи в тоалетна) от 2 годишен.... А става на 4 след няколко седмици Simple Smile

Обаче на 4г да е с телефон и майка му да не го вижда и да играе само - определено МАЙКАТА не е нормална. Това е подсъдно, не само неморално, ненормално, безотговорно ....

# 661
  • sofia

Обаче на 4г да е с телефон и майка му да не го вижда и да играе само - определено МАЙКАТА не е нормална. Това е подсъдно, не само неморално, ненормално, безотговорно ....

Така е, но тук при нас има 2 деца едното на 7 другото на 4г,  братчета и по цял ден са сами из квартала, майката спи по цял ден  Shocked. Оправят се чудесно и без нея  Mr. Green.
Моя голям син, който сега е на 13 г. ако не го вдигнех 2 пъти през нощта нямаше как да не се напикае до 2 ри клас (дете в норма).
Малкия (дете с проблем), сам си махна памперса на 2г и 10 месеца  Shocked. Имало е еденични инциденти , но не са били много.
Така, че, за това май няма норма  newsm78

# 662
Здравейте мами,
Аз и преди съм писала по тази тема,но все още ме измъчват куп въпроси..Има ли 100% -тово излекуване при моторна алалия?Има ли мами,на които децата им да имат значително подобряване след работа с логопед и съответните специалисти?Тук прочетох много мнения,но не успях да си отговоря дали такъв  вид заболяване(ако мога така да го нарека) е доживотно?
Синът ми е на 3,5 годинки и още не говори.Казва някакви отделни думи като "мама","баба","каки "(на тати),"Ай" на сестра си Ани, и такива по-лесни словосъчетания,като тази буква ,която не може да казва я заменя с друга.Много е умен.Бързо запонмя,може да пуска пералнята,съдомиялнята,дивиди-то за да гледа филмчета,даже имитира героите интонационално.Учи сестра си да свири на пианото като й хваща ръчичката.Купихме му гумен пъзел с буквички и той вече знае повечето от тях как се наричат.Искам само да кажа,че не сме го карали на сила,той сам си изяви желание.
Отскоро го записахме на детска градина.Логопедката от там каза ,че ще е по-добре да го преместим с логопедична детска градина,защото според нея Ивко има моторна алалия и ще е добре за него да му се обръща повече специализирана помощ.Тя каза,че при добра терапевтична работа с него има много големи шансове един ден да си израстне като нормално дете.Само,че на мен това не ми е достатъчно като информация.По принцип никога не съм третирала детето си за като болно или нещо подобно,а и винаги съм искала той да живее в нормална обстановка.Ако попадне сред деца ,които имат същите проблеми,дали това няма да го дръпне назад?
Дълбоко в душата си вярвам ,че на детето ми нищо му няма ,и че той ще си проговори,но ако това не стане?Какви ще са шансовете му,ако наистина има моторна алалия?
п.с.Направени са му всички възможни изследвания и резултатите от тях показват,че всичко е в норма.

Последна редакция: сб, 05 дек 2009, 13:13 от Diotima

# 663
  • sofia
Diotima, мойто дете е с такава диагноза и посещава логопедична детска градина. Много съм доволна от работата на специалистите там. Имат индивидуална работа с всяко дете. Вече говори съвсем добре, само звуците "р" и "л" не ги изговаря добре, но това е защото има къса подезична юздичка и ще трябва да направим корекция. Според логопедката това е проблема, иначе си говори всичко и правилно.

# 664
Здравейте Diotima моторна алалия се  преодолява ,но  с много много  ежедневна  работа не само  отстрана на специалистите ,но и със  вашата   помощ.
Успех!  bouquet

# 665
Diotima, мойто дете е с такава диагноза и посещава логопедична детска градина. Много съм доволна от работата на специалистите там. Имат индивидуална работа с всяко дете. Вече говори съвсем добре, само звуците "р" и "л" не ги изговаря добре, но това е защото има къса подезична юздичка и ще трябва да направим корекция. Според логопедката това е проблема, иначе си говори всичко и правилно.

Коя логопедична детска градина посещавате?Ние сме от Люлин,София и там има една.Още не сме ходили да видим какви са условията ,но най-вероятно ще бъдем именно в нея.
По отношение на грижите с малкия смятам,че имаме известен напредък.Притесняваме само това,че откакто приема Ноотропил и Брейн Бустер едновременно,стана малко по-буен и раздразнителен и за всичко започна да се тръшка.

# 666
Има ли 100% -тово излекуване при моторна алалия?Има ли мами,на които децата им да имат значително подобряване след работа с логопед и съответните специалисти?Тук прочетох много мнения,но не успях да си отговоря дали такъв  вид заболяване(ако мога така да го нарека) е доживотно?

Здравей, Diotima!
Преди време бях пуснала нова тема "Как напредват трудно проговарящите ни деца?", но за съжаление нямаше никакъв отклик от майки на деца със същия проблем като на сина ми. Идеята ми беше майките, чиито деца от дълго посещават логопед или вече са преодолели проблема, да споделят за напредъка им и на ни насърчат нас, които сме още в началото на проговарянето, че надежда за пълно възстановяване има.

Отговор на въпроса, който си задала, намерих в един учебник за логопеди: "Разстройства на речта у децата" с автор Димитър Даскалов. Ще препиша само част от материала за моторната алалия:

"Нормално при децата първоначално се наблюдава т.нар. период на гукане с определена интонация и жестове, а у децата с моторна алалия този период се изразява само с движения. По-късно активният речник на тези деца е крайно ограничен. Понякога се наблюдава и преместване на звуци или срички предимно напред или опит за произнасяне на някои думи, което прави речта неразбираема. На преден план изпъкват прояви на аграматизъм, който се засилва с обогатяването на словесния фонд, а не отслабва, както е при нормално развиващите се деца.
Аграматизмът при децата с моторна алалия е траен, поддава се много трудно на лечение. Тези деца се отличават от слабо чуващите и глухонемите деца по това, че гласът им е сравнително звучен.
При една системна и целенасочена логотерапия, особено ако тя се прилага още в раннатат детска и доучилищна възраст, болните деца постепенно могат да придобият по-богат запас от думи, смисловото значение на които, макар и непълно, се изяснява постепенно. Детето закъснява с речевото си развитие, но чрез логопедични упражнения и медикаментозно лечение успява да компенсира частично или напълно говорния си дефект едва към 8--9--10-годишна възраст. При тежките случаи детето не може да говори добре до 10--12-годишна възраст въпреки упоритото и продължилото с години логопедично обучение. Речниковият му фонд е неточен и ограничен и то може да си служи само с няколко научени думи.
За да бъде успешно лечението на моторната алалия, най-напред трябва да се установи основната причина за заболяването, което е предизвикало речевото разтройство. Необходимо е да се положат всички усилия за лечението на това заболяване още в годините на ранното детство. Логопедичното възстановително лечение се извършва, като се изхожда от нормалното развитие на речта у здравите деца.
На детето се дават медикаменти, стимулиращи мозъчната корова дейност. Децата, чието заболяване е било сравнително по-леко и са лекувани упорито в периода на предучилищната възраст, могат да догонят своите връстници в речевото и умственото развитие при постъпване в училище. Но ако заболяването е протекло с тежки начални прояви , въпреки системното лечение се налага детето да постъпи в специално училище."

Надявам се, че съм била полезна!
Успех с проговарянето!

# 667
Нямам  нищо против  да помогна ,както с информация  така  и със съвети .  Но на лични. Има" светлина в   тунела ",   терапията е дълга,но ползотворна ,ако  се  вземат навреме  мерки детето    тръгва на училище..и се справя сравнително  задоволително .Но всяко дете е индивидуално .

# 668
  • sofia

Коя логопедична детска градина посещавате?Ние сме от Люлин,София и там има една.Още не сме ходили да видим какви са условията ,но най-вероятно ще бъдем именно в нея.
По отношение на грижите с малкия смятам,че имаме известен напредък.Притесняваме само това,че откакто приема Ноотропил и Брейн Бустер едновременно,стана малко по-буен и раздразнителен и за всичко започна да се тръшка.

И ние сме от Люлин, но ходи в 134-та на ул. Урвич. "Ябълкова градина" в Люлин определено не ни се хареса.

# 669
Здравейте! Бих искала да попитам дали някой има координати на добър логопед в Шумен, който да се занимава с малки деца - на около 2 г. Благодаря предварително!

# 670
Zdravei,Re-sol
da6teria mi e na 5 i polovina.kazva mnogo dumi pravilno i vsi4ki drugi gi povtaria pogre6no,pravi prosti izre4eniq ot 3 dumi kato sri4a.
kogato be6e na 4 ima6e nai mnogo deset dumi v re4nika si.na nas sa6to ni izpisaha nootropil,no edna lekarka (detski psiho-nevrolog) ot plovdiv kaza 4e siropa vaob6te ne e hubav i moje da prevazbudi deteto.tq ni predpisa sirop za moza4nata deinost(brainbooster) i drugi lekarstva.pie gi ot 5 mes. i ve4e vseki den kazva po nqkoq nova duma,a predi kazva6e nova duma na nqkolko sedmici.Tq pose6tava logoped i psiholog ot 1 godina i nemoga da kaja 4e ima koi znae kakva polza.
Az mislq 4e vsi4ko stava kogato mu doide vremeto.deteto mi prohodi na dve godinki i kakvoto i da pravehme predi tova i i pomagahme da prohodi nqkaksi kato 4e li nqma6e polza,tq prohodi kogato mu doide vremeto,ne stana kogato nie iskahme.
redovno piem siropi i hodim na logoped i psiholog,no mislq 4e 6te progovori ,kogato mu doide vremeto  Simple Smile
no v nikakav slu4ai ne ti kazvam da stoi6 i da 4aka6.

# 671
Здравейте.Ако може някои да ми даде повече информация за лекарството Durobion

# 672
това е лекарство за физическа слабост и загуба на сила...пожижено либидо, старчески симптоми...  newsm78

# 673
  • София
Бихте ли ми казали дали познаване логопед Женя Попова - от логопедично студио зад кино Изток, нашата докторка ми даде нейното име за да се консултираме с нея, но не знаеше дали тя все още е там в този кабинет, а и не и знаеше телефона. Ако някой я е посещавал и може да ми каже мнението си ще съм ви много благодарна !

# 674
Аз водих там детето си преди години.Момичето е много добро като човек ,а и като специалист.Отказахме се защото имахме лични проблеми.А и тя ни препорьча да трьгне в градина кьдето сред децата ще бьде по полезно за него .Иначе кабинета и е много добре направен.Има много неща за работа ,кьдето не сьм виждала на друго място.

Общи условия

Активация на акаунт