Ларедутска машина за хляб !!!

  • 31 213
  • 314
  •   1
Отговори
# 105
  • София
  • Мнения: 11 198
калисто, ще пробвам по твоя метод с мая кубче, мляко и яйце !
Благодаря за съветите   bouquet

Заредих машината за 3-ти път, стискайте палци  Wink

Последна редакция: сб, 06 сеп 2008, 17:24 от жгмъц

# 106
  • Мнения: 354
по мои мерки и теглилки една мерителна чаша брашно е около 150 гр

# 107
  • София
  • Мнения: 11 198
Много съм щастлива, третото хлебче се получи !  Laughing калисто, благодаря ти!   bouquet
Смених и брашното и маята, сложих мляко и яйце!
Купих си купа с мерки мл./гр. по нея 250гр. е точно 400 мл.

http://www.inabg.snimka.bg/album.php?album_id=282504&pid=7442795
Снимките не са особено качествени, правени са с телефон.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2008, 11:36 от жгмъц

# 108
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Така, след като ми стана ясно че аз читав хляб който да става за ядене няма да мога да успея да извадя от тази машина реших да се захвана с кексовете.
Направих по рецептата която е дадена по-напред в темата, ми по-гадно нещо не съм опитвала през живота си буквално беше черен хляб с гнусен вкус, ужким спазих всички пропорции, след това направих подобрената версия на същата рецепта с повечко продукти+ тук там някаква добавка, която друго момиче е пуснало пак по-напред в темата.
Резултата - същия - плачевен.  Sick
Днес реших да пробвам моя си рецепта за кекс, като от оригиналната продуктите просто ги разделих на 3, получи се доста прилично кексче, пухкаво и вкусно и най-важното има вкус на кекс а не на хляб като предните два.
Утре мисля да си забъркам тесто пак по моя си рецепта както си правя питка и да видим какво ще се получи.
Искам да ви попитам, хляба, кекса или каквото е там печиво трябва ли да се извади веднага след като е готово или може да се остави в машината, променя ли се нещо ако стои вътре да си изстива?

# 109
  • София
  • Мнения: 11 198
Аз пък след последния успешен хляб реших да пробвам кекса, но резултата и при мен беше плачевен.
Valeria, дай рецептата за твоя кекс, и аз мислех да пробвам някой традиционен кекс, но се притеснявах че няма да се разбъркат добре съставките.
Хляба го изваждам 10-тина минути след изключване на машината, опасявам се да не се вкорави ако остане вътре по-дълго.

Мисля да пробвам тази рецепта, ще се опитам да я намаля :
Кекс със стафиди

100 мл. мляко
2 яйца
125 гр. масло
120 гр. захар
1 пак. ванилия
250 гр. брашно
½ пак. суха мая
1 щипка сол
6 с.л. смяни бадеми
125 гр. стафиди

програма : 6 (1 ч и 63 мин.)
степен на препичане : 2
тегло 750 гр.

Последна редакция: пн, 08 сеп 2008, 08:19 от жгмъц

# 110
  • Мнения: 9 785
Valeria, по указанията в моята книжка от машината, която не е от Ларедутските, хлябът или каквото и да е друго печиво може да стои в машината до 1 час /според мен е по-добре по-малко, да речем 30 минути/, ако ти трябва топъл. После вече може да се навлажни и затова е добре да се извади.

# 111
  • Мнения: 35
Да се похваля и аз, вече седмо хлебче правя по основната рецепта без проблем. Машинката е чудесна, количеството е идеално за нашето семейство, като се има предивд, че сме все на диета:)) хлебчето ни стига за два дни. Пробвах и шоколадовия кекс и стана много хубав, но прекалих с пробите и взех че пробвах козуначено тесто - уж намалях дозите: сложих 150 мл мляко, 2 яйца, 250 гр.брашно, малко масло и 1/5 от кубчето мая , 6 лъжици захар , стафиди и 1/2 ч.л. сол и като заиизлиза тестото от казанчето в момента на печене, отиде до реотаните отдолу-спрях машината и допекох козунака в тава и едвам изчистих машината-не пробвайте с такива количества за козунак. Иначе след това си пека пак хляб без проблеми. Дайте някоя рецепта за кекс да пробваме на кратката програма.

# 112
  • Мнения: 1 111
Кекса става по вкусен с козуначено брашно Peace
И аз вчера правих кекс,но пропуснах да снимам,стана почти като купешкия Laughing,само следващия път ще сложа повече захар.
Значи сложих 2 мерителни чаши козуначено брашно,1*4 мая на кубче,горе долу 1 чаша захар,1 яйце и прясно мляко,общо взето стандартните пропорции,но с малка разлика при приготвянето-млякото,яйцето и захарта предварително разбих с миксер.Маята,малко брашно и малко мляко предварително забърках и оставих около 15м.да отлежи.И после в машината.
Това го пише на опаковката на козуначеното брашно. Първия ми опит с кекс беше несполучлив,явно захарта не можа да се разтвори добре и кекса стана стикляв и суров,но този път се получи супер.
edit-пропуснах маслото-2,3 супени лъжици

# 113
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Момичета, никога през живота си не съм правила кекс с мая и може би е въпрос на вкус, но този който е даден по-напред изобщо не ми хареса. Това което аз забърках беше с бакпулвер, значи:

1 яйце
1/3 кутийка маргарин
1/3 ч.чаша прясно мляко с добавена 1ч.л бакпулвер в нея
1/2 ч.чаша захар
1/2 шишенце ванилия /от тези на др. Йоткер/
1 ч.ч брашно
След звуковия сигнал сложих 3 шепи едро смляни орехи и 1 шепа стафиди.
Пуснах го на основната програма, но тъй като не е нужно тестото да втасва подозирам че ще стане и на бързата.
Тъй като кекса не стигна точно до ръба на съдинката, а беше под него може да се лавира с количеството на продуктите и да се добави какао или настърган шоколад.

Сега правя тесто за пица с яйце, пр. мляко, кисело мляко и т.н ако стане добре ще ви споделя.
Кажете ми от къде да си взема готово тесто за козунак, търсих във Фантастико има само за ръжен и пълнозърнест хляб, омразни за мен вкусове.

# 114
  • София
  • Мнения: 11 198
Valeria  маргарина малката кутийка ли е ? В някаква друга мярка можеш ли да ме ориентираш ?

# 115
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Valeria  маргарина малката кутийка ли е ? В някаква друга мярка можеш ли да ме ориентираш ?

На Рама малка кутийка беше, да.

# 116
  • Мнения: 3 640
Непременно ще пробвам кексовете ви, момичета, само да сваля едни 4 кг, дето ми вадят очите напоследък.  ooooh!
А моят мъж вече сам си зарежда машината, не ми дава аз да му правя хляб, кеф му е и сам си го бърка.  Grinning

# 117
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Сложих вчера тесто да се прави на програма "тесто"...и най-малоумно излезнах от къщи и се прибрах след 4 часа.
Тестото беше отворило капака и преливаше, реотани, всичко беше мазало, то втасвало, втасвало, втасвало, нямало кой да го спре...не правете като мен, стойте си до машината докато работи.  Mr. Green
Почистването беше меко казано кошмарно.  Twisted Evil

# 118
  • София
  • Мнения: 11 198
Valeria, а изчече ли го все пак ?  Wink

# 119
  • Sofia
  • Мнения: 3 566
Valeria, а изчече ли го все пак ?  Wink

Не, но може би трябваше за назидание да го върна обратно в купанката му, да го опека и да си го изям сама.  Mr. Green
Да споделя, че ако ви текне тесто и стигне дъното на машината, почистването и после става в пъти по-лесно ако го изчакате да изсъхне с клечка за шишче бръкнах във всяка дупка.

Общи условия

Активация на акаунт