Американски колеж-първа тема

• 223 168
  • 1 273
  •   2
Отговори
# 570
SAT по немски е като втори SAT за кандидатстване в Америка, в Германия Шпрахдиплом или Немска диплома от НЕГ, лайстунгкласе.

# 571
  • София
SAT по немски е като втори SAT за кандидатстване в Америка, в Германия Шпрахдиплом или Немска диплома от НЕГ, лайстунгкласе.

Други варианти - тест ДАВ от Гьоте институт или без сертификат и езиков курс в избрания университет с много тежък изпит/най-неприемливия вариант/.

# 572
  • Там, където ме обичат

Други варианти - тест ДАВ от Гьоте институт или без сертификат и езиков курс в избрания университет с много тежък изпит/най-неприемливия вариант/.
Има ли случай на колежанин с успешно положен изпит за ДАВ сертификат в Гьоте институт като подчертавам - само с наученото в Колежа.

# 573
  • София

Има ли случай на колежанин с успешно положен изпит за ДАВ сертификат в Гьоте институт като подчертавам - само с наученото в Колежа.

За съжаление не мога да ти отговоря. След като дъщеря ми я приеха и в АК и в НЕГ, предпочетохме немската гимназия. Дано да ти отговори някой, който е учил в АК. За тест ДАВ знам, че не е труден, но задължително се минава курс в Гьоте, за да има шанс за успех. Друг вариант за обучение в Германия е университет с преподаване на английски език. На познати момчето от Английската гимназия отиде да учи в такъв, но не знам подробности.

# 574
  • София
Моя позната учи в Германия с немски след SAT немски и само с наученото в колежа. Не е учила езика другаде. Но за жалост за ДАВ не знам, не съм се интересувала..

# 575
  • София
Има някакво объркване изпит - изпит SAT за прием в немски университет няма. Това е изпит валиден само за Щатите, който включва задачи по математика, общо образователни въпроси и др.
ДАФ е изпит само за ниво на езикова подготовка по немски, чийто еквивалент е TOEFL например - т.е. не много труден изпит, който дава възможност за обучение в съответния университет без допълнитени курсове, нулеви години и т.н.

# 576
Bebzz e обяснила по-горе подробно, никой не казва, че в Германия някой ще кандидатства със САТ, става дума за това, че е възможно в часовете ''електив" да се вземе немски - на сайта на колежа някъде беше обяснено и имаше табличка с възможните часове и предмети по електив. Понеже това е АК, идеята там е, че електива по немски готви за САТ по немски, просто в колежа въртят, сучат, но винаги конселорите за продължаване на образованието гледат да избият и насочат първо към УС унитата, а после към другите... Което не пречи да си учиш просто езика, а после да се чвиш не на САТ а на ДАФ или нещо друго, вече дали и доколко Гьоте е необходимо и/или достатъчно условие да вземеш добре ДАФ-а, не знам, моето дете беше с електив химия, не немски, макар да учи втори език именно немски при Кремона -много добър човек и преподавател, беше във възторг от нея.
Та, стига човек да си постави за цел, както по-горе е казано, може много да направи, просто трябва да се изградят и спазват приоритетите, защото определено в АК нямаш време да си добър по всичко и да учиш еднакво много и добре всичко, просто физически не успяваш да се подготвиш, не остава време, всички искат от теб и то много и не смогваш. Толериране, както има в последните класове на други гимназии там просто няма, нечувано е сам да си пишеш препоръките и да търсиш преподавател да ти ги подписва, както в английската гимназия, например, немислимо е да се направиш на болен и да учиш за САТ, дори напротив, дори да си болен ако останеш в къщи рискуваш американците да подскажат където трябва, че ученикът Х не се е явил на изпита без да се готви специално за него, каквото е условието за САТ и така да предизвикат евентуална дисквалификация, имаше такъв случай... Искам да кажа, че както във всичко и там има и добри и лоши неща, не всичко е цветя и рози... Но се борят децата...
Не напразно единици са на края носителите на лентите там "магна кум лауде" или каквото беше, ако имаш успех над 5.90 или 6.00, това е просто подвиг.
Което впрочем поставя  възпитаниците на АК в неравностойно изходно положение(най вече важеше при кандидатстване в БГ унита, където тази оценка малко или много тежи и не се взимат под внимание интервю, обществена работа, активност и други критерии, които тежат на Запад) с тези от останалите гимназии като оценка от дипломата - просто в другите гимназии често има повече отличници, според оценките в дипломите, което, обаче бива компенсирано с изградените навици за работа и учене и съответно отличното ниво на подготовка за самите изпити или тестове за ВУЗ.  Например от матурата тази година по български става ясно за нивото на подготовка на випуска - тази година АК беше с най-висок успех от всички зрелостници на национално ниво. Голяма роля за този успех изигра и това, че доста от английските университети поставяха условие за определен успех в общия случай по-висок от  предиктнатия от кандидата при апликацията му и първият и най-лесен начин за ученика беше на престоящ изпит да повиши оценката си - в случая чрез матурата по БГ , която е задължителна и без това, защото ако е за друг предмет освен втория задължителен (повечето се явиха на английски), той би следвало да учи специално допълнително и да се яви на матура и по него...  
Лошото е, че екипът от Катедрата по български на Барух напусна вече колежа, направиха си собствена школа, а тези зрелостници бяха техен продукт главно...    Но няма вечни неща.

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 13:30 от StefanB

# 577
  • София
Постът ми беше свързан с този цитат - "Моя позната учи в Германия с немски след SAT немски и само с наученото в колежа. Не е учила езика другаде. Но за жалост за ДАВ не знам, не съм се интересувала.."
След като и ти казваш, че има САТ по немски - може ли някакво инфо.

# 578
С две думи - САТ е входното ниво за америкаската образователна система. Има общ изпит за САТ с отделните части - там ридинг, есе, математика и какво още беше, той си е задължителен. Някои унита в САЩ поставят като условие други не, но ти можеш освен общия САТ да се явиш на САТ по отделен предмет, по който си имал електив в лицея, математика ( там има и по-специализирани изпити) история, георгавия, езици, и в общия случай колкото повече САТ сертикати маш, толкова по-добре за теб.... Казвам в общи я случай защото както в УСА така и в Англия може да се окаже, че ако си добър по баскет или гребане и си участвал на национално ниво в състезания и имаш награди може да ти направят оферта на теб а не на друг, дето има 5 САТ-а, просто БУЗ-а има място за човек дето да ги може тия работи....
Абе шантава работа е за мен америкаската система, просто критериите са безумни в някои случаи....
При това всеки САТ струва пари и не малко, при това на общия рядко се явяват веднъж, обикновено се пробват поне два пъти - първия път имат резултат и втория гледат да го подобрят, защото можеш да се явяваш колкото пъти искаш, взима се най-високия. Машина за пари е, така е измислено. За кандидатстването в  Англия е подобно - там комуникираш единствено и само с Колиджборда, където подаваш апликация, посочваш желани унита и те ти следят апликацията и те информират за това докъде си стигнал. какво се случва, дали са наред документите, трябва ли още нещо, срока дали е спазен... Какви такси по апликацията кому дължиш. Това, ако го правиш сам (нужна ти е кредитна карта, компютър и да знаеш език), ако кандидатстваш през фирма тук си плащаш за да комуникира тя с Колиджборда....

# 579
  • София
Благодаря StefanB, но аз това го зная. Питането ми беше как се записваш в немско уни с оценката от език от положения САТ?
От няколко месеца ровя в сайтовете на немските унита, защото догодина дъщеря ми ще кандидатства, и такава възможност не съм срещала.
По-нагоре са обяснили, че това е втори САТ за САЩ, което обаче според мен противоречи на инфото дадено от Bebzz.
Отклонихме се от темата, но foxysilver така и не получи отговор на въпроса си, който всъщност интересува и мен - "Може ли ученик от АК да вземе ДАФ само с подготовката в колежа?"

# 580
Не съм се сблъсквал с това и не мога да говоря от позицията на човек с опит - моята щерка кандидатства в Холандия, Италия, Англия и Швейцария, не в Германия, но САТ не е изпит за Германия. Сега, възможно е някъде да го признаят като ниво, но то е до изискване на кнкретен университет, тук ще Ви посъветват хора, чиито деца кандидатстват там и са напълно наясно с процедурата, а доколкото знам и в Германия тя е централизирана, би следвало да не е проблем да може да се провери в нета признава ли се САТ като ниво на владеене на немски някъде и за какво точно...

Бебзз според мен в цитираното мнение не казва, че приятелката й е влязла в Германия със Сат по немски, а че е взела САТ по немски и че е учила немски в колежа.  Значи или са й признали някъде този изпит, или бидейки вече с определено ниво по езика,  за да може да си вземе САТ, си е защитила нивото в степен достатъчна за изискванията на немците - било тук през съответет изпит, било там на място....
Да не гадаем, който е наясно с немската система, би дал правилен отговор.
Важното е, че след АК детето е владеело немски в степен да защити ниво и да учи в Германия - това разбирам аз от цитирания пост.

# 581
  • Там, където ме обичат
Благодаря StefanB, но аз това го зная. Питането ми беше как се записваш в немско уни с оценката от език от положения САТ?
От няколко месеца ровя в сайтовете на немските унита, защото догодина дъщеря ми ще кандидатства, и такава възможност не съм срещала.
По-нагоре са обяснили, че това е втори САТ за САЩ, което обаче според мен противоречи на инфото дадено от Bebzz.
Отклонихме се от темата, но foxysilver така и не получи отговор на въпроса си, който всъщност интересува и мен - "Може ли ученик от АК да вземе ДАФ само с подготовката в колежа?"

Твоето дете немски ли учи? Може ли да разкажеш повечко, от А ли започват, по колко часа седмично имат 2-ри език, ходи ли детето ти някъде на допълнителни часове? Понеже прочетох, че сте в по-горните класове, кой трети език сте си избрали? И ако не звучи нахално от моя страна Embarassed би ли споделила мотивите при избора ви?

# 582
  • София
foxysilver, 17-годишната ми дъщеря не учи в АК, а в НЕГ. Тук съм заради желанието на малката ми дъщеря Simple Smile да учи в АК.

# 583
  • София
Мързеланка, в Германия има и Американски Университети, доколкото знам. Разбира се, ако желанието на детето е твърдо за немско уни, тогава дали пък АК е правилното училище? 

Между другото сестра ми живее в Германия и завърши висшето си образование там, замина без да знае и една дума немски, учи 2 години език, а после я приеха в един от най-елитните университети и така... т.е. уверена съм, че има хиляди варианти да се изкара подходящ документ за кандидатсване в немско уни, когато човек владее езика, разбира се...  Joy

Много ми е интересно всичко, което пишете в последно време в темичката. Големият ми син също иска да избере немски като втори език в АК. Радвам се, че отзивите ви за преподавателката са добри.

# 584
  • София
Това, което имах предвид, е че с подготовката в колежа можеш без проблем да вземеш САТ и го давам ориентировъчно, тъй като не съм запозната с ДАВ нито като форма на изпит нито като ниво на трудност, ако вие знаете дали е с горе-долу същото ниво като САТ, сами ще можете да си направите извода дали може или не да се изкара ДАВ без допълнителни курсове. Съжалявам за объркването  Peace

Общи условия

Активация на акаунт