Американски колеж-първа тема

• 223 124
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 540
  • България
 bigal , дъщеря ми учи в колежа и живее в общежитието. За сега съм доволна и от нивото на обучение, и от условията в общежитието. Децата са по 2 или 3 в стая. Имат един възпитател и една възпитателка. Стаите са светли, просторни с ново обзавеждане. В таксата за общежитието е включена и храната 3 пъти дневно от понеделник до петък. Децата понякога я харесват, понякога - не, но все пак на тази възраст идеалното меню е пица и сандвич Wink. Според мен е добра. Ако имаш повече въпроси питай конкретно.
 Успех на изпита!  newsm10

# 541
И аз съм много доволна от училището, от всичко...За Ондата съм на мнението на Прасковка. За стола- моята дъщеря обича пък нещо готвено да хапва, а там много бързо свършва. От няколко дни е с брекети и нуждата от по-мека храна е съвсем наболяла. За утре гледам си е направила сандвич с мекото на домашен хляб, носи си и чай с термос, много обича чай , а в Ондата имало големи опашки... Обожавам парка на колежа, не го знаех, докато не я записах и разгледах.
И моята дъщеря живя 1 седмица на общежитието и беше възхитена!
Засега всичко е перфектно, дай-боже и занапред!

# 542
  • България
 Присъединявам се към мнението на pepelia6kata за парка на колежа - страхотен е!

# 543
  • Там, където ме обичат
Като сте почнали да хвалите парка на Колежа, да се присъединя и аз. Супер е , няма друго училище /поне в С-я/ с такава разкошна, благодатна, хуманна, благородна природа на метри от училищните стаи.
И да не пропусна да похваля спортния салон - балона. С перфектна настилка, не просто здрава и качествена, а и ЧИСТА , нещо рядко срещано в другите училища. И още един детайл,  който ме впечатли още при първото посещение на Колежа - всички баскетболни табла си имаха мрежички, дребно е знам, но малките неща ми се набиват на очи.

# 544
  • Там, където ме обичат
Присъединявам се към мнението на pepelia6kata за парка на колежа - страхотен е!
Чух, че ще се събирате в Перник - но не разбрах къде и кога, може и на лична.

# 545
  • Там, където ме обичат
Момичета, за семестриалните изпити, които започват в началото на месеца, готвят ли се вашите деца и ако да споделете малко повече, преговарят материала или се упражняват и по колко време средно отделят само за тези изпити.

# 546
Като имаме по 8-9 изпита учим уикендите и вечерите преди всеки - поне моя виспуск. Сега имаме само пет и си клатим кратака, аз мисля днес, събота и неделя и още 2-3 дни след училище по малко да им отделя. Важно е да се почне рано, защото вече нямаме свободни дни между изпитите!! А да се подготвиш (или поне да преговориш нормално) за 2 изпита на материала от целия семестър за един следобед - не става!

# 547
  • Там, където ме обичат
Като имаме по 8-9 изпита учим уикендите и вечерите преди всеки - поне моя виспуск. Сега имаме само пет и си клатим кратака, аз мисля днес, събота и неделя и още 2-3 дни след училище по малко да им отделя. Важно е да се почне рано, защото вече нямаме свободни дни между изпитите!! А да се подготвиш (или поне да преговориш нормално) за 2 изпита на материала от целия семестър за един следобед - не става!
Морос, а каква е тежестта на този изпит в крайната оценка за срока/семестъра?

# 548
20 процента от семестриалната, фиксирана е.

# 549
  • София
Здравейте, сравнително скоро завърших АКС и ще се радвам да нъда полезна на която и да е от вас. Ако имате въпроси - давайте смело  Mr. Green
За протеста за Онда и стола държа да изтъкна че лично съм носила хляб и салам и покривки  Mr. Green Учителите ни подкрепяха, а след няколко дни и деканът разговаря с ученици. Честно казано не си спомням резултата, но явно сме били удовлетворени, щом спряхме стачката  Mr. Green
Шели Барух е изключителен преподавател, а и човек. Имала съм честта да съм нейна ученичка и тя и още една нейна колежка се отличаваха от другите учители по БЕЛ, които са водили занятия на моите групи.
Живях и в общежитието през първата година на отварянето му. За жалост тя протече под ръководството на неприятна "надзирателка", която обаче веднага, след като намериха подходящ заместник, бе..изгонена. Самото общежитие не е кой знае какво, но е много повече от всичко студентско, което можете да си представите. Приятни стаи, нови мебели.. Топло и хубава дограма, винаги има топла вода, че и налягане има - това и вкъщи рядко се случва  Mr. Green Не знам дали са сменили жената, която чисти и пере. Ако не са - ако са ви мили цветовете и размерите на дрехите на децата ви ще трябва да ги инструктирате да следят стриктно изпирането им  Crazy

Ако има още - давайте, ще се радвам да бъда полезна!

# 550
  • София
И извинете, че не съм отговорила на предните въпроси:

Моята тема за есе беше снимка на водовъртеж от лица на млади момчета и момичета, леко размазани, а в центъра лице на усмихнато момиче, не беше размазано. Темата - неприятна - "Момичето в средата е ученичка от АКС" и пишеш каквото прецениш.. Ние по-късно наричахме въпросната тема "Подмажете се на колежа"  Mr. Green Но в крайна сметка имаше хора с от 6 до максимума точки на есето, така че мисля, че по-важен е тестът. А за есето най-важно е да е завършено - дори да е прекрасно, но да не е стигнало време за последните 2-3 думи, търпи огоромни санкции. И все пак по-добре незавършено, отколкото дисклалифициран/а..

За първия учебен ден в моя випуск имаше само 2-3ма души облечени официално. Когато влезете в Сандърс Хол за записването можете да видите снимки на всички випуски на 1вия учебен ден и сами ще добиете представа.

# 551
  • София
bebZz   - Благодарим за включването и информацията,която ни даваш.

Разкажи ни ако можеш по колко ученика са в група или в клас и как протича учебния процес,по-различен ли е от държавните гимназии.Има ли извънкласни занимания,екскурзии,лагери.

И ние трескаво се готвим за изпита март месец. АКС е първото желание на дъщеря ми.

# 552
Относно подготовката за кандидатстването, бихте ли споделили мения за Хасъмска и Лого 3.

Доволни ли сте от подготовката на двете места?

Ако става въпрос за математиката, кое бихте препоръчали, а за есето?

Благодаря предварително!

# 553
  • София
"Есето" преди поне беше половин страничка.. Ако имате по-прясна информация, извинявайте, но ако все още е така - не се притеснявайте за него.. Математиката е тип "Кенгуру". Неприятна част бяха асоциациите, отношения и т.н. (сол се отнася към пипер така както: А Б Ц Д) Но като цяло важното е бързината, да пропускаш по-трудоемките задачи и после да се връщаш към тях ако остане време. Твърди се, че така се проверява логическото мислене на човек.
На първия учебен ден се прави тест по английски - оценки няма. Според резултатите ученуиците се разпределят в паралелки според нивото си. Целта е в никоя група да няма някой напреднал, на когото да му е скучно, нито някой изоставащ. Смята се, че след завършването на 8ми клас всички ученици са с приблизително еднакви знания по предмета. Това не е съвсем вярно, но със сигурност никой няма да има проблеми с езика в горните класове, ще знае и граматиката добре. А речникът се обогатява с всеки изминал ден, така че не е проблем. Учениците по мое време бяха под 20 в група.
В девети клас някои ще бъдат поканени в Math section - допълнително обучение по математика. Това кои ще са те зависи от учителите по математика в 8ми клас. Отдело групите се променят, според език - немски, френски, испански - и е възможно в групата на детето ви да има не повече от 1-2ма ученици от предната група. Според това колко желаещи е имало за съответния език групата може да се състои както от 15 до 20тина души.
За десети клас се избира профил - БЕЛ, физика, химия, компютри. Групите отново се променят, комбинирайки вече езика и профила, а ако не е възможно според двете се толерира профилът. С други думи възможно е да има 20 души в една група с профил химия, но да посещават часове по език с други групи, някои с немски, други с испански и т.н. Тук вече е най-трудно да се определи броят на хора в групата - в моят випуск моята беше най-малка (немски и компютри) и бяхме 12 души, а най-голямата беше БЕЛ с различни езици - 23-24. За мен лично малката група е плюс. Отделно имаше друга група - компютри с другите 2 езика. Физика и химия също бяха по 1 група. При профил БЕЛ лошото е че редовно са предимно момичета и 1-2 момчета, а много момичета на едно място правим..кокошарник  Blush и часовете протичат по-трудно.

Изпитване не съществува. За сметка на това има презентации. Ако детето ви има проблеми с говоренето пред публика, добре е да го оттренирате малко. Аз лично се изчервявах и заеквах целия първи семестър на 8ми клас. После се свиква. Формата на оценяване и изключително стриктна и учителите запознават учениците с нея при първата си среща. За някои учители участието в час може да достига до 30% от оценката, за някои закъсненията са цели 20%, за някои домашните са 50%, докато за други може да са 10%. Нека детето запише тези изисквания и така ще знае на какво трябва да наблегне. Както казват често ученици в колежа - понякога просто трябва да избереш кое домашно/коя презентация да направиш. Добре е да се знае. Хубаво е че всеки допълнителен труд се възнаграждава, а някои го и изискват. Има учители, при които, ако трябва в рамките на 5мин да запознаеш останалите ученици с някоя поема примерно и го направиш перфектно, ще получиш оценка 91%. Което е около 5.50. Едниственият начин за 98-100% при тях е да се постараеш, да направиш диаграми, да направиш handout-и (литчета, които раздаваш на другите) с обяснена информацията, може би дори плакат с поемата, цялата с ударения в един цвят, алитерации в друг, рима в трети и т.н.

Няма спор - работи се много. И лош ученик няма. При условие, че всички ученици с успех под 4.50 2 поредни семестъра биват помолени да напуснат училището, просто няма как. А за да изкараш 4.50 в колежа трябва да свършиш повече работа, отколкото за да си пълен отличник в повечето училища.

Извънкласни занимания - бол. Това е 2рото най-важно нещо в училището. Могат да се изберат какви ли не клубове. Хор, мюзикъл, физика, химия, литература, поезия, театър, помощ на изоставащи ученици, футбол, софтбол, баскетбол, американски футбол, фитнес, волейбол, гружа за сираци в домове, грижа за бездомни животни в приюти, народни танци.. И много, много други. А най-хубавото е, че ако случайно няма такъв клуб, какъвто детето ви би искало да има - нужно е само да попълни заявление в началото на годината, обяснявайки защо би бил хубав, и да се подпишат няколко човека, че биха се включили, ако го има. И готово.
Отделно редовно има състезания по математика, по превод, по лиричен превод, рисуване.. Всяка година се провежда т.нар. science fair - ден на науките. Който има желание представя проект. Стаите в училището са пълни с ученици, говорещи на останалите за хормонален анализ, за вулкани, за свръхзвук, телепатия и какво ли още не. Най-добрите проекти биват награждавани. Има Christmas concert в последните учебни дни преди Коледа, на който ученици представят сценки, пеят, танцуват, свирят на музикални инструменти.. Мюзикълът е едно от най-дългоочакваните представления през цялата година. Играта на учениците, декорът, дрехите - винаги по-добри от някои театрални представления.
Екскурзии преди имаше, говореше се, че може и да има пак, но нямам информация. Няколко випуска преди моя са се държали непристойно и противозаконно на една от екскурзиите и са ги прекратили. Но ако имате желание - обърнете се към госпожа Рашкова, тя все още организира такива понякога.
Спортът също се цени високо. Награждават се всяка година най-добрите постижения във всяка дисциплина, отделно има отбори по футбол (и женският отбор е доста популярен), баскетбол и волейбол, организират се турнири, градски и окръжни, най-често на територията на колежа, тъй като е с най-добра база.
За мен лично колежът беше преживяване, което ценя високо и никога няма да забравя. Сега, когато мога да погледна от перспектива върху годините, прекарани там, ги оценявам повече от всякога. Да, тогава мразехме многото работа, мъките, сесиите (на края на семестъра, последни изпити, 2 седмици, по 2 изпита през ден, в другите дни не се учи), но сега виждам колко всичко това ни е карало да комуникираме, да се обединяваме, да си помагаме един на друг. И наистина, не завършваш колежа с 25 добре познати, от които 5-6 приятели, както на повечето места, а със 100 (май вече 120 приемат?).

# 554
  • София
Darina Geo   - Ние се подготвяме в Лого 3 .Дъщеря ми ходи с удоволствие на курсовете,които са съботно неделни.След всяко занимание правят тест. Комуникацията между учители и родители е много добра. Обаждат ми се да ме информират и ми изпращат становища по майла.Прецениха куде има пропуски дъщеря ми и организираха допулнителни консултации с нея в друг ден от седмицата.Като цяло съм доволна а и тя също.

Днес правиха пробен изпит .Първият такъв от септември. Ще видим резултатите  и ще споделя.

Общи условия

Активация на акаунт