2-ра Лятна магрибско познавателна, чувстве

• 27 869
  • 290
  •   1
Отговори
# 165
  • Paris, France
РАМАДАН МУБАРАК на всички.

Кате, не тъгувай за любимия! Така е трябвало, поне няма да се изкушавате Embarassed Embarassed Embarassed
Концентрирай се в молитва и пост!

За Агадир-много модерен и красив град. Гъмжи от живот. Може пък скоро някой да ме покани там Laughing? Това е моето идеално място за зимна почивка, на плажа, разбира се. Не ми харесва за къпане, обаче, но аз не си падам по океани.

За приемане на исляма в Мароко- допреди десетина двадесет години беше рядкост, ставаше бързо, само с произнасяне на Шахада без курсове, въпроси, беседи и други. Наш приятел прие Исляма там за един ден, за да се ожени за мароканка. От възрастни мъже даже не се изискваше обрязване. Това в Мароко и отдавна.

За браковете в Магреба- междуверски брак може да сключи само мъж мюсюлманин със жена от монотеистична религия (еврейка, християнка). Мюсюлманка може да се ожени само с мюсюлманин, местен или чужденец. Брак, сключен в чужбина, в който една от страните е магрибец (тунизиец/ка, алжирец/ка, мароканец/ка се признава само ако отговаря на условията на семейното право във собствената магрибска страна. Бракове между мюсюлманки и друговерци, били те граждански или католически или протестантски (останалите клонове не освещават междурелигиозни бракове) не се признават, но не се и санкционират. Ако, например, мароканка се омъжи за французин във Франция бракът и не е валиден в Мароко със всички произтичащи от това последствия- не може да наследи недвижимо имущество в Мароко, принадлежащо на съпруга и итн. Няма обаче да я тикнат в затвора или да я глобят за това, че се е омъжила за друговерец. Такива двойки има милиони и всяка година си ходят на почивка при родата на жената и няма никакъв проблем. Магреба каро цяло е изключително толерантен към друговерци и другорасови. Там няма физическо насилие или обиди към чернокожи. Мога да кажа, че са по-толерантни от нас.

За браковете там книга мога да напиша, ще продължа по-късно.

Приятен Рамадан от мене

# 166
Тази вечер вкъщи  - в Мароко, ще правят сфуф и гранола. Особено гранолата не е много мароканска, но и е близка на вкус до сфуф-а. Как я хапват - за десерт, с ягоди и мляко или само с мляко.  Ние правим един домашен сладолед - спомняте ли ти онази весела рецепта - с мед, джиндифил или кардамом? Според мен на тази сладост друго не може да се сложи, но около мен я обичат и с гранола.

По принцип гранолата много пасва на вкус на десерти със желатин, но желатин не ползваме, че е животински.

Стаята ми мирише на чай с дива мента и нямам време да дойде залеза, за да си направя.    
Днес е приятно топло, не е горещо и убийствено слънце.
Аз заради една досадна грешка съм у дома на телефона и утре чак ще излизам - по едни проект сме 2 Екатерини и повече от месец, координаторката е пращала инфо на другата Катя, тя в отпуск ли е била - не е реагирала, координаторката мисли, че всичко е наред. Сега, чак сега като аз питах защо нямам и ред  инфо - трябва да почна на 07.09 работа, а координаторката беше в отпуска през август, тя се усеща, че е сгафила и сега това, което беше нужно да подпиша още не е готово, та утре. Тъкмо да се адаптирам.            

# 167
  Интересно, Невена , а как ли е днес ...? Благодаря !

# 168
  bouquet RAMADAN MUBARAK ПРЕКРАСНИ АРАБСКИ ПРИНЦЕСИ!!!

ЛЕК ПОСТ ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИ ОТ СЪРЦЕ Hug

# 169
Да лек е постта, даже не само не пия вода, а плачем и двамата. Така ни липсва, че не сме заедно. Той по всяко време е на компютъра, аз също. То не че се изкушава човек - тези въпросни условности ни разбиват.
Но сега вратите на Небето се отварят. Ще се молим и ще постим .... трябва да има край вече тази невероятна визова сага. Стига са ме предпазвали, че има уредени бракове и разликата е голяма. А има и щастливи бракове. Но и всеки си има изпитанията в този живот. Добре поне, че конникът разбира, не му е особено приятно, но разбира милият, разликата между чувства и условности.     

# 170
 Да    ви   е   честит  рамадана  момичета  Hug

ние  в  Мароко  сме  от  утре      Heart Eyes

Вчера  мъжа  ми  донсе  4 кг    халуа  шебекия   за  рамадана  а  аз  вече  опитах  половин кило  Crazy  Децата  вече   обсъждат  утрешното  меню   Laughing

И   ние  навремето   когато  бе  жива  свекървата  бог  да  я  прости   правехме у дома  и  сладки   и  сфуф   но  сега  предпочитам  някой  за  ми   подари   или  сами  си  купуваме  Blush

Петя   ами  и  аз  мога  да  се изкажа   за  около  преди  15  н а години   като  приех  Ислям  но  не  тук    ,нужно  е  да  има  1  или  2  свидетели  ,  правиш  определено  удо  или  обмиване  или  душ  ,който  е  същия  когато  се  изчистваш  от  менструацията  или  родилния  период  за  жени    и  прилича  на  обикновен  душ  общо  казано

за  мъже  и  жени  няма  разлика      и  казваш     Ашхаду   анна  ля  иляха  илла  Алла  уа  анна  Мухамедан  расуллулла       или   Утвърждавам  че   няма  бог  освен  Аллах  и  Мохамед  се  явява  само  негов  пророк

при  нас  брака  бе  сключен  в  трета  страна  когато  дойдох  в   Мароко    трябваше  да  признаем  брачния  съюз    и  тогава  се  наложи  да  си  извадя  и  справка  за  мюсюлманка  Отидохме  при    един  съдия  и  той  ми  зададе  няколко  въпроса   за  Ислям  ,не   бях  подготвена  но  се  справих  защото  нямаше  лйжа  от  моя  страна  за  възгледите  ми  Wink

по  въпроса  да  браковете  Невена   добре  ти  е  отговорила    само  да добавя  ,че  да  гражданството  пробема  е  по  голям

ние  навремето  обсъждахме  проблема за  гражданството  на  мюсюлманките  и  техните  съпрузи    в арабската     
Наш  познат  въпреси  че  е  мюсюлманин   от  години  и справка  има  и  е  женен  на  мароканка    няма  и до  ден  днешен  гражданство  мароканско  от  повече  от  10години   ,същия проблем  имат  и  децата  му   

ето  един    сит  ако  някой  се  интересува  за  мюсюлманските  въпроси  и  особено  актуални  за   поста
http://www.way-to-allah.com/bul/library.html

# 171
  • София
Здравейте момичета
как вървят постите на тези, които вече започнаха да постят?
al-Yashbi радвам се, че вече си добре и бебчето си седи там, където му е мястото.
По повод смяната на религиите... аз смятам да си остана християнка. Добре се разбираме двамцата така. 

# 172

Лек пост и благословени да сте вие и хората, които обичате и които ви обичат!   Praynig

Следя с интересе коментарите ви относно толерантността на мароканците по отношение на различните религии и браковете между мюсюлмани и немюсюлмани. Впечатленията ми от Египет са различни, затова и ми е интересно как стоят нещата в Мароко.   bouquet

# 173
Олди, благодаря за пожеланията.

Днес тъкмо си говорихме с мъжа ми, че не познаваме нито един човек от близки и познати, които да е разведен или който да има втора съпруга. Това - разводът е страшен харам и аз да ти кажа, понеже имаме еврейки в родата, смея да кажа, че най-първата дума, с която асоциирам семейството си е comportements - обноски, понасяне.... в смисъл - да се държа добре с някого. Казват ми, че като се влюбиш, не гледаш произхода, уважават и ценят исляма - като последната религия и е естествено и според моите роднини, който иска да го приеме, но никога не са казвали, че е задължително или неизменно условие това да се случи.

Според мен също общото разбиране е, че мароканци са на мнение, че хора живеят с хора.         

# 174
Хайде    приготвихте ли  софрата 

и да  не  забравяте  дуа   преди    за  хапнете    Hug

# 175
Свеар, аз сега приготвям, закъснях доста  Embarassed  ама 30-40мин вече не ми е от значение  Joy

а атова от снимките ти ее, мммммммм, вкуъсно, вкусно.

И да се отчета, по-леко мина първия ми ден, отколкото си представях, елхамдулилла  Simple Smile

# 176
Кате    smile3501 smile3525

Такабалла  сияма  уа  кияма    Praynig Praynig Praynig

# 177
Светле, благодаря ти за софрата. Аз ще чакам след 20.10 часа!

Кате, или както моят мъж ми вика още понякога - Екатрина, и аз така - мина леко първият ден, алхамдулилла!  

Аз ще ям салата от моркови със сусам и гранола с кисело мляко и съм готова.  

# 178
[
Кате, или както моят мъж ми вика още понякога - Екатрина

не може да бъде! Имаш ли на представа колко ми е познато това обръщение ЕкаТрина  Heart Eyes

аз правя гюведжета  Embarassed  не е много арабско, ама толкоз... Тия дни ще го пратя за агнешка кайма и ще се развихря.

Междудругото постя сама, той пие лекарства за високо кръвно Sad

# 179
  • по пътеката
дайте по-късно софрите бе, ние  имаме 1 4ас още! за нас,  с мъжа ми и свекъра ни мина тежи4ко денят! до обяд добре, но после липсата на кафе  ми докара мигрената и в полуприпаднало състояние си полежах, но то за  беля що народ звъни, идва, влиза, излиза- аха заспала на прибежки!  bouquet
кате ш, и сам войнът е войн! браво!   bouquet
кате, много ти е малко яденето, скъпа!поне след няколко 4аса добави едно яко ядене с  хлебец и сутринта една стабилна закуска!
кате, аз пък познавам много разведени и такива ,с големи поблеми, които в последствие са се решили с компромис и уговорки! както и 2 един в алжир и един в мароко  с по две жени! някъде около вашия район беш? град4ето, трябва да се подсетя по картата! но той говореше много добре за тях и те явно са се спогаждали, той беше  доволен!другият пък искаше да се разведе с едната и си търсеше пак втора!но и двамата са доста заможни за стандартите им!

Общи условия

Активация на акаунт