Къпете ли всеки ден бебето?

• 28 148
  • 316
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Синът ми от както се е родил го къпа всеки ден! Зимата също, лятото понякога и сутрин и вечер го къпя. Косата мия веднъж в седмицата, изключение прави само когато си е посипъл главата с пясък. Той много обича да се къпе и според мен личната хигиена на децата е много важна, особено лятото, когато се потят и са напрекъснато из градинките и се мърлят ужасно много. Зимата дори и да не сме излизали задължително му мия поне дупенцето. Хигиените навици на децата се създават още в най-ранна възраст!

# 151
  • София
бъръльо-бъръльо, няма нужда нищо да ми изреждаш. едно медицинско лице нищо не ми говори. има си педиатрична организация в страната и тя си има препоръки.
Добре, де. Какви са препоръките на нашата, българска, педиатрична асоциация или на някоя еквивалентна по значение организация? Има ли официален документ? И прилагат ли се препоръките й масово? Защото като гледам тук повечето майки си къпят бебоците като малки, а не малка част в по-късна възраст разреждат, което е нелогично според мен. Намирам логика за новородените, макар по-правилното за мен да е друго.

нежеланието на болшинството български педиатри да погледнат по-далеч от носа си
И аз не обичам особено българските лекарите, ама те уверявам, че и френските такива са коне с капаци. Болшинството. Имала съм вземане-даване.

# 152
Но недей да твърдиш с лека ръка, че в дадена страна задължително се прави нещо и задължително се препоръчва то. И там лекарите са хора и са подвластни на личните си предпочитания.

Това е точно така  Peace

В болницата, в която раждах (в Брюксел) даваха на бебетата няколко часа след раждането мултивитамини и ги препоръваха нон стоп до навършването на 2г. Което е тъпо, но не знаех да дам отпор на тази глупост  Twisted Evil
Никъде в други болници няма тази практика.  Peace
Както и за къпането - там ги къпеха всеки ден, другаде - не.
И педиатрите различни неща ми препроъчватха - жълтък на 8-месеца, другаде - след годинката.
Така че бъръльо-бъръльо е права  Peace

# 153
аз най-малко мога да знам какви са препоръките на българската педиатрична организация, също така не знам коя е еквивалентната такава  newsm78 аз знам какви са препоръките в страната, в която е родено детето ми, защото това ме интересува. знам какви са и в някои други държави, които смятам за доказано напреднали в детското здравеопазване. за мен на запад масово се спазват препоръките. българката много обича да си прави както си знае, после се пускат теми за огромен брой деца с кожни проблеми. аз толквоа дерматити и обриви, не съм видяла тук за толкова години. явно трябва да има причина някаква.

п.с. за френските лекари няма да се съглася. има членове на семейството ми, които години наред се лекуваха там и благодарение именно на специалистите в тази страна, въпросните хора са все още на белия свят. въпрос на личен опит, което за мен не е меродавно - двама ще са доволни, трима няма да са или обратното.

# 154
  • София
аз най-малко мога да знам какви са препоръките на българската педиатрична организация, също така не знам коя е еквивалентната такава  newsm78 аз знам какви са препоръките в страната, в която е родено детето ми, защото това ме интересува. знам какви са и в някои други държави, които смятам за доказано напреднали в детското здравеопазване. за мен на запад масово се спазват препоръките. българката много обича да си прави както си знае, после се пускат теми за огромен брой деца с кожни проблеми. аз толквоа дерматити и обриви, не съм видяла тук за толкова години. явно трябва да има причина някаква.

п.с. за френските лекари няма да се съглася. има членове на семейството ми, които години наред се лекуваха там и благодарение именно на специалистите в тази страна, въпросните хора са все още на белия свят. въпрос на личен опит, което за мен не е меродавно - двама ще са доволни, трима няма да са или обратното.
То е ясно, че в тази тема за нищо няма да сме на едно мнение. Личният опит на другите не е меродавен за теб, но: "за мен на запад масово се спазват препоръките. българката много обича да си прави както си знае, после се пускат теми за огромен брой деца с кожни проблеми. аз толквоа дерматити и обриви, не съм видяла тук за толкова години. явно трябва да има причина някаква". Отказвам се да водя повече този разговор. Лек ден ти желая, в Канада нали е сутрин?
За статистиката - дъщеря ми няма проблеми с кожата, освен гигантските пъпки от комари  Mr. Green, но това е външен фактор.

# 155
Моя син го къпя понякога по три пъти на ден.
Има дни, когато само веднъж. Случаите в които ваната
се пропуска са истинско изключение.

Изумява ме въпроса - до кога да се къпе бебето/детето
всеки ден.  Shocked Вече е открита топлата вода. Банята
всяка последна Неделя от месеца на рЯката вече е минало.
Вярно, че трябва да се завърнем към корените си, ма чак
пък толкоз да сме кални.... Не ща.

# 156
Е че защо да си къпете децата всеки ден? Най много малко  да са се поизпотили докато тичат и да са се отъркаляли в пясъчника където акат кученцата. Пръскайте им дрешките и леглата против бълхи  и готово hahaha

# 157
Е че защо да си къпете децата всеки ден? Най много малко  да са се поизпотили докато тичат и да са се отъркаляли в пясъчника където акат кученцата. Пръскайте им дрешките и леглата против бълхи  и готово hahaha
Предполагам, че в темата повече се говори за новородени. Сега къпя синът ми всеки ден, понякога и по два пъти по чисто хигиенични причини, но като новороден го къпех по-скоро за успокоение преди сън, за създаване на нещо като вечерен ритуал, отколкото, защото е мръсен.

# 158
.... като новороден го къпех по-скоро за успокоение преди сън, за създаване на нещо като вечерен ритуал, отколкото, защото е мръсен.
В голяма степен, поради тези причини и аз го правех и определено имаше добър ефект.

# 159
като бебе го къпех всеки ден.. сега по често.. че той моя мискинин половината пясъчник носи в обувките си, по земята се търкаля като малаче.. от вратата е във водата..не го пускам такъв да ходи из къщи..

# 160
Като бебета и двамата съм ги къпала всяка вечер. Сега зимата през ден, два, а лятото всеки ден, като на обяд се мият, освен ръцете и краката Laughing

# 161
  • у нас
е, то пък да не го окъпеш цяла седмица  Shocked

# 162
То е ясно, че в тази тема за нищо няма да сме на едно мнение. Личният опит на другите не е меродавен за теб, но: "за мен на запад масово се спазват препоръките. българката много обича да си прави както си знае, после се пускат теми за огромен брой деца с кожни проблеми. аз толквоа дерматити и обриви, не съм видяла тук за толкова години. явно трябва да има причина някаква". Отказвам се да водя повече този разговор. Лек ден ти желая, в Канада нали е сутрин?
За статистиката - дъщеря ми няма проблеми с кожата, освен гигантските пъпки от комари  Mr. Green, но това е външен фактор.

личният опит и личният поглед върху чуждия опит са две различни неща. да добавя, че масово не се и чете: в темата доста пъти беше казано, че става дума за некъпането всеки ден на съвсем малки бебета, а продължават да се ръсят постове за ровенето в пясъчника  ooooh! пак безброй пъти беше казано, че не става дума да не се къпят по цяла седмица, но не - и това продължава да витае в темата  Crazy защото и тази теза с англичаните, дето не си къпели децата по цяла седмица не ми е много обективна - зависи колко големи деца и зависи кои са тея англичани - един, двама, 200, 300 или просто съседката.

безсмислието не само на тази тема, а и на много други е, че каквото и да се напише от майки, които не са в България и си гледат децата по-различно от масовата практика в България, то зейва един хор да защитава родното. лошо няма, ако не намирисваше на зле разбрана гордост. и още по-безсмислено става, когато въпросните майки навън си губят времето да пускат линкове, да превеждат статии, медицински източници и т.н., защото единици са тези, които си правят труда да ги прочетат. и след един месец се задъвква същата тема със същите дразги. в четенето няма нищо опасно. всяка практика си има обяснение и е обоснована по някакъв начин. останалото е бла-бла. едно е да си чел и да си взел информирано решение, друго е да дъвчеш едно и също, а на другия ден да оплюеш педиатъра, защото същият този хор плюе по българските педиатри много редовно. не го разбирам аз това - хем не им харесва българската педиатрия, хем чуждата ги възмущава. ами, трудно ще намерят подходяща схема за отглеждане. обяснението за некъпане всеки ден на новородено бебе беше дадено вече и в линк. доста е елементарно и твърде добре доказано, за желаещите да прочетата, естествено.

в момента е следобяд, благодаря, на теб "лека нощ".

Последна редакция: пт, 29 авг 2008, 00:50 от simplyaven

# 163
  • Бургас
Случаите в които ваната
се пропуска са истинско изключение.

Изумява ме въпроса - до кога да се къпе бебето/детето
всеки ден.  Shocked Вече е открита топлата вода. Банята
всяка последна Неделя от месеца на рЯката вече е минало.
Вярно, че трябва да се завърнем към корените си, ма чак
пък толкоз да сме кални.... Не ща.

Съгласна съм изцяло с теб Crossing Arms.

# 164
къпя всеки ден,косичката мием през ден  Peace

Общи условия

Активация на акаунт