Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 6

• 50 681
  • 547
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
http://zacbrowser.com/ - от тук може да си изтеглите програма специално създадена за деца с аутизъм.

# 121
ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ КЛУБА НА МАЙКИТЕ, който желае може да го прочете, подкрепи като родители по съдба и нужди.
Стартираме и борбата си чрез медиите!

# 122
При нас терапията. макар и в България, започна по същия начин , както при детето на Деси. Работеше се всеки ден, и всеки ден, терапевтката носеше в къщи портрети на деца, с различно емоционално състояние и се повтаряше до припадък кое дето в какво състояние е и какво евентуално го е причинило. В последната една година забелязвам, че много упорито се работеше с него върху причинно следствената връзка - ако направи еди какво си, какво би се случило - наизустил е определен брой ситуации, за които ме питаше редовно - напр. ако кара колело по стълбите, ще падне ли- да, естествено и др. такива, но от две- три седмици той почти за всичко сам търси причинно- следствена връзка - хвърля нещо през прозореца, иска да слезем да го вземем, вижда, че е счупено и започва да разсъждава, значи, ако аз падна от прозореца, така ще се счупя, че може и да умра. Логопедката ми каза миналата седмица, че за първи път вижда дете с такава диагноза, което има развита логична мисъл.
Аз вярвам, че понеже правя всичко и дори повече, отколкото мога за развитието му, господ помага на развитието му. Тази година теглих хиляди кредити, водих го при делфините в Мармарис, при лекарите в РАН в Петербург....нищо...обаче...все пак...вероятно Господ вижда какви свръхусиля полагам и ни помага. А, започнал е да чете съвсем гладко и никой не го е учил, за което пък получихме и нова диагноза "Хиперлексия".

# 123
  • София
Kezaja, позачетох се в профила ти и ми се пооправи настроението или поне се почувствах по-малко сама. Стигнах до "...в математическата имахме доста аутистични пичове...високифункционални...". Благодаря за едни стари съвети  за театъра, сега започва сезона и мисля, че е добро упражнение. А иначе ето този твои думи отразяват днешното ми състояние: "...Казвам си понякога, ми да, различен е, що трябва пък да е от стадото, но цялото ми същество се стреми към в" влизането му в норма..."
Поздравлявам ви за напредъка и успех в училище!

Днес имаше една доста спорна статия в 24 часа за ранната диагностика и какви "цивилизовани" начини си имат EU за премахване на плода след 22 седмица, ако има данни за увреждания. Виждам, че никъде не се коментира, но не е и нужно.

# 124
  • Варна
Таня, и аз я четох и се потресох... Статията определено не помага на  родителите да вземат такова трудно решение. Лошото е, че общественото настроение, което при нас е "сам си си виновен, че си родил дете с проблем, сега ще е  "научнообосновано"".

Но статията успя и да ме разсмее - при АМНЕЗИЯ препоръчвали кръвопреливане. Може би и останалата информация в нея е толкова точна.  Mr. Green

# 125
Кезая, много, много се радвам за напредъка на Марти! Hug Аз знам каква битка водиш ти и винаги съм ти се възхищавала.
Хиперлексия е и предположението на психоложката, която работи с Мими, въпреки че не умее още да чете. Но пък научи буквите преди да проговори и преди всички останали деца се беше научила сама да разпознава коя дума, с коя буква започва само като я чуе. Дали ще се окаже права, времето ще покаже. Това не е толкова важно. Работата е преди всичко.

Последна редакция: сб, 27 сеп 2008, 11:55 от Мари_Анка

# 126
  • Реъкйавик
и аз да се разпиша 4е отдавна не съм влизала тук. ето 4е резултатите от психологи4ните ни тестове излязоха, имаме напредък но според психоложката все още ни е ниско IQ-то  в смисъл социално детето е мног напред от преди, говорно имаме напредък и разбирането има много наваксване преди бяхме на около 53 а сега сме 69 което е много близи4ко до излизането ни от групата а като цяло IQ то ни е 75. не знам да се радвам ли или... о4аквах по добри резултати и може би за това съм така. ина4е си говорихме с една колежка която е с дългогодишен опит и тя ми каза 4е няма какво да вземам тези тестове птисърце те не могат да из4ислят то4но нивото на дететето защото не се знае самото дете в какво състояние е на самия тест, дали му допада терапефта и т.н.
ина4е у4илището ме е нападнало от вси4ки страни и не ме пуска, един свободен 4ас не ми остава но за сметка на това е много инетресно, тази година изу4аваме вси4ки болести, нервната система и при4ините поради които се полу4ават уврежданията.
е за сега това от мен
П.С. сигурно ще ми е от полза този форум та нали тук я има вси4ката информация и то на бг.  Grinning

# 127
  • Центъра на Вселената...
Момичета, здравейте! Исках само да ви се оплача, че логопедка, която до сега се занимаваше със Стелиян, отказа да работи с него, поради здравословни причини/лежи за задържане жената/, много ме е яд, чак ревах, защото детето ходеше при нея с желание и се разбираха чудесно. С триста зора намерих друга жена, като се има предвид, че тук такива специалисти са рядкост. С нея  ще работим два пъти седмично, но се чудя дали да не увеличим на три сеанса.  Отделно в градина са му назначили ресурсен учител и логопед, с които също провеждат занятия. Дано най-сетне да имаме някакъв напредък, да се зарадвам и аз на нещичко!

# 128
Lacio, мисля, че 2 пъти седмично и в градината с ресурсния са достатъчни, все пак и в къщи нещо му измисляш като задачки, поръчки за изпълнение.
Мисълта ми е да не го пращаш при много специалисти, много хора пък като се занимават с детето, всеки спец. си е има своя методика, работят различно и накрая детето да не остане ошашавено. Едната г-жа казва "така", друга "онака".

Ние Гери я водим два пъти на логопед - през седмицата и през уикенда. В къщи също не я оставяме да скучае.

# 129
Lacio, ние посещаваме три пъти в седмицата по наше желание. На мен и това ми се вижда малко, чела съм че в чужбина терапиите са ежедневни. Аз се старая у дома да компенсирам.
Но щом си имате логопед в ДГ, чудесно! При нас няма.

# 130
Марианка, какво е времетраеното на един урок при вас? Заплащането???
Че и това си има значение..

# 131
Росонерка, като времетраене е 45 минути, 18лв.
Може би вашите "сесии" са по-дълги, но пък и Гери нали е в специализирана ДГ, там си имат занимания с логопед и психолог ежедневно, нещо което ние нямаме. Така че не се шашкай, аз просто споделих моето мнение.
А утре нашата психоложка е решила да ни събере на Училище за родители в нейния кабинет. Ще присъстваме няколко семейства с проблемни дечица, ще споделяме опит и ще се учим как да бъдем максимално полезни на децата си.

# 132
Маринка, благодаря за бързия отговор Simple Smile Не се шашкам, просто ми стана любопитно. Нашите са по 2 астрономически часа за 20 лв.
За това ходим и два пъти. А пък в градината октомври им започва учебната година, а заниманията не съм сигурна дали са ежедневни, по график на логопеда е 2 пъти седмицата, като сложим, че и психолог я взима, но нямам график, така че, нямам представа. На частно заниманията са по различни, там работи, в градината е по-различно. Очаквам скоро и родителска среща, да видим какво ще кажат, нали сме отложени сега, в предучилищна, да видим как ще протича подготовката за първи клас #Crazy

# 133
  • Реъкйавик
ха вие пак ефтино минавате тук един урок 45мин е 120 лева хъмммммм дали да не се преместя

# 134
Аз плащам по около 25 лева за 30 минути.  стигам до около 100 лева на седмица. Фриг, не мисля, че можем да сравняваме - все пак всички изкарваме различни пари.
При нас тарифите не се променят от терапевт до терапевт. Има стандартни тарифи за цялата страна./предполагам защото се покриват от застраховките/ Вече е въпрос на престиж при кого ще отидеш. Ако ходиш на частно може да ти напрвят 10 % отстъпка понякога. Това не само за терапии - за зъболекари, доктори и т.н. важи. Държавното е малко по ефтино, но за сметка на това поти невъзможно да се вредиш, камо ли за терапии в количествата в които аз искам да получава детето ми.

Общи условия

Активация на акаунт