Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 6

• 50 665
  • 547
  •   1
Отговори
# 450
  • густо майна Филибето
Това с акането ми е проблем, помня, че и друг път си пускала линка за книгата, но съм опитвала какъв ли не подход - съмнявам се че разбира за какво точно й се карам или я хваля, има си разни кризи, свързани с употреба на съдържанието на памперса, съвсем осъзнато прави това там, но реагира по различен начин през определени периоди, понякога има връщане назад за дълго време, все се надявам някога да стигнем и до сядане на гърне/тоалетна, защото май не им схваща предназначението. Rolling Eyes
Аз пък попаднах на някаква терапия RDI , развитие на междуличностните отношения, но свободно информация доколкото разблирам за нея няма, платено е. Ето няколко клипчета за нея, интересни са, предполагам, че тези , които разбират езика ще научат повече от тях Simple Smile
http://www.youtube.com/watch?v=ZZKRcHVmIyw
http://www.youtube.com/watch?v=UsPN7LDaH6g
http://www.youtube.com/watch?v=N3CkcnjLzaE
http://www.youtube.com/watch?v=EMVSE9hdDkE
http://www.youtube.com/watch?v=uax6uLn9QQo
http://www.youtube.com/watch?v=b4esH_jDYmw

Прави ми впечатление тонуса на детето - "кашкавалени" крайници, малко некоординирани движения.....При моето дете е същото, малко позасилено. Мислех, че е заради ДЦП, но май не е проблем само на ДЦП. Thinking

Аз прочетох до край за терапията на Рон (линка от Веселчето) .- ами нищо съществено не научих, още повече, че става дума за толкова малко дете Rolling Eyes

Райка
, промяната е малко насилствена - не му даваш друго, детето протестира по определен начин известно време и накрая прояжда нещо. Далеч не всичко безглутеново прояжда обаче. Пак има предпочитания. Заради ограниченията на диетата се приемат допълнително витамини и минерали. Предпочитанията на моето дете бяха царевички и житенки (оризови) от диетичния магазин, оризовите питки, по време на диетата прояде ориз на манджа, за зеленчуците и плодовете непрекъснато си менеше предпочитанията, един месец яде едно, три месеца не го вкусва, после друго...и така. Сега без диета това последното пак си е така, не мога да й схвана принципа. Simple Smile

# 451
  • Пловдив
Катина, може и да не е тук мястото да попитем, но понеже разговора се завъртя покрай здравословното хранене - кои храни смяташ, че набавят магнезий в организма - аз знам единствено бананите Embarassed

# 452
  • София
Ами когато искам да намеря информация за даден продукт правя следното цък и после чета.Имам си някои любими сайтове по темата още от времето, когато бяхме на диета.Там периодично влизам и препрочитам.Например този и още по точно минерали.Не чета съвсем детайлно, но при всяко мое минаване през тези сайтове научавам по нещо, което ми трябва за даден момент и на което при предишното ми влизане не съм обърнала внимание.Цялото ми пазаруване за изхранване на семейството се промени много след като почнахме диетата.Например салатата ни за довечера е от настъргано червено зеле, моркови и сварено червено цвекло.Знам отдавна за какво са полезни и какво съдържат.Сокове пием само домашни.Направила съм 8л. концентрат сок от боровинки, и това ще пият децата докато свърши - после друго ще измисля.Вместо детска бира - за вечеря пият чай - например чай мате.В него има почти цялата менделеева таблица /шегичка/.Семейството ми постепенно свикна да яде каквото сготвя.А имам най капризният на ядене съпруг и син със сериозни СИД предпочитания.Щом те двамата свикнаха - всеки може  Laughing

Да допълня за акането  Mr. Green.Майката прочете тази книга, защото и я дадох за съвсем друга цел - та  просто това си е взела от нея.Естествено консултирала се е със психолог и се е оказало, че не е открила топлата вода, а така се прави принципно при всяко дете когато отказва памперса.Всеки един психолог може да го обясни научно, ама ние пък кога ще се сетим да попитаме психолога за това  ooooh!.Всъщност аз и пробутах книгата за да прочете как влияе на дете с проблем факта, че не му е обяснено за проблема.Има много интересен разказ за дете с Даун на когото е разказано още с раждането, че има това заболяване и как с порастването на детето се разбира как му се е отразил факта, че знае за диагнозата си.Всъщност аз го направих това - обясних му на Мишо, че има поставена диагноза Аутизъм и въпреки, че идея нямам дали ме разбра - беше важно според психолозите да му го кажа - независимо дали ме разбира или не.Казах му го преди няколко месеца, а преди два - три дни докато си четях тази тема - Мишо зад мен четеше какво пиша и му се пречкам да играе на компа.Изведнъж каза - "Стига с този аутизъм  #Crazy.Идеята е да му се разкаже на детето детайлно какво представлява диагнозата му, и какви са последствията от това.Да му се обясни, че въпреки всичко той си е дете като всички останали, но ще му трябват повече усилия от негова страна да се справя в живота.Трябва да се прочете - не мога да го обясня съвсем точно.Вероятно някъде в нета има статии по въпроса  Thinking

Последна редакция: чт, 20 ное 2008, 12:13 от Катина

# 453

.
Гери, интересно ми е Рони има ли проблеми с храненето.По скоро въпроса ми е - храни ли се с ограничен вид храни?И още нещо може би е добре да опиташ да му набавяш със самото хранене минералите.Например ядки и кълнове можеш да пробутваш навсякъде в храната  Wink
Moже да се каже,че няма проблем с храненето.Яде почти всичко/като старателно го е подушил/яде и плодове и зеленчуци,и като всеки човек има нелюбими храни-ориз,кис.мляко,миш-маш.Всеки ден яде мюсли,но такъв видим и силно изразен ефект,никога не е имало.Пил е въпросното лекарство 3 дни,вече седмица почива,защото уговорката ни беше такава/смята ,че щом нищо не го боли,не трябва да пие лекарства/сега съм намерила на ампули и след като намеря къде да му изследвам нивото на магнезий в кръвта ще търся начин да му го давам тайно.Мотивира ме това ,че виждам детето си такова,каквото не съм го виждала от две години-отворен към хората.Това ще го наранява,но трябва да се нагоди към реалността ,колкото и да е трудно.А той когато започна да осъзнава проблема си,и разбра,че ние не можем да променим нещата,се озлоби към нас и се затвори в себе си.А толкова се гордеех с него и нещата които постигна.Сега виждам нов шанс.Пропуснах да кажа,че не можеше да стои на едно място спокоен,или се клатеше на стола когато прави нещо или подскача из стаята.Сега тези подскоци за значително по-редки.

:.Идеята е да му се разкаже на детето детайлно какво представлява диагнозата му, и какви са последствията от това.Да му се обясни, че въпреки всичко той си е дете като всички останали, но ще му трябват повече усилия от негова страна да се справя в живота.
Рони знае за диагнозата си,казва че не е болен,че е нормален,че не е мълчалив и срамежлив както мислят хората/това ме кара да мисля,че си спомня как когато беше малък и го заговаряха,той мълчеше и се криеше зад мен,ние казвахме ,че просто е по-стеснителен и той го е запомнил/.Казва,че говори по-бавно и защо те не го изчакват,а започват да го гледат странно,защо им прави впечатление особенната му походка,като той така се е родил,а не виждат колко е добър.Това го прави тъжен.

Последна редакция: чт, 20 ное 2008, 12:53 от Гери_

# 454
Да ви кажа едно здрасти, Чест празник на Мири на патерици  Hug

Ние сме "крачка назад" отново, при нас прогреса се редува с регреса за съжаление  Sad Иначе изглежда доста спокоен напоследък, напреднали сме с финната моторика, но след всяко нещо нагоре моето диване минава през "криза" Sad Сега пък е прекалено "неподвижен"......абе вече незнам и аз какво да мисля. Стои и си блее по цял ден, неможеш да го накараш да се попремести.... Правят ни оценка отново - да видим къде сме, но терапевтката си каза - това което записваме официлано в момента е по-малко отколкото беше преди месец, заради регреса му... Има регрес дори в общата моторика  Confused
И иска да го водя началото на следващата година на невролог за пълно изследване и да направим скан, да отхръвли епилепсия  #Shocked и мускулна дистрофия....  /което още незнам как ще си позволя, то една кола с пари струва, които аз въобще нямам...таткото веднага заключи, че това да глупости, нали неможем да го платим.... /

# 455
Райка,приучаването към "нови " храни  го правете САМО като игра. HugДетенцето е малко и може да експериментираш като от всяка хапка месо или хляд или..особено от зеленчуците майсторите животни,предмети .Отнема време ,но си заслужава дългосрочната инвестиция.А ,ти, нали търсеше сензорна стимулация-какво по-добре от ровене в брашното,бъркане  в кутия с различни ядки,бобчета .Идеята ми е ,"да ти помага" докато готвите и естествено да получи той храната като награда.Аз съм виждала само положителен ефект от ненасилието.И се прокунсултирай за количеството храна (като обем) ,което едно детенце на неговата възраст трябва да изяде.Че ми става лошо като видя понякога майките очакващи...апетит като на таткото.
И Честит ви Рожден Ден-здраве,късмет и любов ви пожелава от сърце.
  bouquet
Любознателна -ще се включа в разглеждането на новата терапия през уикенда.Аз подробно разгледах уебсайта на "Son Rise",но за съжаление единствено ,ако се запишеш за тренинг или конференция можеш да имаш достъп до практическите методи.Да платиш.Аз за това търся в руските сайтове методики.Те превеждат повече чуждоезична литература и обичат да постват в нета при удачен край.Доколкото ги познавам като психология.А и повечето в Форума майки разбират и четат руски език.Както и руснаците са по-близо до нас културно и традиционно.Та, се оглеждам за някоя адаптирана "терапия".Замисляла ли си се колко средностатистически българки ще позволят на децата си да правят на воля в къщи"сензорна терапия"...или да си занесе само гърнето с акото до тоалетната и да му вика "бай..бай"с усмивка.
Деси,Катина Hug Hug
Как хубаво се усмихва Мири Hug

# 456
  • София и там където не се пуши
Деси, тези медицински диагнози, медицинско лице ли иска да ги постави. Нали знаеш тук във форума веднага може да те свържем пък и сама да се свържеш с майки на деца с мускулна дистрофия.

Моят също блее от малък - или се движи или блее, като флегматичен е - е взех му учителка и сега доста добре вървят нещата. Хитрее и затова започва да си почива, кръшка.

# 457
моля ориентирайте ме какво точно давате за закуска обяд вечеря при безглутенова и безказеинова диета
има ли някъде селектирани рецепти защото примерно аз за обяд се сещам да кажем месо със зеленчуци / не че някой ще ми ги яде / , зеленчукова супа  примерно вечеря но закуските какви са и вообще как дете което предпочита печени филии и кроасани и на другото крещи го придумвате да яде примерно броколи с моркови и пилешко филе за обед и супа от спанак или спанак с ориз за вечеря
моля ви дайте ми съвети как сте променили стереотипното хранене при децата ви
Райка, моят син е вече 4 г. на диета и още е с много стереотипно хранене  Sad и въпреки всичко скоро му правих изследване и без да е пил и не пие никакви добавки и медикаменти, и без да е близвал никакви млечни храни, а от година и половина и месо не е близвал, всичко му е в норма. Даже личната лекарка каза , че бил за кръводарител  хемоглобин-124, при норма 120-100; калций-2.3, при норма 2.0-2.6. newsm68-
Иначе една прекрасна закуска са палачинките. С оризово брашно стават малко твърди, но с повече яйце и брашното на "Шаер" стават разкошни дори и когато престоят. По-вкусни са от глутеновите. дъщеря ми и баща им ги предпочитат и вече правя само такива. За да не спамим тази тема пиши в темата за диетата . Довечера ако имам време ще публикувам в темата  как правя палачинките, че малко "на око" е всичко при мен.

# 458
dorothy, не, никой не ни е поставял диагнози , просто терапевтката иска да се отхвърлят такива. Мисли, че е важно преди да тръгне на училище да стане това, а и да и даде насоки как да процедира с терапиите по нататъка. Моя син е флегматичен отвсякъде  Mr. Green и също хитрее - щом почнем да пишем я кожата почва да го боли, я очите  Joy Проблема на терапевтката е, че не напредва така както на нея и се иска, и имаме "връщане" в неща като обща моторика примерно... и така и не му "заякнаха" ръцете вече след 2 години терапия. Тая дистрофия му я спрягат вече няколко години да се направи консултация, обаче понеже няма изразени някакви симтоми, ами само мъгливо далечно съмнение никой не ме е насилвал. А и аз си знам, че има някаква , защото спи с отворени очи - това си е вид някакъв където има слаби мускули на лицето или нещо от сорта. 
Истината е че имаме напредък и то голям /лови топка, преди 2 години дори и не вдигаше ръце нагоре/, обаче винаги следва някой "временеен" регрес и почваме пак да се борим отначало. Засега повече дърпаме напреде, обаче ОТ-то иска да знае, че няма "медицински" пречки за състоянието му. Има неща които така и неможахме да го научим да прави - примерно да си вдигне единия крак и противоположната ръка като е в поза "кученце" на пода - не става въпрос да се задържи така, ами въобще да успее било то и за една секунда... Въобще едни такива никакви ... единственото в което сме само нагоре са академичните му резултати /фигури, цифри, букви и т.н. неща/ и в тях никога не "регресира".... говора също не се влошава, макар той да изостава все още. Само моториката куца, вестибуларния апарат и сетивността му ходят нагоре-надолу.... Иначе един куп "липсващи" рефлекси вече не липсват, а тея дето ги имаше  в "повече" вече ги няма. Но според нея трябва да го види и специалист /невролог/ за заключение че си е свършила работата.
А за епилепсията е заради периодите в които сина ми се "изключва" - каза ми че имало някакъв вид епилепсия при който децата само за няколко секунди "отсъствали" без да има други симптоми и иска да знае, че не е това. /мен само това ми трябваше да чуя/
За скана идея нямам 'що иска да му правим - доколкото знам с това се търсят тумори, за епилепсия се прави ЕЕГ  newsm78 Ама като ме знае каква съм "платежоспособна" сигурно си е предположила, че няма да го направя  no и се е презастраховала, знам ли....

# 459
  • София
Гери - в тази лаборатория правят изследване за магнезий в организма.Аз те подсещам да провериш да не би да влияе нещо на нивата на хормоните.Мисля си, че  бушуващите хормони през побертета бъзикат химичния състав в организма  newsm78.
От обща култура знам следното - децата до определен период от развитието си обожествяват родителите си.Когато влязат в побертета - те точно тогава осъзнават, че родителя не е божество и той си има своите кусури.Точно това побърква всеки средно статистически пубертет и той се противопоставя на разочаровалия го със своето несъвършенство родител.Може би Рони си е просто един обикновен пубер, не е задължително да е само Аутист  Wink

# 460
.Мисля си, че  бушуващите хормони през побертета бъзикат химичния състав в организма  newsm78.

Taka e,защото той досега нямаше проблем със зъбите,но с влизането в пубертета го болят венците и започнаха кариесите.Зъболекарката обясни ,че става нещо с калция през пубертета което се отразява на зъбите.Логично е да е така и с магнезия,което да налага допълнителен прием.Но без изследвания няма да стане.
.Може би Рони си е просто един обикновен пубер, не е задължително да е само Аутист  Wink

Mr. GreenЗатова ,като станат на 14 трябва да се затворят и да се пуснат на 21. Mr. Green
А ме чака още един 12 годишен кандидатпубер Whistling ooooh!

# 461
  • густо майна Филибето
[desi], направи си една почивка в България, тук ЕЕГ е 20лв.  Wink Нямам представа как се държи твоето  момче, но на мен точно вялите мускули и движения ми направиха впечатление на клипчетата, за които пуснах линк по-горе,точно това ми беше интересно -  има ли го и при други деца.
Гери_, ако четеш руски - в руския форум има голяма статия за аутизма и пубертета. Няма как да я прочетеш, ако нямаш регистрация (дават я трудно) , но мога да ти я пейстна на ЛС ако те интересува.

# 462
Да ви кажа не искам да се изказвам без да съм съвсем точна, но знам за една майка , която лекува детето си с ДАН в Щатите. При първоначалните тестове, когато му направили там ЕЕГ казали че има точно този вид леки и незабележими епилептични припадъци, за които не са знаели и не са забелязали. Обаче не е обикновенно ЕЕГ. Тогава останах с впечатлението , че тук не може да се направи това изследване, но не знам може да не съм права.  Съжалявам , че не съм точна , но тя каза нещо като "24 часово" Не знам дали не беше някакво проследяване в рамките на едно денонощие  newsm78. Направо не си спомням  Embarassed, защото беше много отдавна разговора ни -преди 3 години.

# 463
Гери_, ако четеш руски - в руския форум има голяма статия за аутизма и пубертета. Няма как да я прочетеш, ако нямаш регистрация (дават я трудно) , но мога да ти я пейстна на ЛС ако те интересува.
Интересува ме!Ще опитам и предварително благодаря!Ако някой има подобна информация-давайте!

# 464
  • густо майна Филибето
Пуснах ти я на ЛС. Иначе това е линка http://www.elinahealthandbeauty.com/forum/viewtopic.php?t=904

Общи условия

Активация на акаунт