Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 6

• 50 691
  • 547
  •   1
Отговори
# 435
  • густо майна Филибето
pepi_r, честит ти рожденик!  bouquet

В този случай аз съм тази, която може да пусне анкетата, ама ми е малко сложничка Laughing По-лесно е да си го напишат тук.
На моето дете му поставиха тази диагноза също на 3г, Нина Йорданова - която е в Пумпелина сега. Честно казано диагнозата след това изобщо не ме интересува, може би ще е важна, когато минаваме догодина отново ТЕЛК. Посещаваме си специализирана градина, резултата от работата на логопеда зависи повече от професионалните качества на специалиста и подхода му, а не от броя посещения.

# 436
Моето дете е със СИД. находка ? Това не го разбрах  newsm78 newsm78 Това е състояние, а не болест. ПО скоро начин по който детето ти функционира. За това дали ще ходи или не на градина зависи от спецификата на СИД-а при самото дете - аз не виждам как дете което примерно се дразни от звуци би издържало да му викат 25 че и отгоре деца, или пък дете което не понася докосванията да се справи със малко по-бурни другарчета... Зависи и от детето и от останалите деца в групата.
За яденето - моето дете не ядеше нито пиеше нищо от сутрин до вечер на градина, докато не свалихме сетивността в устата. Ако си готова това да се случва месеци /години наред - ОК.
Моето дете специално ходеше на масова градина с децата които са една година по-малки от него/за да "догонва" социално/, отложен е от 1ви клас и ще е догодина предучилищтна.  Терапии имаме 1 седмично с окюпейшънал терапевт, която се следва  от програма-домашно 7 дни в седмицата у дома. До преди няколко месеца ходехме и веднъж седмично на логопед /малко по-малко от 2 години продължи това/ докато детето проговори. Препоръчаната терапия беше 3 пъти седмично с логопеда, но аз неможех да си го позволя. Сега пак затова не ходи - немога да го плащам  Embarassed вече говори, но не е на нивото на връстниците си.

# 437
  • София
Моето дете вече е в масова група.Има аутизъм и СИД проблеми.Мисля си, че целта на детската градина като цяло е детето да научи нещо там.В масовата група детето се учи освен да оцветява, рисува и пише - учи се на диспиплина, да спазва ред, на комуникация със себеподобни, на толерантност, на взаимопомощ и общуване.Ако детето, независимо от диагнозата не се чувства добре, а само присъства там - каква е изобщо ползата от това да е в ДГ.Преди две години имаше сина ми сериозни СИД проблеми - определени звуци, миризми, или дори при навлизане в личното му пространство го изкарваха от равновесие и той изпадаше в нервни кризи.Точно тогава беше опасен освен за себе си, и за децата и госпожите около него.Тогава неговото място в масова група беше немислимо  Confused.Мисля си, че не диагнозата, а конкретното състояние на детето са решаващи при избора за масова ДГ или друг вариант.

keli независимо от това дали детето ти е с тази диагноза или не - не ти пречи нищо да четеш съветите за работа с деца от спектъра.Всичко това, което изчетох за диагнозата много ми помага да общувам с дъщеря ми /9г. дете в норма/Голяма грешка според мен правят много родители заравяйки глава в земята и нежелаейки дори да влязат в темата, защото ги е страх, че по този начин вече обричат детето си.Говоря от личен опит.Доста време не четях тази тема, въпреки поставената диагноза, разчитах на думите на двама трима лекари, че е грешна Embarassed.Страх ме беше, че ако почна да чета тук, и ще се окаже, че наистина има тази диагноза.Тъпо, ама и акъла ми беше толкова тогава  Mr. Green
А наистина точната диагноза няма кой знае какво значение, има значение единствено конкретния проблем, и най вече да се намери пътя за преодоляването му.Тук в тази тема има много примерни пътечки, и много идеи  Hug

# 438
Момичета, благодаря за отговорите и съветите Grinning Някои неща никога не биха ми дошли на ум, но то нали си има и приказка за това - за патилото и старилото Hug

Честит рожден ден на Мири!
Толкова е лъчезарен и мил. Да ти е жив и здрав юнака, Пепи. Да ви радва много!

# 439
  • София
Райка, постинга ти ме върна 2 години назад... Преди толкова време Нина постави подобна диагноза на детето ми. На първото обследване при нея попитах дали детето ми ще може да ходи в нормална детска градина, дори и частна да е, и дали после ще ходи в нормално училище. А тя ми отговори "Не знам, нека да поработим малко". Работихме с нея и с почти всички специалисти за ранна възраст с Сф. Започнахме преди детето да навърши  2 години, а скоро направи 4. И от 1 месец ходи в обикновена детска градина и е спокойна и се чувства добре. Никога не съм си представяла, че това че ходи в най-обикновена детска градина ще ме прави толкова щастлива, но пишещите тук знаят защо.  А преди да тръгнем в нормалната градина ходихме около 2 месеца в Пумпелина, където всъщност стана адаптацията към градинските порядки.
За Габрово - имаше една майка titi_s , ако не си свързала с нея потърси профила й. Нейното дете беше с подобен проблем и имаше голямо подобрение от работата си със специалистите в Габрово.

# 440

...... сега търся и другата причина за дискомфорта.Това с боледуването и особено след него ми говори само, че става дума за химичен процес, иначе не мога да си обясня как след повръщане е точно агресивна ...
Дълго се колебах дали да споделя следното с вас,но ще го направя защото това е опит макар и засега кратък .
Бях чела в книга за функционирането на мозъка,че магнезият има важно значение  за правилното протичане на нервните сигнали и тъй като за мен проблемът е в преработката на получаваната от сетивата информация го запомних.После повлияна от идеята за диета без глутен ,реших Рони да яде ръжен пълнозърнест хляб./Пропуснах да кажа ,че пубертета му се отразява крайно негативно-абсолютно некомуникативен,хиперактивен,засилени стериотипи,недружелюбен,понякога леко агресивен,в продължение на 1 година излизанията му от дома са 3-4/.Още след 1 ден можеше да изтърпи 1-2 въпроса и няколко минути с друг в стаята.Стана значително по-мек като държане.Искайки да разбера дали ефекта е случаен или се дължи на нещо друго,няколко пъти спирах и почвах отново с ръж.хляб.Резултата беше връщане на старото поведение при спиране и обратно.Чудех се защо се получава този ефект и когато разбрах ,че ръжта има голямо количество магнезий,се замислих,дали по-малкото глутен или повечето магнезий го предизвиква.От лятото започнах да давам водорасли АФА като храна за мозъка ,и спрях ръж.хляб,защото в тях има и магнезий..След около месец след това Рони започна да излиза на ежедневни няколко часови разходки.В последния месец той имаше няколко неприятни случки с хора на които предполагам неправилно е изтълкувал поведението ,но което го провокира да се опита да ми каже за болката която чувства когато се чувства наранен от възприемане на странното му поведение от околните.Нещо което каза ме изплаши много и понеже този магнезий ми беше станал фикс идея и бях прочела в листовката на едно лекарство което ми предложиха когато търсех магнезий под някаква форма,комбиниран с витамин Б,че Магни Б6 се предписва при тревожност реших да рискувам.Пил ги е 3 дни-но имам съвършено различно дете-Той като че ли се "отпуши"Разказва ми за чувствата си,опитва се да ги контролира [/quote]
Това си е генералният проблем на аутизма- те просто не изпитват нужда и не виждат смисъл в комуникацията.
За пръв път в живота ми каза ,че ме обича и обича цялото семейство-нещо което не вярвах ,че ще се случи защото ние бяхме единствено обслужващ персонал.Обяснява какво да правим за да се чувства по-добре,какво го дразни и приема когато нещо става не както го е искал.Играем заедно на игри,поиска да разглежда детските си снимки ,да ходи на гости..Иска повече да си говорим и забавляваме всички заедно.
Не смея да се надявам ,че нещо се случва въпреки ,че го виждам,все пак минала е само една седмица.Сега търся течен вариант и лекар който да ме консултира защо се получава така и да ми даде някаква схема на прием,защото ме е страх от предозиране[/quote].
.....Речта е една могъща отворена врата....На някои дечица с СИД това ,което за теб е "прегръдка " за тях е "стискане " като с менгеме или обратното -то трябва да бъде притиснато  по-силно за да се почувства защитено..Пробвай да модулираш гласа си когато го утешаваш-почти шепнейки ,

Рони когато го докосна се държи все едно съм го ударила с все сила,сега ми позволи да му държа ръката ,и да го прегърна,но се стяга срашно много.Иска да му говоря със"сладък глас"много тихо и бавно.Нормалният ми говор възприема като крещене,а мимиките на лицето ги ненавижда,затова се налага понякога да му говоря с гръб.
Написах цял ферман,може би трябва да го кръстя-ода за магнезия Wink,но много ми се искаше да го знаете защото бях изгубила надежда .

# 441
Гери, Hug при нас препоръчват магнезий+Вит Б при "безпокойство" при възрастни.Важното е да уцелиш дозата, за да не раздразните стомаха.Аз "утешавам" 6 годишното момиченце,притискайки я в прегръдка от към гърба.Понякога дори не говоря, а бавно се поклащаме наляво-надясно.
Пиши повече ,когато имаш време за "неизлизанията " от къщи? newsm78  bouquet

# 442
  • густо майна Филибето
В ръжта също има глутен, значи не е от това Peace Моето дете на безглутенова диета е много спокойно, психоложката в градината също го отбеляза. То е ясно, че витамините, минералите и аминокиселините ни влияят по някакъв начин, но точно как и кои, без изследване не е ясно. Точно затова БГБК диетата е придружена с толкова изследвания, които тукашните доктори приемат с насмешка.
За витамин В мога да кажа, че моето дете се превъзбужда, давала съм го много дълго време, още от три месечната й възраст, заради неврологични проблеми. Може би трябва да се улучи дозата Rolling Eyes
Аз вече мога да се похваля, че Наталка обича люлки и се люлее с удоволствие. Преди година се осмели поне да се качи, а преди това и толкова беше невъзможно, замръзваше от страх. На нашата въжена се чувствам спокойна, защото е подпряна и отпред, дори успях да я позасиля, с времето ще мога да я свикна да се люлее силно, но на другите се страхувам, защото си пуска ръцете да пляска, да ги върти - голяма радост  Grinning

# 443
В ръжта също има глутен, значи не е от това Peace
Аз доколкото разбрах Гери_ е доволна от наличието на магнезий в ръжта и на това отдава подобрението, а не на липсата на глутен. На Мири диетата не му повлия по никакъв начин - само това, че за 9 месеца му се изчисти яко организма. Но той и преди, и след диетата си е едно спокойно дете. Започна да разбира всичко, но това го дължим на работата със специалисти и може би и на израстването му, както и контакта му с "нормални" деца Peace.

Благодаря Ви за поздравите за РД-то на Мири  Hug

Последна редакция: чт, 20 ное 2008, 09:15 от pepi_r

# 444
  • густо майна Филибето
За магнезия разбрах, написах го заради това:

.... разбрах ,че ръжта има голямо количество магнезий,се замислих,дали по-малкото глутен или повечето магнезий го предизвиква.

Възрастта определено има голямо значение Peace

# 445
  • София

Честит РД на патерица и от мен на красавеца  Heart Eyes  Heart Eyes  Heart Eyes
Гери, много интересно наблюдение, не се бях замисляла точно за магнезия.Но има логика.Попрочетох по въпроса и се сетих, че откакто почнахме диетата преди две години започнах всячески да компенсирам липсата на това което детето не получава от тази диета.Започнах да го храня максимално здравословно с много зеленчуци, ядки, и витамини и минерали под всякаква форма.И предполагам, че именно балансираното хранене помогна повече отколкото самото премахване на глутена и казеина.Допреди почването на диетата Мишо се хранеше само със филий, зрънчо и кроасани.Постепенно мога да се похваля, че яде всякакъв вид храна.Дефакто преди диетата е получавал с храната изключително ограничен състав химични вещества.Магнезий без да обърна внимание е приемал в огромни дози  Thinking - сам си го търсеше.Предпочиташе да яде храни много богати на магнезий, пред алтернативата да яде гадните диетични храни.Може би и това повлия, че след 6 мес. диета и вече година и половина след спирането и - няма никаква негативна промяна в поведението - напротив.
Гери, интересно ми е Рони има ли проблеми с храненето.По скоро въпроса ми е - храни ли се с ограничен вид храни?И още нещо може би е добре да опиташ да му набавяш със самото хранене минералите.Например ядки и кълнове можеш да пробутваш навсякъде в храната  Wink

# 446
  • густо майна Филибето
Има и нещо друго, минералите си взаимодействат при усвояването. Например, за да се усвои калция, той трябва да се приема с половината от неговото количество магнезий.В същото време ако се приема синтетично желязо (поз формата на таблетки) калция не може да се усвои, освен ако няма интервал между приемите 12 часа. Има и други взаимодействия, които не си направих труда да запомня, но не можем да търсим "вината" за успеха само в един елемент.

# 447
  • София
Има и нещо друго, минералите си взаимодействат при усвояването. Например, за да се усвои калция, той трябва да се приема с половината от неговото количество магнезий.В същото време ако се приема синтетично желязо (поз формата на таблетки) калция не може да се усвои, освен ако няма интервал между приемите 12 часа. Има и други взаимодействия, които не си направих труда да запомня, но не можем да търсим "вината" за успеха само в един елемент.
Напълно съм съгласна.Не можем да набедим само един компонент, но можем да опитаме да наблегнем на такива храни съдържащи по полезни вещества.Например червено цвекло, моркови, боровинки и спанак са за предпочитане пред краставици и сухи пасти  Thinking

# 448
  • София
Влязох преди малко да разкажа нещо и се отплеснах  Laughing
Имам познато 6г. детенце с ДЦП и известно изоставане в развитието.Детето се нааква няколко пъти дневно  Cry.Майката реагира по обичайния начин с каране  Confused.Дадох и да прочете тази книга.Там е обяснено схващането на психолозите за акането  като психология.След прочита на книгата майката започва да постъпва както съветва авторката.След всяко пълнене на гащите тя похвалва детето, че е изразило своята емоция, но все пак е редно да върши тази работа в гърнето.Спира да и се кара.Само след няколко дни това дете спира да ака в гъщите.Извинете за WC темата, ама съм впечатлена как един смятан за чисто физиологичен процес може да се разреши по психологичен начин.А и колко много подобни проблеми на Мишо са се разрешавали с елементарен съвет от психолога му  Rolling Eyes

# 449
моля ориентирайте ме какво точно давате за закуска обяд вечеря при безглутенова и безказеинова диета
има ли някъде селектирани рецепти защото примерно аз за обяд се сещам да кажем месо със зеленчуци / не че някой ще ми ги яде / , зеленчукова супа  примерно вечеря но закуските какви са и вообще как дете което предпочита печени филии и кроасани и на другото крещи го придумвате да яде примерно броколи с моркови и пилешко филе за обед и супа от спанак или спанак с ориз за вечеря
моля ви дайте ми съвети как сте променили стереотипното хранене при децата ви

Общи условия

Активация на акаунт