За първа година в детската градина! - 2 част

• 14 766
  • 301
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Angel_Dust, благодаря ти   bouquet Ще звънна наистина в градината за всеки случай, че с този васерман се ошашках. Чета още старата тема, но никой не го споменава  Thinking
Иначе вчера срещнахме една от учителките, преди години беше на баткото. Закачи тя малката и я пита за името, но моето "диване" само я изгледа лошо и нищо не каза  ooooh!(хич не обича да я закачат непознати). Спомняше си госпожата колко злояд и бавен е бил баткото, казах, че Стелла си хапва добре и е доста по-самостоятелна. Не споменах, че със съня със сигурност ще имат проблеми, за да не чуе Стелла. Аз трудно я приспивам и не ми се мисли как ще е там... Sad
Чета сега старата тема и точно стигнах до обсъждането на васерман  Laughing
И познати септемврийчета видях - Мечо Пух, Александра  Hug

Последна редакция: ср, 03 сеп 2008, 17:23 от *Бубето*

# 181
  • София
И още един въпрос се сетих

Бях в книжарницата и питах за детски картон, но ме гледаха като треснати, казаха, че имат само здравно-профилактична карта и здравна карта за дете....първата, вече я знаем, тази, която носехме при записването, а тази здравна карта за дете - това ли е картона всъщност???? понеже е доста по-малко и тънко от картоните, които помня от моето детство smile))

# 182
  • София
Angel_Dust, ние още за записването подготвихме въпросните картони. В градината, в която тогава беше класиран Тоди ги искаха при записване. При второто класиране го преместихме в квартална градина и там пък не ги и погледнаха.  Rolling Eyes
Та на въпроса: на единия пише ЛИЧНА ЗДРАВНО-ПРОФИЛАКТИЧНА КАРТА, която представлява прегънат на две картонен лист. В него са записани данни за родителите и педиатъра, а на 2-3 стр. данни за здравословното състояние и проведените профилактични прегледи-ръст,тегло, психично развитие. Другото е ЗДРАВНА КАРТА ЗА ДЕТЕ. Да,по-тъничко е от нашете картони навремето. В него са описани по дати всички ваксинации и имунизации.
Дано съм била полезна.  Simple Smile

# 183
  • София
значи да разбирам, че това е,което ми трябва, няма нещо на което да пише здравен картон или от сорта....

Последна редакция: ср, 03 сеп 2008, 17:39 от Angel_Dust

# 184
  • София
Ами да, май така излиза. Пише карта, не картон. Всичко е доста по-различно като наименование, но същността се остава.

# 185
  • София
ОК, мерси Simple Smile  bouquet  bouquet  bouquet

# 186
  • Mediterraneo
Третият ни ден също беше успешен. Тази сутрин изобщо не плака, малко подложи устни, чувайки останалите, но влезе смело.

Водя я облечена съвсем леко- панталон 7/ 8 или пола и блузка с къс ръкав без потник отдолу. Сутрин е с един суитшърт. А, и с чорапи. Които обаче тази вечер липсваха на краката й- не могло детето да ги намери като се обличало, а госпожата каза, че идея си няма къде са  Mr. Green

Рекетът и при нас започна- две рула кухненска хартия и 1 лв за вода  Rolling Eyes

Още нещо исках да ви пиша, ама  ooooh!

# 187
  • варна
Вчера ни беше първият ден - голям рев, голямо нещо Cry. Отначало аз се държах, ама после като ревнах и аз, бяхме на два гласа Laughing. Накрая я оставих и заминах, като помолих госпожите, ако не се успокои да ми се обадят. Е, да ама не - отивам аз в 3 часа да си я взема и ми казват, че цял ден не е спряла да плаче. Не била яла. Днес сутринта изобщо не можахме да я изкараме от вкъщи.Не настоявах много. Дали сгреших, че днес не я закарах newsm78Б .Утре мисля пак да опитам Rolling Eyes

# 188
  • София
За съжаление в началото наистина е голям рев.  Cry Имам спомен миналата година от яслата.  Peace ДГ още не сме я почнали, защото е в ремонт. Иначе моят съвет е да се държите, защото дечицата веднага усещат какво чувстваме.  Rolling Eyes А ако сте решили твърдо детето да ходи на градина, най-добре да няма "Днес може да не ходиш на ДГ" - децата обичат реда, дава им чувство за сигурност, а така и те се объркват. (Изключвам случаите, когато детенцето е болно, разбира се). Много рядко е някое детенце да свикне - не че няма и такива случаи, но за щастие са единици, но за нещастие понякога причината за това наистина са госпожи, които са си сбъркали професията (съзнавам, че и поради ниското заплащане и много педагози, които са създадени, за да работят с деца, са се отказали от професията си).  Hug

# 189
Според мен плача на детенцето е нормална реакция - просто децата до определена възраст изпитват силна привързаност към майката, страх от новите неща - с една дума не са готови за раздяла.
Аз лично смятам, че детето би трябвало да се отглежда от майката поне до четири години, когато вече може да бъде по-самостоятелно и промяната няма да бъде така болезнена. Но това е мое мнение. Баткото ни също като по-малък не се отделяше от мен, но сега чака с нетърпение детската градина - въпреки, че е за пръв път. Не се притеснявам чак толкова за адаптацията или пък за самообслужването, защото вече си е самостоятелен.
От сега обаче си мисля за дъщеричката си. Въпреки финансовите затруднения, които ще възникнат си реших да не я давам на ясла, но догодина така или иначе ще се наложи да бъде на градина и със сигурност ще имаме същият проблем.....
Мисля си, че адаптацията на детенцето зависи също до много голяма степен от персонала, от броя на децата в групата.

# 190
Втори ден го питам какво е имало за обяд - нищо. Не е възможно да е нищо, ти ли не яде. Не ял, играл си. Кажете какво да правя! Ящно дете е, само трябва да му се повтаря да дойде на масата. Ама, кой да се занимава. Говорих му, дано е запомнил нещо. Ще обърна внимание и на учителките, пък да видим.

# 191
мале мале да ви разкажа и аз
синът ми преди три дни тръгна .... до този момент не е бил отделян от мен ама наистина - два пъти три е бил при баба си за час два три - това е
и първи ден
влезе в градината обиколи и се върна в съблекалнята докъто се огледам и после не искаше - госпожата го взе крещял е без прекъсване до обед без да яде пие пиша и стои и до днес само в спалнята седнал легнал на едно легло и не мръдва не дава да го изведат нищо ....
не яде не пие
но се консултирах с психолог и тя каза да го водя всеки ден макар и за два три часа за да преодолее стреса да не го спирам в смисъл нахранвам го сутрин и го водя в 9 вземам го в 12  и така докъто разбере че е по добре през времето в което ме няма да играе а не да плаче и все пак за три часа без храна вода и пишкане няма какво да му стане ...
и като започне да се успокоява да се интегрира да яде да пиша да го пооставям и по дълго и да спи и така
на мен ми е ужасно трудно
но трябва да се направи тази стъпка убедена съм в това защото после тези които не са били в градина са по от друг сой деца имам си го такъв
не играе не се адаптира лесно ... не е работа

# 192
  • Бургас
Днес беше първият ден на Ясен в детската градина.Нямаше ревове,когато отивахме и когато го оставях.Сам влезе дори ми каза чао.Взех го първи,към 16 ч. госпожата каза,че е по плакал малко.Беше хапнал от след обедната закуска.Щом ме видя веднага направи физиономия да се разплаче,но не заплака.Каза ми ,че на обяд не е ял.Така и предполагах ,да видим как ще е утре.
Като цяло явно днес не е било чак толкова лошо. newsm78

# 193
да се разпиша и аз след първия ден в ДГ... с една дума - обнадеждена съм  Mr. Green

ревал бил само при следобедния сън, защото по принцип не спи вече следобед... абе, какво ревал, направо се беше сдул от рев... ама като цяло - много добре...

извеждали са ги, ял е, пил е, казвал си е за тоалетна... вечерта седи, седи и току вика: хайде да си говорим за детската градина  Laughing явно е впечатлен...  май му харесва повече от яслата...

уфф, само да е здрав, все това си повтарям...

до края на тази седмица има ли още някой от темичката, който ще тръгва?

момичета, не се шашкайте като плачат сутрин, на три годинки са вече, комуникацията с тях вече е перфектна, разбират всичко, знаят, че не ги изоставяме, така че тия ревове са по-скоро от глезотийка вече, не от страх... душинки са ни те и усещат и нашите настроения... аз например не бях хич убедена, че трябва да ходи на ясла, той и толкова ходи де... но съм твърдо за ДГ, това вече си е пълноценен социален опит в що-годе контролирана среда...

разписала съм се нещо по нощите...  утре като ми ревне дитету сигурно друга ще запея, но сега съм много позитивно настроена  Wink 

лека от мен  Hug

# 194
Сетих се да пиша заради една майка, която се притесняваше, че ще дойдат и болестите. Днес на входа ни чакаше медицинската сестра и му прегледа гърлото. Интересно, ако не беше здрав, дали щеше да го върне? И какво щях да го правя тогава?

Общи условия

Активация на акаунт