Отговори
# 165
Здравейте и от мен.  Hug

Страйп, Уанда добре завърнали се.   bouquet
Прави ми впечатение, че всички вече родили мами се справят успешно с кърменето и дори при проблеми упорито продължават да се борят. Браво момичета! Възхищавам ви се и се надявам и ние другите да се справим като му дойде времето.

Ирини честит рожден ден на малкия ти мъж. Много щастливо детство му желая и да е най-добрия батко. А ти дано скоро се оправиш.   bouquet

Juja наистина звучи като нормална тапа. Стискаме палци да почва вече и да мине леко.
Вики, Стон, Бизу хайде и вие дано сте следващите.

Моарейн аз не съм си взела още количка, ама почти сигурно ще досаждам на добричките мами за тези кожените чувалчета (Нели Начева беше пратила и снимки даже).

За болничните - много сложна схема и не се получава толкова колкото ви се иска. Смята се по следния начин:
Взима се брутния доход за 6 м. назад (пълни) дели се на работните дни и полученото число Х се умножава по 0.9 (сиреч 90%)
После нетния доход се дели на раб. дни и се получава Y. Сравняват се 0.9*Х и Y и въз основа на по-малкото по броя раб. дни в текущия месец се плащат обезщетенията. Дано ме разбрахте.

# 166
lanvinka  болничните се изплащат въз основа на внесени осигурителни суми за последните 6 медеца, от всички работодатели, или ако се самоосигуряваща се, въз основа на това. Хубавото е, че не се плащат данъци и осигуровки и от там ти се вдига доста сумата, която получаваш

ТиНе, не знам от къде имаш тази информация, но симпатичните хора от НОИ няма да се прецакат и да ти дават повече отколкото ти е давал работодателя.  Naughty Моя колежка преди 6 мес. излезе по майчинство и очакваше да взима 90% от брутното си възнаграждение (което при всички положения е повече от нетото), но започна да получава суми близки до нетната и заплата. Тогава тя отправи запитване до НОИ и ето какво и отговориха:

"Съгласно чл. 49, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване дневното
парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на
сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение
или осигурителен доход
за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на
неработоспособността, но  не може да бъде по-голямо от
среднодневното нетно възнаграждение
същия период и по-малко от
минималната дневна работна заплата за страната."

Тоест закона е абсурден. Хем ушким ни дават 90% от брутото, хем не може да е повече от нетото.  #Cussing out  #2gunfire  #Cussing out
Ще трябва да приемем реалността.
И всъщност за този проблем има няколко теми във форума. Доста са полезни. Четете!
Целувки на всички  Hug
Виждам, че Дианченцето го е обяснила по-разбираемо. Само, че Y е винаги по-малък от Х, заради данъците и осигуровките, които ни удържат докато работим. Така, че винаги сме прецакани  Confused

# 167
Здравейте, да ви разкажа и за моето раждане. Отидох вечерта в болницата и цяла нощ не спах, защото така ми изтръпваха ръцете, че чак ме  болеше. На сутринта ми включиха банките за оводняване и после в операционната. Ръцете ме боляха ужасно и бях много вкисната  Sad Всички бяха много мили и внимателни. Наложи се да ме бодат няколко пъти в гръбнака(мен от това най ме беше страх и може би се стягах и усложнявах нещата), както и да е разминах се с пълната упойка на косъм. Бях много щастлива да чуя първия плач на Ния след като се изака на ръкавицата на доктора. Heart Eyes След операцията бях за около 2 часа в реанимация, мъжа ми и Гоги дойдоха да ме видят, а също така ми донесоха бебона да я погушкам. Интересното беше че имах както спинална така и епидурална упойка. До другата сутрин ни обезболяваха с епидуралната и нямах никакви болки. Станах и се раздвижих, а на 4я ден ни изписаха!!! Чувствам се в пъти по-добре от предишното секцио, все едно не съм оперирана. А и на въпроса на Мирката и предния път и сега не съм имала и грам главоболие. Ния е много ящна, суче добре, само дето последните два дни си прави паузи и от по 3 часа, нали не е много и не се налага да я будя. Чудех се да не е от жълтеницата. newsm78
Това е засега. Ще пусна снимки по-нататък че първо трябва да разуча как става. Blush
Радвам се много за бебчето на Цвети.
И успех на Жужа.
Хайде пак ще пиша.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2008, 11:50 от Tusha

# 168
Честит Рожденик, Иринии! Да ти е жив, здрав и послушен.

Деси, оле оле, искам да и изям свитите крачета на дребната. Ти как се оправяш и чувстваш?

Туша, ако като се събуди яде добре и е щастлива, 3 часови доброволни паузи не би било проблем.

Днес получих пакет с бебешки дрешки събрани от приятелки (едната е от Щатите) и ми стана толкова хубаво. Имам предостатъчно вече, а аз съм купила само няколко от нещата, всичко друго е подаръци. Сега ги пера и това е.

Малкият хълца, аз си пия чайче от малинови листа и това е.

# 169
именно Anjelika, и при мен е така, сумата е близка или почти равна на нетната ми.. newsm78 Сигурно вече така ще ги превеждат в началото на следващия месец за предходния.
Мерси за цитата на закона, това не го знаех, звучи ми като рекламите на банките до колко процента финансират покупката на жилище - "до 100 % от цената на жилището, но не повече от 80 % от експертната оценка на лицензирания оценител"!  Laughing
Май все сме прецакани.  #2gunfire Освен това не са ми превели 5-6 дни от Юли, защото излязох на 25 Юли.., здраве да е.
А момичета мислите ли, че ще ни хване новия закон за 410 дни платено майчинство? Това са си година и 45 дни. Дали ще ни водят заварено положение или ще кажат, че е само за родените след датата на влизане в сила на закона? Четох, че коалиционните партньори са приели предложението и най-вероятно сега на есенната сесия ще го гласуват да влезе в сила от 01.01.2009 г. Дано да имаме късмет. Поне в едно отношение да сме напред от Европа..

# 170
Sheila, благодаря за отговора и аз така предполагах, но реших да питам. Wink

# 171
Ку-Ку и ние още сме си 2в1. Иринка мерси че ме мислиш Hug тя моята тапа падна в понеделник, ама за сега нищо още Rolling Eyes
Снощи имах някакви контракции май не знам като напржение ниско долу,като стягане все едно всеки момент ще ми дойде и така беше цяла нощ, ама не е било болезнено нещо.Дано да разпозная инстинските когато тръгнат Praynig
Жужа това е тапата и на мен беше такава Peace
Честит рожден ден на детенцето на Ирини newsm59  Gift нека расте здрав и щастлив  bouquet
Ох и аз вече не издържам на това чакане, имам чувството че никога няма да родя сякаш вечно ще си бъда бременна Joy
Айде лек ден на всички и чакаме бебенца Wink

# 172
Иринии, Честит ти рожденник! Да те радва, слуша и получи много подаръци!   bigdance2
а за теб - голям букет  smile3525

# 173
Ирини честит ти рожденник и от мен!Да е жив и здрав и много да те слуша!
Относно болничните искам да поясна едно нещо!Болничният е 80%, а майчинството 90%!В момента ние сме в болнични и взимаме 80%!Изчислява се като се сметнат 80(90)% последните 6 месеца върху колко си осигуряван, разделят се на работните дни в месеца и така се получава колко ти идва на ден!След това например за август броят се работните дни и се умножават по това което ти се е получило и получената сума е тази, която ти изплащат!Така го бяха обяснили на кумата ми преди 2 месеца, като ходи в НОИ да се разправя!Друга важна подробност е че събота и неделя и всички официални празници ги смятат за почивни без значение дали работиш в тези дни!
Относно новият закон:Ами няма какво да се надяваме излишно!Нас няма да ни хване!
Аз излязох на 22 Юли и имам преведени 149 лева някакви стотинки!
Пееща знам че няма останала някоя вечно бременна, но на моменти и аз си мисля, че никога няма родя!

# 174

Тоест закона е абсурден. Хем ушким ни дават 90% от брутото, хем не може да е повече от нетото.  #Cussing out  #2gunfire  #Cussing out
Ще трябва да приемем реалността.
И всъщност за този проблем има няколко теми във форума. Доста са полезни. Четете!
Целувки на всички  Hug
Виждам, че Дианченцето го е обяснила по-разбираемо. Само, че Y е винаги по-малък от Х, заради данъците и осигуровките, които ни удържат докато работим. Така, че винаги сме прецакани  Confused

не мисля, че законът е абсурден. 90% от брутото се получават когато сте на минималната работан заплата и тогава се плаща данък който е 10% и така после сумата, която се получавате е точно 90%. не вигдам ъа6то трябва да плаща здравната каса повече пари, от колкото си вземал преди това. Това го ниама в никоя нормална държава.
И мен тук ми плащат за 6 седмици преди раждането и 8 след раждането толкова колкото ми е нетната заплата, а след това до 1 год. 67% от нетната. Така, че този път не мисля, че има за какво да се възмущавате от НОИ. Въпросът е да ги изплащат  Peace

# 175
Anjelika84 инфо имам от НОИ, аз съм си нахална и си ги тормозя за всичко. Основно колко ще получавате може да си видите от сайта на НОИ, като се попълва молба за получаване на Персонален идентификационен код, след това от сайта на НОИ си гледаш осигурителните суми за последните 6 месеца, като имате в предвид, че дори от НОИ не могат да ми кажат колко ще изчисли програмата Grinning
Аз съм в болнични от началото на Февруари и докато не си направих регистрацията да разгледам за какво става въпрос нищо не можах да им схвана.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2008, 12:36 от ТиНе

# 176
Я, на Пееща й е паднала тапата ли ,бе ?!  ShockedSimple Smile Аз нещо пак съм изпуснала. Кога това, бе мацка ?! Еее, супер, скоро ще има много бебешони! Simple Smile
Иринии, хубавице, честит рожден ден на малкия Спаси! Да ти е жив и здрав и да бъде много добър и грижовен батко!
Деси, ма много голяма ми изглежда твоята мома! Сладурка послушна! Колкото до нощите, споко, аз не си спя и през деня съм неадекватна и ходя като завеяна и без да съм раждала...така че в това отношение сме солидарни с теб Simple Smile
Шейле, аз имам един въпрос. Не знам към акушерката или към теб лично Simple Smile Има ли някакви специални ефективни упражнения, които бих могла да правя тука тия 1,2 седмици преди да родя, за да спомогна разширяването на таза по време на раждането? Аз иначе тука от 1 месец спя с възглавница между краката (толкова и спя, де Simple Smile).То изобщо може ли да се направи нещо по въпроса или е "Божа работа" по време на раждането колко ще се разшириш?

Аз да ви се похваля, вчера, за моя изненада в Шейново бях прегледана като хората! Simple Smile Записахме тоновете на бебо, видяхме го на ехо... и всичко е наред с води, плацента и бебо вече бил 3200г., което много ме зарадва от една страна, а от друга ми се иска малко да намали темпото, че да не ни отпишат съвсем от водното Sad Иначе, много хубав ми се стори  Heart Eyes
Тука, тапи падат на поразия.... а аз си чакам. Нали ще "преносвам", та съм се примирила и си скучая на воля Simple Smile

Последна редакция: чт, 04 сеп 2008, 12:39 от Mona*

# 177
Момичета, за всякакви проблеми и въпроси, свързани с майчинството и болничните, четете и питайте в  ТАЗИ ТЕМА. Момичетата са се постарали да смелят и направят достъпна цялата информация в първия пост, а също са така добри да отговарят за неясноти и по-завързани случаи.
И да, в момента получаваме 90% от брутото (защото сме в болнични по причина бременност и раждане) или нетото, което от двете е по-малко. Такъв е законът. Това за 315 дни, 45 от които преди термин.
Промените най-вероятно ще ни хванат и нас. Така поне уредиха нещата и със завареното положение и предишния път, когато направиха по-високоплатеното майчинство от 135 на 315 дни. И за това също се погрижиха момичетата от форума - за справки СНБМ.

Иринии, честит ти рожденник  bouquet! Да е жив и здрав и послушен батко!

# 178
Ирини да ти е живо и здраво малкия, голям батко.  newsm59  bigdance2 Да расте мното щастлив и радостен и да има незабравимо детство.
Деси  Hug Ана Мари е невероятна. И колко е голяма. Дойде ли ви лелетя, да ви помага? Надявам се така да ти е по-леко. Пък и баткото може да се включва  Mr. Green
Мона аз знам, че е хувабо да се стои клекнала, но стъпалата трябва да са ти на пода целите и краката са ти разтворени т корема ти да е между тях. не знам дали го обясних много хубаво. И седиш примерно 10тина мин, ако можеш повече още по-добре.
Освен това седене по турки също разтяга.
Нека и Шейла каже някой трикове. И аз ще се радвам да ги чуя.

# 179
Елс мерси за хубавата тема!Прочетох 1 пост, но не съм напълно съгласна с него сега ще прочета и коментарите!Аз като си го смятах на мен ми идва че ми изплащат в момента точно 80%!По принцип мисля че беше болничен 45дни преди раждане и 45дни след раждане и след това идва 10 месеца майчинство!Зимата бях чела една статия по тоя въпрос в едно списание, но то е в майка ми!Беше много интересна ще я помоля да го намери и ще ви я изцитирам тук!Заглавието беше как да измамиш държавата с 10 000лева!

Общи условия

Активация на акаунт