88ма немска тема на горските феи и техните джуджета

• 19 497
  • 299
  •   1
Отговори
# 105
Момичета, да ви питам... Какви изисквания трябва да покрие човек , че да вземе немски паспорт. Може да е дискутирано и преди, но нали не чета редовно и не съм разбрала. Мерси.

http://www.einbuergerung.de/Einbuergerungsflyer08.pdf или отвори сайта на ваШия Ландратсамт, там най_точно Ще е описано.
В най_обЩи линии минимум 3 или 8 години пребиваване в Германия, документ, че си учила/zнаеШ немски, достатъчно (семейни) доходи и обЩа култура на тема държавно устройство или кой zа кво се бори в Германия Wink. Ако имаШ конкретни въпроси питай, на мен ми е прясно оЩе.
А, междувременно иzмислиха и някакъв писмен тест...

# 106
... и обЩа култура на тема държавно устройство или кой zа кво се бори в Германия Wink. А, междувременно иzмислиха и някакъв писмен тест...

Не знам дали този тест дето го казваш не е точно този с въпросите за държавното устройство, законите, правата и задълженията на гражданите, който аз февруари месец държах (20 въпроса), а вчера по новините казаха, че сега е вече 300  #Crazy въпроса! Или пък да не съм чула погрешно  newsm78.

Проверих. Чула съм правилно, ама не всичко  Blush. Въпросите са 300 + 10 като цяло, но на самия изпит се падат само 33, които трябва да се решат в рамките на 60 мин. За издържан се счита при 17 правилни отговора.
Ето цялото инфо.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2008, 09:54 от tanja33

# 107
 Shocked И аз февруари месец взех гражданство, но не съм се явявала на тест, само си приказвахме с лелката. За теста се говореше, че ще е от септември. Ти къде го държа февруари?
Въпросите може да са 300, но не се падат всички наведнъж Wink. 30 или 50 или нещо такова са на самият тест.

# 108
Биба,
благодаря за сайта,. Отдавна търсех това, но нямах късмета да го намеря. Подали сме документи на детето да стане германче, но хич не ми беше ясно какви са възможностите. Този сайт внесе малко яснота, но все пак те могат и без основания да ни откажат германско гражданство.
Ще помоля мамитата с опит в тази сфера да споделят. Нашият случай е следния: българи родители, мъжът ми живее тук от 7-8 години, аз от около 1. През цялото време той е работи като докторант. Бебо е роден тук.
Разбрах също, че ако дадат на бебо германско гражданство, ще можем да му извадим паспор за пътуване и ще си спестим главоболията с българското консулство. В сайта, който видях,пишеше че се разрешава двойно гражданство на такива деца до навършване на пълнолетие и тогава те избират какво искат да бъдат. Това също ми се струва добра алтернатива, не ми се искаше да се отказва детето ми от българско гражданство.
Ще съм страшно благодарна,ако споделите мнението си или коментар по темата.   bouquet

# 109
пишеше че се разрешава двойно гражданство на такива деца до навършване на пълнолетие и тогава те избират какво искат да бъдат.
Няма нужда да избира, двойното гражданство (българско и немско) е разрешено и след пълнолетие...
За другото не мога да кажа нищо...

# 110
Теста го държах в Ландратсамта при подаването на документите. Аз не знаех за него и дори исках да се откажа да го държа на момента, а да си оставя 1 седмица за подготовка. Служителката ме подкани да опитам, пък ако не съм го из издържала, каза че мога пак да се пробвам друг път и че нищо не се плаща.
Издържах го от първия път  Blush. Предишната година правих Ориентирунг курс, а там се дискутираха точно тези теми. Явно е имало полза  Simple Smile.

# 111
Дима, според документа, ако таткото ви е имал 8г в ДЕ, детето с раждането става немец.

Мен ме интересува, ако таткото ни вземе гражданство - децата дали могат заедно с него? (ние не сме женени)

Банда още една питанка - канена съм на рд-то на детето на мой колега. Питах дали има специални желания Wink и вижте какво ми е написал - Fabian wünscht sich ein größeres Badehandtuch Simple Smile, also größer als so ein Kaputzenhandtuch. К'во ще рече това - обикновена кърпа ли иска, просто по-голяма newsm78

# 112
Банда още една питанка - канена съм на рд-то на детето на мой колега. Питах дали има специални желания Wink и вижте какво ми е написал - Fabian wünscht sich ein größeres Badehandtuch Simple Smile, also größer als so ein Kaputzenhandtuch. К'во ще рече това - обикновена кърпа ли иска, просто по-голяма newsm78
Хем баде хем хандтух Laughing че и по голяма от капуцентух Laughing Сложна формулировка, мъжка им работа hahaha
Аз бих взела голяма хавлия за баня, пък може и в комплект с малка хавлийка за ръце, че да има и баде и хандтух Laughing виж някоя с по-интересна картинка и си готова. Ама какви неща само си пожелава днешната младеж Wink

# 113
Добро утро!

За немското гражданство: Освен 7 или 8 години пребиваване в Германия е важно в момента на получаване на гражданството да имаш неограничена виzа на пребиваване. Вярно е, че сега всички българи го имат, но мъжът ми все още е с виzа zа 5 години и не му дават немско гражданство, първо ще го прехвърлят на Niederlassungserlaubniss.

Гея, много ти отива прическата. Чак почнах да zавиждам, че си си манерила фриz'ор.

Котаранче, много добре, че си се откаzала точно там да дупчиш. Точно на таблото кабелът с централното zахранване идва отгоре, минават преz таблото и се раzпределят по бушоните zа раzличните помещения и отделните кабели се връщат пак нагоре.  За съжаление дори и не можеш да иzключиш тока преди да почнеш да пробиваш (тоzи на централното zахранване се иzключва единствено от таблото с електромера), а и ако стане някоя беля никоя zастрахователна компания не би поела щетите.

Деzита, и аz обичам да работя и не мога да си представя да остана в къщи. Гледам по мои колежки, които от 15 години работят Teilzeit, а сега в един момент децата са порастнали. Едната каzва, че много съжалява, zащото сега няма кариера, а на 45 години да почнеш да градиш такава не става...
Колкото до мъжа ми... той е на мнението, че повече от 1 година аz не бива да оставам в къщи. Каzва, че се е оженил zа амбициоzна жена, която си обича работата и иска да остарее с такава. Добре, че и аz съм на неговото мнение  Laughing

vanche_mamche, добре, че мъжът ти си е намерил протмонето. А иначе zащо на проверите какви са въzможностите да си иzкара немска книжка? Май има право беz иzпит, беz нищо да я получи. Е, ще трябва да върне българската, но и това си има предимства. Ако някога го спрат zа нарушение, примерно с 20 км/ч превишение на скоростта с немската книжка ще плати определена глоба, докато с българската таzи глоба ще е в пъти по голяма...

Майра, теzи Kaputzenhandtuch са обикновенно 1х1 м. Купи му една хавлиена кърпа zа въzрастни, в която може да се увие няколко пъти.

# 114
Майра, търси нещо в размерите на Saunatuch или по-голямо.  Laughing  В момента в Quelle има много готини комплекти хавлии за деца с Мики Маус - 1 голяма, 2 за ръце и 2 кисе/спарче или там както се казва онова малкото джиджавче за баня.
Ванче, браво на мъжът ти, че се е сетил на време, къде са му багажериите, а и на продавачката, че му ги е прибрала.

Добро утро, чета!

# 115
Добро да е  Wink

Майра, теzи хавлиени кърпи с ка4улки са макс. 1м х 1м, така 4е просто търси една хавлиена кърпа в по голям раzмер с детски мотив, някой пират примерно. И оЩе един съвет, аz не можах да намеря такава по магаzините, така 4е оглеждай се в интернет най добре  Peace

Фук фук, тук не само 4е в събота Ще открият магаzин на майтойс.де, ами имам и купон zа 20% отстъпка  Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green Дано имат и голям иzбор на дрехи, 4е оЩе не съм купила есенен гардероб  Wink

# 116
Дима, според документа, ако таткото ви е имал 8г в ДЕ, детето с раждането става немец.

Може и майката нали?
И само едното ли, по големите? Има ли смисъл братя или сестри да имат раzлично гражданство?
Днес ми се стори, че един ми гледа в ръцете , докато теглих пари от банкомата ... добре облечЕн си прикаzваше по тел наоколо ... аz уж скрих с ръка , но нали с едната все трябва да натискам бутоните и той беше отдясно ... когато го погледнах сякаш в ръцете ми гледаше и се обърна... сега да ходя ли да си сменям кода   newsm78
иначе сърфи благодаря ти zа укаzанията .. супер раzходка си направих от 17Ч30 до 21Ч30 ... после клекнах направо не си усещах краката ... доста видях и се почувствах на моменти много тъжно . В провинцията няма толкова следи от миналото, но тук са на всяка крачка. Снимки как е било и как е било раzрушено, паметници на преследвани групи ... едната чАст спокойна и някак по подредена , другата с нахвърляни един върху друг бетонни конструкции и жилищни блокове ... да не говорим zа тоzи ужас , наречЕн Александерплатz с някакви постройки върху него zатрупан и то несъраzмерни и не приличащи си една с друга ... части от стената, паметници в спомен на убитите при опит zа бягство и то млади ... на всяка крачка нещо напомня ...

Последна редакция: ср, 03 сеп 2008, 12:16 от jabata_dil

# 117
Майра,
на мен това описание ми прилича на онези кърпи дето са за плаж,Strandtuch. Не разбирам много от такива мъжки обяснения, но определено детето ще се зарадва на нещо шарено с хубава картинка Simple Smile

# 118
Майра, голяма задачка са ти задали  Grinning.
Според мен е по голяма хавлия, като тези за плаж. Ето ти един вариант:http://www.baby-markt.de/cgi-bin/cosmoshop/lshop.cgi?action=such … h&x=0&y=0
От магазина съм много доволна, вече 2 пъти поръчвам, всичко идва супер бързо и цените са много добри.

# 119
Разликата между щрандтух и бадетух е, че за плажа е едностранна (само от едната страна има картинка и мекичко), а за банята е от двете страни еднакво кушелиг Simple Smile

Ванче, браво че сте намерили портмонето Simple Smile (ама такива хубави новини ги пускай в нов пост, защото някои като мен не се връщат да четат вече прочетените постинги и ако не беше Сърфа нямаше да разбера, че си редактирала Wink)

Общи условия

Активация на акаунт