Примерна схема на захранване (9)

• 78 238
  • 596
  •   1
Отговори
# 90
Невена ще ти напиша нашия режим вечер:
18.00-кърма
19.30-пълнозърнеста каша или царевично нишесте с плодово пюре-150-160 гр.
21.30-кърма и заспива.
Може би да пробваш да дадеш кашата малко по-късно към 19.00-19.30 и после да кърмиш чак когато заспива,а в 18.00 само кърма.
Yanina съжалявам за резултата.А как точно се прави изследването?
Кисел можеш да правиш с царевично нишесте-1 ч.л. се разтваря в 100 мл студена вода,слага се на котлона и се бърка 4-5 минути.След като изстине прибавяш плодово пюре или пасиран плод.Не съдържа белтък.А жълтък не можеш ли да даваш?

# 91
ерота, много ми хареса идеята ти. ще я приложа още днес. благодаря

# 92
Имам и въпрос към Косе Босе: мога ли да въведа ориза с пюре (например тиква с ориз?) Ако да, колко дни трябва да давам пюрето, за да считам ориза за въведен? 

Оризът може да се въведе с пюре: като ориз, като оризово нишесте, като оризов грис.

В случая се въвежда като всеки нов продукт: 3-5 дни. Понеже в пюре не е преобладаващ като количество, няколко дни са достатъчни. Оризовата каша е добре да се въведе за малко повече време, например поне 7 дни, тя все пак е изцяло или почти изцяло на оризова основа и се достигат по-големи количества.

Благодаря ти, Косе Босе!
Моля те за още един отговор: току що видях, че пюрето тиква с ориз на Сънвал, което мислех да давам, съдържа и слънчогледово масло, което аз не съм въвела. Трябва ли отделно да се въвежда това масло?

# 93
[
[/Благодаря ти, Косе Босе!
Моля те за още един отговор: току що видях, че пюрето тиква с ориз на Сънвал, което мислех да давам, съдържа и слънчогледово масло, което аз не съм въвела. Трябва ли отделно да се въвежда това масло?

Да, и аз си мислех онзи ден- кои мазнини се въвеждат първи и кога?

# 94
Чушката как я въвеждате? Не намерих пюре от чушка на пазара.

Аз пасирах печени чушки, смесих 2-3 лъжички с картофеното пюре на Semper и добавих кърма. Напълнила съм си няколко бурканчета и му разнообразявам менюто така. Вчера яде домашно приготвено пюре от картофче и чушка (пак с кърма, ние все още овкусяваме така повечето неща).

# 95
Косе Босе имам един въпрос:Мога ли да давам месно пюре всеки ден,защото хемоглобина ни е 94,не ми се дава Малтофер.Захраних го с месно пюре на 6м. и 15 дена.В момента си изяжда цяло бурканче от 190гр. на обед.Благодаря предварително.

Доста схеми на захранване препоръчват месо възможно най-често в седмичното меню от началото на захранването. Има и много логика в предлагането на месо през ден. И в двата случая зависи какво е количеството. Може би златната среда за месо от пюре е 4-5 пъти седмично, предвид възрастта. За дечица над 10-12 м. месото е добре да се включва поне 5-6 пъти седмично.

За хемоглобина:
- Хемоглобинът се вдига с храна доста бавно, реално трябват поне 2-3 месеца за видим, съществен резултат.
- Само месото няма да реши проблема. Зависи какви други храни се предлагат и как се съчетават.
- Масирано и по-бързо от желаното захранване с различни желязосъдържащи храни невинаги е по-добро от 'железните' капки.
- Хемоглобин в рамките на 100-110 се счита за нисък, но все пак на долния праг. За стойностите под 100 най-добре лекарите да преценят.

Защо не се направи още едно изследване - както се знае, стойностите, отчетени с кръв от пръстчето, могат да варират с над 10 единици. Тогава окончателно да се прецени.

1. Пънозърнестите храни могат да бъдат половината или малко повече от половината от всички зърнени.
Една примерна схема: пълнозърнестите (елда, просо, овесени и подобни ядки и т.н.) се предлагат 4-5 пъти седмично на закуска, като се редуват 2-3 пъти с рафинирани храни (грис, кус-кус, нишесте, бели сухари и т.н.). При деца с чувствително стомахче или някакво стомашно неразположение пълнозърнестите се употребяват ограничено.
2. Стига да се получи хляб с тази технология – може. По принцип пълнозърнестите брашна доста трудно втасват, имат нужда от повече мая и глутенов примес (желателно да е пшеница), без мая дали ще се получи.
3. Добре е още един вид месо – пилешкото да си остане основното месо, от време на време все пак да се редува с нещо друго, поне 1 път седмично. Рибата е заместител на месото от гледна точка на ценните (но различни от месните) протеини, но не може да го замени като източник на лесноусвоимо желязо. За да се изчистят част от вредните вещества в купеното месо, се маха водата, в която е вряло първите 15 мин. или след като се образува пяна.

--> Царевичното олио лесно се окислява и наистина не трябва да се загрява – но може да се ползва спокойно, ако се добави след като са сварени зеленчуците. На етикета е добре да пише 100% царевично олио, без други растителни примеси. Има ниска степен на усвояване от организма – за сравнение зехтинът се усвоява почти изцяло.
--> Зехтинът може да се замени с рапично олио – и двата вида са мононенаситени мазнини (т.е. от групата на 'добрите' растителни мазнини). Рапичното олио е традиционно за немските и американските детски храни например.
--> Мазнини дневно - масло 1 път дневно и растителна мазнина 1 път дневно е правилното решение. Предлагат се поравно, въпреки че някои педиатрични школи дават превес на маслото, други на зехтина – въпрос на традиции. За възрастта под 12 м. детето се нуждае от 5 г масло + 5 мл олио дневно.

Целина:
- Листа от целина: нарязани на ситно и замразени, най-добре в отделни малки пакетчета. После се слагат 1-2 щипки директно в храната половин-една минута преди да е готова. По същия начин става с всички останали зелени подправки. За корен от целина нямам представа дали може да се замразява.
- Целината се счита за алерген, но след 1 год. е подходяща - и корена, и листата.

Няма нужда слънчогледовото масло да се въвежда отделно.
Олиото е малко количество и няма да създаде проблеми на стомахчето.
Освен това не е алерген - повечето растителни масла не са проблемни (дори в случаите когато семената, от които са извлечени маслата, са в списъците с алергени - самите масла са слаб алерген).

# 96
  • София
Благодаря, отново Косе Босе ,така съм по спокойна ще потърся рапично олио,но несъм видяла до сега.Има соево олио и олио от тиквени семки какво мислиш за тях. newsm51

# 97
Косе Босе благодаря и за отговорите на моите въпроси  bouquet

Искам да попитам - Има ли някой схема за захранване на дете вегетарианче?

# 98
  • Варна
Косе Босе благодаря ти. Hug

# 99
  • София
Здравейте, да се включа и аз в новата темичка с въпрос.
Миналата седмица на морето ни хвана летния вирус с температура и разстройство. По препоръка на педито минахме изцяло на кърма. На 8 месеца сме и се захранваме от 6 мес. Досега бях вкарала 2 вида каши, жълти и зелени зеленчуци и сурови плодове. Надявам се всеки момент да преборим разстройството (вече 6-ти ден) и да започна лека полека пак да въвеждам твърдата храна. Питанката ми е:
1. Колко време трябва да изчакам за да въведа нова храна - беше ред да вкарам каша ориз и царевица и след нея още няколко сезонни плода.
2. Да се въздържам ли в началото да давам сурови плодове, за да не се раздразни стомахчето и да мина на плодови пюрета.

# 100
Косе Босе, имам още един въпрос, имам домашни патладжани може ли да ги замразя сложих им сол да се отцедят и смятам утре да ги измия и след като изсъхнат във фризера. Ако някой е замразявал да ми каже дали така се  прави. Мерси предварително  bouquet

Choka получи ли се това с патладжаните newsm78, че и аз искам да си замразя

# 101
Цитат на: Reni_23 в четвъртък, 11 септември 2008, 12:13
...
1. Пънозърнестите храни могат да бъдат половината или малко повече от половината от всички зърнени.
Една примерна схема: пълнозърнестите (елда, просо, овесени и подобни ядки и т.н.) се предлагат 4-5 пъти седмично на закуска, като се редуват 2-3 пъти с рафинирани храни (грис, кус-кус, нишесте, бели сухари и т.н.). При деца с чувствително стомахче или някакво стомашно неразположение пълнозърнестите се употребяват ограничено.
2. Стига да се получи хляб с тази технология – може. По принцип пълнозърнестите брашна доста трудно втасват, имат нужда от повече мая и глутенов примес (желателно да е пшеница), без мая дали ще се получи.
3. Добре е още един вид месо – пилешкото да си остане основното месо, от време на време все пак да се редува с нещо друго, поне 1 път седмично. Рибата е заместител на месото от гледна точка на ценните (но различни от месните) протеини, но не може да го замени като източник на лесноусвоимо желязо. За да се изчистят част от вредните вещества в купеното месо, се маха водата, в която е вряло първите 15 мин. или след като се образува пяна.

Косе Босе, много ти благодаря, че се отзова на въпросите ми!  bouquet
Аз лично съм ти страшно задължена за информацията, коята черпя от постовете ти.   bouquet

Относно хляба без мая се запалих наскоро след като прочетох, че хлебната мая съдържала термофилни дрожди, които нарушавали естествената чревна флора. Разбира се, че без мая или сода няма как да се получи нормален хляб - правя малки тънки питки (не слагам никаква сол), изпичам ги за кратко в тефлонова тава и стават страшно вкусни. Само се чудя в какво съотношение да бъде пълнозърнестото брашно и водата при накисването, защото ако сложа повече вода както при кашите, след това бялото брашно ще вземе превес за да се оформи тесто, а ми се иска все пак да стане пълнозърнест хляб.

# 102
  • София
amarinova,незнам дали се е получило замразих ги ,но още не съм изваждала да пробвам малко ме е страх  да и давам немога да намеря инфо дали така се замразяват ако знае някоя майка нека сподели ще изчакам малко преди да пробвам.

# 103
Косе Босе, да те питам ако давам жълтък, разбит в киселото мляко, ще се усвоява ли някаква част от желязото? Предполагам не е съвсем безсмислено заради витамините и другите полезни вещества в него Thinking
Не приема жълтък под никаква друга форма.

# 104
Косе Босе, да те питам ако давам жълтък, разбит в киселото мляко, ще се усвоява ли някаква част от желязото? Предполагам не е съвсем безсмислено заради витамините и другите полезни вещества в него Thinking
Не приема жълтък под никаква друга форма.
В една моя книга пише, че усвояването на желязото се намалява, ако се приема с млечни храни. Имаше и пример, че от пицата се намалява с 70% ако е с кашкавал или сирене.

Общи условия

Активация на акаунт