Примерна схема на захранване (9)

• 78 221
  • 596
  •   1
Отговори
# 105
Косе Босе, а какво се счита за балансирано хранене?

Балансирано хранене:
- да се предлага храна от всяка група в рамките на деня: зърнени, зеленчуци, плодове
- съотношението като ориентир е горе-долу следното: зърнени = зеленчуци = плодове
- да се предлага всеки ден протеинова храна: месо, риба или яйце (това може и след 8-9 м.)
- да се предлагат достатъчно мазнини (за възрастта под 2 год. са много важни, тъй като участват при формирани на различни тъкани)
- да се предлагат пълномаслени млечни продукти
- да се включват пълнозърнести храни (но не се прекалява с количеството, например поравно пълнозърнести и рафинирани)
- да се прилагат някои правила за обработка на храните за по-ефективно усвояване и внос на витамини и минерали в организма (пресните плодове се пасират преди поднасянето; не се съчетават млечни с желязосъдържащи храни; пълнозърнестите се накисват; месото се комбинира с витаминозни зеленчуци за по-добро усвояване на хемовото желязо; в кашите се добавя пресен плод и т.н.)
и т.н.

Чушката как я въвеждате? Не намерих пюре от чушка на пазара.

Пюрета с чушки има, но са малко.
Чушката е слабоалетргираща (с изключение донякъде на червените чушки) и по тази логика е подходяща за най-малките. Но рядко се среща в чуждите пюрета, защото се води нетрадиционен зеленчук… Иначе не е по-тежка за стомаха от другите газообразуващи зеленчуци, така че това не е причината да не се добавя. Въпрос на местни традиции.

# 106
Косе Босе, да те питам ако давам жълтък, разбит в киселото мляко, ще се усвоява ли някаква част от желязото? Предполагам не е съвсем безсмислено заради витамините и другите полезни вещества в него
Не приема жълтък под никаква друга форма.

Със сигурност остава някакво желязо, макар и малко.
Освен желязото, жълтъкът е еднакво ценен и заради други неща:
- доста калории в малко обем
- различни мазнини (холестеролът не е чак толкова много, особено ако яйце се предлага до 2-3 пъти седмично)
- различни важни витамини на едно място
и т.н.

А в плодово пюре? Не звучи добре такава комбинация, обаче има схеми на захранване, в които жълтък се въвежда и по този начин. В този вариант поне няма взаимноизключващи се съставки за усвояване като калция и желязото. Дали няма да стане тежка комбинация от кисело мляко и жълтък – съчетават се два вида животински мазнини, които са и доста специфични сами по себе си.

немога да намеря инфо дали така се замразяват ако знае някоя майка нека сподели
В Готварския форум има рецепти, в които се ползват домашно замразени патладжани, явно става. Разгледай с търсачката или направо пусни тема там, сигурно доста дами ще се включат с повече подробности.

Има соево олио и олио от тиквени семки какво мислиш за тях.
Олиото от семки на тиква съм го срещала в схеми на захранване.
Също олио от семки на грозде.
Соевото олио не е силен алерген - за разлика от самата соя.

# 107

Със сигурност остава някакво желязо, макар и малко.
Освен желязото, жълтъкът е еднакво ценен и заради други неща:
- доста калории в малко обем
- различни мазнини (холестеролът не е чак толкова много, особено ако яйце се предлага до 2-3 пъти седмично)
- различни важни витамини на едно място
и т.н.

А в плодово пюре? Не звучи добре такава комбинация, обаче има схеми на захранване, в които жълтък се въвежда и по този начин. В този вариант поне няма взаимноизключващи се съставки за усвояване като калция и желязото. Дали няма да стане тежка комбинация от кисело мляко и жълтък – съчетават се два вида животински мазнини, които са и доста специфични сами по себе си.

Тя отдавна отказва всякакви пюрета. Иска да се храни с пръсти, а не с лъжица и нещата стават доста сложни. Все пак идеята с плодовото пюре е чудесна и ще я пробвам.
А защо пресните плодове се успояват по-добре ако са пасирани?

# 108
Аз имам малко въпроси отново Embarassed Embarassed
Давам от 2 дена на бебка оризова каша, която смесвам с кърма и вода. Давам я на обяд, като не давам зеленчуково пюре. Много взе да се изнервя на пюрето, затова реших да пробвам с кашата. Но аз не давам повече от 30-40 мл каша, четох че се въвежда около 1 седмица. Интересува ме дали мога едновременно с въвеждането на каша да дам например плодово пюре от круша? До момента съм давала: картоф, морков, тиква, тиквичка, оризова каша. Всичко се прие добре. Почнах от 24 август, дали не избързвам много и затова на беба да не й харесват тия зеленчукови пюрета??  newsm78
Ако отказва да яде цяло пюре на обяд, и аз съм на работа и не мога да я кърмя, даването на АМ след пюрето дали ще обърка работата със захранването...
 newsm78

Благодаря ви! Flowers Bouquet lovekiss

# 109
Много ти благодаря, Косе Босе! С твоите съвети правиш захранването на дечицата ни е много по-лесно. Благодаря!   bouquet   bouquet   bouquet

Nivea, аз въведох зелената чушка като я разрязвам на две и я сварявам на пара, после ципата се отделя много лесно и я прибавям към сварения картоф или морков или каквото пюре прецениш.

Choka, в Billa има рапично олио. На етикета пише растително олио, като погледнеш съдържанието пише 100 % рапично олио. Не че съм го купувала, де.

# 110
  • София
Мерси, Косе Босе,и на теб divka,Косе Босе,аз ползвах до сега зехтин екстра вържин на Рафаел Салгадо ,но не пише колко е киселинноста му а днес видях в Била друг на който пишеше 0,8 процента което е много нали.Може да сменям олио със зехтин например 2 дена едното и2 дена друго или е все едно.  bouquet

# 111
Миналата седмица на морето ни хвана летния вирус с температура и разстройство. (…)
1. Колко време трябва да изчакам за да въведа нова храна - беше ред да вкарам каша ориз и царевица и след нея още няколко сезонни плода.
2. Да се въздържам ли в началото да давам сурови плодове, за да не се раздразни стомахчето и да мина на плодови пюрета.

1. Най-добре лекарят да прецени, зависи как върви възстановяването. Добре е да се изчака минимум седмица преди започване на нови храни. В това време се захранва бавно, най-добре с оризова каша, после картоф.
2. В началото пресните плодове може да се ограничат, след това да се включат по малко в кашата. От плодови пюрета няма смисъл, те са и киселинни – детенцето има нужда от свежи витамини, за да продължи да се възстановява.

Само се чудя в какво съотношение да бъде пълнозърнестото брашно и водата при накисването, защото ако сложа повече вода както при кашите, след това бялото брашно ще вземе превес за да се оформи тесто, а ми се иска все пак да стане пълнозърнест хляб.
Единият вариант е да се сложи малко вода, колкото да я поеме брашното – след 1-2 опита ще се види колко. Другият вариант е брашното да се изсипе в много фина цедка, за да се отцеди възможно най-много вода. Това се прави и за отделяане на водата от брашното за каша. Даже може да се остави да постои 10-15 мин.

Косе Босе,аз ползвах до сега зехтин екстра вържин на Рафаел Салгадо ,но не пише колко е киселинноста му а днес видях в Била друг на който пишеше 0,8 процента
Може да сменям олио със зехтин например 2 дена едното и2 дена друго или е все едно.
Под 1,0% киселинност е показател за качествен зехтин.
Може да се редуват зехтин и друго растително олио както прецениш, няма толкова голямо значение.

# 112
# 113
Лененото масло също ли не е алерген? Предполагам, че и то може да се дава от когато и другите растителни масла.

# 114
  • София
Косе Босе, взех рибено филе  от Пангасиус може ли да давам на Борислава от него.

# 115
Косе Босе : купих финни овесени ядки с идеята да ги правя като попара но не знам как да ги рпиготвя за бебето и колко пъти седмично може да се предлагат.
Ние сме на детска куня от 2 дни, и на АМ от тази сутрин защото малкия вече не иска да цоца - на 8мес и 8 дни е. Дали трябва да се притеснявам от факта, че в ДК всичко  правят с прясно мляко??

# 116
Косе Босе, пак да попитам за жълтъка. На нашата възраст колко жълтък трябва да яде? Половин на ден добре ли е?
Не успях да го предложа с плодово пюре, но с кисел изяде половин  Grinning

# 117
записвам се да следя темата вече защото в най скоро време започвам да захранвам и аз

# 118
Лененото масло също ли не е алерген? Предполагам, че и то може да се дава от когато и другите растителни масла.

Лененото семе не е сериозен алерген – може да се въведе след 8-10 м.
Лененото масло също може от тази възраст нататък - още повече че маслата от ядки/семена не се считат за толкова алергизиращи, колкото самите ядки/семена.

Повечето хипотези се обединяват около позицията, че алергизиращите протеини на проблемните ядки и семена не преминават в масления екстракт.

Косе Босе, пак да попитам за жълтъка. На нашата възраст колко жълтък трябва да яде? Половин на ден добре ли е?
За възраст над 1.5 година спокойно може по 1 жълтък наведнъж.
До 2-3 пъти седмично.

Косе Босе, взех рибено филе  от Пангасиус може ли да давам на Борислава от него.
Може, пангасиусът е вид бяла риба т.е. без много мазнини и лесносмиалема.
Пък и детенцето е над година, така че вече може да приема не само бели риби, но и по-мазни от типа на сьомга, шаран и подобни.
Добре е рибното филе да е охладено, не замразено.

# 119
Косе Босе : купих финни овесени ядки с идеята да ги правя като попара но не знам как да ги рпиготвя за бебето и колко пъти седмично може да се предлагат.
Ние сме на детска куня от 2 дни, и на АМ от тази сутрин защото малкия вече не иска да цоца - на 8мес и 8 дни е. Дали трябва да се притеснявам от факта, че в ДК всичко  правят с прясно мляко??

Предложения на дамите от предишните теми за приготвяне на фини овесени ядки:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=311302.msg8185120#msg8185120
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=266032.msg6848548#msg6848548
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=290478.msg7441031#msg7441031
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=276538.msg6967857#msg6967857
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=266032.msg6845715#msg6845715
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=192347.msg5039755#msg5039755

Овесените ядки могат да се предлагат толкова често, колкото прецениш и колкото детето желае – стига да няма пряко отражение върху дейността на стомахчето. Имат подчертано разхлабващ ефект, обаче зависи с какво комбинират и какви други храни се предлагат през деня, не е задължително да е така. 2-3 пъти седмично е разумно, за да се редуват все пак за разнообразие с други храни. Тъй като са едни от най-леките пълнозърнести храни, могат спокойно да се предлагат по-често.

За прясното мляко и ДК – така или иначе ще трябва да се въведе преди 1 год. Поне в началото може да не се предлага храната, която е на основата на прясно мляко (кремчета, нишесте и подобни). Сготвеното прясно мляко е по-лесносмилаемо за стомахчето - когато се въвежда в менюто е добре да бъде именно в храна.

След като сте приключили с кърмата (8 м. е много добро постижение все пак), нека АМ да бъде приоритет в храненето. На 8 м. детето има нужда от поне 600-700 мл АМ и на тази възраст няма други млечни продукти, които да го заместят.

Общи условия

Активация на акаунт