3-та магрибска - съдържателна, многословна и

• 42 380
  • 286
  •   1
Отговори
# 150
  • по пътеката
светле,как може да смяташ, 4е някой ти слага вето на мнението, най-малко пък съм искала да се обидиш, напротив!  Peaceисках да  разсъждаваме, да споделим, да разискваме по-земно, сегашните проблеми,събития, прояви, не да бягаме от мнение или дискусия!  аз не мога да кажа,4е съм  религиозна в смисъла на теоритизиране,но съм убедено вярваща!  това едва ли е толкова разделящо ни,ако се замисли 4овек! Thinking Crossing Arms
информативното , пре4упено пред реалния поглед на преживяното, на споделено, на  наблюдаваното е много полезно за тези, които 4етат тука, ина4е много жени в слу4ая продължават да вярват, 4е розовите сънища от приказките  са само за тях и ако им се подават само медийно  и нищо детайлно от ежедневието, от сблъсъка на културите, на възгледите, на характерите, на традициите и социалното обособяване, то някои могат да попаднат в заблуда! гледам да сме полезни в реалния живот, това е вси4ко! аз също бих се отеглила, ако темата стане тенденциозна и едностран4ива, без живинката на преживяното!  bouquet Peace

# 151
Светле, светле, ето те и теб.  Hug Аз пък как чакам да се изкажеш! Мислих, че си тръгнала да раждаш. Знаеш ли, и аз към седмак, но вече над 30-те и като съм се родила, е имало проблем и кувиоза, но по онези времена де. Сега си имам увреждане, но е преодоляно. Ето, нашата марси  Hugме е виждала наяве и знае каква съм лудетина. А и ти вече мина този 7-ми месец, нали, вече много напредна и медицината, не се притеснявай!  Hug Тежи ли корема вече? Бебо мърда ли?

За сексуалните фантазии, кошмарите и детските страхове - като например "има нещо в тъмното"- за детските страхове и представи сме си говорили много с конника и то започна от една невероятно смешна фраза на едно мое познато детенце... ако дават на кравите шоколад, дали направо ще има мляко със шоколад? И тогава, не знам защо, се заговорихме за страховете и да това как да ти се обясни, че няма нищо в тъмното.
Аз един ден, се видях в чудо с нашата фраза, че бебетата ще носят от щъркели - брех... търся снимки, показвам щъркел ... нали така казваме - щъркелите носят бебенцата. И те - ала не, Алах ги дава на родителите, какви щъркели. А същевременно, амазигите /берберите/ още от пред-ислямския период имат много поверия, които дори и сега са се запазили.

Момичета, нали споделих, че семейството ми в Мароко сега решава важен проблем, който беше изнервил доста обстановката, още повече - конникът, на когото жена му е нейде там, сама и той сам, а вкъщи напрежение.... Алхамдулилла, /Слава Богу/, този проблем вече е решен и спокойствието се усеща.

Вчера говорих с едни от любимите ми братовчеди там - съпругът е от Агадир, момичето от Фес, имат едно детенце - сладичко момиченце. Запознали се по интернет.... ето и там това е възможно. Жената говори 2-3 езика. След като се роди дъщеричката, тя остана да я гледа и мястото - работното, което имаше, се зае. Това в Мароко е много популярно - понеже няма майчинство, безработица има - веднага се заема от друг. Сега момата е отраснала и могат да я гледат лели, баби и от зимата, майката си търси работа. Лятото покрай туристите имамного, но за постоянно говорим. Още не е намерила, съпругът работеше, но договорът му приключил и сега и той е без работа и разчитат на помощ от своите родители, родата, но и търсят работа. Така е за повечето мароканци. Не се оплакват де, но е трудно да се живее така.

За еротичните представи. Да, дори и най-вярващите са си хора и си имат своите еротични представи и желания. Аз вчера се учудих, марси, този мой кротък и възпитан конник, когото познаваш, ми сподели за свой сън. Е сънят беше с нас двамата и сънувал и бебока ни, но това, което описа - не беше гнусно, всъщност е доста разпространено за хора, израстнали в среда като нашата, доста "човешко" като представа. Все пак, се учудих като го чух точно от него!

А за изследването на сексуалността и желанията и чувствата в Исляма, и в частност в Магреба: трябва да кажа, че това е много благодатна и "печеливша" тема, особено във Франция, където, наред с проблемите към емигрантите, са луди по всичко магребско. Има една социоложка, Фатима Мерниси се казва, самата тя мароканка, която има някои невероятно успешни изследвания и студии, много интересни и интелигентно написани. Доколко са обективни - самата Мерниси има както много поетични интерпретации за ролята на жената в обществото като "Шехерезада отива на Запад", така и някои трудове, които са.... едностранчиви и чак се чудех откъде е дошла точно ТАЗИ гледна точка. От друга страна, защо всичко да е само поетично - има и едното, и другото в разбиранията за ролята на жената!

Момичета, аз днес пак отивам да "обходя" София - ех, вчера доста усилия положих, за да издържа, още повече, че от преди ифтар, "зависнах" на една работна среща. За мое учудване, човекът, с когото се видях, по едно време си поръча 2 малки уискита. Едно след друго. Аз не го очаквах... Викам си - още с поръчката на този артикул - отиде деловитостта на срещата - не че ще говори глупости, но след края на работния ден да обърнеш 2 малки, при това - уморен, концентрацията изчезва.... и после, като дойде ифтар, не ми беше удобно да си поръчвам сокове, после реши да ни разкарва по домовете с колата  newsm78 newsm78. Ние отказахме. Прибрах се по тъмно, студено беше. Направо не ми се ядеше вече - и тази сутрин.... Голямо хапване преди изгрев. Пожелавам ви сега лек ден и много радост!

# 152
Момичета, с интерес следя обществените реакции на твърдението на един перверзник и идиот ... без извинения, относно възможността момичета на 9 години да бъдат омъжвани. Ето, копирам си един предишен пост. 

Сега чета една интересна статия за начина, по който съвременните мароканци се противопоставят на фатуа - решение на марокански шейх Мухамад Маграуи, според когото, родителите могат да дадат съгласието си да омъжат дъщерите си на 9 години. Според него, на тази визраст момиченцата имат възможност да водт семеен живот и това не противоречи на Исляма,защото на толкова години е била и Айша, когато Пророкът Мохамед се жени за нея.
Така или иначе, в онези времена, ранната женитба е била по-скоро начин за спрявяне с бедността, а интимните отношения са забранени до навършване на пълнолетие.
Опонентите на шейха са на мнение, че това решение нарушава правата на човека и правата на децата в частност.
Представителите на Демократичната Лига на жените - много силна и влиятелна неправителствена организация в Мароко опонира: "Мислехме, че ще оставим тези лоши практики в миналото - при това след промените на Семейния кодекс. Вече има редица гаранции, които защитават децата срещу ранните бракове!" Според тази организация, фатуа-та защитава насилието над децата. Нещо повече - това решение противоречи на Конвен;ията за Защита на децата на ООН и на традиционните ценност на мароканците.
Новият семеен кодекс на Мароко сазва, че момичетата и момчетата могат да сключват брак на 18-годишна възраст.
Всички други случаи на сключване на брак се решават от съда, и при това само ако се гарантира, че са в най-добър интерес на децата. За това решение се търси съгласието на родителите или настойници на непълнолетните и се прави здравно и социално изследване.
Шейхът е подведен под отговорност заради подкирване към насилие над деца. Според самият него, фатуата е в отговор на запитване по интернет в неговият сайт дали може да се сключи брак с момиче на възраст преди да е получило месечен цикъл.
Шейхът казва, че възрастта няма нищо общо с брака.
Срещу решението на шейха се противопоставя и асоциацията "Не пипай детето ми". Според нейн представител, такива безумни твърдения карат хората да имат лошо мнение да исляма. Самата фатуа е неприложима и неприемлива от религиозна гледна точка. В съвременността, женитбата на непълнолетни е съвсем недопустима! Такива глупости карат хората да мислят, че изполязващите ислям имат закостеняло мислене.
Няма здравни, религиозни или етични принципи, които да разрешат женитбата на непълнолетни.
Запитана дали би позволила дъщеря й да се ожени на 9 години, една мароканска майка казва, че никой родител, който зачита интересите и правата на детето си няма да позволи женитба на възраст преди идването на цикъл.

Ето и самата статия - линк на френски и английски

http://www.magharebia.com/cocoon/awi/xhtml1/en_GB/features/awi/f … /09/12/feature-02

http://www.magharebia.com/cocoon/awi/xhtml1/fr/features/awi/feat … /09/12/feature-02   

След тези "невероятни" умозаключения, мароканци започнаха - по блог-ове, с демонстрации, писма до съда, да искат този болен мозък - самите те го наричат така, да бъде осъден и да изтърпи наказание за разврат и педофилия, които оправдава дори и със самото си изказване. Майки го питаха дали той самият ще омъжи дъщеря си, мъже се изказваха, че бракът е отговорност, а секса - удоволствие и споделеност. Реферираха към факта, че преди векове, когато тези женитби са били възможни, това е било начин да се справят с бедността - едно гърло по-малко и дори в тогавашното общество - начин за защита на детските права - детето е прибрано и за него се грижат хора, които родителите познават, а сношенията са били забранени до достигането на възраст за това.
Всички засегнати от тази глупост, казваха, че така противниците на исляма пак ще се изказват, че всички мюсюлмани са животни и живеят в средновековието. Настояваха, че религията се модернизира и отговаря на обществените норми.
Самият "умник", написал тази фатуа - закрючените от религиозна гледна точка, пак се оправда, че само е отговорил на питане по интернет.
Така или иначе, на нормалните мароканци явно отдавна им е писнало от такива неща, които очернят и нормалните хора и се допитаха и до улема - учените, които познават ислям добре. Тази инстанция също отхвърли фатуа-та като глупост. Сега съдът ще подведе шейха под отговорност.       

# 153
Аз като 4овек непознаващ исляма в детайли само ви следя писанията с интерес.
Но все пак имам въпрос към живеещите в арабските страни защо пове4ето промени,които настъпват при вас,особено в социалната сфера са толкова бавни и мудни.Навремето едни ирак4анин ми беше казал,4е в арабският свят вси4ко става много бавно,понякога сякаш времето е спряло.

# 154
Криси-знам ли  newsm78,но тук откакто Башар алАсад стана президент Сирия се развива с невероятни темпове и то във вси4ки сфери/4акам си писмото/
може би самата природа на арабите е такава-много спокойни натури са,понякога дори изнервящо спокойни

# 155
криси, здрасти! Как си? Как се чувстваш? Заприлича ли вече на голям плод? Как е ремонта.
За бавните промени в Магриб, макар че и Мароко вече доста се развива, аз -като човек, работил там и сега като по-лично свързана, имам следните обяснения:
а) начина, по който арабите водят преговори и взимат решения - бавно и полека, спокойно, без сътресения;
б) нивото на корупция и степента на държавност - леле че сложно стана!
в) базата - социално-икономическа, която страната има - зависимостта от финансиране- външно и обвързаните с това интереси;
г) откритостта към промени - от страна на населението - младите хора и образованите са много доволни от това;
д) процента на зависимото население - тук имам предвид възрастни, болни хора, необразовани, деца, нефункционални семейства, работещи деца, безработни, нивото на женската неграмотност - това никога не съм отричала, че е високо;
е) технологиите и иновациите - от една страна - много се работи, от друга - страната е голяма, за да се обхване лесно;
ж) традиции и порядки;       

# 156
Катя бебето ве4е се е пооформило ,ремонта по4ти приклю4и,сега подреждаме,но ще слагаме и фипсофазер.С една дума вижда му се края.
Дити аз може и малко да съм забравана,ама за кое писмо става въпрос,4е 4акаш...
Малко съм отвеяна напоследък.
Моми4ета малко инфо от вас искам,тук при нас се изписа цял ферман,4е в Египет онзи ден или в4ера са отвлекли туристи от зап.Европа,голям шум се вдигна затова,нещо по въпроса да знаете.

# 157
Дити аз може и малко да съм забравана,ама за кое писмо става въпрос,4е 4акаш...
Малко съм отвеяна напоследък.

4акам да се сетиш за мен и да драснеш някой ред  Crossing Arms,а какво е това фипсофазер/простете за навежеството

Криси,ами последно се говореше 4е са локализирали мястото където са ,но не смеят да предприемат никакви действия

# 158
криси, ама ти бебешорски ремонт ли правиш вече? Този гипсов фазер къде ще слагате? да не правите от гарсониера - двустаен - шега, ама сме на сходна възраст всички тук - спомняте ли си как в Бг имаше такива доста разнообразни опити да си разширят жилищата хората?   bouquet Joy

деси, все се каня да те питам - предполагам Сирия има разнообразно население - и етнически, социално, вероятно има и бежанци и кюрди, различни хора. Как стои въпроса с образованието? Въпреки, че в Мароко е задължително до основно, има и проекти, и държавна политика, и разнообразни инициативи като пътуващи училища сред берберските села, заради бедност, изолираност, важността на детския труд в селските региони.... редица фактори, неграмотността на значителна част от населението е факт. Как стои този въпрос в Сирия? Говори ли се за неграмотност сред отделни обществени групи? А има ли групи от населението, които говорят съвсем различен език - и усвояването на литературния им създава трудност? Разбира се, общо питам, интересно ми е - за толкова години твой живот там, сигурно имаш добра представа.   bouquet  bouquet           

# 159
Момичета, извинете, че не съм писала, съм много ангажирана тези дни.

Ето сега една кратка информация - колкото да дръпна темата напред. Понеже сме на тема "кино" тези дни....

Мароканският филм "Сбогом Мамо!" е избран за участник в церемонията по раздаване на Оскари за 2009-та година. Участва в категорията "най-добър филм на чужд език". Информацията е разпространена от прес-службата на мароканския кинематографски център.

Филмът е избран от комисия от кинематографи и филмови критици и в съответствие с критериите на Академията за кинематографско изкуство.

"Сбогом мамо" е показан в киносалоните през февруари 2008. Показва историята на двама приятели. Единият е мюсюлманин - Брахим, а другия - евреин - Хенри. Те имат съпруги - Фатима и Рут. Жените също са добри приятелки. Фатима не може да има деца, но обича много децата на Рут - така, сякаш са нейни деца.

Филмът показва важността на човешкото общуване и разбиране.

# 160
  • по пътеката
http://www.aslim-taslam.net/article.php3?id_article=282#maroc
това за бра4ния договор в мароко!

# 161
Катя-тук най голямото малцинство са кюрди,децата на живеещите в смесени райони знаят и 2та езика,естествено с литературния запо4ват като араб4етата в у4илище,оба4е в районите където те се основната 4аст от населението запо4ват с местния диалект и с литературния направо в у4илище-това съм 4увала от единия от преподавателите ми който беше кюрд
тук образованието е задължително до 9ти клас,но има децата които отпадат и по рано-това са предимно от ромското малцинство/защото и тук роми/ или деца от социално слаби семейства-нищо 4е тук обу4ението е безплатно,у4ебниците също,децата на бедуините
преди време и в селата моми4етата са у4или до 7-8 клас сега оба4е  соц.условия налагат всекки да има завършено поне средно образование и моми4етата не са спирани -напротив голяма 4аст продължават и в университетите
неграмотността е най широка сред жените над 55 години-но се организират безплатни курсове за ликвидирането и

# 162
  • София
Марси, мерси много за брачния договор  Rolling Eyes Имам въпрос обаче как двамата партньори го обсъждат... някак ми се струва доста неудобен този въпрос, въпреки че добре съзнавам колко е важен  Naughty Може ли някой, който го е подписал вече да ми разясни тази процедура  Rolling Eyes ние с момъка имаме доста имаме още доста неща да уточним, но това е нещо, което е добре да знам...
Тези дни и двамата сме толкова отчаяни, че сме разделени, че някак всичко ми се вижда повече от черно

# 163
Здравейте, мили хора!
Ако днес по-късно някой пусне пост, ще съм много благодарна - поне редче де, понеже ме споходи много работа тези дни.
Деси, благодаря за отговорите - дано скоро и в Мароко така напреднат нещата със женското образование - поне на функционално ниво за по-възрастните и тези, които вече не са в активна възраст.
Йелоу, аз не исках да пускам моят договор, понеже е много подробен, личен е, а и това, което марси пусна е основата, в сравнение с моят, това в линка е направо един абзац. Ние имаме 43 допълнителни условия - освен описаните тук. Много полезно от страна на марси.
Ами какво да ти кажа: като подпишете такъв, особено еко жената е от друга култура и е имала различен начин на живот, за мен поне е много полезно да го има.
За мароканците това е стандартна практика, така че поне при нас нямаше неудобство при съставянето на текста. 
На въпроса кой и как го обсъжда - двете страни. Не сме деца или без понятие за света, така че нямахме намесен роднина - само за мое успокоение и яснота в един момент имахме адвокат - но това с адвоката не е задължително - ние си решихме.

Моето семейство дословно каза "Ние сме араби мюсюлмани. Обичаме всички добри хора, искаме всички да са спокойни и да не заблуждаваме никой. Цял живот съм си гледала сина и съм го възпитавала да е добър човек и искам да е щастлив и да му е леко на сърцето. Така и на моето сърце е е леко. И тебе майка те е раждала и те е гледала и същото й е на сърце. Сега с тебе имам още една дъщеря. Кажи какво искаш като съдействие, за да си спокойна и уверена. Ние нямаме какво да крием и да заблуждаваме!"           

Като сме разделени, сърцето ми спира.

# 164
  • Paris, France
Здравейте сладурки,

Как сте? Моят Сашко по-миналата нощ падна от леглото и на другия ден ужасно куцаше. Днес е по-добре. Даже наряза салатата и помогна с кюфтетата. Откакто пиша в магрибските теми и буркан хариса не ми стига за седмица съм качила 5 кила  Mr. Green  и много се радвам. Иначе при нас нищо ново. Тук вече е есен. Събираме кестени и жълти листа.

Радвам се, че Яшби е (все още) често сред нас и  preggo, щото след   ylinfant с  newsm30 и  Misc Baby Bottle, ще може да пише само когато таткото иде до магазина с  1stroller.

Яшби, аз самата съм родена на по-малка възраст (34гс), отколкото е бебенцето ти сега и, както сама виждаш съм ОК. Моят син се роди, дръж се, на 28 гс и два-три дни и тежеше 1110 грама. Сега всичко е зад гърба ми.

Дала, къде изчезна? Аз и по телефона те търсих днес, но у вас никой не отговаря. Исках, ако нямаш нищо против, да пратя линка към снимките в Алжир на приятелка, която иска да ги види. Била е там, но таквоз чудо не е виждала. Разказвай за Алжир, интересно ни е!

За травеститите- те са "родени в неправилно тяло". Има много хора без религия и невярващи, които обаче никога не се травестират. Същото с хомосексуалните, те имат части в мозъка, които функционират като съответните части на противоположния пол. Сега, когато първото поколение, минало през фетална ехография, е вече полово активно е доказано, че още вътреутробно разликите в мозъка са забележими. Тоест не е по желание или свободен избор. Казват, че майки с повишено ниво на мъжки хормони "моделират" мозъка на фетуса по този начин. Ето тук:

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/06/080617151845.htm

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/06/080616101119.htm

Във всяко общество, независимо от религия, степен на религиозност, наказателни мерки или липсата им, приемане или не, процентът полови девиации е един и същ. В Лондон живееше една от сестрите на Сауди краля и беше лесбийка. Аз преди мислех, че половината мъже от голфа, Бразилия и Испания са обратни, но не би, просто те бягат от родните места в търсена на, ъ, по-, ъъъъ, абе да не ги види съседката и да раздуе на бащите им, ако са там и те Grinning.

Аз не мисля, че телевизията, киното и даже порно-филмите могат да моделират сексуалността.

Аз като 4овек непознаващ исляма в детайли само ви следя писанията с интерес.
Но все пак имам въпрос към живеещите в арабските страни защо пове4ето промени,които настъпват при вас,особено в социалната сфера са толкова бавни и мудни.Навремето едни ирак4анин ми беше казал,4е в арабският свят вси4ко става много бавно,понякога сякаш времето е спряло.

Криси, Ислямът не се променя. Същият си е. Променя се заобикалящата ни реалност. Да - в арабския свят всичко е бавно и мудно, което за туткав флегматик като мене е идеално. Още от време оно има най-разнообразни тълкования на Исляма и много пъти едното е пълна противоположност на другото. Това е така не само в Исляма.

Общи условия

Активация на акаунт